Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Pöllien pastörointi

  • Makke katsoo, että mitä se ukko nyt taas aikoo?
    Makke katsoo, että mitä se ukko nyt taas aikoo?
  • Ahkioon sopii kaksi noin 75 cm pitkää ja 18 cm halkaisijaltaan olevaa koivupölliä likoon.
    Ahkioon sopii kaksi noin 75 cm pitkää ja 18 cm halkaisijaltaan olevaa koivupölliä likoon.
  • Isompi pölli on juuri ja juuri pinnan alla, eli sentin verran olisi vielä pelivaraa.
    Isompi pölli on juuri ja juuri pinnan alla, eli sentin verran olisi vielä pelivaraa.
  • Pihapadassa on neljä pötikkää, noin 40 cm pitkiä ja 20 cm halkaisjaltaan pastöroitumassa.
    Pihapadassa on neljä pötikkää, noin 40 cm pitkiä ja 20 cm halkaisjaltaan pastöroitumassa.
  • Hälytys on viritetty 60 asteeseen, mutta lämpö kävi korkeimmillaan 71 asteessa.
    Hälytys on viritetty 60 asteeseen, mutta lämpö kävi korkeimmillaan 71 asteessa.

Aikomuksena on tehdä oma sienimetsä koirankopin taakse. Ohjeen mukaan pöllejä ei tarvitse kuin upottaa pariksi päiväksi veteen ennen ymppien poraamista ja sisään taputtelua, mutta suomalainen ei malta olla kokeilematta uusia konsteja.

Pasteurin alkujaan käyttämä menetelmä oli tuotteen kuumentaminen 65 °C:n lämpötilassa noin 30 minuutin ajan. Nykyään pastöroinnissa elintarvikkeen lämpötila nostetaan vähintään 71–74 °C:n lämpötilaan 10–30 sekunnin ajaksi. Eli ajattelin kokeilla samaa konstia sienirihmaston eduksi, eli pastöroitu pölli ei sisällä lainkaan kilpailevia hiivoja tai sieniä.

Pastöraation aiheuttamat ravintoarvohäviöt ovat melko pieniä. Pastörointi vähentää maidosta liukoista kalsiumia ja fosforia 5 %, tiamiinia ja B12-vitamiinia 10 % ja C-vitamiinia 20 %, joten koivupöllin ravinteita siis myös ilmeisesti häviää tuossa lämpötilassa.

Sen takia teen kahdella eri menetelmällä. Ohjeen mukaan ja sitten oman pään mukaan ja katson mitä kannattaa sitten jatkossa tehdä. Eihän se niin vaikea homma ole vertailla eri menetelmien vahvuuksia tai heikkouksia.

Siitakekeittoa odotellessa voi sitten tehdä jotain muuta, sillä tämä projekti kestää useamman vuoden. On vain joskus tehtävä se ensimmäinen työ, jotta saadaan kello käyntiin, muuten meillä ei ole mitään kolmen vuoden päästä kerrottavaa.

Ja Makke kissa vain katselee, että laittaisi edes jotain eksoottisempaa, kuten hiiripuita tai lihapullapöllejä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Suomalaista siitaketta viedään jo Keski-Eurooppaan, mutta Virossa pitää kasvattaa, kun Suomi taitaa olla tyly maa yrittäjälle.

http://www.mikkolansienituote.com/uutiset.html?47475

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa