Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Slipoveri (värikäs)

 • Arin mieleinen slipoveri ja oma tekemä.
  Arin mieleinen slipoveri ja oma tekemä.
 • Yksityiskohta neuleesta.
  Yksityiskohta neuleesta.
 • Slipoveri on myös takaa värikäs.
  Slipoveri on myös takaa värikäs.
 • Mies koira ja uusi slipoveri.
  Mies koira ja uusi slipoveri.
 • Ja takki pois
  Ja takki pois
 • Hyvä on pituus, ja aurinko lämmittää.
  Hyvä on pituus, ja aurinko lämmittää.

Kaija Kelhun erään kommentin innoittamana ajattelin neuloa itselleni slipoverin. Tykkään slipoverista kun sitä voi käyttää myös puvuntakin kanssa sen tukkimatta puvuntakin hihoja.

Harmi vain, että perinetisesti miesten slipoverit ovat hyvin aneemisen värisiä. Miksi ihmeessä miehen paita ei voisi loistaa värikkyyttään joka suuntaan?

Kaijan kommentin innostamana siis marssin lankakauppaan ja katselin sieltä sopivan värisiä lankoja. Yleisilme monissa lankamerkeissä oli varsin maltillinen, mutta yhdestä norjalaisesta langasta löysin mieleiset värit.

Ostin langat huntturissa ja aika hyvin sillä keltaista ja roosaa jäi noin puoli kerää kaikki muuta värit menivät tasan.

Ostamaan jouduin myös kaksi pyöröpuikkoa, kun myyjä valisti minua, että yksillä en pärjää, sillä resori neulotaan ohuemmilla puikoilla "tavallisesti", Uskoin häntä ja ostin kahdet pyöröpuikota ja langat ostoksen yhetissummaksi jäi 50 euroa.

Nyt minulla sitten on 50 euron arvoinen itse tehty slipoveri ja hyvä mieli.

Jos aion jatkaa neulomista minulla on sitten valmiiksi jo kahdet puikot.

Ohjeita sain Seija Nylundilta sähköpostin avulla, muuten selvisin urakasta omin avuin.

Kiitän siis Kaija Kelhua ja Sija Nylundia, ilman heitä minulla ei olisi tuota slipoveriä. Nyt seuraavaksi aion neuloa jotain poikani Esan vasta hiljan syntyneelle poikavauvalle, Olisiko se nuttu tai pipo, sitä en ole vielä päättänyt.

Arvostella saa vapaasti, sillä virheistä me opimme.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

No tulipahan väri-iloa ja jopa intarsia onnistui, mutta missä viipyy selfie?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Oli pilvinen päivä, joten en halunnut mennä ulos pasteeraamaan. Lupaan laittaa aurikoisen kuvan heti kun jumala suo aurinkoa tänne pihalle.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

https://fi.wikipedia.org/wiki/Jussipuku

"Miksi ihmeessä miehen paita ei voisi loistaa värikkyyttään joka suuntaan?"
Niinpä niin. Oletko Ari Alsio ajatellut Jussipuvun hankintaa? On siinä kunnon värit miehelle siinäkin, vaikka ei aivan koko sateenkaaren riemua loistakaan.

Ja jos oikein komiaa ja miehekästä haluat ittelles neuloa, niin tässä olis Jussi-paidan ohjeet tee-se-itse-neulojalle - ja eiku puikot heilumaan:
http://www.katajala.net/marjut/neuleet/galleria/ju...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos. Oikein hyvät ohjeet ja linkit. Pitää harkita, mutta teen jatkossakin varmaankin vain "Ari"-paitoja;)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minun on vaikea kuvitella, että Ari tyytyisi johonkin valmiiseen malliin, joista on tarkat ohjeet annettu jo etukäteen. Ei, ei se käy luonnekuvaan, joka minulle on muodostunut Arista hänen kirjoitustensa ja maalaustensa perusteella.

Hän on liikaa oman tiensä kulkija, joka heittää vain rennosti takin olaltaan kevyellä ranneliikkeellä ja taas vauhdilla menoksi... Värikäs, persoonallinen neuleliivi jää vain katsojan mieleen, jonka muistaa hyvin toisellakin kertaa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olen taas sanaton ihmetyksestä, kun ihan oikeesti sait tuon liivin aikaan kaiken muun kiireesi keskellä. Olet sinä ihme mies! Neulominen on kuitenkin niin hidasta puuhaa.

Epäilin jo hetken aikaa vaimosi olleen tuossa mukana, mutta tarkemmin asiaa ajateltuani, niin ei se olisi sopinut sinulle. Olet enemmän juuri tuota" minä itte tyyppiä", joka haluaa toteuttaa luovuuttaan ja osaamistaan täysin itsenäisesti.

Värit ovat iloa ja optimismia kuvaavia, ainakin minun mielestäni. Ja mitäpä muuta ne sinun kohdallasi voisivatkaan olla. Niissä on kevättä ja kesää jo täysillä rinnassa!

Jos pitäisi oman uskottavuutensa nimessä keksiä myöskin joku kritiikin paikka, niin kokonaisuuden suhteet huomioon ottaen, arvelisin liivin olevan tasan 5-senttiä liian lyhyt? No, sen näemme sitten tarkemmin kokovartalokuvassa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Voihan se olla lyhyt, mutta koekäytössä tuntui sopivalta. Kukaan toinen ei ole silmukkaakaan tuohon neulonut. Paljon kiitoksia kuuluu Seijalle joka on antanut vihjeitä sähköpostilla pyydettäessä.

Edellisestä neulomisesta on kulunut jo kohta neljäkymmentä vuotta, joten kakki oli opeteltava uudelleen. Netissä on hyviä klippejä joista sain oppia silmukointiin ja nurjan silmukan tekoon sekä kavennukseen ja päättelyyn.

Väitän että kuka tahnsa onnistuu niillä opeilla. Se on vain viitseliäisyydestä kiinni.

Kieltämättä välillä oli aika pitkästyttävää hommaa tuo neulominen, mutta kuka sitä nyt enää muistaa. Lopputulos on minusta mieleinen ja jokainen silmukka on oma.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Koekäyttö onkin se tärkein vaihe, jos itsestä tuntuu hyvältä, niin kaikki on mennyt ihan kohdalleen! Olet sinä erinomaisen sisukas mies, mutta myöskin käsistäsi kätevä. Ei neulominen kaikilta naisiltakaan helposti suju ja monilta on jäänyt taidot kokonaan vain koulun patalappuun.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #7

Siitä pituudesta vielä, eli aivan sopiva on. Katso vaikka uudet kuvat, lisään niitä tuota pikaa. Odottelin aurinkoa ja nyt kun sitä tuli se häikäisi kovasti, että silmät sikkurassa joka kuvassa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Siitä on kohta 70 vuotta kun kansakoulussa neuloin. Muistaakseni sain pannulapun aikaiseksi, en muuta.

Myös kirjoittaminen oli vaikeaa. Kun ainekirjoitus alkoi, sitä vain muisteli kartettavaa aasinsiltaa. Vieläkin muistan sen: "Ja siitä nyt aion kertoa." Tämän karttamiseen se aika kuluikin.

Eräässä ainekirjoituksessa käytin "slipoveri" sanaa. Muistan ikuisesti opettajan ankaran opetuksen, sitä sanaa ei saa käyttää. Se on pujoliivi.

Kumma kun olen näinkin pitkään selvinnyt hengissä elämässä, nuoremmilla on ollut paljon helpompaa:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minä muistan kun kirjoitin sampoo, ja opettaja oli korjannut shampoo. Nykyisin myös sampoo on oikein.

Pujoliivi tai slipoveri, nykyisin kuitenkin slipoveri tunnetaan paremmin kuin pujoliivi. Ainakin minulle on vieras sana tuo pujoliivi, tulee pujoparta mieleen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Uusia kuvia lisätty. Aurinkoa ja lämpöä tänään meilläkin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Meilläkin on aivan ihanat lämpimät ilmat olleet jo muutaman päivän ja huomenna luvataan sitä herkkua vielä lisääkin. Minulla meneekin nyt lähes koko aika pihan kukkien istuttamiseen ja ihailuun. Orvotkin ovat ainoat kukat, joita en raahaa sisälle pakkasyöksi. Juu, hulluahan se on, mutta sieluni niin janoaa jo kukkia ja värejä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minäkin heittelin muutamaan sulaneeseen pälveen unikonsiemeniä, jotka keräsin viime kesänä talteen. Kylvin osan eli puolet jo syksyllä ja katsotaan itääkö syyskylvö vai kevätkylvö paremmmin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Wautsi, hienot kuvat ja miksei olisi, kun on vielä noin komia mies sitä esittelemässä.

Kyllä, olin väärässä. Slipoveri on aivan passelin mittainen, eikä sitä viiden sentin lisäystä pituuteen tarvitse tehdä:)

Itse käytän mieluusti vain sanaa, neuleliivi. Pujoliivi kuulostaa ihan keskiaikaiselta sanalta. Slipoverikin on melkoisen vanhahtava sana minun korvaani.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Käytin kaavana vanhaa villapaitaa, joten mitta kainaloon tuli siitä suoraan. Kauluksessa kyselin apua Seijalta, mutta en kyllä ymmärrä mitään niistä valmiista ohjeista. Lukuja peräjälkeen ja sellaisia termejä, että en ole kuullutkaan, mutta loppu hyvin kaikki hyvin.

Oikeasti neulominen oli kivaa ja rentouttavaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Pahus, en huomannut laittaa lyhenteitä etkä kysynyt, mutta hyvin näyt tulleen toimeen.

https://punomo.npn.fi/tekniikat/neulonta-tekniikat...

https://punomo.npn.fi/kategoria/tekniikat/neulonta...

Kirjastoissakin on ohjekirjoja.

PS. Ja Dropsin sivuilla videoita:

http://www.garnstudio.com/video.php?lang=fi

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #17

Ei mitään, kyllä ne ohjeet tarkat olivat, mutta en vain ymmärtänyt niistä kaikkea. Neuloin vain ja hyvää pukkasi tulemaan. Nyt pitää seuraavaksi opetella kuulemma koirankarvoista kehräämään lankaa tai huovuttamaan;)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #19

On karstat sellaiset pienemmän mutta ei niitä "oikeita". Maksavat netissä 55 euroa pari ja vanhoja rukkeja saa jopa 20 euroa toripistefiistä.

Tuo Värttinän konsti on aika hyvä myös, mutta rukki on vähemmän rasittava, kun sen vain osaa.

Ei taida monikaan nykynuorista osata perinteisin menetelin kehrätä vanttulankojaan?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #21

En minäkään osaa kehrätä, mutta pelkästä koirankarvasta ei taida onnistua, luulisin että mukana pitää olla lampaanvillaa. Pahus kun pääsiäinen meni jo, olisit voinut ruveta trulliksi:)

Eivät taida osata, ostin torilta maalle roskuksi kannellisen tiinun ja sitäkin myivät kirnuna.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #23

Kyllä koiran alusvillasta onnistuu ilman muita lisävilloja. Minä olen nähnyt aidon trullin ja hän ei ollut kaunis.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #24

No niin näkyy onnistuvan, vaikka olin lukenut jostain että siihen lisätään lampaan. Riippuu tietysti koirastakin, kaikilla roduillahan ei ole pohjavillaa.

http://www.rukkijarautapata.com/koirankarva/

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #21

Minulta löytyisi vanhat karstat. Osoite niin saat postimaksun hinnalla. Vanhat, en tiedä miten hyvät. Yläkerrassa aarrearkussa.
Rukit hävitettiin viemästä tilaa, sääli, sillä isoäitini opetti minua lapsena kehräämään lankaa. Nypläystyynykin olisi tullut vuosia sitten, mutta jätimme väliin. Olisihan nypläämäänkin voinut opetella, mutta kun suvussa oli huippuhyvä käsityöihminen hänen tasoonsa ei ikinä olisi yltänyt. Vappuna oli upea käsin tehty pellavaliina hetken pöydällä, aarre, jota ei voi kuin hetkeksi laittaa, ettei menen pilalle ;D

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #25

Nypläystyyny meilläkin oli joskus muinoin. Rukkeja tosiaan on paljon tarjolla, kun rukki oli kovin suosittu kodin somiste takavuosina. En taida oikein syttyä tuohon kehruuhommaan. On paljon valmista lankaa kaupoissa, jotka on jo värjätty vaömiiksi. Jos kehrää ja värjää itse lankansa, neuloo ne ja hoitaa kaikki muutkin asiat perinteisesti ei ennätä sitten nauttimaan nykyajasta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #25

Irja, äiti opetti joskus että vanhoja pellavaliinoja täytyy käyttää, muuten ne kuluvat taitoksistaan, niin että ainakin uusille taitoksille. Olen käyttänyt juhlapäivinä ja pessyt käsin, mitä iloa niistä kaapisssa on:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #27

Pellava on arvostettua materiaalin, vaikka nokkonen on myös mahdollista jalostaa kuiduksi. Pellavaa voisi Suomessa viljellä enemmän ja tehdä pellavaliinoja ja pyyhkeitä, mutta kun kaiken saa helpommalla verkkokaupasta;)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tulipa hieno slipoveri. Joskus kauan sitten lupasin tehdä veljelleni, mutta en saanut aikaiseksi ja nyt on myöhäistä. Sinä teit enkä kyllä virheitä löydä. Turha niitä on etsiäkään. Osaavat miehetkin neuloa kunhan vain ryhtyvät hommaan ja hyvää jälkeä syntyy. Tuolla pärjää pitkään.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Edellinen slipoveri kesti kolmisenkymmentä vuotta. Jos tämä sen kestää olen jo silloin päälle 90. On siinä niitä virheitä eli täydellinen siltäkin osin, pohjanmaalaisethan sanovat, että he eivät ole täydellisiä, koska viat uupuvat.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Eipä ole Arilta mennyt hukkaan kansakoulussa mahdollisesti opittu patalappujen kutominen ja/tai virkkaaminen. Tuollaisia taitoja opetettiin ennen ja olen tyytyväinen kun aikoinaan maalaiskansakouluissa opetettiin puukäsitöitä jonka avulla monet nuoret pääsivät kiinni ammattiin ilman ammattikouluja. Työnjohtajalle kun ennen riitti, että työkalut pysyvät tekijänsä käsissä ja niilla syntyy hyvää jälkeä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos, vaihdoin jo profiilikuvankin;)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hieno kuva. Tuli oikein keväinen mieli hyväntuulisesta ilmeestäsi, kravatin turkoosista, joka sopii täydellisesti neuleliivisi väreihin!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #33

Kraka on tehty yhdestä minun taulusta, eli Kiteeltä eräs silkkitaiteilija sen minulle teki, kun tilasin. Kansanedustaja Esa Lahtela vinkkasi tekjän joskus. Minulla on pari muutakin krakaa hänen tekemiä, antoi kaupantekijäisiksi.

Voinhan tehdä siitä krakasta ja taulusta joskus blogin.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kylläpä komean miehen kannattaakin keekoilla noin roheassa slipooverissa!

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa