Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Sauli Naantalista iltaa...

Yle otsikoi muuutama päivä sitten, että Sauli Niinistö on ollut radiolähetyksessä. Maailmalla nousi kohu, että miten Suomen tasavallan presidentillä on aikaa ottaa osaa luontoiltaan, kun Suomi on tunnetusti lamassa.

 

No siihen loppui poliittinen osuus, eli ei Saulikaan esiintynyt poliittisena henkilönä.

 

Ihmetyksen aiheena oli palsternakan villiintyminen ja se jopa ryövää itselleen luonnosta tilaa. Palsternakkaa joskus viljelleenä, se ei ole ollut mikään helpoin kasvatettava. Mutta jos kasvi vilttiytyy kasvamaan ja valtaamaan itselleen tilaa, se ei välttämättä ole enää siellä tuotantokasvi, vaan se pitää ainakin harventaa, jotta satoa saisi villistä palsternakasta.

Sokerijuurikkaan harvennus ja siellä tienvieressä kasvaisi sitten soppa-palsternakat ilman kylvöä.

Toinen huolenaihe Saulilla oli ojakärsämön vähäisyys, no kun se tuli mainituksi niin en ole sitä nähnyt, mutta luulin sen johtuvan muutosta Ouluun, Kontiolahdella ojakärsämöä ainakin pari vuotta sitten oli runsaasti.

No tänään sitten hiffasin pari täällä Oulussakin, kun sitä osasi etsiä. Siankärsämöä kyllä löytyy etsimättäkin.

Siankärsämöä pidetään jonkin sortin lääkeyrttinäkin, mutta ojakärsämöstä ei taida kukaan teetä värkätä, joten miksi sellaisesta pitää kantaa huolta? No ainakin se on merkki jostain muutosesta.

No päivänä muutamana kun tuli seurattua kimalaisten toimintaa läheltäkin, niin jäin ihmettelemään, että miksi ihmeessä ne tekevät kaiken sen mitä tekevät?

Kuningatar on ainoa joka talvehtii ja "hotelli" sillä on jossain sammalessa tai kannokossa. Aika pyyteetöntä touhua minusta, kun kuningatar sitten aikaisin keväällä alkaa pykätä huusholliaan pajun siitepölyn voimin. Tämä alfanaaras saa sitten hoidettua itselleen toista sataa työkimalaista ja ne suorittavat pölytystä siinä samalla kun hankkivat itsellen ruokaa, - elääkseen syksyyn.

Eipä juuri ihmisen näkövinkkelistä touhussa ole mitään järkeä. Ei kesälomia, ei viikonloppuvapaita mökillä, ei matkailuautoa, ei lomitusrengasta, ei myöskään veroja, mutta ainoa palkka työstä on lyhyt elämä ja mesi.

Ihmiskunta ei alistuisi moiseen, sitä sanottaisiin orjuudeksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Ei kesälomia, ei viikonloppuvapaita mökillä, ei matkailuautoa, ei lomitusrengasta, ei myöskään veroja, mutta ainoa palkka työstä on lyhyt elämä ja mesi."

- Nyt vasta tulin minäkin ajatelleeksi, ettei kimalaisella ole matkailuautoa. Toisaalta... jos osaisin lentää, en varmasti haikailisi Hymerin http://www.hymercenter.fi/ perään.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Pitänee oikaista avausta sen osalta, että ojakärsämöä on myös aiemin pidetty rohdoskasvina. Ei matkailuautoilu on minunkaan juttuni;))

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

En ainakaan minä löytänyt muuta rohdoskäyttöä kuin että siitä on tehty aivastuspulveria, ja siihen suunaan viittaisi nimi ruotsiksi Nysört.

Namnet (Achillea) ptarmica kommer från det grekiska ordet ptairo som betyder "nysa" (aivastaa).

https://sv.wikipedia.org/wiki/Nys%C3%B6rt

Ja mikäs ihme ellei sitä näy kun maantieojien pientareilla kasvaa nykyään lupiinia ja palsternakkaa:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #6

Olen ymmärtänyt, että palsternakka kukkii vasta seuraavana vuonna, joten joltakin on jäänyt jonain syksynä palsternakat korjaamatta ja sitten siitä on tulossa "riesa"!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #7

Niin kai on käynyt, siinä luontoillassahan sanottiin että palsternakka talvehtii leutoina talvina ja jatkaa kasvuaan seuraavana vuonna.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #8

En kuunnellut sitä luontoiltaa, luin vain otsikoita tuosta Sauli Naantalista- jutusta.

Eikös ekana vuonna kasvateta juuri ja seuraavana vuonna siemenet?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #9

Jep, niinhän porkkanakin jos haluaa siemeniä omasta sadosta,
porkkanat nostetaan talvehtimaan kellariin ja istutetaan keväällä uudestaan. Ja lykkäähän ne joskus jääkaapissakin lehteä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #8

Palsternakan siemen menettää itävyytensä nopeasti, mutta nythän voi joka syksy käydä tuoreet siemenet villipellosta.

Palsternakka sisältää C- ja E-vitamiineja sekä B-ryhmän vitamiineja enemmän kuin porkkana, erityisesti foolihappoa. Kuitua palsternakassa on hyvin. Ja energiaa eli hiilihydraatteja puolet siitä mitä perunassa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #10

Palsternakkaa en ole kasvattanut, mutta tässä about ohje sitten kun niitä on. Lipstikkaa en ole käyttänynnä ja kannattaa latoa yhteen kerrokseen laakeaan vuokaan niin tulee maukkaampaa:)

http://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/ruoka/resep...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #12

Minulla on palsternakkaa kasvamassa, On melkosen hyvin muutama kasvanutkin. Lipstikkaa on myös kasvamassa ja olen laittanut sitä kuivamaan ensimmäisen satsin.

Ai niin luen tuon linkin vasta kohta;)))

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #13

Lue huolimattomasti se kerma kohta, en ainakaan minä ole niitä tuollaisessa määrässä kermaa uittanut, mitä nyt vähän lorauttanut:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #14

Kyllä varmasti maistuu. Olen tehnyt palsternakasta jotain muutakin kuin keitto kiireisenä käyttöä. Ex teki vuosia sitten jotain tuollaistakin, silloin kun viljelyksiä oli meillä enemmän.

Nyt sitten laitoin keväällä muutaman siemenen, kun ei ole kellaria niin ei mitään hehtaaritolkulla voi laittaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #15

Äkkiähän sinä maakellarin rakennat:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #16

Varmaan, mutta nyt on paljon muuta enshätään tehtävä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"elääkseen syksyyn"

Minä puolestani olen tyytyväinen siihen etteivät lentävät hyönteiset elä ja lisäänny vuositolkulla: metsät olisivat hirvikärpäsiä täynnä, rannat hyttysiä, mäkäräisiltäkään ei saisi rauhaa ja paarmatkin parveilisivat.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ojakärsämöjä on aina ollut harvakseltaan runsaan siakärsämöön verrattuna. Siankärsämö on mainio vatsalääke, kerään joka vuosi nipun pahan päivän varalle. Fernet branca on valmis lääke.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Olen tehnyt siankärsämöistä siideriä, kaikki tuli myös juotua, maku oli ihan jees, kun siihen lisäsi myös minttua ja muita maustekasveja.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa