Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Mitä roolia sinä näyttelet tai olet

  • Meillä kaikilla on joku tehtävä tai rooli.
    Meillä kaikilla on joku tehtävä tai rooli.

Elämä on auvoista ja ihanaa, kaikki haluavat olla oma itsensä. Kirjailijat ja käsikirjottajat luovat hahmoja, joita ohjaajat sitten dramatisoivat ja näyttelijät esittävät. Joka ikisessä näytelmässä on omat konnansa  eli pahikset ja omat hyviksensä.

Sinä ja minä olemme oman elämämme ohjaajia ja käsikirjoittajia, vaiko vain pelkkiä näyttelijöitä?

Kun ajattelen kokonaisuutta, niin en näe itseäni pahiksena. Mietinkin, haluaako joku oikeasti olla pahis? Jos tämä ajatus pitää kutinsa, niin miksi ihmeessä pahiksia enää on? En ole koskaan onnistunut kysymään yhdeltäkään pahikselta, että miksi hän vetää sitä roolia.

Tämä siksi, että pahikselta ei kannata sellaista kysellä, koska hän voi kostaa sen niin, että se tietää kysyjälle vaikeuksia ennemin tai sitten salakavalasti myöhemmin. Pahikset osaavat kostaa vuosienkin perästä ja siksi heitä kunnioitetaan ja hyviksiä ainoastaan arvostetaan, eikä aina sitäkään.

Mielenkiintoni heräsi juuri tuohon kokonaisuuteen, eli näytelmässä muodostuu yhdessä juoni eri roolihahmojen kesken. Siksi totuus on aina tarua ihmeellisempää, koska kirjailija ja käsikirjoittajat ottavat henkilönsä arjesta ja karrikoivat niitä, eli näytelmissä on pahis, joka on useamman pahiksen summa, ja hyvis joka on parempi kuin yksikään hyvis yksinään. Silloin siitä voi ilman psykologin koulutusta katsojakin löytää juonesta kiinni.

Hyviksiin on lukijan, katsoja tai kuulijan aina helppoa samaistua, vai onko, jos on luonteeltaan pahis.

Nyt kysynkin lukijoiltani, että onko ajatuksessa mitään pointtia, eli samaistuuko hyvis aina hyviksiin, vai käykö joillekin hyviksille niin, että he haluaisivat ollakin perkeleitä omassakin elämässä ja siksi samaistuvat mielellään pahiksiin?

Voit myös vastata oletko mielestäsi hyvis vaiko pahis, mutta tämä kaikki on tietysti vapaaehtoista, enkä käytä tietoja tohtorin väitöskirjaan tai ilmiantoon poliisille tai verottajalle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Minna Hänninen

Olen ilmeisesti tavis kun en samaistu kumpaankaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Aha, minun kategoriassa on vain hyviä ja vähemmän hyviä, ei siis taviksia, julkkiksia. Mutta saat olla tavis, vaikka en tunnista sellaista, niin jokainen tunnistaa itse itsesnsä ja se riittää minulle.

Minna Hänninen

Jaa, onko taviksen vastakohta julkkis. No, voishan sitä olla julkkiskin :)

Tuossa aiemmin päivällä mietin hyvyyttä ja pahuutta; että mitä jos kaikki antaisivat anteeksi pahat teot, niin loppuisiko pahuus vai onko sen määrä vakio. Näin kerran unta, että sanoin jollekin vähän Frankestainin hirviön näköiselle miehelle, että annan anteeksi sen kun hän tappoi minut. Annoinko siis anteeksi teonkin vai pelkästään tyypille. Tavataanhan sanoa, että antaa anteeksi, mutta ei hyväksy tekoa.

Minna Hänninen Vastaus kommenttiin #3

Tosin anteeksi antaminen ja hyväksyminen ovat kaksi eri asiaa, joten eivät liity toisiinsa välttämättä. Eivätkä liity täten myöskään hyvyyteen ja pahuuteen. Pelkästään rooleina pitäminen on helppoa, mutta onko se hyvä ajattelutapa?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #4

Hyväksyminen ei ole anteeksi antamista ei todellakaan, minäkin voin hyväksyä kauppiaan tarjouksen, eikä siinä ole kysymys siitä että antaisin hänelle anteeksi mitään.

Minna Hänninen Vastaus kommenttiin #12

Hyväksyminen tai hyväksymättömyys oli ehkä liian laimea sana. Mites olis tuomitseminen? Eikös sitä tavata sanoa, että tuomitsen teon, mutta en ihmistä. No, en käsitä sitäkään.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #16

En minäkään, siinä on heti alkujaan jotain farisealaista tai ulkokultaisuutta, jotenkin yritetään kieltää koko anteeksianto heti alkuunsa. Ei sellainen ole pyyteetöntä.

Tuomitseminen on turhaa jos ei ole mitään muuta annettavaa.

Minna Hänninen Vastaus kommenttiin #17

Onneksi tuomareilla on jotain muutakin annettavaa; joko häkkiä tai sakkoja. Ehkä jopa kumpaakin :) No joo, eipä tuo kohtalo naurattaisi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #3

Jos oikeasti antaa anteeksi niin silloin antaa sen tyypille ja teolle, muutenhan se ei ole mikään anteeksianto.

Minna Hänninen Vastaus kommenttiin #8

Näin on näreet, mutta tämmöistä jaottelua kuitenkin käytetään tai sitten olen ymmärtänyt jotenkin väärin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #13

Sitähän tässä juuri pohdimme, mikä on hyvää tai pahaa. Ja kuka ymmärtää asioita milläkin tavalla. Sitä minä kutsun keskusteluksi, ja toivottavasti keskustelun aikana meille sitten asia selviää. Kun on useampi mielipide kuultu voimme tykönämme vetää johtopäätöksiä ja tuoda taas jotain uutta keskusteluun. Näin minä tämän asian koen.

Minna Hänninen Vastaus kommenttiin #14

Sanat ovat harhaanjohtavia. Sattuneesta syystä, eli juurikin tämän valaistumishässäkän takia olen miettinyt sanoja ja sanontoja liiankin kanssa. Se on rasittavaa, mutta onneksi valkeus aina voittaa. Ja jos ei voita, niin aina voi sytyttää kynttilän :)

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Olen havainnut itsessäni sekä hyviksen että pahiksen piirteitä, samoin hyvin monen kanssaeläjäni käyttäytymisessä ja arvomaailmassa. On myös paljon luonteenpiirteitä joita en osaa sijoittaa kumpaankaan lokeroon, päällimmäisenä nousee mieleen mukavuudenhalu. Myöskin uteliaisuus on hankala, se voi olla hyvänsuopaa lähimmäisen parhaaksi tai sitten ihan päinvastoin, kuinka kulloinkin ja mitenkä milloinkin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jos noin on, niin sehän on vain positiivista, että osaa nähdä itsessään pahiksen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Rooleja on montakin. Tilanteisiin sovitettuja ilman etukäteissuunnittelua, joten tuo yksinkertainen jaottelu hyviksiin ja pahiksiin, ei ole riittävä. Seitsemän vuotias lapsenlapseni jaottelee leegohahmojaan hyviksiin ja pahiksiin, ehkä ne ajan myötä saavat lisärooleja ja väriä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ja sitten lokeroit minut seitsemänvuotiaan tasolle, kiitos kohteliaisuudesta. Sellainen haluankin sydämeltäni olla.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Voi Ari, seitsemän vuotias on utelias ja kiinnostunut kaikesta. En vasiten lokeroinut, joten pyydän anteeksi, jos sellaista tein. Hyvä tuo avoin mielesi kuitenkin. Pahiksita ja hyviksistä ollan leegohahmojen muodossa ja ominaisuutena puhuttu paljonkin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #15

Anteeksi saat, ei tämä ole edes mikään vaikea paikka. Ja oikeasti haluan olla mieleltäni viaton kuin lapsi, kuten olenkin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #18

Kiitos Ari. Äitini tapasi sanoa ettei ole hyvä eikä paha. Sitä monesti olen miettinyt. Kumpaakin hahmoa häneen kuitenkin taisi sisältyä, yhtä lailla kuin minuunkin. Isoäitini, hyvä kristitty, usein nimitti minua pahaksi ja sen taakan olen joutunut kantamaan, vaikka olenkin sittemmin oppinut, että meissä on kumpaakin. Viattomia emme taida olla vaikka haluaisimmekin, mutta melkein kuitenkin ja sopivina hetkinä ainakin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #19

Pahaa ihmistä en ole koskaan tavannutkaan, olisitko sinä se ensimmäinen;)?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #22

Eikö se menekin niin että paha ei ole kenkään ihminen, vaan toinen on heikompi toista.

"Tässä sulle oiva keino, ystäväsi Eino Laino."

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #27

Eikös tasapäisessä hyvinvointivaltiossa pidä kaikkien olla tasapäisiä ja samapalkkaisia. Kukaan ei saa olla heikompi toista, sillä muuten tulee sosiaalisetä ja sanoo, että minä olen sinun puoltasi, vaikka ei oikeasti ole.

Käyttäjän sirkkulinnea kuva
sirkku pitkanen

Minäpä saan joskus pahis kohtauksia, mutta kai minä sitte oon kuiteski hyvis. Pahiskohtaukseni ovat lähinnä äkäisyydestä johtuvia sivupersoonien ilmentymiä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niitä ei lasketa, oikea pahis ei pysty hetkeäkään olemaan hyvä.

Käyttäjän sirkkulinnea kuva
sirkku pitkanen

Niin ja tosi pahiksella korvat ei lotkahdakkaan kun tekevät pahantekojaan. Kun hyvis tekee jotakin pahaa joskus (öö vahingossa tai äkäpäissään tai riehutettuna) niin semmoisen korvat menevät vinkuralle: ruuvaantuvat ja kääntyvät tiukasti päätä myöten taaksepäin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #25

Loppujen lopuksi hyvis tekee itselleen vaan hyvää välistä räjähtelemällä;P)

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa