Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Silkkiliina Vuoripuro

Nimi on osa identiteettiämme, miten nimi sitten saadaan, se on itselle mysteeri, sillä monikaan ei ole sitä itse ole itselleen antanut, ei edes Sami Yaffa. Vaikka Sami antoikin itselleen sen nimen, jonka kaverit hänelle olivat leukailleet.

Olen antanut viisi nimeä, joista tietysti keskusteltiin yhdessä lasten äidin kanssa, mutta hänen väitteensä mukaan minä olen lapsille nimet antanut. Se pitääkin paikkansa.

Nimet lapsille oli jo annettu alitajuntaan paljon ennen lasten syntymää. Kuopuksen nimi tuli päähäni vuonna 1963 ja Esa Petteri syntyi vasta 1991. Sitä ennen meillä oli neljä lasta joille nimiä annettiin, mutta miksi täm ä toiseksi keksitty nimi tuli annettua vasta kuopukselle? Siinäpä pohtimista henkimaailman asioita tutkiville. No ensimmäinen nimi joka oli myös  lupaus naapurin tytölle oli jo vuonna 1960.  Rakas ystäväni Raisa naapurista kertoi että hänen perheensä muuttaa pois paikkakunnalta, jolloin minä 4 vuotta vanha pojannaskali lupasin antaa omalle tyttärelleni hänen nimensä jos joskus tytön saisin. Niimpä sitten minun ainoa tyttäreni sai nimekseen Raisa Pauliina.

Nimi ei siis ole pelkästään enne vaan se on jo ennakoitu monesti, vaikka itse nimeäminen olisi kuinka spontaani. Ei meilläkään ollut valmiita nimiä ennen kuin lapsi oli jo kainalossa, Yhden kerran jopa pappi joutui odottelemaan tunnin, kun en osannut päättää laitetaanko toiseksi nimeksi Juho vai Juha? Pappi oli perhetuttu ja oli meillä yökylässä, joten kasteen viipymisestä ei tullut hänelle stressiä.

Sukunimiä tietysti on vielä vaikeampi antaa, mutta ei sekään mahdotonta ole, onhan oma sukunimenikin alle sata vuotta vanha keksintö. Nykyisin kaikki sukunimet ovat niin sanotusti suojattuja, joten niitä ei voi menneä ottamaan miten tahtoo. Tapasin kerran työn puolesta elskirouvan jolla oli suomalainen sukunimi, mutta sellaista ei ollut kenellekään toisella. Sukunimi oli vaihdettu pois venäläisen miehen muutetua sodan jälkeen Suomeen ja ei halunnut leimautua. Pariskunta jäi lapsettomaksi ja miehen kuolta vaimo jäi yksin kantamaan tuota heidän kunniakasta sukunimeä. Nainen on ilmeisesti jo kuollut niin monta vuosikymmentä tapauksesta jo on.

Nimet siis elävät ja kuolevat yksilön tai suvun mukana.

Kauneimpia nimiä ei välttämättä omillekaan lapsille anneta, vaan lapselle annetaan monesti suvussa kulkenut nimi tai joku hyvä muisto jostain nimestä voi vaikuttaa päätökseen. Niin on minun kaikkien nimien takana joku "päätös", joku asia tai ahaa-elämys josta sen myös muistaa mistä se on saanut alkunsa. Esikoispoikani Jarkko, ei saanut nimeään laulajapari Jarkko&Lauran mukaan, vaikka niinkin olisi voinut olla.

Jokaisella meillä nimi, mutta kuinka se on saatu, kuka tietää?

Minä sain nimeni (Ari) äitini tahdosta tai antamana, hän oli sen kuullut tai lukenut hiukan ennen syntymääni. Kun sitten toiset naiset kertoivat synnytyslaitoksella omien lastensa nimihaaveista ei Ari ollut kovin yleinen, mutta se nimi räjähti sinä vuonna ja joka luokalla oli aina useampia Ari-nimisiä. Jokaisella ikäluokalla on siis omat uutuutensa. Toisen nimen sain isäni mukaan (Veikko), sekin on hyvin yleinen tapa, että isä haluaa oman puumerkkinsä omaan nahkaselkäiseen tekoseensa. Omille lapsilleni en laittanut omaa enkä isäni nimeä kiertoon, eli he jäivät Ari-  tai Veikko- vapaiksi.

Kaunein sukunimi jonka olen huomioinut on Merikukka.

Hyvää illanjatkoa ja nimitelkää toisianne kauniisti.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

En tiedä kuka neropatti etunimeni keksi. Olen aina vierastanut sitä, eikä se ole kovin yleiseksi tullut koskaan. Niinpä taitavat muutkin vierastaneet tuota nimeä. Vastaan ei ole tullut muita, helpotushan sekin on ollut. Serkkuni kutsui minua Irraksi, kun ei osannut sanoa oikein. Lukuista ihmiset ovatkin kutsuneet minua Irmaksi, Irma la Ducheksikin jotkut. No siitä joskus enemmän. Ira olisi ollut minusta parempi.

Toisen nimeni tarinan tiedän. Minusta meinasi tulla Inkeri, mutta onneksi veljeni tuli väliin. Hän halusi toiseksi nimeksi Irenen. Siitä olen pitänyt. Sehän merkitsee rauhaisaa. Muutoinkin se kuulostaa paremmalle kuin Irja.

Englannin tunnilla koulussa meillä oli englantilaiset nimet koko keskikoulun ajan. Minun nimeni oli Ida (Aidö opettajan lausumana). Tuota nimeäkin inhosin, sillä luokallani oli ollut romanikaksoset Ida ja Katriina. En heitä inhonnut, vain nimeäni. Nuo Hagertin tytöt kävivät koulunsa päähän saakka ja olivat mukavia. Idan ole myöhemmin tavannutkin. Muuttivat Ruotsiin.

Sukunimenikin oli inhottava Saastamoinen. Sillä pääsi Englannissa TOP Rank tanssipaikkaan aina pitkä jono perässäni suomalaisia. Sen verraan hankala nimi minulla oli. Kirjasivat tulijoiden nimet ylös ja luovuttivat kohdallani. Joku luokkakaveri kutsui minua Saastaksi. Tosiasiassa serkkuni löysi jostain tiedon että Saastamoinen tuli sanoista sadasta moinen eli sadan päällikkö. Se pikkuisen helpotti oloa. Että tällaisia ja monenlaisia muitakin ajatuksia nimistä pullahti mieleen. Kaikkea ei viitsi kirjoittaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Irene on minusta kaunis nimi. Eräs Ira oli joskus kovin kiinnostunut minusta, olisihan meistä tullut mukava palindromipari Ira&Ari;)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Oma nimi saattaa ärsyttää ja raivostuttaa, mutta minun silmissäni/korvissani Saastamoinen edustaa savolaista aatelia aidoimmillaan. Sehän todella on teollisuussuku, vaikka sinun kuulumistasi juuri "niihin Saastamoisiin" en voi tietää. Ja savon murteella nimi on tietenkin Suastamoenen.

Hesarissa hiljattain kuntapoliitikko Saija Äikäs-Idänpään-Heikkilä muisteli asiointejaan ranskalaisessa sairaalassa. Häntä ei varsinaisesti ryhdytty nimittelemään, koska rasistin leimaa varotaan sielläkin, mutta epätoivoisen nimenlausumisen sijasta hän sai tittelin Rouva Pitkänimi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Irja, pääsit vähällä: minä manailin etunimeäni koulussa ruotsin tunneilla, ei voinut torkkua kun ei koskaan tiennyt sanooko opettaja Seija vai säga :)

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa