Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Punamultamaali ja sen eri värit

  • Punamultamaali ja sen eri värit

Keittomaalit eli perinteinen punamultamaali ja keltamultamaali ovat perinnejuttuja, mutta voiko perinnettä muuttaa värien suhteen?

Nykyinen punamulta on jo synteettistä sekin, eli onko väärin käyttää synteettisesti valmistettua mitä tahansa pigmenttiä, kun keittää perinteisen punamultamaalin reseptillä?

Meillä Tiina tykkää kovasti turkoosista. Kun maalasimme viime kesänä uuden aitamme turkoosilla ja valkoisella, totesi naapurin rouva, että onpa omituinen värivalinta. Seuraavan päivänä hän tepasteli pihamaallaan justiinsa samanväriset housut jalassaan. Teki mieleni mennä sanomaan, että onpa omituisen väriset housut;))

Punamultamaalin keitto on suhteellisen helppo nakki, siihen kun löytyy netistä kymmeniä toinen toistaan parempia reseptejä. Kaikilla niillä onnistuu varmasti. Maalia saa myös valmiina kaupanhyllystä ja tarvikkeet maksavat sieltä ostettuna lähes saman kuin valmis maalikin.

Se varmasti vähentää intoa tehdä itse. Nykyisin kilpailu pitää levikkituotteiden hinnat niin matalana, että vähemmän kysyttyjä tuotteita ei kannata ostaa, koska niiden hinta ei kysynnän mukana laske. Tähän perustuu se, että itsetehtynä tarvike ei kaupan hintaa alemmaksi juuri putoa. Ihminen maksaa siitä että saa tehdä itse.

Meidän tapauksessa turkoosia keittomaalia ei ole kaupoissa valmiina, joten oli tehtävä itse.

Punamultamaalin resepti ja keittäminen (noin 180 litraa)

150 l vettä

6–8 kg rautasulfaattia eli vihtrilliä

12 kg ruisjauhoja

24–30 kg (säkillinen) punamultaa

6–8 l vernissaa

3 kg karkeaa suolaa

Turkoosiin tai keltamultamaaliinkin tai lähes kaikkiin muihin värivaihtoehtoihin on ohjeen rautasulfaatti vaihdettava sinkkisulfaattiin näin:

 

KELTAMULLAN KEITTO-OHJE (50 l maalia)

Vesi 40 l
Sinkkisulfaatti 3 kg
Ruis- tai vehnäjauho 4 kg
Keltaokra 12 kg
Keitetty pellavaöljy (vernissa) 3 l

Oma turkoosimaalin keitto-ohje (70l) meni näin:

Vesi 60 l

sinkkisulfaatti 4 kg

5 kg ruisjauhoja

7 kg turkoosipigmenttiä

2 kg liitujauhoa

Keitettyä pellavaöljyä 3 l

Liitujauhoa käytin siksi, että ruisjauho on tummempaa ja vaalea turkoosipigmentti saa ruispuurosta vaikutteita niin, että turkoosi näyttää enemmän sammalen vihreältä kuin turkoosilta. Lisäämällä liitujauhoa väri palautui taas turkoosiksi. Liitujauho antaa myös hohtoa maalille ja on halvempaa kuin turkoosi väripigmentti.

No liiteri on maalattu, nyt puuttuu vielä katto ja sitten voi haikailla polttopuita liiterin täytteeksi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juu on, pitää vielä keitellä valkoista maalia räystäslautoihin ja noihin hirsien päihin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Upea väri tuo turkoosi, lempivärini.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Turkoosi on mahtava väri, mutta vaikea sekoittaa eri maaleista itse. Siksi olen tyytyväinen nyt tuohon lopputulokseen, koska oli ensimmäinen kerta kun keittelin maalia. Jouduin vielä päättelemään omat muutokseni ohjeeseen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Teitkö kokeiluja oikean sävyn saamiseksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

En tehnyt kokeiluja, mutta muutin maalin koostumusta juuri tuon liitujauhon osalta, kun väri ei toiminut. Eli ensimmäinen ajatukseni ei toiminut, mutta liitujauhon lisäys ratkaisi ongelmani.

Onhan se hieman riskaapelia keittää 70 litraa maalia, eikä tiedä aluksi mitä on tulossa. Onneksi asia onnistui kiitettävästi, eli lopussa kiitos seisoi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kappas vaan, sopii maisemaan vaikka ei luulisi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sitä minäkin ihmettelen, eli sopii maisemaan vastoin kaikkia odotuksia. Sopii siksi, että väri on juuri oikea. Hiemankin jos sävyä muuttaa ei istu yhtään. Aika tarkkaa on tuon turkoosin kanssa pelaaminen.

Olenkin tuskaillut paljon tuon turkoosin värin kanssa, mutta kun onnistuessaan se on varsin hyvä väri niin kannattaa yrittää. Turkoosin värin aitto itse on millimetrin tarkkaa puuhaa, pitää olla juuri oikeaa sinistä ja sitten mustaa ja valkoista, ihme kyllä keltaista ei juurikaan tarvita.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minäkin tykkään turkoosista ja käytän sitä usein. Nähdessäni tuon seinän tuli heti mieleeni, että nyt vain istuttamaan kesäksi värikkäitä krasseja, jotka putoaisivat pitkinä värikkäinä nauhoina alas asti ja loisivat satumaisen tunnelman turkoosia seinää vasten:)

Muistan kunka yhtenä kesänä iskin suksisauvat maahan ja istutin niiden ympärille krassin taimia ja tulos oli täydessä loistossaan upea, kun se valui kuin helminauha ylhäältä alas ympäristöön asti maassa madellen. Krassi on upea ja nopeakasvuinen otollisessa maassa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #9

Juu, ja krassilla voi koristella salaatteja. Kylvin jo köynnöskrassia E-Suomessa suoraan ulos ja muutaman sisälle purkkeihinkin siltä varalta että tulisi hallaöitä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #10

Pitääpä hankkia krassin siemeniä?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #12

Hanki vaan, krassilla voi koristella kesäisen täytekakunkin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #10

ostin köynnöskrassin siemeniä parveketta varten, mutta on jäänyt kylvämättä. Yhtenä kesänä minulla pli muutama parvekkeella, hienon näköisiä olivat.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #14

Kai ne vielä ehtisivät, liota vaan kunnolla. Ja saahan niitä taimiakin, olen joskus ostanut parvekkeelle pari kolme kun kylväminen on unohtunut.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #16

Taidan ostaa taimet jos vain onnistun niitä löytämään.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #18

Kokeile torilta, taimimyymälöissäkin yleensä on.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #19

Oulun torin on aika kesy, rihkamakauppiaita ja thairuokaa;)))))))))))))))

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #20

No voe tokkiisa, täällä sentään myydään ruokapuoleltakin mustaa, kaikenlaista kalaa ja Tammelantorilla lihaakin:)

https://etsi-aukioloaika.fi/0588592/Papan_Sauna_Palvi

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #16

Kohta on ekotori, sieltä saattaa saada.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #9

Kiitos Kaija krassivinkistä, se ei heti tullut itselle mieleen, mutta nyt kun sanoit se on maailman luonnollisin asia laittaa krassia tuohon. Ajattelen myös laittaa hedelmäpuita siihen eteen kasvamaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kyllästin aikoinaan mökin laiturin tummalla turkoosilla. Tosin purkista valmiina.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #13

Margareta, olen minäkin maalannut aidan turkoosilla jonka ostin valmiina kaupasta. Nyt halusin vain toteuttaa haaaveeni maalata omakeittämällä maalilla. Keittomaalin teko kun oli minulle yksi asia mitä pitää tehdä ennen kuin ei enää pysty.

Jos ostaa kaupasta voi valita värikartasta mieleisen värin, kun tekee sävyn itse on pähkäiltävä miten sen saa toimitetuksi juuri sellaiseksi kun mielessään on ajatellut.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Niitä sekoituksia joita kaupassa valmistetaan voi olla vaikeata arvioida kun ei löydy kartasta haluttu väri. Kerran piti maalata äidin kylpyhuone vaalean vihreäksi. Siitä tuli tympeän myrkyn vihreä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Näin siinä monesti voi käydä. Pitää valita niin onnettoman pienestä mallista. Kokemus on siinäkin poikaa tai tyttöä, eli ota vaaleampi kuin ensin ajattelet.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa