Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Ihmeellinen kevät

  • Ihmeellinen kevät

Matka alkuräjähdyksestä on pitkä ja monivaiheinen. Nyt olemme nykypäivässä ja meillä on mahdollisuuksia tehdä lähes mitä vain.

Siitä raamatullisesta hetkestä kun Aatami haukkasi tuosta omenasta on myöskin kulunut aikaa, mutta alkuräjähdys oli ennen, paljon ennen.

Nyt sanotaan että 3D-tulostimella voi tehdä miltei mitä tahansa, mutta voiko sillä tehdä vaikkapa itävän omenan siemenen? Eihän se ole vaikea teoriassa. Siemen voidaan mallintaa ja aminaohapot ja proteiinit tutkia täydellisesti. Tuollainen siemen luulisi olevan helppo nakki nykytekniikalla tehdä ja varmasti täysin identtisen näköinen siemen saataisiin. Mutta olisiko sinä elämää?

Kokemuksesta tiedän miten elämäntäyteinen ja sitkeä on omenan siemen, sillä se puskee maasta ylös kuin henkensä edestä. Löysin kerran omenan taimia sellaisessa haketuskasassa kasvamassa. Kun siirsin niitä parempaan paikkaan kasvamaan, näin että ne olivat kasvaneet juurta kiertäen haketta niin, että juuri näytti haitarilta. 

Päästäkseen noin kymmenen sentin hakekerroksen lävitse multaan juuri oli joutunut kasvamaan yli 20 cm pituutta kaikkinen mutkineen. Silti se jaksoi kasvaa myös ylöspäin. Ei ole harvinaista, että omena kasvaa ensimmäisenä vuonna jo lähes metrin vartta ja saman verran juurta.

Miksi ihminen ei pysty tulostimillaan ja tietotaidoillaan tulostamaan omenan tai jonkin muun kasvin siementä?

Kasvin siemen on kuin muna, joka pitää olla oikeassa kosteudessa ja lämpötilassa itääkseen. Selaaiset olosuhteet on suhteellisen helppoa luoda, mutta elämän ymppääminen siemeneen on vaikeampi juttu.

Voimme valmistaa kaurasta ja härkäpavusta nyhtökauraa, joka on olevinaan lihan korviketta. Voimme pilkkoa kaurasta myös maidon esiin ja näin saamme kauramaitoa, mutta siementä emme osaa tehdä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Maailma ja koko olemassaolomme on arvoituksia täynnä. Tiede pystyy etenemään pala palalta selittäessään luontoa ja parantaessaan valmiuksiaan luonnon simulointiin, mutta tuo lähestyminen on asymptoottista. Lopullista vastausta tai Luojan kykyä ei milloinkaan saavuteta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Raamatussahan sanotaan että Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen, kyvyistä ei mainita mittään.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Raamattu on tarina, jota useimmat eivät ole koskaan itse lukeneet ja ovat kirkollisen tulkinnan varassa. Nykyisin aamuhartaudet ovatkin kouluissa suurennuslasin alla, eli propakanda ei mene enää niin hyvin kaupaksi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Pystyisikö tulostin toistamaan tuon siemenen DNA:n edes. Se ei kenties vielä kaikkea merkitsisi, mutta tärkeää osaa. Onhan pystytty tekemään klooneja eläimistä jne.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kloonaus

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Eikös se pitäisi tulostaa suunnilleen atomi atomilta tai ehkä alkeishiukkanen alkeishiukkaselta? Ei taida olla vielä tulostimissa kattavia atomi- tai alkeishiukkasvarastoja.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ei luulisi rakettitiedettä olevan kun tavallinen nokkonenkin siihen siemenen tekoon pystyy.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Nokkonen osaa tehdä nokkosensiemeniä, ihminen ihmisensiemeniä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #7

Minä kun luulin, että ihmisellä on siittiöt ja munasolut?

Luulisi nyt nykytiedoilla yhden siemenen teon onnistuvan. 3D-tulostinhan on kuin sitä varten luotu.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kolme A:ta kuin vauraan maan luottoluokituksessa! Universumin kehitys esitettynä mahdollisimman suppeasti, mutta ehdottomasti aikajärjestyksessä: Alkuräjähdys, Aatami ja Ari.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset