Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Varhaista pottua ja perhosten tarkkailua

 • Perunat ovat niin tylsän näköisiä, että katsotaan mieluimmin sinivuokkoja kuin perunanituja.
  Perunat ovat niin tylsän näköisiä, että katsotaan mieluimmin sinivuokkoja kuin perunanituja.
 • Kärpäsetkin tykkäävät kissoista.
  Kärpäsetkin tykkäävät kissoista.
 • Maa-artisokat ylös ja osa takaisin kasvamaan. Kellarissa on yksi laari syksyllä nostettuja.
  Maa-artisokat ylös ja osa takaisin kasvamaan. Kellarissa on yksi laari syksyllä nostettuja.
 • Kuka tietää mikä tämä on, minä en tiedä. Kasvoi koirankopin katolla.
  Kuka tietää mikä tämä on, minä en tiedä. Kasvoi koirankopin katolla.
 • Näin monta kimalaiskuningatarta, suruvaipan, mutta tästä sain kuvan.
  Näin monta kimalaiskuningatarta, suruvaipan, mutta tästä sain kuvan.
 • Perhosbaari ja känninen kimalainen
  Perhosbaari ja känninen kimalainen
 • Parempi kuva käävästä.
  Parempi kuva käävästä.

Puutarhassa tapahtuu näin keväällä paljon asioita päällekäin, enkä nyt tarkoita ainoastaan kaksikerroksisia kissoja. Linnut ovat kovin vilkkaita ja rakentavat pesää minkä liverrykseltä ehtivät.

Yksittäiset kimalaiskuningattaret touhuavat raidan kissoissa ja käyvät välillä lämmittelemässä lämpimällä seinustalla. Yksinäinen suruvaippa lepää myös hetken koira-aitauksen portinpylväässä, kun lähden hakemaan kameraa on häipynyt.

Nokkosperhonen kieppuu myös raidan ympärillä, no nyt minulla sattui olemaan kamera oikeaan aikaan, kohde vain vaihtui suruvaipasta nokkosperhoseksi.

Nappaan kuvan perhosesta ja teen perhosille ja kimalaisille baarin ulos, eli punaviiniä ja sokerivettä pieneen astiaan ja superlonsieni nesteeseen, että eivät huku.

Päivä lämpenee ja päätän muokata  vanhan maa-artisokkamaan varhaisperunalle. Siinä on vielä parimetriä syksyistä penkkiä nostamatta. Nostan ne ja muokkaan maan.

Käyn koirien kanssa lenkillä ja muokkaan maan uudelleen. Ilma on niin hyvä että maa kuivahtaa aivan silmissä. Istuttelen pari vakoa maa-artisokkaa ja kolme penkkiä perunaa. Peruna on uutta lajiketta, Jussi lukee nimilapussa.  Esi-idätetty Jussi ei aivan riittänyt, joten laitoin idättämätöntä siikliä lopun puoli vakoa.

Sitten voikin hyvällä omallatunnolla mennä katsomaan jääkiekkoa. Venäjä teki pari maalia ja johti jo 0-2, mutta kanadalaiset ovat pelimiehiä ja lopputulokseksi saadaan 4-2. Venäläisten maalivahti oli mielestäni kentän onnistuja, vaikka kolme kiekkoa hänen selän taakse livahtikin.

Taitaa tulla hallayö.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Minusta outo ilmestys koirankopin katolla viittaa naapuriin (?), joka on liimannut jotain etelän matkalta tuotua korallia kattoon???

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Siellä katolla oli liimattuna aivan pieniä alkujakin, joten ahkera naapuri on ajatellut varmasti sen tehdä hämäystarkoituksessa myös.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Laita sieniseuran sivulle kuva, sieltä saat vastauksen.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kauniita kuvia taas Ari ja erityisesti tuo perhonen sykähdyttää aina vanhan sydäntä:). Minä myöskin luin jostakin tästä perhosbaarista ja laitan sen huomenna johonkin suojaiseen ja lämpimään paikkaan. Siinä ohjeessa oli muuten samat aineet kuin sinullakin, mutta myöskin punaviinietikkaa kehoitettiin laittamaan mukaan.?

Ostin myös niitä sinisiä siemenperunoita, ja osa niistä on nyt idätettyinä laitettu isoon kukkapurkkiin...Eikös sinulla ollut viime kesänä kaunis kuvakin sinisistä potuista? On tämä kevät vain niin ihanaa aikaa, kun saa maata möyriä ja upottaa kätensä multaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Punaviinietikkaa ei talossa ollut, joten jätin sen pois.

Huomenna pitää nostaa kellarista uusi erä itämään. Pikkuinen erä on sitä bluekongoakin.

Sellaisesta tiskirättirullasta leikkasin suikaleita ja rullasin ne kuppiin. Kaadoin sitten nesteen siihen ja tuli kuin punainen kukka. Kärpäset ainakin löysivät ja kävi siinä kimalainenkin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minä istutin hetki sitten loput Blue Kongoni ja nyt vain jännittämään koska alkaa ensimmäiset vihreät pilkottaa.

Tein mallisi mukaisesti myöskin tiskirätinsuikaleista rullat ja kiersin ne viinisekoituksen kanssa pieneen säilykepurkkiin, jonka nostin nyt ensin ikkunalautani kukkalaatikkoon, jotta voin sitä sitten jatkuvasti seurata.

Ehkä voin odottaa, että saan jopa valokuvattua upean perhosen, joka pelkästä kiitollisuudesta makoisan punaviinin saatuaan on paikallaan, eikä räpytä siipiään... Olen sitten kyllä ihan hurmiossa pelkästä ilosta:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #13

Kiva juttu, kärpäset ainakin ovat kestoasiakkaita ja kyllä perhosetkin syöksähtelivät niitä kohti. Yksi väsähtänyt kimalainen istui myös siellä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minäkin tykkäsin tuosta perhosesta. Itse en ole onnistunut yhtään perhosta kännykkällä pyydystämään, mutta sinivuokkoja en malta olla kuvaamatta. Eilen julkaisin fb-sivulla kuvan jo haalistuneista sinivuokoista. Arin vuokoissa on vielä nuppuja. On ne ihmeellisiä vuokkoja kun kukkivat jopa kuukauden.
Olisi kyllä kiva kun olis oma puutarha, vaikka en ole mikään multasormi.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Hää..tää örvelö tuossa teiän koirankopin katolla näyttäis olevan joku sieni vissiin..täällä kirjoitteli joskus yks luontoa kuvaileva kaveri..mahtoksse olla joku Piepponen..tai jotain sinne päin ja muistini mukaan se oli kuvannu jonkun vähä ton näkösen..isomman vaan..katoin kuvia ja siellä oli yks,joka saattais ehkä olla toi..keltahaarakas..siis haa rakas..sympaattinen hän on ja näyttäis keltaistuvan tuolta sisältä..hän saattaa olla vielä niin pieni..poikanen vielä..jos ei oo siis vielä täysissä väreissänsä ?? Noh oli mikä oli,mutta sieni on vahva veikkaus.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Piepponen kirjoitteli kyllä sienistä. Minulla on häneltä saadut tapit koivupöllissä odottamassa, josko seiltä syssymmälllä siitaketta pukkaa.

Joku sienihän se selkeästi on. Kopin katto on tehty haapalautojen pinnoista, eli ehkä otollinen ja luonnollinen paikka kaikelle sienikasvustolle.

Se on aika kovaa ainetta tuntuma on sama kuin mehiläisvahakennossa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minulla taas on Timo Piepposelta saadut kanttarellirykelmät. Olenkin ajatellut, että mitä hänelle oikein on tapahtunut, kun ei ole vuosiin tänne enää mitään kirjoittanut. Sääli, hän oli omaperäinen ja kiinnostava kirjoittaja.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #7

Tuskin hän miksikään on muuttunut, lopetti vaan tänne kirjoittamisen. Mukava mies ja mukavat jutut ja siksi tietysti häntä tänne takaisin kaivataan.

Ostin myös itse täältä paikalliselta sienirihmastojen myyjältä lisää niitä tappeja. Ostin myös pakuria viisi tappia, nyt pitää katsastaa onko pakuri tarttunut valitsemaani koivuun?

Timolla oli järkeviä ajatuksia sienten lisäämisestä ja mikäli ymmärsin oikein hän kuului johonkin sieniharraste kerhoonkin.

Jospa hänelle kävi onnellisesti ja joku nainen kaappasi hänet kainaloonsa?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ehkä on joku kääpä. Sieniseuran asiantuntijat tietävät jos kuva on riittävän tarkka.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #10

Pitänee ottaa tänään uusi kuva siitä ja laittaa sieni FB, eli faceen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Lisäsin yhden kuvan perhosbaarista ja kimalaisesta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

perhonen nousi
heinältä ponnistaen
kuvajaa pakoon

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Veikkauksiani Arin kuvavisaan:

http://eol.org/pages/151979/overview
Elmerina holophaea
Tuo on kaiketi kääpä, että ehkei ole ihan pehmeä?

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kurttusieni
Tätä taas kasvaa Suomessa, mutta kuvasta ei pysty sanomaan, onko pehmeä.

http://t.jwwb.nl/872-WBepeKRI2SpwDiPquW_BwMo=/641x...
Tästä ei ole mitään tietoa, vaan näyttää vähän samannäköiseltä. Paddenstoelen on kaiketi sieni jollain ulukomuankielellä.

Minähän en sienistä mitään tiedä, mutta kuvahakutoimintoa käyttelin. Se oikeastaan ehdotti siiliorakasta, vaan ei minusta näyttänyt samanlaiselta.

Lisäys:
http://natuurglans.jouwweb.nl/paddenstoelen-soorte...
Tuossa se Paddenstoelen on sivulla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Onneksi olkoon Risto, laitan paremman kuvan kohta.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa