Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Valittaako puut?

Moni on pohtinut maailman sivu asiaa joka ei vieläkään meille ole selvinnyt, eli mikä on elämän tarkoitus?

Minä katson nyt asiaa kasvien näkövinkkelistä. Valittaako puut? Ne kasvavat pienestä siemenestä tai nousevat ylös maanpinnalle ikivanhasta juurakosta. Mitä ajattelee nuori kuusentaimi elämän tarkoituksesta?

Ajatteleeko Douklaskuusi, että voi perkele tässä sitä nyt katsotaan samaa yksitoikkoista horisonttia seuraavat tuhat vuotta ja alkaa venyä kohti uusia näköaloja?

Mikä on piharatamon eli kansanomaisesti rautalehden tai valkoisen miehen jalanjäljen tarkoitus? Mitä kasvien elämäntarkoitukset meille omasta elämästämme opettavat. Pariskunta kuusinen voi siemenillään kylvää kokonaisen kuusikon ympärilleen, mutta mitä iloa kuusilla on metsästä?

Mikä on kuusen todellinen tehtävä. Kasvaako kuusi vain, että meillä suomalaislla olisi laudepuu tai panelilauta mahdollista sahata ja höylätä "omasta" metsästä?

Ja mikä on sitten rikkaruohojen rooli? Jos porkkanan tehtävä on ravita ihmistä, niin mistä peevelistä siihen porkkanapenkkiin hiipii vesiheinä, saviheinä, valvatti tai joku muu rikkakasvi?

Mitä metsä meille ihmisille oikeasti merkitsee? Metsä jossa on kokonainen sienten, marjojen, ja puiden metropoli?

Mitä puulle tapahtuu ja onko puilla oma jumala, vaiko se sama joka meillä on? Jumala, joka antaa salaman iskeä puuhun, mutta turvaa metsäpalon jälkeisen elämän juurivesoilla ja siemenillä. Tuhkasta nousee taas uusi metsä.

Mutta mitä merkitystä metsällä oikeasti on? Mitä merkitystä on avaruudessa yhden maapallon yhdellä metsällä, yhdellä puulla tai rikkakasvilla? Mikä edes on rikkakasvi, jos ihmistä ei olisi sitä nimeämään rikaksi?

Jos meillä kaikilla on tarkoitus, eikä kukaan ole täällä sattumalta, niin miksi ihmeessä sattumalla on sitten niin paljon merkitystä?

Kun siemen putoaa maahan sen kasvupaikka on sattuma, minne tuuli tai painovoima sen vie on siemenestä riippumaton asia. Elämän tarkoitus on siis sattumalta löytää itselleen sopiva kasvupaikka ja viihtyä sitten siinä. Kasvaa mahdollisimman täydelliseksi ja lahota sitten pois.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ "Mitä puulle tapahtuu ja onko puilla oma jumala, vaiko se sama joka meillä on?"

Joskus on käynyt mielessä vähän samantapainen kysymys. Jos ihmisessä ja puussa on samankaltaista elämää, niin miksi taivas on tarkoitettu vain ihmissieluja varten eikä puille ole varattu ylösnousemustakaan!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Luulen että puillakin on sielu, ja sama taivas kuin meilläkin. Mitä sitten taivaasta voi tavan kuolevainen mitään luulla, mutta kuitenkin meillä jokaisella on omat luulotautimme.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja miten se taivas on järjestetty jos siellä kasvaa pohjoisten havumetsien puita ja trooppisiakin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #6

Eihän ne puut siellä kasva emmehän me ihmisetkään taivaaseen rahtaa ruumistamme.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Totta Ari! Elämän tarkoitus on sattumalta löydetyssä kasvupaikassa rauhoittua viihtymään, kasvaa mahdollisimman täydelliseksi ja suosiolla lahota pois.
Ei mitenkään helppoa ihmiselle. Rimpuilee sinne sun tänne ja kokoajan kyselee tarkoituksensa perään.

Olen kateellinen sille kuuselle.

Muuten, joskus mietin, kun kitken, että mikä jumala luulen olevani, suosin porkkanantaimia ja armotta revin rikkaruohoiksi nimeämäni.
En tykkäis jos minua kohdeltais samoin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Samoilla ajatuksilla varustetut olemme, sen olen jo ennemmin laittanut merkille.

Kasvaminen on taistelua, eikä ole väärin jos autamme porkkanaa kasvussaan, sehän uhraa meille vuorostaan koko ruumiinsa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mutta valtaavathan kasvitkin tilaa toisiltaan, vanhassa tiheässä kuusimetsässäkään ei juurikaan ole aluskasvillisuutta. Ei se kuusi kysele ketunleivältä että haluaisitko kasvaa juurellani, eikä koivu muilta kasveilta kun se imee ympäriltään vettä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ei nyt ainakaan heti tule noin syvällisiä mieleen, mutta punapuun kantoon kun torppansa laittaa niin sinne se ilon päivä koittaa. Ainakin jos uskomme Hiski Salomaata, ja miksi emme uskoisi.

https://www.youtube.com/watch?v=poAb0MhEvmk

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Suomalainen punahonka ei siis Seijalle kelpaa?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kelpaa, mutta kuusesta en tekisi lauteita, siinähän on pihkaa. Mutta mitä kuuseen muuten tulee niin elättäähän se oraviakin ja puut yleensäkin eläimiä, tikkakin hakkaa toukkaa.

Ja kaiketi kaikkien maiden asukkaat pitävät omista metsistään, Itävallassakin katselin kylässä metsäkävelyllä että tällaistako, puuttuu se kotoisen metsän tuoksu.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila Vastaus kommenttiin #8

→ 8/SN: "..kuusesta en tekisi lauteita, siinähän on pihkaa .."

.. aina ne voi päällystää vaikkapa kuparilevyllä

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #10

Tai joillain muulla, mikä johtaa hyvin lämpöä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #8

"... kuusesta en tekisi lauteita, siinähän on pihkaa."

Terveestä, vaurioitumattomasta kuusesta saa mainiota laudelautaa, jossa ei todellakaan ole pihkapesiä. Ja viimeistään rakentamisvaiheessa ongelmiksi koetut oksakohdat voi sahata pois häiritsemästä.

Onko järkeä tuoda laudeainekset trooppisen alueen lehtipuumetsistä? Vai ajatteletko ehkä haapalautaa? Se on hieno, perinteikäs, sitkeästi lahoamista vastustava puulaji, mutta sitä ei missään tapauksessa riitä lauteiksi kaikkiin saunoihin.

PS. Tulin juuri saunasta, kuusilauteilta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #12

Juuri noin, ei pihkaa ole koko kuusi vaan määrätyissä paikoissa sitä esiintyy ja ne voi työstää pois.

Nykyisin saa myös lämpökäsiteltyä laudepuuta sekä tuijaa ym, uusia laude materiaaleja. Leppääkin on joku käyttänyt, mutta minusta lehtikuusi on parasta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #12

Juuri noin, ei pihkaa ole koko kuusi vaan määrätyissä paikoissa sitä esiintyy ja ne voi työstää pois.

Nykyisin saa myös lämpökäsiteltyä laudepuuta sekä tuijaa ym, uusia laude materiaaleja. Leppääkin on joku käyttänyt, mutta minusta lehtikuusi on parasta.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Puut edustavat virtausta maan ja taivaan välillä. Puu on planeetan keuhkorakkula. Jos sinua pistää keuhkorakkulaan, niin kyllä se valittaa. Puu, esim. haapa tarjoaa kodin monenmoiselle elämälle. Puuta voisi kutsua kerrostaloksi, mutta sinne ei tarvitse tehdä viemäriremonttia. Puut elävät ikuisesti, paikka ja malli vaan hieman vaihtelee, kuten on ihmisilläkin hyvä niin.

Maailmankaikkeudessa on isompia puita kuin planeetta millä se kasvaa. Pienin puu taas mahtuisi helposti hyttysen silmäluomelle. Trappist 1-d planeetalla puut kasvattavat juuret taivaalle ja oksat maan sisään. On olemassa myös näkymättömiä puita, sellaiseen kun törmää niin moni siinä silloin miettii että, "mikähän minuun iski". Eri puulajeja on arvioitu olevan noin 190243689138689870 x 14788415754708 kpl. Multiversumia ei ole huomioitu laskuissa. Jos olisi, numerot täyttäisivät koko meidän universumimme. Sellaisiakin universumeita muuten on, täysin matemaattisia.

Puu palvelee monia olentoja kuoltuaankin monin eri tavoin. Eikä puu valita jos siitä tehtyyn lankkuun lyödään naula, lankkuun joka kirkon katolla kantaa ihmisten synnit. Puu on luultavasti ihan parasta mitä on luonto on kehittänyt vuosien saatossa, niiden ilmeisen monien.

Elämänpuu on kaikista lajeista varmaan yksi mielenkiintoisimpia > https://evogeneao.s3.amazonaws.com/assets/tree_of_...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tätä kommenttia pitää lukea useampaan kertaan, eikä taida minun ymmärrys riittää silloinkaan;)

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Valittaako puut? Hartaasti toivon että eivät valita ja jos valittavat niin onneksi eivät ainakaan ääneen. Tämän sanon siksi että tänäkin talvena olen raalla tavalla, moottorisahalla katkaissut satojen parhaassa kasvussa olevien koivujen elämän. Rankapuita seuraavan talven lämmitystä varten ilman tunnontuskia kaatanut.
Nyt kun Alsio on avannut silmäni, pohtimaan aihetta koen kalvavaa epävarmuutta myös siitä että onko puille kuolemansa jälkeistä elämää. Jos on, voinko olla varma että kun polttelen kuivia koivuklapeja saunan kiukaassa tilanne koivun kannalta on ongelmaton vai onko niin että minun pitäisi vaihtaa sähkökiukaaseen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ole Matti rauhassa koivupuuta minullakin liiterissä kuivaa ja kuusta sekä mäntyäkin, kun sain latvuksia tuosta naapuritontilta männäkesänä.

Elävä puu on eri asia ,mutta tuskin sinä juurineen nostettua tuoretta rankaa siellä polttelet.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jos puuyksilöllä on tunne-elämä, niin harkitusti istutettu nuori havupuu on varmasti kiitollinen, kun tukahduttava nopeakasvuinen leppäpuska sen viereltä kaadetaan raivaussahalla.

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Eihän se kastematokaan valita, vaikka sen työntää ongenkoukkuun, mutta jonkinlaisen logiikan mukaan se ei ole ihan kivutonta. Tunteeko puu siis mitään kun se ei valita kaatuessaa . Tunteeko puu kipua tai onko sillä tunteita. On kasveja joilla vaikuttaisi olevan tuntoaisti, mutta tunteeko nekään oikeastaan mitään, vaikka ne reagoivat kosketukseen. Kärpäsloukulla (Dionaea muscipula) on tunto ja sulkeutuu sen mukaan. Myös tuntokasvilla (mimosa pudica)on tunto, mutta tuntevatko ne kipua? Jos kuoleman jälkeen on jotakin, niin eiköhän me saada tietää jopa meidänkin elämämme tarkoitus, sillä elämän tarkoitus ei ainakaan ole valittaa . :)

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Puiden sielunelämästä en niin tiedä, mutta elämän tarkoituksesta minulla on esittää kaksi vaihtoehtoa:

!. Evolutiivinen elämäntarkoitus
Eliön, myös ihmisen, tuottaa elinaikanaan mahdollisimman pienellä energiankulutuksella mahdollisimman paljon jälkeläisiä.
2. Raamatullinen elämäntarkoitus
Jeesuksen Vuorisaarnan mukaan eläminen.

Nämä eivät ole omia ajatuksiani, olen ne jostain omaksunut. Ellette usko kumpaakaan, esittäkää toki oma versionne elämän tarkoituksesta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Uskotaan miestä, jokaisella meillä on oma tarkoituksensa, eikä sitä voi kumota.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa