Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Voihan hiilikoukku!

  • Hiilikoukkua tarvitaan, kun hiilet vedetään uunin etuosaan.
    Hiilikoukkua tarvitaan, kun hiilet vedetään uunin etuosaan.

Lämmityskausi aluillaan. Keväällä tehty uuni on paistanut ensimmäisen omenapiirakkansa. Piirakka maistui järjettömän hyvältä.

Mutta, mutta hiilikoukkua ei ole. Olen katsellut kaupoista hiilikoukkua, mutta siellä on vain sellaisia pilipalisettejä, jotain koristetarkoitusta kai markkeeraavat.

Kun uunin syvyys on yli puolimetriä niin miten ihmeessä hiilikoukulla saa sieltä perältä hiilet poimittua kolaan, kun pituutta on vaivaiset 60 cm. Pisimmät mallit ovat nafti 120 cm, eli ei sillä pituudellakaan saa tulisia hiiliä paimennetuksi uunin etuosaan.

Uunin lämmityksen periaatteet, eli käytä kuivia puita. Sytytä päältä ja anna palaa rauhassa, mutta kohenna hiillos ajoissa uunin etuosaan. Tällä tavalla otat hiilloksesta kaiken talteen, kun luukun ilmaraoista tule ilmaa ja se toimii kuten ahjo, eli puhaltaa hiilistä kuumimman lämmön.

Meneppä tuollaisella tikulla sitten haravoimaan yli tuhatasteisia hiiliä uunin takaosasta, eipä siinä sormet pitkään rautaa pitele, ja muuttuu hiilikoukku hyvin painavaksi ja sinkoutuu kädestä.

Jos varsi olisi tarpeeksi pitkä voisi aivan rauhallisin liikkein ja huolella tehdä tuon työn saamatta palovammoja käsiinsä. Onhan se metka juttu kun tuotteesta on tehty torso ja sitten ihmetellään, että mikä on kun ei mene kaupan.

Minulla on vielä aika pieni uuni ja siinäkin on ongelmana tuo hiilikoukkujen lyhyys, miten sellaiseen uunniin  joka on metriselle halolle mitoitettu voi työntää 1,2 m hiilikolan ja pitää siitä kaksin käsin kiinni kuten tapana on? Jos käsillä on noin puolimetriä väliä, niin etummainen käsi on 30 cm uunin sisällä tulisen hiilloksen päällä. 

Sitten on niitä puuvartisia malleja, minulta on pari  sellaista syttynyt palamaan, kun puuosa menee uunin sisään on se kohta tulessa.

Kuuden millimetrin neliötanko josta varret on yleensä väännetty on kuuden metrin kanki. Kustannuslaskija on laskenut että siitäpä saakin viisi vartta ja hukkaan ei mene kuin ne kaikki, koska ovat toimimattomia. Jos niistä tehtäisiin neljä toimivaa 1,5 metristä niin nehän menisivät kaupaksi. Ja silloin joutuisi tekemään uusia. Se taas työllistäisi eikä se käy, maatkoon sepät kortistossa.

Polttakoon Ari näppinsä päivittäin tai ainakin joka kolmas päivä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

No ompa ongelma, mistähän net ihmiset on niitä koukkuja vai miksi sitä laitetta vois sanoa, niin hommanu! Mulla on sielä lapissa ihan mahtavat jutut, nyt älyän siis, on semmonen tasapainen levy ja siittä se varsi ja sitte on semmonen kolmihaaranen, jos haluaa kohennella palamista ja sitte vielä semmonen lapio, johon suohraan voi vettää sillä tasapaisellä levyjutulla kauhniisti kaikke kaminapesästä. Leivinuuneissahan on semmoset isot, olen nähny ja yhessä huushollissa vieläki joskus käytän!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Näinhän se on, kyllä niitä on. Minullakin oli edellisessä elämässäni. Se hiilikoukku oli jo talossa johon muutimme. Kyläsepät niitä ennen tekivät. Nyt kaikki pitää ostaa prismoista tai bauhausseista. Tuotanto tekee kaikki järmestelmällisesti. Mutta kun järjesteelmä menee pieleen, on jonkun kerrottava siitä, muuten homma kusee käsille. Näin meillä on käynyt ja vaikka joku kertoo kukaan ei ole uskovinaan.

Keski-Euroopassa on erilaiset kaminat kuin meillä ei heidän hiilikoukkunsa sovi meille, meillä on leivinuunit.

Voihan sellaisen tehdä helposti itse. Ostaa kuudenmetrin tangon rautaa joka maksaa reilun vitosen. Sitten vain takoo sen toisen pään littanaksi ja taivuttaa L:n malliseksi lyhentää sopivan mittaiseksi ja tekee lenkin toiseen päähän. Maksaa vaivan ja vitosen. Sitä rautaa jää vielä noin neljä metriä naapurille annettavaksi.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Juu juu ja juu ja mitäs mie sanoin, luovuus kukkii teikäläisen päässä ja käet tekkee todeksi.

Ja tuo on totta, ettäkö jotaki tarttis, sonki muuntunu glopaaliksi ilmiöksi ja sitä saa vain sesonkiaikana marketeista johonki muun maan tyyhliin tehtynä!!!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #3

Teen oman hiilikoukun enkä enää tästä asiasta märise, prkl kyllä jämpti on näin!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eikö Oulussa ole romuliikettä, josta voisi ostaa vain tarvitsemansa pätkän?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #5

On täällä, mutta en ole vielä kaikkea ihanuutta löytänyt, kun asun syrjässä. Täältä kun lähtee maalikylään menee aina päivä persielleen.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Vaikean ongelman edessä olet ollut, ei ihme jos vaikeuksiesi edessä et ole käynyt kuumana kuin hellan koukku.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Noinhan se on, kun asiaa pysähtyy ajattelemaan. Oma pitkä hiilikoukkuni leivinuunia varten on paljon vanhempi kuin itse uuni, mutta sehän ei esineenä kulu eikä katoa. Uuniin mahtuisi metrinen halko, mutta käytännön syistä sahaan puut n. 85 cm mittaan. Silloin niitä mahtuu auton 265-senttiseen peräkärryyn kolme pinoa peräkkäin, ja kuljetus käy kätevästi. Myös polttopuusatsin kantaminen kuurista tupaan on ratkaisevasti helpompaa, kun metrihalosta puuttuu se viimeinen viisitoista senttiä.

Takkauunin koukku on pojan koulutyö jostain viime vuosikymmeneltä, ja myös sen pituus riittää hiilloksen kohenteluun. Uunin päällä säilytän kuitenkin yhtä patakinnasta, jota voi käyttää jos hehkuvan koivuhiilloksen kuumuus uhkaa polttaa sormia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juuri noin, koukut ovat perintöä tupaantuliaisista, ennen annettiin kyläsepän tuotteita lahjaksi ja itse teetettiin jos oli tarvis. Seppä takoi sen kuin pyysi, nyt pitää tyytyä siihen mitä kustannuslaskija meille on tarjoamassa. Onhan se oikein, että voitto maksimoidaan, mutta kun se menee liiallisuuksiin on edessä uudelleen laskenta.

Minulle ei sovi kuin 50 cm, joten luulisi lyhyemmälläkin pärjäävän, mutta kun on tottunut tekemään kunnon vehkeillä niin lluonto alkaa vastustamaan. Monet jotka eivät paremmasta tiedä koukkuilevat ostovehkeillä vaikka kuinka kättä polttelisi.

Patakinnas on tietysti ensihätään hyvä, mutta merkki tai oire jostakin jos sellaista pitää käyttää. No tietysti kauppiaalle parempi mitä lyhyempi koukku sen enemmän patakinnaskauppa rehottaa.

Käyttäjän sirkkulinnea kuva
sirkku pitkanen

Se kaupan ostettu patarautainen on hieno mutta painava ja kömpelö. Pukki kerran toi. Se vanha on käytössä ja ei oo mikään kaunotar mutta toimii nii hyvin käytössä - pikkuisen kaarevakin niin sillä voi koukkia ristissä olevien puitten yli. Onko sen vääntänyt henkilö vahingossa jättänyt rautaan kaaren vai tarkoituksella. Olen miettinyt asiaa ja tullut siihen tulokseen että aika varmasti se kaari on siinä tarkoituksella.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Just just, se tekijä on saanut kaaresta ohjeen, ei se siinä muuten olisi. Tai sitten käyttäjä on hokasnnut vääntää, kun huomasi, että kehitys kulkee eteenpäin.

Sinne kasan taakse kun on päästävä, niin kaarevuus on eduksi.

Tämän blogin suosituimmat