Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Hiljainen on kylätie nimeltä Vapaavuoro

Vapaavuoron hiljeneminen on haaste Teemu Kammoselle. Hänen vastuulla on Vapaavuoron kehittyminen. Haluan olla mukana kehittämässä, en siis ilku puskista.

Puheenvuoro ja poliittinen agenda on saavuttanut oman paikkansa blogistanissa ja kiitos siitä Uuden Suomen kustantajan Niklas Herlinin ja sen toimituksen pitkäjänteisen työn.

Vapaavuoro vapautettiin Puheenvuoron paineista ja tämä olikin hyvässä nousussa jonkin aikaa, mutta nyt vähäiset satsaukset eivät enää toimi.

Kulttuurin puolelta tulisi olla muutama "Enbuske" avittamassa kirjoittajien keskellä, eli ammattimaisia kulttuuripersoonia kaivataan joukkoomme.

Mukava lisä kirjoituksiin olisi kirja-arvostelut, leffa-arvostelut ym. vaikkapa musiikkiin liittyvä henkilöitymä.

Näitä kaikkia täällä on jo nähtykin, mutta ne ovat olleet vakiokirjoittajien ponnistuksia, mutta heidän jatkuva aktivointi on jäänyt huomiotta.

Kulttuuri on vielä niin lapsenkengissä polittiseen debatiin verrattuna, että "kannettua vettä" täällä kovasti kaivattaisiin.

Itse haluaisin Anna-Maja Lundbergin vierailua, vaikkapa kerran kuussa. Samoin kuvataitelijoista voisivat muutamat näkyvämmät nimet esiintyä ainakin satunnaisesti.

Hyvä harjoituspalsta tämä Vapaavuoro olisi Suomen tuhansille harrastajakirjoittajille, jotka pusaavat nyt juttujaan kansanopistojen ja pöytälaatikoidensa äärellä.

Toimitus voi olla kanssani eri mieltä, mutta minusta muutamalla kikalla olisi mahdollista nostaa Vapaavuoron aktiivisuutta.

Nyt näitä kikkoja voi jokainen esittää:

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Ville Karppinen

Tiedekeskustelut ja filosofiakin (Puheenvuorosta välillä löytyy, mutta hyvät tekstit hukkuvat sinne kaiken muun materiaalin alle helposti) suurilta osin puuttuvat täältä - ehkä se on suurin syy siihen, miksen itse ole aktivoitunut keskustelemaan "tarpeeksi". Valopilkkuina pysyy kuitenkin herra Uronen, jonka yhden miehen sota vallitsevaa nössöily-yhteiskuntaa vastaan on sangen mielekästä luettavaa, sekä satunnaiset elämän tarkoitusta (tms. vastaavaa mystistä aihetta) käsittelevät kollektiiviset hämmästelyt.

Itse kirjoittaminen taas on taas pitkälti siitä kiinni, että sattuuko huvittamaan ja nykyään harvemmin tuntuu huvittavan. Periaatteessa pystyisin itsekin kirjoittelemaan musiikista ja elokuvista, koska niiden suurkuluttaminen on harrastukseni, mutta jotenkin on hankalaa nähdä mielekkäänä blogata ilmaiseksi siitä, mistä toiset saavat ansionsa. Blogikirjoittaminenhan ei täällä palkitse millään tavalla, joten monet aiheet jäävät käsittelemättä vain sen takia, ettei yksinkertaisesti viitsi vaivautua, tahi jokin aihe tuntuu itselleen liian triviaalilta siitä tosissaan kirjoittaakseen. On oletettavaa että sama mentaliteetti käsittää muutamia muitakin, jolloin tuotannon jatkuvuus jää sitten niiden mainitsemiesi vakiokirjoittajien harteille. Ratkaisua ongelmaan en varsinaisesti osaa sanoa, mutta yleensä ihmiset hakeutuvat sinne missä on rahaa.

Alsio toki ansaitsisi aktiivisuudellaan jotakin tunnustusta US:n taholta. Toistaiseksi ainoat Usarin tarjoamat asiat ovat itse blogipohja, sekä mahdollinen näkyvyys. Ensin mainittu ei ole internetin maailmassa kovinkaan harvinainen ilmestys, vaan blogipalveluita löytyy joka lähtöön. Näkyvyys on siis ainoa valtti täällä, mutta toimituksen olisi ehkä syytä kehittää jotakin tuoretta houkutusta vielä lisäksi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Joidenkin ego ei kestä kirjoittaa Vapaavuoroon kun tämä ei vielä ole kulttuurikeskustelujen pääkallopaikka. Niinpä tyypit laittavat kulttuurijuttunsa tuonne Puheenvuoron puolelle.
Tämä koskee Immosia ja muita politrukkeja hyvin mielenkiintoisella tavalla:
Äärikansallismielisten äärioikeistolaisten agendaan kuuluu kansan lietsonta eeliittivihaan ja kulttuurityöntekijöiden mollaukseen.
Jos tälläiseen lietsontaan tarkoitetut julkilausumat ja muut ulostulot toimituksen puolelta sijoitettaisiin Vapaavuoroon, saisivat kirjoittajat kokea kulttuuriväen arkea. Teet valtavasti työtä ja harvoin saat siitä huomiota. Kulttuuriväki ei ole mikään apurahasateessa elvistelevä eliitti vaan hurjan paineen alla työskentelevä prekariaatti.
Tämä on yksi syy siirtää (toimituksellisesti) kulttuuri ja vapaa-aikajutut Vapaavuoron puolelle mutta syitä on varmaan monia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Joidenkin ego ei kestä kirjoittaa Vapaavuoroon kun tämä ei vielä ole kulttuurikeskustelujen pääkallopaikka.

Eikä tule jos ei kukaan kirjoita.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tulee vähän huono omatunto kun minäkään en ole tehnyt tänne pitkään aikaan juttuja. Ja muutenkin menee enmmän kommentoinnin puolelle kuin blogaamisen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #26

Tarkoitukseni ei ole syyllistää ketään, mutta hauska nähdä Sinua täällä taas.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Omasta puolestani voin ainakin yrittää. Tuossa talvella tein facebookiin puolihuolimattoman kysymyksen siitä, mitä ihmiset lukivat lapsina. Vastauksia paukkui sen verran, että tein siitä tekstillisesti korkeintaan keskinkertaisen avauksen tänne puheenvuoroon. Ja siitä sitten seurasi MAHTAVA keskustelu. Hyvää luettavaa jokaiselle kirjanystävälle ja voisi olla melkein pakkolukemistoa kirjankustantamisen parissa työskentelevälle.

http://niklasherlin.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttu....

Lisäksi mainittakoon, että kustantajana toivoisin täällä olevien aiheiden elävän vaikka maailman tappiin. Voisinko itse nostaa tuon lapsena luettuna -blogin uuteen eloon? Löisin sen uudelleen facebookiin tai jotakin? Viime yönä kirjoittamani Boston-aiheinen puheenvuoroni oli viime yön materiaalia; ei sillä enää käyttöä ole. Mutta vapaavuoron puolella on ihan ajattomia juttuja, joille soisi joka päivä muutaman lukijan lisää.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Lukivat lapsina olikin menestys, sellaisia tarvitaan jatkossakin.

Voihan sitä vanhaakin keittoa lämmitellä uudelleen, mutta uusi aihe voisi toimia myös, joten sehän on oma valintanne.

Se on totta, että Vapaavuorossa blogi kelluu kauemmin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Miten on toimituksessa mietitty sellaista asiaa, kun Kansan Uutiset ja Kaarinan kaupunki järjestävät runoskaboja, jossa osallistujia toista sataa joka vuosi, että joku kilpailu myös tänne Vapaavuoroon.

Sehän ei tarvitse olla runoa, mutta vaikkapa aforismi, vitsikisahan täällä on jo ollutkin, eli sellaisia lisää.

Muutamat, eli Risto Jääskeläinen ainakin on pitänyt kuva-arvoituksia, mutta Torsti Äärelän kisat olivat Puheenvuorossa, vastoin blogivuorojen logiikkaa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ville K.

"... on hankalaa nähdä mielekkäänä blogata ilmaiseksi siitä, mistä toiset saavat ansionsa."

Jaa-a. Ammattimaisia kulttuuritoimittajia on tässä maassa vain kourallinen verrattuna bloggaamisen laajaan harrastajakuntaan. Kaikki eivät siis ajattele kuten sinä.

Näin meidän kesken... enpä tähän hätään muista Vapaavuorosta yhtään kiinnostavaa teatteri- tai konserttiarviota. Veikko Huuska sen sijaan on väläyttänyt muutaman kerran kirjoittamalla kirjallisuudesta ja elokuvasta; tosin en muista olivatko ne kuitenkin Puheenvuoron puolella. Huuskan puolesta harmittaa, etteivät korkeatasoiset jutut herättäneet mielipiteidenvaihtoa paria kommenttia enempää.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Laitan jossain vaiheessa lähes valmiin sanonta-kirjoitukseni vapariin, jota toivon erityisesti sinun täydentävän hienoilla sananlaskuilla. Sanontojen ongelma piilee siinä, että hyvät tulee mieleen vain tarvittaessa, ja blogikirjoitus ei ole sellainen tarve.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Meikä yrittää välillä vähän kokkailla ja tuoda oman mausteen vapaavuoroon. Ihmettelen, kun telkkarista tulee päivittän kokkiohjelmia, mut vaparissa on vain muutama harrastuksesta kiinnostunu. meneekö nuo tv-ohjelmat ihan kuuroille korville?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ruokajuttusi ovat olleet kiinnostavia, vaikka sitä villisikakukkoa ei vielä ole maistettu.

Ruoka on toisille kuin punainen vaate juuri sen takia kun ruoka-ohjelmia tulee niin vitusti, mutta ei se estä meidän keskusteluja, jotka ruoanlaitosta tykkäämme.

Minusta osallistuminen sinun muutamiin ruokablogeihin on ollut täällä tiivistä.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Tiijätkö mitä! Sitä villisikakukkoa ei oo voinu tehä, kun ei oo saatu villisikaa. Moni kaveri on ollu jahtaamassa, mut kun ei, niin ei. Huono vuosi. Ei viittis tehä mistään tarhatusta villisiasta. Lupaan silti tehdä sen vielä joskus.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Minä luen kaikki. Olen myös lähes fanaattinen kermakokki.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

En enää näe sun blogisi iloista haikua sieltä nyt, en.
En enää karkoita sinua komppaamasta, laulua rakkauden.
Milloinkaan et enää vieressä blogiani odota, et.
Vapaavuoro vienyt on keväällä sen, mihin kantaneet on haavehet.

refrain:
Hiljainen on kynä lie,
Joka kerran sun blogissas taipui.
Hiljainen on viestini tie,
Joka ennen sun juureesi vaipui.
Se oli illoin, blogiisi juuttunut
Sydämes lienee varsin jo suuttunut?
Vapaavuoro on hiljainen,
Niin hiljainen.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minulle tämä on juuri sopiva paikka tämä Vapaavuoro. En ole poliitikko, joten minun ei tarvitse ketään kosiskella. En laske kävijöitä, kommentoijia tai peukutuksia, nekään eivät ole syy kirjoittaa. Vaan olen heitteille jättänyt Vapaavuoron viime aikoina. Mielenkiinto kirjoittamiseen on vähissä.

Olen muutenkin oikeastaan enemmin pitänyt itseäni tarkkailijana ja kyselijänä - kommentoijana. Olen huomannut sen olevan aika tyypillinen rooli minulle. On helpompi kirjoittaa, kun aihe on valmiiksi rajattu.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niinpä muistankin tammikuulta yhden jutun nyt, painoni on pudonnut ja vaaka näyttää 91,6 kg tällä haavaa.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Pitikin ihan käydä vaassa, että voi hieroa suolaa haavaan nyt kun se on kerran auki. Olen 2 viikkoa ollut kuumeessa ja köhässä nyt, eli riutunut raato ihmiseksi. Vaaka näyttää 107.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen Vastaus kommenttiin #21

Itse juuri pudotin lähes 9kg (f91 to 82) kahdessa viikossa ja nyt pysynyt pari viikkoa samassa.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #23

Siihen minäkin nyt vahvasti todellisuudesta irrallaan luotan, että kun kesäkuu iskee, niin helposti on 10-15 kiloa tästä pois. On vaan pitänyt henkisesti valmistautua tähän. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

Tosin tuo rasvaprosenttimittari antaa 20%, mikä indikoisi rasvattomaksi lihasmassaksi noin 85 kg, että jos ei meinaa siitä karsia, niin 95 kiloa olisi aika tiukka kunto.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #23

Mä en käytä lainkaan vaakaa. En oo koskaan käyttänyt. Tunnen askelten painon ja toivottavasti sen myös joskus keventyvän. Peilistä kans näkee ja siitä miten edellistalventalven vaatteet mahtuu.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #27

Sama vika rahikaisella, mutta joulun jälkeen alkoi askel painaa ja kävin vaa´alla, lukemat olivat 102 kiloa, nyt kävin uudestaan ja painoa oli lähtenyt lukemiin 91,6 , mutta harjoitus jatkuu.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen Vastaus kommenttiin #27

Aina ei peilistä näe oikein. Etenkin kehonrakentajien kohdalla tulee diagnoosi muscle dysmorphia (lihasepämuotoisuus?) mieleen. Pointti on juuri siinä, että peili valehtelee.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #36

Ai että kaksinkertainen tuomio pitäisi hankkia, ensin peili sitten vielä vaaka? ; )

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Taisi olla oikea päivä ja oikea aihe. Alsion teksti innosti kirjoittamaan tämän tyhjänpäiväisen/tärkeän tekstin. Ja sanaakaan en valehdellut, joka rivi on tosi.

http://niklasherlin.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttu...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hiljaisuus on tummanainen
Hiljaisuus on kummajainen
Hiljaisuus on polttavainen
Hiljaisuus on tie yksinäinen
Hiljaisuus on korpitie
Hiljaisuus niin hiljainen

Hiljaisuus on arkalainen
Hiljaisuus on viimeinenkin
Hiljaisuus on yksinäinen
Hiljaisuus on kaavamainen
Hiljaisuus on muukalainen
Hiljaisuus niin hiljainen

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Hyvä kirjoitus sinulta Ari. Uskon, että Vapaavuoron kehittäminen on kyllä Teemun ja muiden usarilaisten mielessä. Itse olen koittanut vinkkailla bloggaaville / blogin perustamista harkitseville tuttaville Vapiksesta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos Jenni, sinulta on aina mukavaa luettavaa.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Minäpoika olen kyllä pitänyt nykyisestä vapaavuorosta. Täällä esiintyy vähemmän vaahtoa ja politikointia. Toinen mukavuusseikka on se, että vapaavuoron vanhat viestit nousevat yhä uudestaan esille. Vapaavuoron viestit kestävät selvästi paremmin ajan hammasta. Harva näyttää lukevan puheenvuoron vanhoja viestejä (ja sieltä ne uudetkin tippuvat turhan nopeasti unholaan), mutta tällä puolella tilanne on suorastaan hyvä.

Kun on tehnyt kohtuullisen paljon työtä yhden blogikirjoituksen eteen niin suosisi, että niistä tulee edes jossain määrin kestotavaraa. Siihen ainakin minä pyrin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ilmarin kanssa täysin samaa mielipuolta, mutta ainahan tämäkin voisi kehittyä.

On muuten joskus aamulla suosikkirivit sekaisin, kun ihmiset ovat käyneet selaamassa vanhoja kirjoituksia. Hauskaa ja mukavaahan se on, että niitä vielä käydään viikkojenkin päästä lukemassa.

Sinulla on monesti ollutkin kuvamateriaalia kiitettävästi, joten sehän toimii kuvapankkina jatkuvasti. Kiitos siitä.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Kiitos kannustuksesta! Tulee välillä niin kovin rajallinen olo. Työn alla on kohta jo viikon takainen Eddie Izzardin keikka-arvio sekä toinen ajatelma käyttöelektroniikan personoinnista.

Uusia naamoja toki kaipaamme, vaikka olen kyllä hieman ihastunut tähän kylätiehemme ja teihin Vaparin vakkareihin.

Sain juuri idean, jonka toteutan hetken kuluttua: julkinen gallup hyvistä bloggaajista, jotka haluaisitte Vapaavuoroon.

Ja kuten olen vihjaillut, työn alla on myös teknistä uudistusta teidän blogistien iloksi. Aikataulua en vielä lupaa, sillä atk on aateekoota...

Tämän blogin suosituimmat