Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Näyttelymatka Torniossa

  • Iltarusko Torniossa. Kuvattu auton ikkunasta 80 km/h vauhdissa.
    Iltarusko Torniossa. Kuvattu auton ikkunasta 80 km/h vauhdissa.
  • Hilkan näyttelystä yksi jouluinen kuva. Sopisi vaikka ikoniksi.
    Hilkan näyttelystä yksi jouluinen kuva. Sopisi vaikka ikoniksi.

Tutustuinpa viikko sitten Tornioon. Asioikseni lähdin Hilkka Laronian näyttelyä katsomaan. Ajatuksena oli lähteä hiukan aiemmin, mutta koirien kanssa kello livahti 12.00, kun starttasin Olgan kanssa kohti Torniota.

Matka kesti Oulusta noin puolitoista tuntia, mutta Torniossa oli jo aurinko laskun loppuvaiheessa, eli kello oli jotain 13.30, kun tuon kuvan auton ikkunasta näppäsin.

Torniossa etsin ensin apteekkia, kun olin saanut polveeni kaksi noin vaaksan mittaista palovamman tyylistä nirhaumaa valutalkoissa, kun hiersin betonia. Emäksinen vesi tuli vaatteista lävitse, enkä huomannut, kuin vasta kotona. No ne olivat tulehtuneet ja olisin ostanut jotain särkylääkettä. Kysyin jopa neuvoa, mutta en neuvoista huolimatta apteekille koskaan löytänyt.

Jouluasemalle sen sijaan löysin. Se oli valaistu ja loisti kuin kiiltomato joen takaa.

Kiersin ensin koiran kanssa aseman ympäri ja jätin sitten sen autoon odottelemaan.

Parkkipaikalla oli runsaasti autoja. Menin sisälle ja asema oli täynnä elämää, vaikka se nykyisin taitaa olla harvinaista herkkua Tornion vanhalle asemalle. Ensimmäiseksi saavuin Ämmin osastolle jossa oli kolme tai neljä naishenkilöä syleilemässä ja kälättämässä: "Voi kuinka ihanaa"!

Hiivin naisten taakse ja sanoin karhealla äänellä, että onnea Hilkan näyttelylle. Siitähän se ilo repesi, mutta naisilla oli asiat kesken, joten menin tutustumaan itse näyttelyn kuviin.

Pitää antaa hiukan risujakin Hilkalle. Esillepanossa olisi ollut toivomisen varaa, itse työthän ovat asia erikseen, mutta kyllä ne olisivat ansainneet hiukan enemmän esillepanossaan.

Hilkkakin vapautui ja aikoi juuri tulla luokseni, kun hän huomasi, että hänen veljensä  on aivan hänen edessään ja samalla räpäyksellä myös Hilkan oma poika Tuomas tupsahti sisään. Huomasimme miesten kanssa, että olimme jo Hilkan kameran tähtäimessä ja kohta tietysti Facebookissakin.

Kiertelin koko aseman kaikki myyntipaikat, kello oli noin puoli kolme ja ihmiset lähtivät kuin taikaiskusta, aika vähäistä näytti myyntitiskien varsinain myynti olevan. Neuleita, kynttilöitä, leivonnaisia eli tyypillisiä joulumarkkina tarvikkeita. Olihan siellä yksi valaisinmyyjäkin, pieni valaisinpaja paikkakunnalta tai lähistöltä. Myyjä sanoi, että kotimaisuus on heidän valttina, ei kiinalaisille muuta valttia voi olla edes.

Ei ole helpossa leipä Torniossa ajattelen.

Tornio on paikkakunta jossa suurin osa suomalaisista posottaa suoraan Haaparannan puolelle Ikeaan. Etelä-Suomessa sitten voi kehaista käyneensä Haaparannalla, ja Tornio ei saa juuri minkäänlaista huomiota osakseen.

Hinnat Tornion ja Haaparannan välillä ovat vuosien saatossa tasaantuneet, mutta siitä huolimatta suurin osa ihmisistä ajaa suoraan Haaparantaan ja tullessakaan ei juuri pysähdytä Tornion palveluja rikastuttamassa.

Jätän käymättä Haaparannassa. Ostan lähtiessäni kaksi käristemakkaraa jouluaseman ulko-oven edessä olevasta kojusta ja yhden jätkänkynttilän paikalliselta kylähullulta.

Kotimatka on tosi pimeää, ei ollut lunta yhtään ja 2.5 asetta lämmintä. Onneksi tankkasin pissapojan Torniossa ajattelen ja yritän tähystää tienreunoja pimeässä. Märkä asfaltti imee kaiken valon paitsi vastaantulijoiden, joiden kirkkaat valot pyrkivät nousemaan silmiini.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Aaah mikä näyttelymatkakertomus täälä, kiitos Ari, teit ison työn tulemalla sinne asti ja totta joka sana.

Jouluaseman Joulumarkkinat keksittiin pari päivää ennen avajaisia ja nyt sinne on löytäny tiensä jopa hirvenlihakauppias, rieskaa, kirjailijaa ja hunajan tuottajaa.

Ja siis eikös net minun hommat ollu hyvin esillä? Muuten sen huoneen peräseinä oli kaappeja ilman ovia, jonka onneksi kuulin etukätteen ja nappasin mukkaan vanhat verhot, jokka naulasin roikkumaan komeroitten oviaukkoihin ja jeesusteipillä maalaukset ja runot siihen pääle. Vai?

Kiitos hauskasta plokista ja jokos palovammat on parantunheet, jossei, niin käy hakkeen yhtä aloevera-vojjetta, jokon just hyväksi palovammoihin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Palovamman oloisia alkaalisen veden syövyttämät. Ovat jo rupeutuneet eli paranemaan päin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Olisin ostanut sieltä patalappuja tai patakintaan, mutta ei ollut käteen sopivaa eikä värikään sattunut. Olin siis nirso.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Muuten se lampunvarjostimien tekijä oli kerran ratiossa ja kysyin sielä ja se sano, että hänestä se juttu oli. Se oli yrittäjänä vieläki, yli 70v ja sielä se vaan häärää. Kaakamossa assuu ja työntekijöitäki ollu, samoja frouvvia kymmeniä vuosia, muttei ennää ole työntekijöitä. Harmiko et löytäny nirsoon makhuusti sopivaa patakinnasta!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Harmi, nyt pitää toivoa, että joulupukki toisi sellaisen kauniit. En oikein syttynyt niistä farkkukankaisen sinisistä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Patakintaat on enimmäkseen lyhytsormisille tehtyjä, pitkäsormiset vissiin jättävät ne pöllimättäkin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tuo oli yksi syy jättää ostamatta, eli olivat miehen käteen liian ahtaat ja ne sellaisen sydämen malliset eivät istuneet käteen, vaan tuntuivat epävarmoilta ilman kuumaa nostettavaakin.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #7

Taijjat saivarrella, oishan net menny Tiinan kätheen ja Tiinahan on niin värikäs, että sielle sopis farkkukankhaastaki! Huomenta, miepä meen hämmenttään sitä joulupuuroa teile!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #8

Tiedoksi Hilkalle, Tiina ei tarvitse patahanskoja, kun minä teen leipomukset, ruoat ja se siitä.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #9

Voih siinähän oliki yks syy, miksi ihhailen sinua ja kaehin Tiinaa!

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset