Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Totuus nokkosvastasta

  • Vasussa nokkosia
    Vasussa nokkosia
  • Uusi nokkosvasta
    Uusi nokkosvasta
  • Vähän käytetty
    Vähän käytetty

Hei hip hurraa, nyt se lupaus Viola Heistoselle on täytetty.

Viola kirjoitti muutamia viikkoja sitten nokkosvastasta  ja lupasin kokeilla.

Kokeiltu on ja lähes kaikki pelkoni toteutuivat. Ohjeen mukaan piti nokkosia hauduttaa kuumassa vedessä pari minuuttia, pelkäsin, että siitä ei tule mitään ja nyt sekin on todistettu.

Mutta palataanpa lähtöruutuun hetkeksi. 

Täällä on kesä myöhässä ja sateita on ollut joka päivä. Nyt on ollut yksi ja puoli päivää kuivaa, joten lähdin kiiruulla hakemaan nokkosia. Niitä on runsaasti noin kilometrin päässä suon takana. Otin koirat mukaan ja varustauduin hupparilla, koska arvelin sääskiä olevan. No arvaus osui nappiin sillä, kun pääsimme perille oli sääskiä ja mäkäräisiä niin paljon kimpussamme, että koirat työnsivät kuononsa korvia myöten suohon.

Kumisaappaan varretkin olivat näppylöillä ja silmät ja korvat tuntuivat sääskiä kiinnostavan vielä enemmän. sain saksituksi vajaan korillisen nokkosia sitten pinna petti ja suuntasimme koirien kanssa kotia kohti.

Taitoin metsästä luvatta koivunokasan ja hätistelin pieneliöitä pääni ympäriltä. No siitä oksasta tein nokkosvastan rungon, koska pelkäsin että kun nokkosia hautoo kuumassa vedessä niistä tulee pinaattikeittoa.

Ajattelin, että en laita niitä kiehuvan kuumaan veteen lainkaan vaan haudutan niitä kiukaan päällä kuin kuivattua vastaa. Hauduttelin ja hauduttelin kiukaan lämpö ei riittänyt viemään polttavaa vaikutusta vastaltani. Kokeilin sitä ainba välillä käden selkään ja sitten loppui kädenselät. Pakko oli mennä ja keittää keittimellä kuumaa vettä, hanasta kun ei tule kuin kuusikymmentä asteista jos sitäkään.

Kaadoin vain kiehuvan veden vasta päälle en siis hautonut kahta minuuttia, niin vasta pehmeni täysin. kiireesti löylyyn ja vihtomaan. Operaatio kesti noin kymmenen iskua ja sitten vasta väsähti. Lopulla muusilla hieroin päänahkaa ja muita paikkoja joita en ennättänyt kunnolla vihtomaan.

Seuraavaksi en keitä vettä vaan vihdon, vaikka hieman polttelisikin, sillä sehän se elämys tässä jutussa on, eikä se, että pinaattikeitolla mönjätään itsensä lauteilla.

Poltinkarvat säilyvät yllättävän hyvin iskukykyisinä, mutta kuuma vesi sulattaa lopulta nekin, mutta sen jälkeen on turha puhua mistään vihtomisesta.

Legendaa on kylpeä nokkosvastalla, ja selitellä miten kutaa se tekee. paska huuleen ei se koivuvihtaa voita koskaan, ei edes unissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

LOL. Kannattaa mieluummin syödä ne nokkoset, kasvien terveysvaikutukset tulevat useimmiten sisältä päin. Jos ei vaikka jotain ratamonlehteä haavan päälle kääri.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

No lupaus on lunastettu. En paljoa odottanut, mutta silti petyin. Nokkosvettä teen nokkosista, ja vastan jäännös menee huomenna siihen samaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

No, sentään kasvien hyvinvointiin, siihen kai nokkosvettä aiot.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #5

Kasveille, olen joka vuosi tehnyt ja hyväksi havainnut. Haisee pahalle, mutta toimii.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Linkittihän Seija Nylyndkin Arille "vihtavaihtoehtoja" Nokkoskeitto blogissani

http://viovio.vapaavuoro.uusisuomi.fi/ruoka/196274...

Seija Nylund 3.6.2015 15:22 Vastaus kommenttiin #26

Vanha kansa taisi uskoa että parantaa reumatismia.

Vihtavaihtoehtoja:

http://www.visitsauna.fi/fi/sauna-hyvinvointi/kaun...

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Jotkut laittavat pari katajan oksaa koivun oksien sekaan ja vihtovat sillä. En ole itse kokeillut, mutta kai sillä joku masokistinen sielu puhdistuu. En kyllä ole kokeillut nokkosvastaakaan. Kumpihan muuten on oikein, vihta vai vasta?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Nokkosvastasta ei ole vihtaksi, eikä edes vastaksi. Ei kannata kokeilla.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Teppo Nygren.
Itse en ole käyttänyt koskaan katajavastaa, mutta ympäristössä,jossa asuin,jotkut tekivät katajavastoja.En itse osallistunut sellaisen tekemiseen.Lieneekö kokonaan katajasta vai lisäsivätkö koivuvastaan.

Viisaammat kertovat venäjäksi siitäkin "Можжевеловый веник для бани"

http://www.rusveniki.ru/bannye-veniki/mozhzhevelov...

Jokainen kokeilee omalla vastuulla tietenkin!!!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Hei, Ari! Pahoittelen epäonnistumisestasi, mutta enhän minä neuvonut miten se tehdään, koska en itsekään tiedä miten se käytännössä tapahtui. Linkitin silloin videoon, jossa kerrotaan, että pidä vastaa 3 minuuttia kuumassa vedessä, sitten 3 minuuttia kylmässä vedessä ja se toistetaan x 3 kertaa...

https://www.youtube.com/watch?v=3RGFBdtAHPw

Kirjoitat: [Legendaa on kylpeä nokkosvastalla...],
- Ehkä! Itse en lähtisi kuitenkaan pyyhkimään pois muitten kokemusta asiasta!

Lupaukseesi kokeilla kommentoin seuraavalla vastauksella "Nokkoskeitto" blogissa:
http://viovio.vapaavuoro.uusisuomi.fi/ruoka/196274...

Viola Heistonen 4.6.2015 09:35 Vastaus kommenttiin #35

Ennen kuin nokkoset kasvaa, niin varmasti perehdyt teoreettisesti asiaan niin, ettet tulisi saunasta rakkuloissa! Eli omalla nokkosvastalla ja tietenkin omalla vastuulla saunomaan.:)
https://www.youtube.com/watch?v=nFmd0y21EBY

Eli "omalla vastuulla" saunomaan!!!

Muuten kiva blogi Arilta, vaikka minun maine meni "neuvojana":(,mutta lisäksi viimeisessä lauseessa " jotain epämiellyttävä...huuleen...ei oikein niin kuin sopisi Arille ja loukkasi minua!

Kaikesta huolimatta, oikein hyvää kesää koivuvastoineen!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Anteeks jos loukkasin, mutta jos nokkosvastaa pitää 3 minuttia kuumassa (montako astetta) vedessä niin se ei ole moksiskaan, jos taas laittaa kiehuvaa kypsyy.

Tarkoitus oli kuitenkin kylpeä vastalla ja ottaa siitä kaikki hyöty irti, mutta se oli niin vähän, että pettymys oli suuri, siksi kai blogin sävy on negatiivinen.

Nyt aamulla pitää sanoa, että huonosti myös nukutti, iho oli aktiivinen yöllä, eli tuntui kuin joku voima olisi imeytynyt minuun, mutta ei päässyt sisälle.

Suonenvetoon se ei ainakaan vaikuttanut, sillä suonta veti illalla nukkumaan mennessä.

Ei ole kiva tietysti sanoa eri asioita mitä isoisäsi on kertonut nokkosvastasta ja sen käytöstä, mutta saman asia ajaa jos kylpee tavallisella koivivihdalla ja pesee ja huuhtelee itseään nokkoshauteella. Myöskään saunaan ei leviä sellaista vihdan tuoksua kuin koivuvastasta tai vihasta lähtee.

Aivan kielteinen kokemus unta myöten oli tämä juttu, mutta tehty on. Nyt voin mennä hautaan rauhallisin mielin. Tämä asia on kuukauden päivät vaivannut kovasti, mutta nyt olen sujut taas.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ari,Hyvää huomenta!

Kiva, että "olet sujut taas"!!! Eihän ole kiirettä mennä sinne hautaankaan, vaikkakin "rauhallisin mielin". Sieltä kun ei kukaan enää pääse koskaan takaisin blogia kirjoittamaan...Olet tosi ahkera ja loistava kirjoittaja!
Latelet runoja tuosta vaan!

Jatkamme tätä päivää rauhallisin mielin!Täällä paistaa aurinko, vaikka eilen oli rankka sade.Siirrymme musiikin parin...

Myrskyn jälkeen on pouta sää:

https://www.youtube.com/watch?v=p11a6_nLDco

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #14

Kiitos Viola, kaikkea voi kokeilla mutta harvat konstit ovat hyväksi havaittuja.

Onni yksillä kesä kaikilla ja hyvää kesäpäivää sinne Sinulle.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

En ymmärrä miksi joku kehuisi nokkosvastaa. Ensiksikin sen hauduttaminen on monimutkaista ja suorastaan taitoa vaativaa, jotta vasta pysyisi kunnossa.

Nykyisin on kai tehokkaampia lääkkeitä reumatismiin ja sellainen ihminen jolla ei reumatismia ole ei hyödy mitään nokkosvastasta.

Siksi sanon, että se koko touhu on jostain vitsistä peräisin, eli alkeellinen urbaanilegenda. Aikana jolloin kaikkea muutakin lapsille juksailtiin ei olisi ihme jos tämäkin juttu olisi pelkkää juksua.

No höynähdinhän itsekin sitä kokeilemaan joten samassa veneessä olen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Se on muurahaisten kotirauhan rikkomista.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ari Alsio kirjoitti:[Nykyisin on kai tehokkaampia lääkkeitä reumatismiin ja sellainen ihminen jolla ei reumatismia ole ei hyödy mitään nokkosvastasta...Siksi sanon, että se koko touhu on jostain vitsistä peräisin, eli alkeellinen urbaanilegenda],

- "nykyisin"todellakin on lääkkeitä!Sinä elät urbaani maailmassa, jossa kaikki on! ja minä kirjoittelen maailmasta, jossa ei ollut joskus lääkkeitä ja lääkäreitä ambulansseineen...Isoisälläni, kun ei ollut lääkkeitä selkäkipuun, niin hän kävi lattialle vatsalleen ja pyysi lapsia kävelemään hänen selkää pitkin. Eli lapset tekivät sen, mitä nyt maksullinen kiropraktikko tekee...Silloin kun kipu iskee ihmiseen, niin jos muuten ei saa apua, niin käyttää vaikkapa katajavastaa!...

Äidilläni kun olivat kovat migreenikohtaukset sodan aikana peltotöissä Udmurtiassa, niin hän kaatuili pellolle ja oksenteli tuskasta, kun ei ollut päänsärkylääkkeitä. Siinä piti vain selviytyä omin konstein...

Nämä touhut eivät olleet todellakaan "vitsistä peräisin",mutta ethän sinä voinut tätä tietää ja nykyään asiat ja, varsinkin Suomessa, ovat onneksi toisin!

Kiitos kommenteista!

Terveisin Viola Heistonen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Myös minun äidilläni oli usein kovia migreenikohtauksia. Ne lähtivät kertaheitolla erään vanhan näyttelijänaisen päänahkahieronnalla.

Ihmettelen miksi päänahkahierontaa ei harrasteta enemmän. Olin itse tuota asiaa todistamassa, eli sen hieronnan jälkeen mutsilla ei eää koskaan ollut migreeniä.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Eiköhän tästä ole hyvä palata töihin, kun on lukenut Arin lätkineen itseään nokkosilla. Kohtalaisen huono työpäivä saa olla jotta voisi verrata nokkosilla vihtomiseen luettuani näistä vastoinkäymisistä.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Ei sinulla Ari videokameraa ole?
Tästäkin olisi saanut hyvän shown

Ari koejaa - Nokkosvasta

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ei ole vaikka olisihan se ollut hyvä kuvata. Höpelön hommaa sanon minä.

Käyttäjän amgs kuva

Nokkoskuvan katsominen jo aiheuttaa kutinaa! :) Nokkostee on hyvä.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Nokkonen parhaimmillaan:

-Ryöpää iso määrä ( 5 ltr) nuoria lehtiä ennen kukintaa heti sateen jälkeen n. 2 min.ja kylmää vettä heti päälle
- 2,0 ltr vettä kiehumaan ja 1 kuutio lihalientä
- pilkottuja sipulin naatteja runsaasti valmiuteen
- kananmunat keität sopiviksi
- mitään ei vielä näistä vihreistä kiehumaan
- liemen joukkoon reipas paketti koskenlaskijaa (mustaa)
- ei suolaa
- kun koskis on sulanut vihreät joukoon nopeasti ja tehosekoitin iskuvalmiuteen 2-3 min.
- Rullaa sauvasekoittimella niin kauan, kuin keitto on kaunista ( 1 min )
- kananmunan lohkot valmiille lautaselle ja koristeeksi ruohosipulila tai pienittyjä sipulin naatteja

a vot !

Jotta nokkosen voima säilyy, se pitää käsitellä nopeasti. Sitä ei tule keittää

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Yhdyn Heikin ohjeisiin täydestä sydämestä. Eli nokkonen on herkkä eläin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mutta miksi tuo "heti sateen jälkeen"? Yrtit kun yleensä kerätään kuivina ja muistaakseni etenkin nokkonen nitraatista johtuen kuivalla kaudella.

http://www.yrttitarha.fi/tietopankki/keruu/index.html

http://www.martat.fi/ruoka/reseptit/vuoden-2006-yr...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minä ymmärsin että sateen jälkeen tulee pouta, nokkonen kuivahtaa nopeasti, nopeammin, kuin saat saappaat pois jaloistasi;)))

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #25

No, eihän siinä lukenut heti sateiden jälkeen:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #26

Ei lukenut ei, mutta päättelin niin.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Seija

Heti sateen jälkeen lehtiä ei tarvitse pestä, vaan ne voi käsitellä kuivina ja puhtaina. Tietenkin väkevien kompostien läheisyyttä pitää välttää sen liikanitraatin vuoksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Heikki, en minä ihan noin hygieeninen ole, kunhan katson että meillä ei syödä multaa.

Tämän blogin suosituimmat