Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Tarja Peromaa ja ihmemekko

 • Tässä on pala ihmemekkoa.
  Tässä on pala ihmemekkoa.
 • Mekko mustavalkoiseksi muutettuna näyttää meille, että mustaa on varsin vähän.
  Mekko mustavalkoiseksi muutettuna näyttää meille, että mustaa on varsin vähän.
 • Tässä kuvassa on mekosta "riisuttu" keltainen taustavalo pois ja mekon pitsimäinen rakenne näkyy selkeästi. Valoisuutta on keinotekoisesti valkaistu, joten sininen näyttää vaalealta.
  Tässä kuvassa on mekosta "riisuttu" keltainen taustavalo pois ja mekon pitsimäinen rakenne näkyy selkeästi. Valoisuutta on keinotekoisesti valkaistu, joten sininen näyttää vaalealta.
 • Minkä värisenä mekon tässä näette?
  Minkä värisenä mekon tässä näette?
 • Tässä mekko on käänteinen, eli musta on valkoista ja sininen on muuttunut keltaiseksi ja taustavalo punaiseksi.
  Tässä mekko on käänteinen, eli musta on valkoista ja sininen on muuttunut keltaiseksi ja taustavalo punaiseksi.

Valitettavasti olin reissussa, kun Tarja Peromaa kirjoitti omat ansiokaat bloginsa aiheesta. Alusta saakka on ollut selvää, että kyseessä on ihmemekko joka jakaa katsojia. Tarja on oikeassa siinä, että jos kyseinen mekko näytettäisiin aitona niin kaikki näkisivät sen jokeenkin samanlaisena. Valokuva siis vääristää värejä.

Jos värien tasapaino saadaan lähes vaankieliasemaan niin katsojan näkymä muuttuu oman näkökentän valovoiman mukaan. Väreillä tai värisokeudella ei siinä taida olla suurta merkitystä.

Sitten tuosta kysymyksenasettelusta, eli kun vastaaja jo tietää, että mekko on sinimusta, niin osa erehtyy valehtelemaan näkemäänsä ollakseen "oikeassa". Kun kuvankäsittelyohjelmilla leikitään ja värejä siirrellään kuvasta niin huomataan, että tietokone "näkee" kuvan aivan samalla tavalla kuin värien siirtäjä.

Itse huomasin, että oma näkemä muuttui, kun vieressä ollut voimakas valkoinen led valo sammui. Se ei muuttunnut paljoa, mutta muuttui kuitenkin oleellisesti niin, etä sen jälkeen näin mekon aina sellaisena, vaikka valo sytytettiin takaisin. Pää siis otti muistista sen värin minkä halusi nähdä.

Uskon, että pukusuunnittelija ei ole tiennyt värien muuttuvan, vaan joku on hiffannut sen kuvaa muokatessaan. Myös sitä kuvaa, jonka sanotaan olevan aito on muokattu siihen suuntaan, että on saatu mahdollisimman suuri kontrasti harhan ja "todellisuuden" välille. Siinä "aidossa" kuvassa kun ei näy lainkaan mekon mustan osuuden pitsimäinen rakenne. Osa mustaa on siis vain pitsin alla olevaa varjoa, joka on värjäytynyt mustaksi, vaikka se on todellisuudessa sinistä.

Meillä on siis kaksi kuvaa joita molempia on muokattu hiukan eri suuntiin ja siten on saatu meidät ymmällemme. Nykyisen kuvanmukkauksen aikakaudella ei siis voida sanoa mikä on aitoa tai mikä valhetta. Lihatiskillä on vuosikymmenet käytetty valoa näyttämään liha tuoreemmalta kuin se on, mutta ei siihen kukaan enää puutu. 

Elämä on suuri illuusio, jossa riittää ihmettelemistä joka päivälle. Olkoon se meille onneksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Elämä on illuusio ja linssimme meilon aina, ei sitä tottuutta taijja juuri näkyä meän silmissä!

Puheenaiheeseen liittyvää

Tämän blogin suosituimmat