Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Seitsemän pönttöä

Tänään asensin muutamia linnunpönttöjä, jotka eilen tein. Tuuman haapalaudasta nikkaroin seitsemän pöntöä tilitinteille tai muille pikkulinnulle.

Kun olin saanut kaksi pönttöä asennettua huomasin jo ensimmäisen ympärillä liikehdintää. No kolmannen pöntön asennuksen jälkeen en päässyt kuin kolmen metrin pitusen matkan poispäin niin jo oli talitintti kurkkaamassa pöntön sisään.

Jokaisen uuden pöntön jälkeen innostus vain lisääntyi. Koiratkin huomasivat linnut ja innostus tarttui koiriinkin, ne alkoivat innokkasti juosta edestakaisin pönttöjen juurella ja haukkua kiljahtelivat samalla hyppien ja pomppien toistensa kannsa kilpaa.

Viimeisen pöntön asennuksen jälkeen seurasin lintujen innokasta toimintaa pönttöjen tutkimiseksi. Siinä sitä ajettiin toisia etäämmäksi ja itse pyrähdettiin väliin sisään ja nopeasti ulos häätämään taas liian innokkaita naapureita edemmäksi.

Taitaa linnuillakin olla asuntopula ajattelin. pitänee tehdä pönttöjä lisää joku päivä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Talitinttejä on muuten poikkeuksellisen paljon myös meidän maisemissa. Useamman kymmenen yksilön joukkueina liikenteessä. Säkki ruokaa on varattuna.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minulta on yksi säkki jo mennyt ja kaksi jäljellä en usko että riittää sekään vielä. Sanoisin, että ainakin 40 talitinttiä käy jatkuvsti päivittäin. On myös muita lajeja esim. hömötiaisia ja sinitiaisia on joukossa runsaasti.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tuo ilo jää kerrostaloon muutettua kokematta, ja varmuuden vuoksi kaikilta: alakerran vanha pariskunta ripusti ikkunansa eteen pihapuuhun lintulaudan, mutta eikös siitäkin joku valittanut ja kiellettiin. Auringonkukansiemenet roskasivat, ja jotain muuta pilkunviilausta.

Sanotaan että kerrostaloasumiseen pitää sopeutua; aika monta lähettäisin autiolle saarelle :)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #3

Juu kerrostalon pihassa voi kasvaa terijoensalava ja sitten puhutaan lintujen roskaamisesta. Niitähän on valmiiksi kuorittujakin auringinkukan siemeniä tai pähkinöitä, joten eiköhän nuo niuhotukset ole aivan vain pätemistä tai sen puutetta paremminkin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Lintulautaruokinnassa olen kokenut ongelmaksi myyrät, jotka kasaantuvat ruokintapaikan läheisyyten ja jopa pyrkivät rakennukseen sisälle talviaikaan.

Kissa kyllä ottaisi myyrät, mutta veisikö myös linnutkin ?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

meillä on kolme kissaa ja pitävät hiiret ja myyrät kurissa, eivät ole kovin runsaasti lintuja verottaneet, mutta muutaman sulkakeon olen kyllä huomannut, mutta ei viimeaikoina. Linnussa on loppujen lopuksi kissalle vähän syötävää ja myyriä tuntuu riittävän. Hiiren kannsa on kissan ilmeisesti mukavampi myös leikkiä, sillä suurin nautinto lienee tuo piinaava kiusaaminen.

Käyttäjän anmarirytila kuva
Anmari Rytilä
Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ullakollani on pesinyt jo vuosia Isokoskeloita, joille olen tarjonnut moniakin pönttövaihtoehtoja veden äärellä. Netistä kaiveltujen ohjeiden mukaan ne eivät ole kuitenkaan vielä kelvanneet pariskunnalle.

Aikamoisia ronkeleita ovat pesiessään.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Vesilintu ullakolla on minulle uusi asia, mutta onhan siellä netissä huonot ohjeet, eli pitää rakentaa venevaja ja siihen ullakko, niin tämä "pönttö" varmasti kelpaisi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Saisikohan ko. käyttätarkoitukseen rakennuslupaa kaupungilta tai lupamaksuihin alennusta ?

Nämä Isokoskelot ovat muuten harmitontta porukaa. Pesivät n. 2 metriä sänkymme yläpuolella purueristeiden päällä, eikä koskaan kuulu pienintäkää piipitystä poikueista, vaikka linnunpoikasia voi olla jopa seitsemän joinakin vuosina. Syksyisin käyn tosin puhdistamassa pesäpaikan ja lisäilen tarpeen mukaan kutterinlastuja rakennustarpeiksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sehän on hauskaa, että ei ole murheita hyyryläisistä. Muutamat ovat lepakoihin täysin kyllästyneitä, kun niiden ulosteet haisevat.

Itselläni oli mahdollisuus seurata pari vuosikymmentä telkän pesintää keittiön ikkunasta ja rannalta. Melkoinen näytös on tuo telkän pönttöön lentäminen ja myös se kun pienet poikaset hyppivät sieltä veteen.

Telkän, uivelon ja isokoskelon uutun alta on raivattava pois terävät kannot, risut ja oksat, joihin maahan hyppäävät untuvikot voisivat vahingoittua.

Mutta kiva niiden toimia on seurata.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa