Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Ihminen on hullu tahi pöljä

Ihminen on hullu, kun juoksee mainosten perässä, vai onko? Säästääkö ihminen paljonkin rahaa jos kyttää ja käyttää jatkuvasti mainosten tarjouksia? Pitkässä juoksussa hän on vain markkinoiden pelle, joka saadaan ulos tuvasta laittamalla jonkun hinnan perään 0,99 tai 0,49.

Jos puoli kiloa voita maksoi vuonna 1985 14,99 markkaa niin tänään se sama puoli kiloa tarjouksessa maksaa noin 1,99 euroa, eli alta 12 markkaa alkuperäisen vaihtokurssin mukaan. Oleellista tässä on, että kummatkin hinnat loppuvat 0,99 yksikköön. Harri Holkeri joskus yritti lanseerata rahayksikköä 0,99, mutta sitä pidettiin vitsinä.

Onko ihminen niin pöljä, että ei osaa huomata, että Suomessa ei ole senttejä käytössä. Koska tarjoukset ovat rajattu yleensä kahteen per talous niin hinta on pyöristettynä tasan reikäreikä. No bonukset ja plussat sitten vielä ja jos kortilla maksaa, kuten nykyisin on jo jossain kaupassa pakko, kun rahaa ei joka paikassa käsitellä enää seteleinä eikä kolikkoina.

Ihminen on siis jo niin viisas, että ostaa kortilla, mutta niin tyhmä, että tarvitsee Anttilan hintoja tehdäkseen ostopäätöksiä.

Esimerkiksi jos ostaa vehnäjauhoja, joita menee ehkä kolme neljä pakettia vuodessa on tarjousten kyttääminen aika turhauttavaa.

Tai sitten nuo viljapossun fileepihvit, jotka on aina jossain kaupassa sen 5,99 rasia. Miksi siis hamstrata niitä pakkaseen, kun kauppias pitää nittä jatkuvasti tarjouksessa?

Tai UUTUUS kananpojan siipibox, jota on myyty niin pitkään kuin mies muistaa, mikä uutuus se on jos laitetaan siiventyngille uusi nimike ja perään box?

Oletteko muuten huomanneet, että nestesaippuat ja keskiolut ovat saman hintaisia litroittain ostettuna, mutta olutta myydään 24-packina ja saippuaa 500 ml pulloissa. Oluen 24-pack hinta on komeasti 23,99 ja nestesaippua 1,39.

Tunnsin kerraan yhden myymälänhoitajan joka sai kauppansa kannattamaan vekslailemalla päivittäin tuotteidensa hintoja. Esimerkiksi Karjala-olut maksoi ensin tuon 2,78 euroa litra, mutta jo seuraavan päivänä hinta olikin hilattu 3,78 euroon litra ja vastaavasti Karhu-olut oli laskettu 2,78 litra. Näin asiakkaan piti olla tarkkana mikä merkki milloinkin oli missä hinnoissa, muuten yllättyi kassalla.

Sama tilanne on ns. säästöpakkauksissa. Yleinen käsitys on että perhepakkaus maksaa vähemmän, mutta kun tarkastelee hintoja, niin pikkupussin saa aina halvemmalla, tosin niitä joutuu ostamaan kolme kahden hinnalla;)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

En kulje tarjousten perässä. Jos sattumalta edullista löytyy ja satun tarvitsemaan tuotteen ostan. Ostan sen mukaan mitä tarvitaan. Minua mainokset ovat vain ärsyttäneet. En ole laskenut onko tullut voittoa tai tappiota. Se mitä tulee melkein meneekin ellei ole muunlaisia tavoitteita.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sellaiset ihmiset kuten sinä ja minä maksavat parhaiten, mutta ei kauppias siitä kassalla palkitse.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Mehän kuitenkin saamme sen mitä haluamme. En noihin plussakortteihin ole oikein tykästynyt. Silti niitäkin käytän. Palkintoahan se ei tuo, muutaman rovon takaisin.

Käyttäjän MikkoNiska kuva
Mikko Niska

Minulla oli kerran kirpputorilla myynnissä käyttämätön Penn - merkkinen jokseenkin hirvittävän suuri, avomerikalastukseen tarkoitettu hyrräkela. Eihän sillä kitukasvuisten ahventen ja sattumahaukien maassa mitään tehnyt.

Kela oli käyttämätön. Hinnaksi laitoin muistaakseni sataviisikymmentä markkaa. Kirpputorin asiakkaat katselivat sitä joutilaasti, joku ehkä hypistelikin hetken, mutta kauppa ei käynyt.

Siinä iltapäivän loppumetreillä otin ja vaihdoin hintalapun sellaiseen, missä luki viisisataa markkaa. Tästä syntyi aivan käsittämätön väentungos myyntipöydän ympärille, ja hyvä että eivät nahistelleet siitä, kuka saa kelan ostaa.

Ajoin kotiini tuntuvasti vaurastuneena ja mietteliäänä. Tuo viisisataa markkaa oli vieläkin ns. "kirpputorihinta", kelan arvo kaupassa oli tuntuvasti korkeampi. Silti tuo ilmiö askarrutti.

Se oli ainoa kerta elämässäni, kun vakavasti mietin kaupallisia opintoja.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Liian halvalla ei kannata myydä, mutta ei liian kalliillakaan. Miten sen oikean hinnan aina löytäisikään. Olen joskus käynyt kauppaa Tori.fi sivuilla. Ilahduin kun sain autoni talvirenkaat näppärästi myytyä. Auto oli myyty jo vuosia aiemmin.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Joopa joo!
Meitä hyväjalkaisia eläkeläisiä on kuitenki melko joukko tarjousten perässä juoksemaan.
Totta turiset, aina pitää kattoa se kilohinta, ettei linssiin viilata.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Elle hoksasi oleellisen, eli kilohinta ratkaisee, ei se onko astia 500 ml tai 24 purkkia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Molempia, tai ei kumpaakaan.

Miksi teillä menee niin vähän vehnäjauhoja, vai onko ne 5-10 kilon pusseissa?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juu meillä oli luomutilalta säkeissä ja nyt sitten ollaan ostettu pari pussia ja arvioin väärin ilmeisesti. En edes tiedä miten paljon sitä menee, mutta ei tuo kaksi kiloa riitä koko vuodeksi;)

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa