Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Kimalaisen koti ja muutto

  • Kimalainen työssään
    Kimalainen työssään
  • Kimalaisen pesä löytyi seinän sisästä ulkosivu remontin yhteydessä, reikä alhaalla on sen suuaukko.
    Kimalaisen pesä löytyi seinän sisästä ulkosivu remontin yhteydessä, reikä alhaalla on sen suuaukko.
  • Kimalaisen ruokapöytä.
    Kimalaisen ruokapöytä.

Teen ulkovuoriremonttia ja viimeiseltä seinältä löytyi lasivillan sisästä kimalaisen pesä. Se oli kyllä tiedossa ja siksi se seinä jäikin viimeiseksi, kun mietin miten saisin kimalaiset siirretyksi, niiden pesää tuhoamatta. Kimalaiset lensivät laudoituksen alta pesään, mutta se pesä oli paljon korkeammalla kuin aluksi luulin. Kimalaiset olivat tehneet noin puolitoista metriä pitkän tunnelin villaan ja siitä sitten koukkaus keskelle eristettä. Reijällä oli kaksi vartiosotilasta, jotka kysyivät aina tulijalta passin. Koska minulla ei passia ollut katsottiin minut tunkeilijaksi ja muutama sotilas alkoin lähestyä minua aina uhkaavasti, vaikka olin vain menossa kertomaan, että vuokra on jäänyt maksamatta.

Mietin miten saisin ne uskomaan, että vuokrasopimus on umpeutunut, mutta en keksinyt muuta vaihtoehtoa kuin käyttää lievää väkivaltaa. Leikkasin villaveitsellä reilusti pesää isomman palan villaa, muutaman kymmenen pesästä lähetetyn kontrollin seuratessa tapahtumaa. Ei ollut oikein t-paitakeli, vaikka aurinko paistoikin leppoisasti. Laitoin tekemäni puulaatikon siihen alapuolelle ja erittäin nopealla heilautusliikkeellä villä hupsahtikin laatikkoon.

Sitten hommaan tuli hieman viivettä, kun Arille tuli pikainen tarve juosta liiteriin, kun yksi kiukkuinen kimalainen ailkoi syödä minut elävältä. Muutamaan tuntiin ei ollut asiaa vuokraisännällä asunnolle, vaan koko armeijakunta oli samaa mieltä sen kiukkuisen kanssa, että Arin oli pysyttävä muissa hommissa muutama tunti.

Kun pesä rauhottui niin sillä aikaa tein puulaatikolle sellaisen katoksen johon aioin sen siirtää. Kävin aina mittoja ottamassa siitä laatikosta, mutta mitat piti ottaa melko kaukaa. Illemmalla kun hieman sataa rippasi, niin ajattelin toteuttaa häädön ja muuton loppuun saakka. Varasin jätesäkin ja roudarinteippiä matkaan. Avasin säkinsuun hyvissä ajoin ja hiljaa vetäsin kortongin puulaatikon päälle ja äkkiä teippi ympärille. Helvetinmoinen sotahuuto kuului säkistä ja Ari sai kuulla sellaista surinaa, että se ei ole heikkohermoisen kuultavaa.

Mitat olivat osuneet arviolta kohdalleen ja laatikko istui telineeseen, kuin  hansikas käteen. Eipä siinä uskaltanut sitä jätesäkkiä mennä pois ottamaan, sellainen kapinahenki tuntui sisällä olevan. Hain akkuporakoneen ja siihen  ison poranterän ja pukkasin puulaatikon kylkeen lentoaukon. Johan tulivat katsomaan kuka siellä poraa, mutta poramies oli jo häipynyt katsomaan kauempaa kuinka kimalaiset ottivat uuden osoitteen omakseen.

Aamulla pörräsivät siinä edustalla, kuin ei koskaan muuta paikka heillä olisi ollutkaan, joten siirto taisi onnistua, paitsi niiltä, jotka olivat lennon aikana kukkakentillä, niille taitaa käydä huonosti. Vanhassa pesässä kun ei ole kuin tervapahvi. Katselin netistä kimalaisita tietoa ja luulen, että kyse on kartanokimalasista. Erehtyivät kuitenkin tähän pieneen tönöön tekemään pesänsä. Jospa olivat sittenkin tönökimalaisia?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Oli sitten yhtä vilkkaat liikkeet kuin kerran astuessani maa-ampiaispesään, lähtivät kohteliaasti saatille:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minä todistin kerran kun isävainaa teki moottoritien lepikkoon, kun ensin sanoi, että menenpä tuonne puskan taakse kykylle. Ei hätä tainnut vielä hellittää, mutta ukko juoksi kuin raivaustraktori ja lepikkoa kaatui. Mantukimalaiset eivät tykänneet puurosateesta.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Kiva juttu taas Ari,

Taisin kerran jossain joskus mainita tuosta meidän Villestä.Ollaan tässä pähkäilty keskenämme tuota kimalaisten eloa ja oloa..tästä sun jutusta sain ahaaelämyksen kuuklettamisesta ja wikihän kertoi sen verran,ettei enää tartte pähkäillä mitään :) Olennaista oli se,ettei Ville olekkaan Ville,vaan Vilma..heikäläisten elämässä äijät on vaan sankykamasihommia varten ja naisväki hoitaa pölynkeruut ja isopomokin on naaras..no niinhän se on kaikilla pistiäisillä.
Noh eli mielenkiintoista on se,että useamman yksilön pesästä (muutama kymmen-mmuutama sata) tässä meillä tuntuu käyvän tuo yks ja ainoa yksilö,ei oo minkään kokosia parvia tai useampaa näkynny..pari kertaa joku kokomusta ja VIll..eiku Vilma valkoisine peppuineen näyttäis samalta ja käy tsekkaamassa parvekekukat muutaman kerran päivässä.
Muuten kiva toi kimalaisten latinankielinen lajinimikin..Bombus..jotenkin sopivan olonen.:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minusta se on jännää, että hedlmöitymättömista tulee urokset eli kuhnurit. Tämä laittaa Raamatun neitseellisen syntymän oikeaan valoon. Urokset eivät tarvitse hedelmöitymistä, jos kyse on kuhnurista.

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen

Meillä on pihalla vanha laudoista kokoon lyöty pumppukoppi, jonne jotkin pörräiset tekivät niitä pyöreitä harmaita pesiään. Eivät tee enää, kun laitoin koppiin koolauksen päälle pari kylän osuuskaupasta ostamaani koitablettia.

Periaatteessa ja käytännössäkin suhtaudun hyvin suopeasti näihin lentäviin ystäviimme, sillä ne huolehtivat omena-, luumu-, päärynä- ja kirsikkasatojemme onnistumisesta, mutta pumppukoppi on sellainen paikka, jossa joudun käymään ja siksi toivon heidän rakentavan valtakuntansa johonkin muualle.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

No meillä kanss,kun rupesvat rakentamaan parvekkeen peränurkkaan..ampiaispesä tai mehiläispesäkö lienee,niin pakkohan se
oli sieltä hävittää..joskus pentuna,muistan,kun oli ulkoliiterin katoksissa todella isoja harmaita mötiköitä.hienojahan ne kyllä oli..luonnon ihmeitä nekin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Parveilupäivänä mehiläiset eivät pistä, niitä voi lapioida pahvilaatikkoon pelkästään shortsit jalassa, eikä piston pistoa. Niitä voi mättää vaikka paljan käsin uuteen pesään, tosin ne kannattaa laittaa ensin pahvilootaan ja kellariin iltaa varten. Sitten kun pahvilaatikon avaa pesän edessä ja on virittänyt niille marssisillan pesään niin ne marssivat kiltisti uuteen pesään.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #8

Juuri niin, ovat mahat mettä pullollaan, kun jättävät pesän. Siinä omaisuus mukanaan lähtevät etsimään uutta kotia.

Olen isäni kanssa ollut ottamassa parvea kiinni. Laitettiin kellariin odottamaan, että uusi koti saadaan kuntoon. Oppia isäni kävi hakemassa työkaveriltaan. Sellaisesta alkoi meidän kotona mehiläisten pidempiaikainen hoito ja tarhaus.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #13

Juu olen ollut myös ottamassa parvea kiinni. Se oli lentänyt kuusen oksaan kiinni ja kiipesin tikapuita apuna käyttäen siihen ja aloin kouralla mättämään niitä pahvilaatikkoon.

Kun pääsin maahan kaikki lensivät takaisin, eli kuningatar oli jäänyt oksaan. Menin sahan kanssa seuraavaksi ja sahasin ensin ylimääräisen oksan alas ja sitten parven kanssa loput puusta irti ja laatikkoon. Nyt jäivät kaikki kiltisti lootaan ja loota vietiin kellariin. Illalla laitoimme levyn tyhjän pesän juurelle sillaksi ja aukaisimme laatikon levyn reunalle, niin mehiläiset marssivat kuin sotilaat itsenäisyyspäivän paraatissa pesään.

Siitä pesästä tuli syksyllä 90 kiloa hunajaa.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #20

90 kiloo..sehän on hemmetinmoinen kasa..siis yhdestä pesästä ??

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #29

Niin on, ostin edellisenä kesänä huippuhyvän kuningattaren Sipoosta, sen jälkeläisillä oli hyvä tuotto. Mutta seuraava talvi sitten oli niille liikaa, parvovirus tappoi kaikki.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ne olivat ampiaisia. Jotka rakentavat harmaita pesämollukoita.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juuri samasta syystä, eli joudun tekemään työni loppuun, eli siirsin kimalaiset loitommaksi. Niillä on eloa ainoastaan yksi kesä, miksi sitä lyhentämään. Ainoastaan helmöitetyt kuningattaret talvehtivat jossain kannokossa.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Olipa kiehtova tarina, kiitos taas!

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Parveilupäivänä eivät pistä... ... ahaaaa..tossakos se idea onkin..meinaan,kun joskus jostain telkkarista on nähty,kun joku
inehmo "pukeutuu" kokonaiseen mehiläisparveen,eikä pistele yhtään ? :)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Siinä on se juju. Olen tänään emännän kanssa kantanut yksitellen niitä muutamaa jotka jäivät muutossa ilman osoitetta.

Yksi myytti tuli siis rikottua, kimalaiset huolivat eksyneetkin pesäänsä, kunhan ei vie liikaa kerralla.

Jos kantaa liian nopeasti alkavat häätää pois, mutta rauhallisesti toimien ehkä saamme tänään vielä kaikki kotiinsa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kyllä parveilevat mehiläiset voivat pistää. Olin kerran parven keskellä suojavaatteissa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kyllä voivat mutta on erittäin epätodennäköistä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #24

Ilman suojavaatteita jos olisin mennyt pörisevän parven keskelle olisivat varmaan pistäneet hysteeristä pelkääjä. Ampparipelkokin parani.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Saattavat olla moninkin tavoin fiksumpia,kuin osataan arvatakkaan..vaan kun laumassa elellelään,niin jonkinsortin sosiaalisuuttahan se vaatii..ötökältäkii..kai?
ja varmaankin yksittäin tai pieni määrä ei ole uhka,mitä taas isompi porukka voipi olla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hannu, yksi kimalainen oli etsiytynyt sisään keittiöön. Oli niin väsynyt ja kurjassa kunnossa, että sipasin sille hunajaa eteen, et usko miten se syö paljon, taitaa varastoida pahan päivän varallekin. Annoin myös puolukkamehua joka myös kelpasi. Aamulla kun on toivottavasti kuntoutunut hiissaan sen pesään.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Hienoa.. myönnämme hengenpelastusmitallin teille tässä ja nyt :)
Psssstt..meneeks meiltä muuten kovan kundin imago näitten kimalaisten kanss..ja jos menee niin haittaaks se..en tiiä,kumpi meistä on vanhempi,mut mä vetoan aina ikääni,jos joku jotain ihmettelee..ostin eilen jotain uusia komeasti kukkivia rehuja parvekkeelle..Vilma kävi katsastamassa ne tänään..jotain jupinaa olin kuulevinani..what a hell..nää ny on..komeita mut eihän näistä mitään irtoo..siirtyi tuttuun lumikelloon,jossa riittää imuroitavaa..:))

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Meillä tehtiin kymmenkuntavuotta sitten kattoremonttia ja siellähän se oli muhkea kimalaispesä, joka esti enemmät kattolevyjen poistot. Minä sitten rohkeana tyttönä päätin näyttää miten asia hoidetaan pois päiväjärjestyksestä pikaisesti ilman turhia ihmettelyjä. Asenteella rohkea rokan syö.

Panin päälleni keltaisen kumiasun, jolla veneessä oltiin aina sateella ja peitin kädet ja jalat hyvin plus läpinäkyvä muovipussi päähän. Varotin muuta perhettä, että minulla on kiire päästä muovipussista eroon, jotta kannattaa emäntää tarkasti seurata - monihan tekee itsemurhankin tällä konstilla...

Kiipesin nopsaan tikkaille ja kaappasin pesän kaksinkertaiseen jätesäkkiin ja tulin alas pikavauhtia, alkoi nimittäin jo päässä huimata ja näkö sumentua. Selvisin ehjänä ilman pistoja, mutta ennen sisälle pääsyä jouduin kuitenkin jo haukkaamaan ilmaa, etten olisi pyörtynyt.
Muutama pieni viilto muoviin ei pystynyt antamaan riittävästi happea, kun vielä jännittikin niin pirusti.

En tekisi sitä enää toiste, oli se oikeastaan aika kamalaa, kun ne pörräsivät ihan lähellä naamaa, vaikka olin kuitenkin suihkuttanut myrkkyjäkin muovin pinnalle.
Olisi ainakin apujoukotkin pitänyt varustaa jo ennakkoon paremmin. Nyt he olivat vain t-paidoissaan ikkunan takana, joten vaara tulla ulos ja massiivisen hyökkäyksen kohteeksi olisi ollut heilläkin aika suuri. Oisipa siinä voinut meikän henkikultakin olla vaarassa, jos kauan olisi tarvinnut apujoukkoja odotella:) Älkää ottako mallia!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Aika hurja temppu Kaija, olisin kyllä hankkinut suojahupun ennen kuin olisin vetänyt muovipussin päähän. Vaikka ommellut tyllistä tms. kankaasta ja vetäissyt leveälierisen hatun päälle, tai hirvikärpäshupun jos on tarpeeksi leveä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Muistaakseni minulla oli lippis päässä, joten vähän ilmaa jäi väliin, mutta hulluahan se oli...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #17

Olisit Kaija laittanut mehupillin muovin läpi ja hampaiden väliin.

No Kaijalta hieno teko, kun äijät ja muijat katselivat ikkunan takaa.

Minä en ole saanut kimalaiselta pistoa, vaikka pamauttelivat muutaman kerran päin naamaa. Tiinalle menivät tukan sekaan ja onneksi eivät jääbneet ahdistukseen silloin olisivat tuikanneet varmasti.

Kimalainen ei hevillä pistä mutta muutaman kerran olen onnistunut apilikossa astumaan niiden päälle ja jalkapohjaan on tökätty.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #19

Mehupilli! Kah, kun en sitä hoksannut, kun oli niin kiire päästä taas hommiin. Muistan kyllä vieläkin tunteen, kun pää alkoi sumeta ja kiireen tuntu oli melkoinen repiä pussi pois päästä. Taisivat ikkunan takana olevat olla minua paljon viisaampia:) - ovatkin muuten.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #23

Nyt sitten ainakin me kaksi tiedetään millainen kuhina jätesäkissä on, kun siellä on pesällinen kimalaisia;))

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa