Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Bongasin Amiraaliperhosen Oulussa

Tänään oli mukava perhosten lentosää ja bongasin useita perhosia, mutta paras oli kun näin Amiraaliperhosen pitkästä aikaa. En ole nähnyt amiraalia varmaan kymmeneen vuoteen ja nyt näin sen Oulussa, joka on amiraalien "kääntöpiiri", vaikka on sitä Lapissakin nähty.

Kuvaa en valitettavasti ennättänyt  saamaan, niin kiireinen tuntui tuo vimmattu olevan. Ilmeisesti tuli vain sanomaan, että minä lähden tästä nyt etelään, sillä tämä syyspolvi vaeltaa etelämmäksi talvehtimaan. Tulevat sitten keväällä ja munivat nokkosiin. 

Suruvaippoja olivat ne useimmat joita tunnistin ja joitain pieniä vaaleita perhosia lenteli myös.

Onnellinen päivä siis.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Amiraaliperhosta en ole nähnyt aikoihin. Sisään lensi taannoin pieni, jota olen kutsunut lasisiiveksi, mutta sen näköistä en ainakaan netistä lasisiivistä löytänyt. Jotta jonkun pienen perhosen näin, mutta en tiedä minkä:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

En minäkään niitä pikku perhosia tunne. Ne on kaikki "saman" näköisiä. Tai sitten ei vain kiinnosta, kun ovat vaikeasti tunnistettavissa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Pienistä perhosista tunnistan vain sinisiiven, sen opin jo alle kouluikäisenä, mutta kun hain netistä kuvaa niin niitähän on monta alalajia.

http://www.luontoportti.com/suomi/fi/perhoset/?c=P...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #3

Tuossahan on ensikesän haaste opetella tuntemaan sinisiivet. Otan haasteen vastaan, kiitos.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #4

Niin no, sinisiä sinisiipiä olen nähnyt tietämättä katsoa tarkemmin mikä sinisiipi, ja ruskosinisiivenkin tietämättä että se on sinisiipi.

Mutta perhosia kai muutenkin tunnetaan aika vähän, ilman naapurin perhosia keräillyttä poikaa en kai tietäisi kiitäjistäkään, kulki haavin kanssa iltaisin.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kiit%C3%A4j%C3%A4t_(perhosheimo)

Edit: linkki ei näköjään toimi, mutta kaiketi kopioimalla. Mutta löysin uudelleen yrittäessäni perhosenkuvia, heti alussa unohtamani havumittari:

http://media.edu.turku.fi/collection/103/

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #5

Apolloperhonen ja auroraperhonen ovat tuttuja ja muutamat perhoset joita olen nähnyt, mutta en ole tiennyt mitä ne ovat löytyivät tuolta, eli kehrääjiä ja juolukkasinisiipi, ym...

Naapurin poika puoskana keräsi ja olin joskus mukanakin, mutta ei se silloin niin innostanut. Perhosia oli niin maan perkeleesti, mitä niistä, mutta nyt kun niitä ei ole alkoi kiinnostaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #6

Perhosia kai pitäisi, ainakin joitain lajeja, opetella yksi kerrallaan niin kuin sieniä. Joitain hopeatäpliäkin olen nähnyt, mutta ei aavistustakaan mitä. Bloggauksestasi viisastui sen verran että niitäkin on vaikka huru mykky. Eivätkä kaikki kaaliperhosen näköiset ole kaaliperhosia:)

Divarista voisi kysäistä onko perhoskirjoja, maalle voisi hankkia.

http://www.luontoportti.com/suomi/fi/perhoset/?c=n

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #3

En ole löytänyt kuvaa saaristossa näkemästäni sinisiivestä jolla oli pienet oranssinväriset pilkut siipien reunassa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #8

Pitäisi varmaan olla joku laajempi perhoskirja, minuakin jäi vaivaamaan mikä on se käsittääkseni melko yleinen pieni perhonen, jolla on läpikuultavat siivet ja kapea pitkä kroppa. Niitä kun tuli sisään omakotitalossakin, ja maalla. Jonkun lasisiiven luulisi olevan kyseessä.

Kirjastossa voisi olla.

PS. Margareta, voisiko olla tämä? = ruotsiksi se on blåvinge, sillä haulla voisi löytyä muitakin.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Ljungbl%C3%A5vinge

haulla kanerva sinisiipi:

https://irmako.files.wordpress.com/2008/11/sinisii...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tänään minua seurasi suruvaippa. Työskentelin kai sen reviirillä, koska se kieppui minun ympärillä koko päivän. Ruokatunnin aikaan näin herukkaperhosen asterin kukissa ja muistin, että eilenkin se siellä oli ja aamulla. Amiraali pysyi piilossa suuntasi kai jo etelän lämpimään, suruvaippa joutuu talvehtimaan liiterin katossa tai jossain kannokossa, mutta amiraalit lepattelevat satoja kilometreja lämpimään talvehtimaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Noiden kaikkien näkemisestä ilahtuu, mutta ei siitä jos näkee koiperhosen kotonaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Koit ovat vähentyneet, kun villaa ei enää käytetä niin paljon vaatekertoina. En ole vuosiin nähnyt koita, joita lenteli lapsuusaikana melkoisen tiheästi. Mutta siloinhan oli villasukat, huopatossut, villahousut, villapipo, villapaita ja villakintaat aina käytännössä talvella päällä.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa