Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Joulun odotus

Jo joutui joulun aika,

ja suvi suloinen,

kauniisti joka paikkaa,

koristaa rukkanen.

 

Tänään 15. joulukuuta on Pyhän Valerianuksen muistopäivä, huomenna muistelemme Pyhä Albinea. Tuskin muistamme, mutta hyvähän se on nämä tietää.

17. päivä joulukuuta on Pyhä Lasarus ja sitten Toivon neitsyt, jokta myös kovin muistamme.

19. päivä joukukuuta muistelemme taas Pyhää Urbanus ensimmäistä ja 20. päivä saa Pyhä Domenicus Siloslainen huomiomme.

21. päivä vapaaehtoisesti meidän tulisi muistella Pyhää Petrus Canisiusta ja sitten seuraavana päivänä muistelemme huolella Pyhää Demetriusta.

23. joulukuuta taas vapaaehtoinen muistelo Puhälle Johannes Ketyläiselle ja aattona muistamme tietysti Pyhää Lucianusta

Joulupäivä on sittene se varsinainen joulu ja Herramme syntymä, jolle pidämme juhlamessun.

 

Pelkaan kuitenkin, että meillä menevät nuo muistopäivät muistellessa mitä ostaisimme toisillemme lahajaksi ja mitä ruokaa laittaisimme jouluksi. Onko Alkosta muistettu jo kaikki ostaa, onko lasimestarin silli jo muistettu tehdä ajoissa. Miten laitamme kinkun vai syödäänkö tänä vuonna kalkkunaa?

 

Kovin on kiireistä aikaa tämä joulunalus, joten helposti unohtuu, mitä me oikein täällä touhuamme, ja kenen muistoksi me stressiä kannamme.

PÖÖ,

muista että ei ole mitään pelättävää!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Minä muistan pelänneeni joulupukkia ihan pienenä ollessani, muuten en kyllä ole joululla mieltäni rasittanut...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Joulupukkia ei kannata pelätä, mutta minkäs lapsi pelolleen mahtaa. Itse en omille lapsille ollut joulupukkina, vaan lapset laittoivat itsensä joulupukiksi ja näin leikkimieli säilyi ilman pelkoa ja pettymystä siitä, kun pukki ei sitten ollutkaan se miksi sitä oli uskoteltu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olin joulupukkina silloin, kun tyttäreni olivat pieniä. Kun vanhempi heistä oli viisivuotias, niin arvelimme, että se ei enää menisi läpi ja siksi päätin, että pukeudun joulupukiksi ja tuon säkin vain ovesta eteiseen pahoitellen, että pukilla on niin kiire toiseen paikkaan, ettei ehdi nyt jäädä pitemmäksi aikaa.

Soitin ovikelloa ja tyttäreni tuli avaamaan oven. Hän katsoi hiukan kummissaan, kun asetin säkin eteiseen ja lähdin pois. Kun tulin takaisin, kysyin sitten lapsilta oliko joulupukki jo käynyt kun lahjat olivat tuvassa. Vanhempi tyttäreni vastasi, että ei hän nähnyt joulupukkia, mutta "miksi sinä olit laittanut sellaisen naamarin". Kysymys oli aivan aito ja viaton.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #18

Serkkuni, josta tuli veljeni, kysyi:"Miksi joulupukilla oli kaksinkertaiset silmät?" Pukilla, kun oli naamari ja tuo poika vielä pieni. Synnyin, kun hän oli 15 -vuotias. Joten en tuota tapahtumaa ollut todistamassa, mutta meillä hän asui, kun vanhemmat olivat häneltä kuolleet.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Monta vuotta keskustelimme siskoni kanssa kuka tuttavista oli esiintynyt joulupukkina, mutta sovimme, että annetaan vanhempien edelleen luulla meidän uskovan pukkiin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Näinhän lapset tekevät ja haluavat tunnelman säilyvän. Jouluna kävi vuosia sukulainen susiturkissa pukkina. Lapsillani ei ole ollut punaista pukkia, vaan naurettavan hassu olento.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #21

Hassu olento? kerro lisää...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #21

Hassu olento? kerro lisää...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Pieni paniikki tässä oli tulla kun hyvin palvellut uuni sanoi itsensä irti, mutta nyt on uusi ja huomenna pitäisi tulla asentaja. On nääs konstikas vekotin kun edellinen oli Husqvarnan jossa 2 pullolla käypää kaasulevyä, joista en luovu. Nyt 2 uutta sähkölevyä, joita ohjaillaan uunin nappuloiden sijaan omillaan ja erillinen uuni - täytyy kai paistaa ensin kakku, jotta tulee uunin kanssa tutuksi.

Mutta muuten kaiken pitäisi sujua ns. lonkalta + jotain uutta, ja nyt laulaa Ursulan isä, kuten meidän poika pienenä sanoi nähdessään Hynnisen TV:ssä:

https://www.youtube.com/watch?v=Gt1qCgO_UH8

PS. Jos joulun valmistelussa ilmenee vastoinkäymisiä niin äidillä oli tapana sanoa ongelmatilanteissa että kaikki pyhimykset avuksi ja Allah myös. Ja aina se tehosi:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Mehevät suklaamuffinssit

5 kananmunaa
7,5 dl jogurttia tai piimää
4 dl sokeria
2,5 dl fariinisokeria
11 dl vehnäjauhoja
1,5 dl kaakaojauhetta
3 tl vaniljasokeria
3 tl soodaa
500 g sulatettua margariinia
suklaata makusi mukaan

Sekoita ensin kaikki aineet sekaisin kulhossa paitsi margariini jonka lisäät jäähtyneenä viimeiseksi. Sitten kokeile sitä uutta uuniasi ja paista 20 minuttia 175 asteessa;)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Dänks! Siis 2 suurta tai 3 pientä kananmunaa jne. = teen kokeeksi ½ annosta. Ja siitäpä tuli mieleen että vaniljasokeri on loppu ja sitä menee taatelikakkuunkin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #5

Hyviä ovat otin juuri uunista;p)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jep, hyvää tuli:) Tässä joulun graavilohesta toiseksi päiväksi tuunattua:

Lohivaahto

varttikilon verran graavattua lohta
jonniin verran sipulisilppua
siinä 1 dl kuohukermaa
½ purkkia ranskankermaa
hyppysellinen valkopippuria, tai pippuria maun mukkaan

Hienonna kala ja sipuli käsin tai koneella, mutta ällös laita tehosekoittimeen ettei tule muusia.
Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja lisää siihen muut ainekset.
Jäähdytä tarjoilukipossa ja koristele daideellisesti dillinoksilla ja vaikka kierretyllä sitruunan siivun puolikkaalla, taikka vaikka kokonaisella.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #10
Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #10

Otin kopion reseptistä, Kiitti siitä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minä en juuri joulua valmistele, mutta tänään laitoin silakkafileitä suolaan suutarinlohta varten. Kokonaiset silakat ovat maukkaampia, mutta niitä ei juuri enää täältä saa.
Minunkin piti leipoa kakku huomista merkkipäivää varten, mutta jääköön kun ei Arikaan ole listaansa laittanut.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Minä tykkään tästä, "Suutarin lohesta"

- 1/2 kg silakkafileitä
- mieto suolaus ( hienohko merisuola) noin 1 vrk
- Sitten valutus ja pyyhkiminen
- Nahka alaspäin "lavetille" kaikki yhdessä
- rullaus, sisään hieman tillisilpua esim. pakasteesta, tuore kruunutilli parempaa. Hammastikku pitää kasassa koko rullan.

Liemi:

- vesi noin 1/2 ltr ja joukkoon iso loraus (esim.1 dl) hyvää valkoviinietikkaa
- sinapinsiemeniä, kokonaisia mustapippureita, laakerinlehtiä ja sitten
- puna- ym. sipuleita ja porkkanaa viipaleina - paljon !
- panen valkosipulia jokin verran
- kuumennan kokonaisuuden nopeasti ja jäähdyttän samoin

Sitten purkkeihin täpötäyteen koko repertuaari tasapainoisesti

Anna olla mielellään 3-5 vrk ja napsi hapanleivän tai sitten hyvien keitettyjen perunoiden kanssa.

Tässä myös hieman toisenlainen:

http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/suutarinlohi

T. Heikki

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos Heikki, suutarinlohi maistuu myös minulle. Ohje pitää laittaa talteen, sillä en ole koskaan itse tehnyt, vaikka paljon olen sitä syönyt.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Muistan Uudessakaupungissa, kun pentuna naapurin Voiton, kanssa söimme Voiton isältä salaa suolasilakoita isosta tynnyristä, joka oli autotallissa. Voitto oli neljä ja minä viisi.

Vieläkin muistan niiden maun, kuin olisin juuri niitä syönyt.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Meillä tuoksuu pikapuoliin paistettu silakka, teen näitä Eero Mäkelän silakkapihvejä samana päivänä kun laitan tulemaan silakkaa joulupöytään:

silakkafileitä
suolaa ja pippuria
hienonnettua tilliä tai ruohosipulia
ruisjauhoja

Lado puolet silakkafileistä leivinpaperille nahkapuoli alaspäin. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä pinnalle hienonnettu tilli tai ruohosipuli. Peitä toisella suolalla ja pippurilla maustetulla fileellä.
Pyörittele ruisjauhoissa, paista voissa kullanruskeiksi.

+ perunamuhennos, johon on sekoitettu hienonnettua freesattua/haudutettua purjoa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sylkirauhaset heräsivät ja kuola valuu kohta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #26

Syödäänhän sitä ennen jouluakin, jotta kun menee ostamaan silakkaa niin yksi tie, kaksi asiaa.

Ja jos haluaa päästä kalapöydästä helpolla niin eikun matjessillifileitä, 2 päällekkäin ja siivutetaan, lasinen sillivati on tarjoilussa eduksi. Päälle vana maustamatonta kermavaahtoa (pursottamalla jos ehtii) ja sen päälle koristeeksi jono ohuita purjorenkaita.

Ja idioottivarma:

Lohipaté

500 g kylmäsavustettua lohta
5 kovaksi keitettyä munankeltuaista (valkuaisilla voi koristella jotain tai syödä ne, kovaksikeitetyn valkuaisen on sanottu laihduttavankin)
sitruunapippuria, mustapippuria, tillisilppua ainakin desi
vajaa 200 g voita

Lohi mixeriin, ynnä muutkin aineet.
Tiivistetään patévuokaan, jonka ei tarvitse olla uuninkestävä. Annetaan vetäytyä jääkaapissa vuorokauden verran.

Voita siinä on, mutta joulu on vain kerran vuodessa, ja makukin kai on pääasia eikä se kuinka paljon aikaa on trahteeraukseen käyttänyt. Ja ainahan sen säästyneen ajan voi käyttää johonkin piperrykseen, taikka tarjota itselleen vaikka lasillisen joulun makuista Cointreauta. Taikka Amarettoa, sekin maistuu joululle, mutta makuasioista ei voi kiistellä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #27

Lohipatélle viiniksi käy hedelmäinen ja miellyttävä Chablis.

Chabliksen suutuntuma on pyöreä, 100% Chardonnayn hapot ovat pehmeät ja selvästi aistittavissa. Maussa on aavistus voimaisuutta ja hedelmällisyyttä. Jälkimaku on aavistuksen vaniljainen.

Raikas viini, joka on tarkoitettu juotavaksi nuorena. Sopii erittäin hyvin myös äyriäisten kanssa tai kylmäsavustetun lohen kyytipojaksi.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset