Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Perhonen ja piirakka

  • Tänään kesän ensimmäinen herukkaperhonen, myös karviaisperhoseksi haukuttu.
    Tänään kesän ensimmäinen herukkaperhonen, myös karviaisperhoseksi haukuttu.
  • Vaimo otti kissanpennun ja minä tein sen kunniaksi mustikkapiiraan. Tämä on menossa uuniin.
    Vaimo otti kissanpennun ja minä tein sen kunniaksi mustikkapiiraan. Tämä on menossa uuniin.
  • Hyvä tuli ja kissakin on mukava.
    Hyvä tuli ja kissakin on mukava.

Tänään tuli mustikkakauden päätös. Kymmenisen ämpäriä mustikkaa ja nyt odotellaan puolukan kypsymistä. Tulihan tuossa välissä emännän toimesta myös pari isoa sangollista vattuja.

Herukkaperhonenkin lensi nuolemaan pöydälle roiskahtanutta hedelmämehua.

Emännyys haki naapurista kissan narttupennun ja se sopi mustikkakauden päätöspiiraan koristelun aiheeksi.

Vaikka moni on vannoutunut pullapohjan kannattja mustikkapiiraan pohjana, niin minä rakastan voitaikinaan tehtyä mustikkapiirakkaa ylitse kaiken.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tässä tapauksessa kannatan voitaikinaa, pullataikinasta ei olisi tullut tuon näköistä kissipiirakkaa :)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Olisi tullut paksuposkisempi kolli.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Voi,voi,kun ei voi kutsua itteään teille kylään,kun ois varsin mehevän näköstä tarjottavaa..kyllä se mustikka voitaikinankin kanssa sopii.on tullu tehtyä torttutaikinaneliöistä viinereitä..marjaa,hilloo tai hedelmää ja raesokerit päälle ja mitä se nyt uunissa..about 15 min.nopeeta ja vähätöistä..tollasen ison levyn,kun levittää,niin ei siinäkään työstä tuskaa tarvi tuntea senkään vertaa.

Kaunis on perhonenkin.onks toi herukkaperhonen virallinenkin nimi..muuten,kun voistakin on puhe,niin,mitens tuo englannin perhonen..butter - fly..butterfly kääntyis suomeks..lentävä voiko..? :)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ei tullut tarkistettua oliko aito, eli nurjalta puolelta pitää löytyä kirjain c, jotta tunnistus on varmistettu.

Jos se on voin lento, eli sitruunaperhosesta saanut alkunsa, mene ja tiedä. Hyvinkin joku penska nähdessään voin värisen perhosen lentämässä huutaa äidilleen, että voi lentää ja siitä tullut nimi butterfly.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Komea on perhonen ja piirakka. Alkoi tehdä mieli leipoa voitakikinasta, vaikka aineet on kyllä pullapohjaiseen. Mustikoita on jääkaapissa ja vielä niitä on metsässäkin. Puolukoista tein tänään hilloa ja survosta. Aikomus oli tehdä sitruunajuomaa, mutta survottuani niitä, tuntui että jätän silleen. Joukkoon olin ennättänyt laittaa viihihapon, joten voihan sitä survosta myöhemmin käyttää vaikka menuun.

Mietin mitä tekisin karhunvatukoista, kun nekin alkavat kypsyä ja niitä näyttää myös tulevan runsaasti ja ensimmäiset maistellut ovat oleet erinomaisia. Nyt pullapohjan tekoon.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tee Mummo Ankan piirakka;)

Murotaikinapohja ja kansi.

Täytteeksi vaikka tällainen seos.

700 grammaa karhunvatukoita
1,5 dl sokeria
3 rkl perunajauhoja
1 rkl sitruunamehua
1 rkl voita

Kauli murotaikinasta kaksi pyöreätä pohjaa toinen pari tuumaa isompi. Laita ne jääkaappiin tunniksi.
Ota pyöreä piirakkavuoka ja nosta siihen isompi piirakkapohja pohjaksi. Laita täyte johon sotkettu kaikki aineet sekaisin, paitsi voi joka tulee veistellä juustohöylällä siihen täytteen pinnalle. Nosta pienempi pohja päälle kanneksi ja kursi reunat kauniisti yhteen.

Pistele kanteen reikiä puukonkärjellä tai riisipuikolla;)

Paista uunissa keskivaiheilla 200 asteessa noin 20 minuuttia viiva puolituntia ja lopuksi voit laskea lämpöä 180 asteeseen hetkeksi, kunnes näyttää ja tuoksuu hyvältä.

Anna jäähtyä vähintään neljä tuntia.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos Ari. Tuon ohjeen talletan ja teen, kun ennätän saada piirakkaan riittävän määrän, Ensin syödään niin että napa kiiltää. Niin hyviä ei joka vuosi ole tullut. Välillä muurahaiset ovat ehtineet ennen minua.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #7

Minun karhunvatukat kuolivat viimesyksynä, kun tuli yllättäen yli kymmenen asteen yöpakkaset. Nyt yksi on lähtenyt juuresta kasvamaan noin kolme viikkoa sitten huomasin pienet alut, jotka nyt ovat jo viitisentoista senttiä. Jospa se sitten ensi kesänä elpyisi kasvamaan. Siinä syksyllä meni myös viinirypäle. Se ei noussut joten ostin uuden.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #8

Kasvihuoneessako rypäleesi kasvaa vai ulkonako? Minulla vaalea upea kasvihuoneessa ja runsaasti rypäleitä. Tumman juuret kasvihuoneessa söi myyrä. Tumma ulkona ei tuota tänä vuonna kuin isoja lehtiä, jotka aion kerätä ja toimittaa kurdiystävilleni, jotta tekevät kääryleitä. Niitä olen nauttinut ja haluanpa nauttia tulevaisuudessakin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #9

Kasvihuoneessa kasvaa ja lajike on Zilga. ajattelin ensin kokeilla kasvihuoneessa, kun en tiedä vielä näistä Oulun ilmoista. Viimesyksyn tuho oli osin omaa tyhmyyttä, kasvihuone oli liian rehevässä kunnossa, tomaatteja oli aivan liikaa. Kun pakkasyö yllätti ei yksikään kasvi ollut varautunut kuin kasvuun. Nyt olen vahinkoa viisaampi.

Meillä on julkisivuremontti ja kun se on valmis harkitsen toisen Zilgan siirtämistä seinustalle tai terassin ritilikköön. Toisessa taimessa on yllättäen kaksi terttua, mutta ostin ne taimet vasta heinäkuussa, eikä ne ennätä kypsyä, kasvu on ollut kuitenkin voimakasta kun ne kuukausi sitten tuotiin olivat 30 cm ja nyt ulottuvat kattoon saakka.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #10

Viinirypälsessä onkin karsiminen yksi työ. Uutta versoa tulee jatkuvasti ja poistelen niitä ja karsin jopa lehtiä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Upeat kuvat jälleen kerran ja piirakan kuva sai toivomaan, että asuisit naapurissa:) Kuola kyllä valuu ihan väistämättä tuota kuvaa katsellessa.

Miten ihmeessä sinä jaksat ja ehdit noin paljon tehdä kaikkea ihan itse? Olen sitä kyllä ennenkin suuresti ihmetellyt että mikä ihme Super, Super Mies oikein oletkaan! Saataisiin Suomikin nopeasti kuiville ja velattomaksi, jos edes kymmenen prossaa ihmisistä olisi sinun kaltaisiasi tehopakkauksia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja onneksi Ari on Ari, eikä se entinen kansanedustaja, joka kertomansa mukaan hakkasi naapureilleenkin halkoja :)

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Perhosista vielä,

Satuin just kattomaan David Attenborroughin dokumentin eläinten värityksista,kuvioista ja niiden tarkoituksista.Ohjelman jälkipuolisko käsitteli perhosia..kaunista katsottavaa noinkin ja tietoa..suosittelen jos ei oo osunnu jo katotuksi..areenasta löytyy.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos, pitääkin katsoa, on tässä touhuttu ulkona taas koko päivä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Missä sen aidon ja alkuperäisen kissinpoikasen kuva on?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Pitäneet tehdä siitä blogi seuraavaksi?

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa