Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Pääskysen perheonni

 • Pääskyemo ja kolme poikasta, kuvasta puuttuu yksi poikanen ja toinen emo, eli isä tai äiti en tiedä kumpi.
  Pääskyemo ja kolme poikasta, kuvasta puuttuu yksi poikanen ja toinen emo, eli isä tai äiti en tiedä kumpi.
 • Hei poika, olisit tullut lähemmäksi niin ei tarttis huutaa!!!
  Hei poika, olisit tullut lähemmäksi niin ei tarttis huutaa!!!
 • Tässähän saa lentää ihan tikkana.
  Tässähän saa lentää ihan tikkana.
 • Tässä kaikki neljä yhdessä. Vaan yksi on aina vastarannankiiski.
  Tässä kaikki neljä yhdessä. Vaan yksi on aina vastarannankiiski.
 • Tässä extrana unikko.
  Tässä extrana unikko.

Pääskyt lensivät tänään pesästään. Iskä ja äiskä syöttivät pieniä muutaman tunnin pesän likellä olevalla sähkölangalla. Sitten pääskyt vievät pinokaiset lentoharjotteluun hiukan pesästä kauemmaksi. Se on kai pääskyjen turvallisuusmääräys. Pesä halutaan pitää piilossa  ja myös poikaset halutaan pois pesän lähettyviltä.

Haudonta-aikana ovat jotkut pedot voineet päästä jyvälle pesän olinpaikasta ja pienet poikaset olisi helppo saalis nyt poimittavaksi.

Pääskyillä  haudonta-aika 14–16 vrk.  ja sen jälkeen pesäpoikasaika 17–21 vrk. Haarapääskyt munivat 4-7 munaa ja nyt neljä poikasta selvisi lentoharjoitusjaksolle saakka. Lentokoulu kestää noin kuukauden. Sitten pääskyt isot ja pienet tulevat taas pesän lähistölle ja ovat hyvin toukukkaita muutamia päivä, kunnes lähtä etelään koittaa.

Koska kevät oli kovin kolea pesintä on pääskysillä myöhässä, mutta ennättä kuitenkin hyvin syksyyn nähden. Hyvänä kesänä pääskyilläkin voi olla kaksi pesintää, ja silloin lentokoulu jää lyhyemmäksi, eli pari viikkoa riittää.

Minusta nämä varpuslinnut ovat kesän merkki ja kesän riemu samassa paketissa. Mitä olisimmekaan ilman pääskyjä? Emme ainakaan onnellisia kesäsuomalaisia.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Ja olipa huippukuvia, hienoja!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tänään aamulla sain vielä kaikki neljä samaan kuvaan, joten lisään kohta uuden kuvan jos on onnistunut.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ihan mukavia seurattavia. Useampan vuotena ovat etsineet pesäpaikkaa parvekkeen katon alta. Eivät asettuneet sinne, kun oli kissa ja vietti aikaa parvekkeella. Naapurissa pesivät ja sotkevat alapuolella olevat tilat melkoisesti. En ihan sellaisestakaan välittäisi. Ihana ääni ja ihan seurattava kuitenkin. Ahkeria lintuja pesintäaikaan ainakin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sotkevat, mutta ei niin paljoa, etteikö vesi niihin riittäisi. Oikeasti ei ole nyt ainakaan sotkua tullut kahta kolmea ruikausta lukuun ottamatta. Se kolmas sattui vielä meidän vieraan olkapäälle. Onhan se kuitenkin pienempi kuin lokin paska.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Haarapääsky saa aina hyvälle tuulelle! Ketterä lentäjä, kesän merkki ja nimenomaan kulttuurilintu, joka hyödyntää pesinnässään maalaispihan ulkorakennuksia. Ja se laulu... juuri tänään ihastelin tv-antennilta kuulunutta liverrystä, joka päättyi tyypilliseen, tasaiseen narinaan.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Torstaina tytär, miniä ja minä kävelimme takapihallani. Ykskaks ilmassa viuhahti sinne tänne. Miniän mielestä lentävät viuhahtelijat olivat haarapääskyjä. Niitä oli ja on paljon. En kyl muista milloin mun pihalla noita olis ollut. Jossain makasiinin kyljessä niiden on täytynyt pesänsä rakentaa. Toivottavasti tulevat ensi vuonnakin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Haarapääskyn laulu on esitystavaltaan niin nautinnollista kuultavaa, että sen heppoiseen sisältöön on turha tuskastua. Se on kuin hyvän jutunkertojan lavertelua tyyliin

"... mä soitin sille tiistaina vai oliks se maanantaina mut en saanu sitä vastaamaan mut se soittikin sit takas perjantaina vai oliks se torstaina ja me sit sovittiin et voitas tavata joku päivä vaikka niitten mökillä ku tätä kesää on viel jälellä ja saunan vois kans lämmittää ku viime kerrasta on jo aikaa juuuuu-u-u-u-u-u-u-u-uuu...."

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hyvin tulkittu pääskystä, krrre.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset