Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Koiranpentujen juoksu-unet

  • Koiran uni on herkkää ja silmä valpas.
    Koiran uni on herkkää ja silmä valpas.

Kesällä koira teki pennut ja niiden elämää on nyt seurattu viiteisen kuukautta. Kaikista on tullut hyviä koiria, viisi pennuista lähti maailmalle. Pennuista tullut palaute on ollut palkitsevaa. Koska pennut olivat monirotuisia, ei niiden kokoa tai luonnetta voinut aavistaa etukäteen, mutta hyvä sekoitus se on.

Minua kuitenkin askarruttaa nyt tuo jo aivan pienten koiranpentujen unen juoksu, pennun tassut tekevät jouksuliikkeitä, vaikka ne eivät vielä kunnolla pysy edes pystyssä saati että olisivat joskus juosseet.

Miten ihmeessä voi nähdä jatkuvasti unta sellaisesta, mitä ei ole koskaan ennen kokenut tai edes nähnyt, sillä eihän näillä ollut vielä silmät auennneet, kun jo juoksivat unissaan.

Siirtyykö emosta ja isästä dna:n välityksellä lauman historia pennun nuppiin ja se voi nähdä unessa takaumina edellisten sukupolvien juoksut ja puuhat?

Joku perustitolähde pitää koirillakin olla, jotta vaistot toimisivat oikein. Ei pennut saa emoltaan selkokielistä alkeiskoulua emonmaidossa, vaan sen on tultava selkäytimestä.

Pentujen kasvaessa. emo koulii niitä aika rajuillakin otteilla, mutta mistä ihmeestä ne oppivat ihmisen kunnioituksen? En minä ole niitä tokkinut tai juurikaan komentanut, mutta silti niistä juuri minä olen se jota ne katsovat johtajakseen. Koirilla on jokin muu keino selvittää laumanjohtajuus sen lisäksi, että keskenään sen selvittävät nahistelemalla, toisiaan puremalla  ja painimalla.

Minä en ole purrut heidän nilkkojaan tai käyttänyt ihmismäistä väkivaltaa, mutta silti kun laitan ulkoasun päälenni nämä tietävät mihin se johtaa ja pyrkivät joukolla ulko-ovelle ollakseen ensimmäisenä pihalla. Jos nappaa vaivihkaa auton avaimet, menevät ja juoksevat ulos päästyään auton viereen odottamaan, mutta jos otan metsävehkeet, niin istuvat takaportilla kuono kohti männikköä.

Jos laitan ne muuten vain pihalle tarpeilleen, niin tietävät senkin, enkä ole siihenkään antanut mitään koulutusta ja tuskin emon ja isän haukkumisesta heille nuo asiat ovat selvinneet.

Kuka tietää mistä unet tulevat, niin ihmisille kuin eläimillekin? 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

T Piepponen

Asumuksessa lihaisia säikeitä esi-isien.

Verissä ohjelmiston säkeitä alkuäitien.

Mekanismeja muinaisia.

Mukautumia mekaanisia.

Uni on kujeileva pääkirjastonhoitaja.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

On ihmeellisiä asioita, mutta ihminenkin nukkuu aika paljon ja unimaailma on tärkeä osa ihmisen kokonaisuutta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Osa ihmisen terveyttäkin. Mielenterveyden säilymisessä uni tärkeä osa. Pitkään valvonut ihminen on kuin promillen humalassa. Näin sanoi tyttäreni aina pitkän yötyövuoron jäljiltä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #10

Uni on tärkeä osa, mutta miten ihmeessä ja mistä vastasyntyneet pennut näkevät unia, kun ei niillä ole edes silmät auenneet?

Onko tehty tutkimusta syntymäsokeiden ihmisten unista. Mitä he näkevät uniensa aikana?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #13

Syntymäsokeilla on kuuloon ja muuhun kokemukseen perustuvia unia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #14

Niin mutta voivatko he nähdä asioita unessa, vaikka eivät ole koskaan henkilöä tai esinettä silmillään nähneetkään? Eräässä rajatapauksessa jossa syntymäsokea oli siirtynyt irti ruumiistaan osasi katsella, eli sai näkökyvyn ruumiista irtautumisen ajaksi. Eli hän sai silmät, vaikka hänellä ei ollut näkökykyä tajullisessa elämässä, niin hän pystyi näkemään tajunnalla. Mitä unet ovat jos eivät ole tajunnan tuotetta?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Uudet taidot eivät mene perille, jos ei saa unta ja nukkua välissä. Kyllähän se koira siellä kohdussa jo tuntee emon liikkeet ja ehkä sitä kautta oppii reagoimaan liikkumiseen, ehkä tassut liikkuvat jo emon vatsassa, vaikka ahdasta siellä pussissa on. Ihmislapsikin kuulee musiikin, melun ja kyllä ne äidin liikkeetkin. Ehkä lapsen fysiologiakin kehittyy paremmaksi, jos on kovin liikkuvainen äiti raskauden aikana. Siinä jotain tuntumaa ennen syntymää tapahtumiin ja vähän niiden jälkeenkin. Koirathan nukkuvat melkoisesti, joten sitä taitaa niiden taitojen oppiminenkin vaatia.
Jospa löytäisin vielä sen ihanan pentukuva, jossa sattuu olemaan HS:n sivu pennun alla. Se teksti sopii siihenkin pentuun kuin nenä päähän. Vielä minä sen näytän, joskus.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Koetahan etsiä sitä kuvaa, kun kerran aloitit sen kehumisen;)

Tilannekomiikkakuvat ovat parhaita.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset