Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Päärynä

Kevättä päärynän muotoisessa vartalossa? Tilasin taimitarhalta perusrunkoja muutaman päärynän ja pari kirsikkaa. Maksoivat yhteensä alle parikymppiä. Suomessa on totuttu siihen, että omenapuu vartetaan Antonovkaan ja sillä siisti. Muualla maailmassa istutetaan kymmeniä eri perusrunkoja ja katsotaan mikä perusrunko sopii parhaiten siihen maaperään ja ilmastoon jossa aiottu hedelmätarha on.

Härmäläiset siis uskovat siihen , että he määräävät parhaat kasvuedellytykset, kun taas toisaalla uskotaa, että maa kasvattaa sadon, jos vain valitsemme oikean juurakon.

Ehkä siitä johtuen Suomi ei ole mikään omenien ja päärynöiden luvattu maa. Meillä on totuttu siihen, että Suomessa ei kannata tehdä työtä hedelmien eteen, koska meillä ei menesty kuin venäläiset lajikkeet joita siellä viljellään aina Siperiaa myöten.

Meillä ei uskalleta kokeilla hedelmätarhausta Paraisia ja Lohjaa korkeammalla.

Kun olin poikanen ja asuin vielä Hyvinkäällä mummolla oli pihassa parikymmentä erilaista omenapuuta. Ne kaikki oli vartettu samaan juurakkoon eli Antonovkaan. Maaperä oli alunamaata eikä siinä kasvanut kunnolla kuin  voikukka. Omenoita kuitenkin tuli huippuvuosina runsaasti, mutta eivät ne mitään kauppakelpoisia tietysti olleet.

Eivät olleet kauppatavaraa, koska silloin kun tuli hyvä sato kaikilla oli perusteellisen paljon omenoita, eikä kukaan huolinut ilmaiseksikaan omenoita. Jos ihmisillä olisi puutarhoissaan eri juurakosta kasvavia jalopuita huippuvuodet tasoittuisivat, ja omenoita voisi kotimaassakin kasvattaa kaupallisesti.

No otsikossa oli kylläkin päärynä. Päärynä on vieläkin kehnommin otettu viljelyyn kuin omenat. Nyt kun ilmasto lämpenee pitää olla hereillä ja istuttaa myös päärynäpuita. Päärynöilläkin on lukuisia vaihtoehtoja juurakoissa, ja yleisimmin ne vartetaankin kvitteniin ( ei sekoiteta tätä kuitenkaan ruusukvitteniin).

Minä vartoin omenoita ja muutaman päärynänkin pari vuotta sitten pihlajaan. Omenat lähtivät tosi kehnosti kasvuun vaikka ensimmäisenä vuonna näytti erittäin lupaavalta, niin seuraava kevät tuotti pettymyksen. Päärynät sen sijaan kasvavat yhä ja kasvu on ollut noin 50 cm vuodessa, joten nyt kolmannen vuoden alussa ne ovat reilun metrin mittaiset.

Oulun korkeudella on vaikeuksia saada paikallisilta taimitarhoilta päärynäpuun taimia, kun kysyntä on niin vähäistä. Tarjolla on vain pari kolme omenalajiketta. Ei ihme, että omenan tai hedelmänviljely ei innosta. Me suomalaiset olemme liian puutuneita omaan näkemykseemme, se totuus joka alakoulussa on meille päähän päntätty ei muutu koskaan, kun emme uskalla kokeilla mitään.

Eli kokeilkaa tänä keväänä istuttaa vaikka päärynäpuu ihan vain uteliaisuudesta, että menestyykö se vai ei?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

CONFERENCE
Eurooppalainen lajike, jota viljellään nykyään Ahvenanmaalla ja koeluontoisesti myös Etelä-Suomessa. Hedelmät vihertäviä, suurehkoja, pitkänpyöreitä. Malto mehevää ja makeaa.

Tämä lajike on nyt ainakin Oulun seudulla kaupoissa noin euron kilo. Kannattaa ostaa maistiaisiksi, kun kypsyttää sitä kolme päivää kotona on maku makeimmillaan. Kaupasta suoraan suuhun laitettuna ne maistuvat vielä puisilta. Muistakaa siis kypsyttää muutama päivä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... silloin kun tuli hyvä sato kaikilla oli perusteellisen paljon omenoita..."

- Totta! Omenatarhurilla on aina kohtalotovereita. Eräs variaatio on suuri sato, jonka tuholaiset (omenakääriäinen, pihlajanmarjakoi) pistelevät pilalle. Muita mahdollisuuksia ovat esimerkiksi totaalinen nollasato taikka erinomainen omenavuosi, joista jälkimmäiseen viittasitkin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Näinhän se on, mutta ruiskutuksilla ja huolehtimalla puun ilmavuudesta voidaan noita tuhoja välttää. Myös raakileiden karsiminen tuottaa laadukkaampaa satoa ja vaikkka olisi huippuvuosi niin sato on myyntikelpoisempaa kuin useimmilla muilla, jos raakileita on karsittu ym. toimenpiteistä on huolehdittu. Mutta se ei auta oikeasti paljon kun omenoita pursuaa hyvänä vuonna joka paikasta ja yleinen mielipide nousee omenaa vastaan, olkoonpa laatua eli ei.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tässä päärynät joita on nyt kohta minulla kokeilussa miten kasvavat Oulun korkeudella. Varttamispaketin hinta on noille kaikille yhteensä alle kolmekymppiä. Plus posti ja paketoimiskulut, eli alta 60 kuitenkin.

AUNEN PÄÄRYNÄ
Suomalainen maatiaiskanta. Hedelmä keskikokoinen, pyöreähkö, pitkäkantainen, aurinkoisina kesinä toispuoleisesti punaväritteinen. Maku tavallisen päärynämäinen. Säilyy enintään 2 viikkoa.

TOHTORIN PÄÄRYNÄ
Suomalainen Ahtialan kartanon lajike. Hedelmä keskikokoinen, paksukuorinen, auringon puolelta punertava. Malto karkeaa, mehukasta. Kypsyy syyskuun alussa. Puu tanakka. Kotipuutarha-lehden makutestin voittaja.

LADA
Venäläinen risteytys Olga x Lesnaja krasavitsa (Flemish beaytu). Aikainen kesäpäärynä. Pölyttäjäksi sopii Tsisovskaja. Kaunis vaaleanpunainen kukinta. Mehukas ja hyvänmakuinen hedelmä.

LUKASHOVKA RANNAJA
Kestävä kesäpäärynä Venäjän Habarovskista. Kypsyy elokuussa. Hyvä ruven- ja talvenkestävyys.

MOSKOVSKAJA
Vanha venäläinen päärynälajike, hedelmä keskikokoinen, pitkänomainen. Väri vihreä, kypsyessä kellastuva. Malto pehmeää ja mehukasta, maku makea ja päärynämäisen aromikas. Kypsyy n. 15.9. ja säilyy kolmisen viikkoa.

OLGA
Lajike on syntynyt risteytyksestä Yleinen Suomalainen Päärynä x P. ussuriensis Habarovskissa 1900-luvun alkupuolella. Hedelmä on keskikokoinen 60-70 g, muoto ovaalin päärynämäinen, väri kellanvihreä. Malto erittäin voimakashappoista, karvasta. Taloushedelmä ja näyttävä koristepuuna.

PAMJAT ANZINA
Moskovalainen lajike. Syyspäärynä. Hyvä ruven- ja talvenkestävyys. Hedelmä on suurehko (120 g).

PRAZDNITSHNAJA
Moskovalainen kesäpäärynä Timirjazovin akatemiasta. Herkullisen makuinen, koko 80-100g, keltainen. Hyvä ruvenkestävyys ja kohtalainen talvenkestävyys.

STOLITSNAJA (iso punainen)
Moskovalainen lajike. Kookas syyspäärynä (200 g). Väri punainen.

TSISOVSKAJA
Venäläinen risteytys Olga x Lesnaja krasavitsa (Flemish beuty). Hyvänmakuinen myöhäinen kesäpäärynä, aikaissatoinen. Koko suurehko 130-150 g. Muotosäännöllisen pitkulainen, vain lievästi kantaan päin suippeneva. Malto pehmeää, mehukasta, ei juurikaan kivisoluja. Maku erittäin makea ja aromikas. Kypsä syyskuun puolivälissä. Ei ole esiintynyt päärynärupea. Hyvä pölyttäjä Lada-päärynälle.

VEKOVAJA
Ussurin päärynä x Elit 143. Syyspäärynä Uralilta, hyvän makuinen. Makupisteet 4,4 asteikolla 0-5. Hedelmä suuri 180 g. Puun kasvu keskivoimakas.

YLEINEN SUOMALAINEN PÄÄRYNÄ
Vanhin päärynälajikkeemme. Polveutuu Kuitian kartanon tiluksilta Paraisilta. Emopuu on tuotu sinne 1539 Tallinnasta. Omajuurisena tekee juurivesoja. Hedelmät pienehköjä, enintään 5 cm korkeita, yleensä ruskeanvihreitä, herkkupäärynäksi vaatimattomia, mutta miellyttävän makuisia. Itsepölytteinen ja hyvä pölyttäjä jalommille lajikkeille.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Omenatarhan keskellä kasvaneena olen monenlaista omenaa maistellut ja vuotta kokenut niiden kera. Lobon istutkin viime vuonna, mutta se jäi suojelematta ja jänikset pitivät herkullisesta nuoresta varresta huolen. No siinä meni sen sadon toiveet. Meillä on aina kasvantu myös päärynoita. Pieniä ja keltaisia ja isompia ja kovempia. Ei enää toksi. Luumu ja kriikunakin on tuttu. Nyt on onneksi puiden määrä jo vähäinen. Kolme puuta olen leikannut tänä keväänä. Niiden oksistahan pitää harventaa ja pitää puut matalana

Keltakaneli on ikiaikainen ja toivon siitä satoa tänä vuonnakin. Samoin anisofka on hyvä. Tallinnan päärynäomenastsa en osaa sanoa. Kirsikoitakin toivon tulevan. Vielä on toivoa.

Kirjoitin jutun aikaa sitten: http://ilgron11.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/...

Tarkistin, että tuo kirkniemen alku oli vielä tänä keväänä tallessa. On kanaverkkojen suojaamana.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minä otin päärynöiden lisäksi kaksi #vartta# omenapuuta valkea kuulas ja keltainen kaneli, vartan ne nykyisiin omenapuihini Sariola, Pirja ja Lakka-omena.

Pirjasta tuli viime kesänä muutama omenaa, puu on vasta reilun vuoden vanha meillä. Sariolastakin tuli pari omenaa vaikka se on yhden kesän nuorempi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Isäni osasi jalostuksen salat. Minä olen kerran kokeillut. Ei onnistunut. Harjoittelua vaatii.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Harjoittelua siinä saa kun uskaltaa kokeilla.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Kiintosaa varmasti ja mieki olen istuttanu 3 omenapuuta, mutta non jo uusien omistajien hoijjossa. Hedelmäpuut on mulle vieras asia, seku sillon puutarhalta ostin, ko kävin puunhoitokurssin ihan perintteisten puitten kunniaksi ja sielä sivuthiin omenapuitten hoitoaki, niin kiinostuin.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Piha -ja puutarhamessut tulossa, jospa sieltä löytyis päärynäpuun alkuja.

Perustin "omenatarhan" ostin kolmekymmensenttisiä tikkuja kaksi, toisen nimeä en muista toinen on Pirja.
Uskomatonta, nyt ovat kasvaneet puiksi.
Tarhurin pitää raskia ja osata leikata puitaan, siksipä minulla taitamattomalla puut ovat vähän vinksoja. Pirja omena etenkin maaistuu tosi hyvältä.

Totta,halvalla myydyt Hollannin päärynät ovat innostaneet syömään päärynöitä, hyviä ovat.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Helsingissä on messut tänään ja huomenna vieä. Piha ja puutarhakin esillä ja luomutuotteita esittelyssä. En nähnyt puuntaimia, mutta en kaikkea muutenkaan nähnyt. http://ilgron11.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ostaa tikkuja ja saa omenoita, eli jos tekee jotain tänään saa huomenna.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Isälläni oli vahvoja mielikuvia siitä, miten Pohjois-Savossa on mahdollista kasvattaa omenaa ja muitakin hedelmiä. Hän tilasi suunnittelijan, joka kartoitti kotiympäristömme kasvuedellytyksineen.

Kotipuutarhaamme sittemmin istutettiin monilajikkeinen omenapuukasvusto.

Lopputulemana oli kuitenkin heikot sadot.

Muistan, miten turhauttavaa (niin isästäni kuin meistä lapsistakin) oli odottaa omenapuiden satoa, puhumattakaan päärynöistä.

Lopulta kävi niin, että vanhempani muuttivat kirkonkylään ja me lapset hajaannuimme kukin tahoillemme.

Nykyisin, vanhin veljeni, joka tilaa hoitaa, on luopunut kaikista puutarhatuotteiden mahdollisuuksista. Hän hoitaa ravihevosia, joista yksi saattaa jopa tuoda rahaa perheelleen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Harmi, mutta suunnitelija varmasti suunnitteli puutarhan, jossa kaikki puut olivat samaan perusrunkoon vartettuja, eli ei huomioitu paikan vaatimia olosuhteita.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Aiheeseen liittyen, päärynöitä ei ole tulossa, mutta vesimelonia on taas. 2 vuotta olen yrittänyt saada kasvatettua. Ensimmäisenä vuonna jäi omenan kokoisiksi. Toisena kuolivat. Huono oli viime vuosi kasvatella mitään. Tänä vuonna kostan ja kasvatan herneitä, porkkanaa ja perunaa sekä kesäkurpitsaa myös.

Hasselpähkinää tekisi mieli istuttaa ja kokeilla.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Euroopanp%C3%A4hkin%...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Vesimeloni oli minullakin viime kesänä, mutta ei tullut kuin kukat.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sehän elää tuo pähkinä yli tuhat vuotta.

Tämän blogin suosituimmat