Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Virheellinen käsitys virheistä

Hei kaikki, tein tänään paljon virheitä, ainakin kaksitoista näkyvää virhettä. Virheitä tulee jos on huolimaton, minä olin. Mutta mitä noista elämän virheistä, kun onnistuin tekemään oikein tänään ainakin 2200 kertaa, eli mitä merkitystä noilla virheillä sitten enää on?

Virheistä pitää oppia. Ilman virhettä et opi mitään, vaan luulet olevasti virheetön siihen ensimmäiseen virheeseesi saakka. Sitten se vain on otettava vastaan ja opittava siitä.

Kantapään kautta oppiminen on kivuliasta, mutta palkitsevaa. Muistan kun opetin ammattiin oppisopimusoppilaitani. Silloin annoin usein tehdä heidän ensin virheet ja sitten yhdessä mietimme missä meni vikaan. Näin kun ihminen tietää miten virhe tehdään hän oppi välttämään niitä.

Kukaan ei meistä ole virheetön. Onneksi!

On lohdullista myöntää itselleen omat ja toistenkin virheet anteeksi määrättyyn rajaan saakka. Eli jos teet virheen tee ainakin kerran oikein sen jälkeen niin kuittaat virheesi.

Anteeksi oliko tämäkin virhe kirjoittaa tänne;)?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (72 kommenttia)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Siinä mielessä luulen, että olet väärässä, tai teit virheen, että et ajatellut loppuun asti. Yleensähän kaikki suuret ideat tai ajatukset ovat vanhoja. Ei se tietystikään tee niistä huonoja.

Itse muistan, että Alex Nieminen ensimmäisen kerran minun kuulemana esitti ajatuksen, että keskinkertaiset suoritukset ovat mielenkiinnottomia. Huimat onnistumiset ja surkeat mokat ovat niitä, joista voi oppia. Ajatus on varmasti paljon vanhempi. Nykyään meillä on mm. hakukoneet, joiden avulla voi yrittää oppia historiasta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tuo on totta kyllä, mutta minun ajatus oli puhua asenteesta virheisiin, ei kai tullut täysin selvästi kirjoitettua.

Ja jos kaikki tieto haetaan hakukoneilla, eikä sitä pureskella keskustelun kautta mahdollisuus virheisiin kasvaa. Keskustelussa on aina usempi näkökulma, kun haetussa tuloksessa monesti on vain kaksi mielipidettä, - kirjoitettu ja luettu totuus.

Puolustusvoimissa kiellettiin alokasaikoina selventämästä, mutta se on varsin hyvä keino saada ajatus uomiinsa.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Platon ja dialogi.

Kun sitä vertaispalautetta on usein vaikea saada, on itsereflektio jonkinlainen korvike. Ehkä sinulla jo julkaistessasikin oli ajatus, että jotain puuttuu ja pyysit vertaispalautetta.

Minulla oli aikoinaan ammattikoulussa työnopettaja, joka ei käytännössä koskaan kertonut, mitä virheitä oppilaat tekivät. Eikä sillä paskiaisella ollut edes partaa, mihin nauraa. Taisi olla niin osaamaton, paatunut tai pokerinaama, etten koskaan muista hänen edes hymyilleen meidän touhuille.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Minulla oli lukiossa fysiikan ja matematiikan opettaja, joka kielsi tuomasta virheitä esille. Kerran, kun oli laskenut ainoana luokalta yhden laskutehtävän ja moni oppilas oli sen kopioinut minulta . Hän jätti luokan jälki-istuntoon, mutta ei kertonut, mikä laskussani oli pielessä hänen mielestään. Se jäi vaivaamaan loppuiäksi ja on vaivannut muitakin luokalla olleita. Virhe häneltä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #27

"joka kielsi tuomasta virheitä esille"

Mitä tarkoitat tuolla ilmaisulla?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #28

Olisiko mahdollista, että Irja muistaa väärin ja opettaja tarkoittikin, ettei virhettä, virheellistä laskua tule jakaa eteenpäin?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #28

Siis piti pidättäytyä näyttämästä, että ei tiedä. Opettajasta ei näin saanut osoittaa tyhmyyttään, mutta eikö se ole sama asia melkein kuin virhettään. Sori taisi tulla aiempaan ilmaisuun hienoinen virhe.

No eihän se opettaja pystynyt osoittamaan missä on virhe. Sitä selvästi ärsytti, että tehtävä oli suoritettu ja tyttö oli sen tehnyt. Olisi hän voinut näyttää mikä meni vikaan, jos vikaa oli edes.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #36

Tuo on mitä suurinta tyhmyyttä. On aina olemassa tietoa, jota et vielä tiedä ja taitoa, jota et osaa. Kaikissa vähänkään laajemmissa julkaistuissa teoksissa on aina virheitä ja mikään kysymys ei ole liian tyhmä vastattavaksi. Eri asia tosin on, että yksi tyhmä ehtii kysymään enemmän kuin noin sata viisasta pystyy vastaamaan.

Siis ihan perusvirhe tieteellisessä ajattelussa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Itsereflektion avulla huomaa vain osan virheistään, alan asiantuntijalta saatu palaututetta pidän arvossa.
Kun kerran toimin yhden lukukauden ruotsin kielen keskustelupiirin ohjaajana en juuri virheistä huomauttanut koska se olisi voinut latistaa oppijoiden innokkuuden.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Usko vaan, kyllä se siitä:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hyvin arvattu, mutta vielä 80 tuntia jäljellä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Et tehnyt virhettä kirjoittaessasi virheistä tänne, et ainakaan minun mielestäni:)
Virhe on sanana jo aika venyvä käsite. Onko se kirjoitusvirhe, vai oletko mahdollisesti sanonut jollekin jotakin, joka on ollut tiedoltaan virheellinen, tai vaikka vain kiltti, ystävällinen "valkoinen valhe"?

Näitä pienempiä virheitä teemme kaikki koko ajan enemmän tai vähemmän, mutta isot virheet ovatkin sitten jo toinen juttu. Pienistä ei kannata edes välittää, se on vain elämää:) Niissä elämä opettaa meitä joka ikinen päivä. Mielipiteitäkin oikeasta ja väärästä riittää jokaiselle päivälle:)

Iso virhe? Mitä ne ovat? Ajat jonkun päälle tai teet jonkun työn niin huonosti, että siitä kärsivät itsesi lisäksi muutkin sivulliset - täysin viattomat ihmiset. Tai löperöistä puheistasi johtuen loukkaat sydänjuuriaan myöten läheisiäsi, jotka menettävät mahdollisesti yöunensakin pitkäksi aikaa... Juuri niitä virheitä pitäisi välttää tekemästä kaikin voimin edes sitä ensimmäistäkään kertaa...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kaija se liittyy siihen sinun heittämään villapaitahaasteeseen, jonka olen hiljaisuudessa ottanut vastaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ei oo totta!!! Oletko jo alkanut jonkun haasteellisen mallin teon ja kirjoitat niistä oikein- nurin virheistä? Minä raasu en enää pysy sinun tahdissasi mukana millään:). Et varmaankaan nuku muutamaa tuntia enempää, kun ehdit niin paljoon mukaan...?

Siis, joku monimutkainen kudontamalli, jonka vain sinun lisäksesi Seija pystyisi tekemään?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #12

LOL. Mulle on jäänyt sellainen käsitys että Ari viimeistelee jollain huovutuksella, niin että ei siitä varmaan monimutkaista kudontamallia tule. Vaikka mistäs Arin tietäisi:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #12

Ei mikään monimutkainen malli, vaan minusta yksinkertainenkin voi olla kaunista. Minulle kaikki on monimutkaista, jos puhutaan neulomisesta. Enhän ole neulonut kuin viimeksi 1978, eli viime vuosituhannella. Neuloin silloin esikoispojalleni kaulaliinan ja tein sen lankataulun. Poika täyttää ensi vuonna siis 40 vuotta.

Seija nyt pystyy mihin vain, eli ne teköö jokka osaa...

Mutta se ei estä minua yrittämästä.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ei virheistä opi mitään olennaista, koska tilanteet muuttuvat.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Puhu vain omasta puolestasi;) Ei vahinko ja virhe ole samoja asioita.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Triviaaleissa asioissa voi oppia, mutta tehotonta menetelmänä.

USA:ssa on osoitettu, että konkurssin tehneet yrittäjät eivät pärjää paremmin kuin ensi kertaa yrittävät.

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/177...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #10

"USA:ssa on osoitettu, että konkurssin tehneet yrittäjät eivät pärjää paremmin kuin ensi kertaa yrittävät."

Heh, saman luokan perustelu kuin mikä tahansa mielipiteensä tukemiseksi mistä tahansa tempaistu.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #17

Höpöti höpöti vaan itsellesi. Sitä luokkaa että kun itse kysyy ja itse vastaa saa mieleisiään vastauksia. Varsinkin täällä Vapaavuoron puolella, jossa aiheina on mm. viihde ja vapaa-aika, mutta ei esim. tieteellinen tutkimus.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Lauri, puolusteletko tuolla sitä että et yritäkään oppia virheistäsi, aina vain ja ainoastaan tilanteen vika :))

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tai sitten ihminen vain ei pysty oppimaan mitään edes omista toistetuista virheistään, , kun on jo muutenkin alkujaankin liian vajavainen mitään vaikeampaa oppimaan?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #13
Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #18

Lauri oppi virheestä ja laittoi sille pisteen, ennen kuin ennätin mukaan keskusteluun.

Kyllä minun mielestä virheestä voi oppia ja pitääkin oppia. Tuo konkurssiesimerkki on jo sen luokan vireh, että joitain silmukkavirheitä ei siihen kannata edes verrata. Jotkut kun eivät halua oppia virheistään, niin ei sellaisilla esimerkeillä voi sanoa, että etteikö niistä voisi oppia.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #21

Höpöt.

Voiko muka epäonnistumisesta oppia?
Ei yleensä voi:
1) Epäonnistumisesta pitäisi tehdä kunnollinen analyysi, mutta epäonnistumisen tilanteessa tuo on varmastikin viimeinen asia mihin panostetaan.
2) Kun epäonnistuja yrittää uudelleen, tilanne tuskin aikaisempää vastaava, vaikka kontekstiharha voi panna uskomaan niin.

Jokin vuosi sitten yksi tutkimus USA:ssa osoitti, että kun konkurssin tehneet yrittäjät perustavat uuden yrityksen, se ei onnistu yhtään paremmin kuin ensi kertaa yrittävillä.

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/205...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #24

Miten yrittämisen paremmuuttaa voi vertailla. Onhan vaikeudet yrittämisessä aina ja virheeseen on mahdollisuus haksahtaa yhä uudelleen, vaikka jotain niistä olisi oppinutkin. Onko mitattu esimerkiksi aikajanaa siitä onko ensimmäinen vai toinen konkurssi aikakestoltaan pidemmän ajan summa, eli jos ensimmäisen konkurssin on tehnyt vuodessa ja toisen konkurssin tekemiseen menee kolme vuotta on siin vissi ero.

Yhä väitän että yrittäjä ei varmasti kompastu samoihin virheisiin toista konkurssia tehdessään vaan syyt ja virheet ovat aivan erit.

Otetaanpa F1 kilpailut ja ulosajot esimerkiksi. Kierretään rataa hurjalla vauhdilla ja joku aina tekee virheen ja niistä virheistä varmasti oppii, vaikka ajaisi ulos myös seuraavassa koitoksessa. Kuski ei vain ole oppinut tarpeeksi;)

Mutta kun tieto menee tiimille ja ajokkia parannellaan on se juuri sitä oppimista, ilman ulosajoa ei ajokin ominaisuuksiin olisi tehty tarvittavia muutoksia. Jos katsoo 60-luvun F1 autoja niin huomaa, että virheistä on opittu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #24

Niin, eikös Donald Trumpkin tehnyt konkurssin 90-luvulla eikä ole yhtään paremmin pärjännyt sen jälkeen?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #26

Konkurssinkin voi tehdä niin miljoonasta eri virheestä, voi olla oma syy ja voi olla mikä syy tahansa. Jotkut menevät yhä uudelleen ja uudelleen avioliittoonkin, koska avioliitto ei ole virhe, kuten ei myöskään yrittäminen, vaikka Lauri tukeutuukin tuohon yhteen tutkimukseen. Avioliitossa tai yrittämisessä on tapahtunut jokin virhe jos se kaatuu, mutta itse yrittäminen tai avioliitto ei ole virhe. Väärä kumppanin valinta voi molemmissa tapauksissa johtaa tuhoon, mutta se on jotain muuta kuin avioliiton tai yrittämisen syy.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #29
Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #31

Tarvitaanko oljenkorsi jos on jotain mieltä? En minä ainakaan tarvitse.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Ei Lauri aina ole väärässä, mutta siinä hän on aina väärässä, että hän ei ole koskaan väärässä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei kukaan ole täydellinen - minultakin puuttuu virheitä.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Gröhn on niitä kirjoittajia, jotka ovat usein oikeassa tai joilla on ainakin tärkeä näkökohta, mutta jotka pilaavat asiansa läpinmenon tylyllä, äkkiväärällä tyylillä. Älyä on, ymmärrystä puuttuu.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Aika laittamattomasti sanottu, Ollilla on ymmärrystä ja älyäkin.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Aikoinaan Nokialla meitä yhdessä vaiheessa kehotettiin tekemään virheitä, rohkeasti. Jengihän innostui tilaisuudesta niin, että teki enemmän ja enemmän, suurempia ja suurempia virheitä. Lyötiin vetoa vääristä hevosista, kaupattiin koko konsepti vääriin käsiin.

Mitä siitä opimme? Virhe on huono isäntä, hyvä orja?

Koulusta muistan että kastematokin oppii virheistään. Itse en pidä itseäni juuri minään niissä asioissa, joissa toistan ja toistan samaa virhettä, juuri kastematohommeleihin vedoten. Joitakin onnistuu kyllä tekemään vain yhdesti.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Silloin kun minä Nokia-hommia tein, siellä oli selvästikin käytössä jonkinlainen versio ITIL:stä, joka mm. määrittelee parhaat käytännöt mm. virheiden välttämiseksi. Käytännössä se vain on hyvin raskas ja työläs tapa eikä sitä taidettu paljon arvostaa IT- ja DEV-ympäristöissä. QA- ja PROD-ympäristöihin se tietysti sopi.

Silloisen työnantajan omissa hommissa olin kuitenkin enemmänkin kehittäjän roolissa ja niissä hommissa olin jo aikaisemmin kehittänyt omia melko ketteriä menetelmiä. Ohjelmoinnissa ja järjestelmäkehityksessä on kuitenkin se hyvä puoli, että voi testata ja laittaa koneen tekemään ne pakolliset pienet virheet. Isommat kannattaa tehdä "paperilla" ja sitä ennen omassa päässään.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Puutteita, koodissa, jokin virhe ohjelmoinnissa, sitä ei kai ole hyvällä katsominen, paitsi laulussa.

Siksipä virheen tekemistä ei voikaan tarkastella yhtenä kokonaisuutena. Meidän kehotteissamme kyse oli siitä mistä workshopeissakin: älä himmaile ideoittesi kanssa, vaikka ne tuntuisivat tyhmiltä. You never know.

Kyllä ne voi kalliiks tulla silti. Ihminen on kuitenkin erehtyväinen, piru vie. Opin että mitä dynaamisemmin muuttuva ala, sitä varmemmin virhe tapahtuu.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #40
Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Mielenkiintoinen aihe. Kukapa virheetön.
Kokemukseni virheen kautta opettamisesta.
Olin autokoulussa ajettiin tiensivuun ja pysähdyttiin.
Käsky lähteä liikkeelle. Tein kuten opettaja käski oli lievä ylämäki, liikkeelle päästiin.
Opettaja, "huomasitko minkä virheen teit"? En huomannu!
Yksikantaan hän totesi "lähdit liikkeelle kolmosvaihteella".
Olin kait ilmiömäinen kytkimen liruttaja jo alkumetreillä tai Saab oli hyvä auto käynnistymään.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Miten tuo liittyy blogin aiheiseen?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Olihan siinä virhe, ellen väärin ymmärtänyt;)))

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Matematiikan kokeessa jouduin pyörittelemään jotain lausekkeen sievennystehtävää. Vastauksen saaminen vaati tilaa yhden sivun verran. Huomasin lopputuloksessa, että vastaus menee väärin ja vedin henkselit kynällä koko tehtävän päälle. Eli se oli minusta huono suoritus. Sain siitä kuitenkin lähes täydet pisteet. Opettaja joka oli suoruttanut lisenssiaatti tutkinnon matematiikasta. Olikin katsonut tehtävän ja huomasi lausekkeen pyörittelyn menevän muuten oikein, mutta yhdessä kohtaa sattui pieni virhe.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Toisella kerralla minulle sattui fysiikan kokeessa, että kiihtyvyyden etumerkki lausekkeen pyörittelyssä lipsahti väärin päin, tein siis virheen. Siitäkin opettaja, joka oli väitellyt fysiikasta tohtoriksi antoi täydet lähes täydet pisteet.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Se oli Jorma sinulle oikein, eikä siis virhe lainkaan. Opettaja joka ymmärtää on enemmän kuin sata jänistä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

YO-kirjoituksissa yhtenä pitkän matematiikan tehtävänä oli määritellä tietyn janan pituus eräänlaisesta kuvioista annettujen kulmien ja jonkin muun janan mitan perusteella. Siinä tarvittiin trigonometrisia funktioita ja muuta kivaa.

Tapani mukaan lähestyin ongelmaa erittäin analyyttisesti, mikä omalla kohdallani on lähestymistapana taipuvainen tuottamaan hyvin loogisen johtopäätösketjun, mutta paljon monimutkaisemman sellaisen kuin välttämättä olisi tarvinnut kyseisen tehtävän ratkaisemiseksi.

Piirtelin kuvion ympärille erilaisia apukuvioita jatkojanoineen ja kulmineen y.m.s. Sitten sain pitkän yhtälökehitelmän jälkeen aikaiseksi neliöjuurilausekkeen, jonka alla oli X:n kolmatta potenssia ja jotain sinia, cosinia j.n.e. Kun sen ratkaiseminen osoittautui liian työlääksi ja aikaavieväksi, kirjoitin lopulta sivun alalaitaan: "Kun yllä olevasta yhtälöstä ratkaistaan X, niin saadaan oikea vastaus."

Opettaja oli lautakuntaan lähettäessään antanut siitä yhden pisteen. (Pisteethän tehtävittäin olivat 0 -6 pistettä sen mukaan kuinka täydellisesti tehtävä oli ratkaistu.) Sen pisteen opettaja siis katsoi voivansa antaa työpisteenä, vaikka tehtävän ratkaiseminen oli jäänyt kesken.

Kun matematiikan kokeeni arvioitiin YO-lautakunnassa, k.o. tehtävä oli siellä saanut viisi pistettä. Eli lautakunta oli tulkinnut sen lähes täydelliseksi. Vain itse ratkaisuarvo oli jäänyt puuttumaan, mutta sitä ei näköjään pidetty niin tärkeänä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Oho, Lauri Gröhn on näköjään taas bannannut, mikä jo sinänsä on Vapaavuoren puolella ihmeellistä. Mutta paloi Turkukin, ja no hard feelings.

Ottaisitkos kuitenkin Lauri sen kireen pipan päästäsi :D

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/234...

PS. Voit tietenkin säilyttää sen bannin jos haluat olla Vapaavuoron puolella ainutkertainen.

- ja kuinka monta sinulla on minun lisäkseni bannisssa, oletko Vapaavuoron Tossavainen?

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Minäkään en ole pitkään aikaan lukenut hänen blogikirjoituksiaan, joissa ei paljon muuta ole kuin joku hänen oikea mielipiteensä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja saahan sitä pikkumaisuudellaan vapaavuorolaisia naurattaa, täällä ei varmaan yksikään muu bannaa :D

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #52
Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Virheellinen käsitys virheistä saattaa olla myös sitä, että ei osata oikealla tavalla suhtautua virheen löytymiseen. Että sitä parempi mitä enemmän virheitä löytyy tuotekehtisvaiheessa eikä sitten kun tuote on kuluttujan kädessä (esim. känny). Että hälytyskellojen täytyy soida jos tuote on saatu "purkkiin" ilman ongelmia.

Tosin kännyn (kuluttajaelektroniikkalaite) ja vaikkapa prosessiteollisuuden ohjausjärjestelmän välillä on se, että kuluttajan kädessä kännyn sallitaan toimivan virheellisesti mutta proessiteollisuuden laitteelle tuotantovaiheessa tuota ei suoda. Sitten on vielä erikseen ihmisten henkiä ja omaisuuksia suojelevien laitteiden virheellisyydet loppukäyttäjällä, joidenka virheellisyydet taatusti maksavat paljon.

Kuitenkin peremmin hankkii asiantuntijana kun myy sitä kuinka tuottetta tehdään eikä sitä kuinka tuotetta ei saa tehdä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Asiasta toiseen:

HANNU, MISSÄ OLET? APUVA, OLEN HUKANNUT PUNSSIKAKKUSI OHJEEN.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hannua kaivataan punssia on vielä;)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eikös Seija Suomi24 palstalla ole jonkinlainen "etsintäkuulutus" -osio? Pukkaa kysymys sinne. Luultavasti saat tusinoittain vastauksia Hannuilta, jotka ovat punssiasiantuntijoita.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #59

Rakastan sinua heti jos laitat sen Hannun punssikakun ohjeen:)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #61

KVG! Saanks mä ny lovee, baby?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #62

Toivossa on hyvä elää, sanoi lapamato. Viittaan yllä olevaan #58, yritä vaikka sieltä Suomi24 puolelta. Ja otan murheesesi osaa, sitten joskus jos on sen miettimiseen aikaa.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #66

Ei tässä nyt mitään murhetta, riemua lähinnä, kun pääsee sanomaan.

Toivon täydestä sydämestäni, että löydät elämäsi punssikakun. Minulla ei Hannua ole. "Sitä" on nimitetty Heikiksi. "Se" osaa "moikata", kun on vahvat lantionpohjalihakset. Silloin kun "se" "moikkaa", pitää sanoa "Terve, terve, tässä Heikki" Heikki Kahilan äänellä, niin ymmärtää, mistä "se" sai aikoinaan nimensä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #69

No löysin kuin löysinkin sen Hannun punssikakun ohjeen ja lähdenkin ostamaan luumuja.

Kas tässä:

Punssikakku

150 g kivettömiä luumuja
3/4 dl punssia
200 g voita
2 dl sokeria
3 munaa
1 rasia punaisia coctailkirsikoita (vihreät saa luvan kelvata, niitä kun on)
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

luumut punssiin likoamaan 20 min.
voi ja sokeri vaahdoksi + munat yksitellen
kuivat aineet + coctailmarjat + luumut ja punssi viimeiseksi
175°

Voin suositella. Sillä ehkä voimistuisi lantionpohjalihaksetkin. Kirjoitithan että on nimitetty, joten siitä lienee aikaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #71

Minä menen vatkaamaan munia:)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #71

Se oli sitä aikaa, kun oli hauskaa tehdä pilaa häveliäisyydellä. Kyllä se nykyään ihan aito Jorma on.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #73

Kimmo Kinnunen meni saunaan ja näki isänsä Jorman.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #74

Entä sitten, kun karhu-ryhmä vei heidät pois junassa?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #75

Höpöttäkää mitä höpötätte, ei siitä kuitenkaan mitään tule. Minä sen sijaan saan aikaiseksi kakun:)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

En minä niistä muista Hannuista, haussa on vain se yksi ainoa :)

Ei se tässä asiassa niin mene että tusinoittain halvemmalla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #60

Hannu kyllä tulee esiin, kunhan nukkuu ensin kevätväsymksen silmistään.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Virheet ainakin keskusteluttaa!

Oppimisessa virheet ovat keskeistä oppimisprosessiin liittyvä asia. Oppisopimustilanteessa kun oppilas tekee virheen, hän on opettajan valvonnan alaisena. Tärkeintä kaiketi on virheen korjaamisen lisäksi myös virheeseen suhtautuminen. Jos ei tee oppilaana ollenkaan virheitä, saattaa muuttua osaamisensa suhteen ylimieliseksi. Virheiden tekeminen kuuluu oppimisprosessiin. Oppilas itse ja myös opettaja valvovat myös oppilaan luonnetta ja suhtautumista työhön.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Totta turiset, yrittäjä on aina vastuussa työntekijöistään, työntekijä oppilaastaan ja oppilas oppimisestaan.

Minulla on kokemusta oppisopimusoppilaiden opettamisesta ja pitkämielisyys ja oikeiden asioiden esille nostaminen on kaiken a ja o.

Opettajan työtä olen helpottanut sillä, että olen antanut oppilaan tehdä omin päin mahdollisimman paljon, että en opettaisi hänelle omia työtapojani liian paljon. Koska ei kukaan ole täydellinen. Kun oppilas sitten on saanut itse pähkäillä niin sen jälkeen oppikin kelpaa paljon paremmin ja oppi jää myös mieleen, kun on alusta mihin kylvää.

Ilman oppilaan omaa kokemusta jää opetus aina teoriatasolle.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Jotkut asiat on tehty niin usein ja niin monien toimesta, että ei niitä enää kannata miettiä miten. Näyttää ja seuraa, miten toinen tekee. Kyllä siinäkin usein variaatioita syntyy, kun toinen tulkitsee. Yleensä ne variaatiot lienee virheitä, mutta ne pitää havaita ja keskustella oppilaan kanssa, mistä on kyse. Siinä sitten voi itsekin oppia.

Jos on kyse aiheesta, jossa on tarvetta luovuudelle, oppilaan pähkäilylle voi antaa enemmän sijaa, mutta oppilaalle ei saisi tulla tunnetta, että ei osaa.

Tällaisia mietteitä vain. Joskus varsin vaikeaa kulttuuriperinnön siirtäminen, mutta jos ymmärtää tai on lähellä toisen tasoa, helppoa.

Tämän blogin suosituimmat