Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Taloyhtiön lenkkisauna

Nykyihminen tarvitsee ympärilleen privaatin ympäristön. Hänellä ei voi olla niin pientä kaksiota, jotta siihen ei saunaa rakennettaisi. Tuntuu uskomattomalta tämä oman saunan tärkeys.

Kerrostalojen yhteiset saunatilat ovat vajaakäytössä, jos eivät kokonaan ole muuttuneet saunamuseoiksi.

Sauna on sinänsä mukava laitos, mutta mitä järkeä sellaista on rakentaa jokaiseen asuntoon kerrostalossa tai rivitalossa. Minusta lenkkisaunat ja viikonlopun saunavuorot riittävät omaan sanomistarpeeseeni, vaikka omassa saunassa ehkä tulisi käydyksi pari kertaa useammin viikossa.

Sauna on parhaimmillaan irrallaan asuintilasta, eli omakotitalossakin pihan perällä oleva erillinen saunarakennus on mielestäni paljon parempi vaihtoehto, kuin kellarissa tai asuinkerroksessa omakotitalossa sijaitseva sauna.

Yhteiset lenkkisaunomiset muodostuvat usein varsin terapeuttisiksi juttu- ja turinatuokioineen. Lisäksi yksinäisillä ihmisillä on siellä mahdollisuus saada selkänsä puhtaaksi. Saunassa voi siis puhdistautua niin henkisesti, kuin ruumiillisestikin.

Muistan yhden mukavan tapauksen Vantaalta Havukallionkadulta. Aktiivinen porukka kävi tiistaisin lenkkisaunassa ja pienen taloyhtiön asukkaat tunsivat kohtalaisen hyvin toisensa. Eräänä tiistaina menin tavalliseen tapaan lenkkisaunaan ja C-rapusta Sutisen Jorma oli ennättänyt jo lauteille.

Koska olimme kahden oli lauteilla reilusti tilaa ja Jorma noin lähes viisikymppinen mies innostui esittämään miten hän minua parikymmentävuotta vanhempana vielä pystyy laittamaan jalkansa oman niskansa taakse. Niin hän sitten saman tien näytti luonnossa miten se tapahtuu ja laittoi molemmat jalkansa niskansa taakse.

No minä osasin saman tempun ja en malttanut olla näyttämättä sitä hänelle. Nopeasti nostin molemmat jalkani Jorman vieressä ylälauteilla niskani taakse. Siinä äheltäessämme omien jalkojemme kanssa, emme huomanneet, että kolmaskin naapuri oli saapunut pesuhuoneen puolelle ja kun hän avasi saunan oven istuimme me Jorman kanssa ylälauteilla molemmilla molemmat jalat oman niskamme takana.

Siinä me sitten tähtäsimme puurotykeillämme hämmästynyttä naapuria, joka hetken emmittyään räjähti valtaisaan nauruun. Silloin meillä lauteillakin nauru kelpasi, eikä meidän naurusta meinannut loppua tulla, kun sauna alkoi täyttyä yhä uusista saunojista ja juttua kerrottiin aina uudestaan ja uudestaan.

Monet kerrat siellä sai nauraa jos ei itselle niin jollekin naapurille tai maan hallitukselle ym...

Harvoin olen missään kaksion saunassa nauranut yksinään istuessani yhtä makeasti, eikä löylykään 2 neliön saunassa ole kovin maukasta. Minä ihmettelen ihmisten hakeutumista vain omaan seuraansa ja käpertymistä niin itseensä päin, että eivät tule toimeen ilman omaa saunaa, vaikka kosteus asuntosaunomisen jälkeen ei meinaa asunnosta haihtua koko iltana saunomisen jälkeen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ei ole vajaakäytössä tässä talossa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ehkä Koivukylässä elää lenkkisaunaperinne yhä vilkkaana.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

On kyllä. Ja meillä on mm maahanmuuttajaperheitä joilla on saunavuorot. Itse en pääse lenkkisaunaan kun aika ei sovi.

Jere Partanen

Lenkkisauna on hyvä tapa tutustua naapureihin. Tuli muuten mieleen, että yleiset saunat ovat hävinneet Suomesta lähes kokonaan, mikä on kamala kansallinen häpeä :(

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Meil on lenkkisauna vajaakäytössä, ihmeteltiin naapurin rouvan kanssa eiks kukaan ole käynyt ennen meitä. oli äkäset löylyt.
Kerran mul oli rivitalokaksiossa sauna. kuivatin siinä kirjalaatikoita, jotka olivat kastuneet ulkovarastossa lumien sulaessa.
Olin laiminlyönyt lumityöt.
Vajaakäytössä on myös kylmäkellarit. Kauhian paljon hukkaenergia vuokria korottamassa.
Mutta ystävämme Tossulla on savusauna! sinne kunpääsisi kylpeen. Ei ole edes bannanut minua.
Mitä jos liittyisin jonkun puolueen jäseneksi niin millä perusteilla kantsis valkata.
mikään niistä ei välitä oikeesti luonnosta.
Sauna ilman ranta on vajavainen. Mun mielest.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Mitä jos liittyisin jonkun puolueen jäseneksi niin millä perusteilla kantsis valkata.
mikään niistä ei välitä oikeesti luonnosta.

Liity mihin puolueeseen vain tahdot, niin samalla lisäät niiden luonnonmukaisuutta. Sisältä voi myös vaikuttaa, ei tarvitse ainä välttämättä haukkua ulkopuolelta, vaan menee toimintaan mukaan ja sanoo mitä pitää tehdä, eikä vain katsele vierestä, kun pieleen menee.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

A.A.>Minä ihmettelen ihmisten hakeutumista vain omaan seuraansa ja käpertymistä niin itseensä päin, että eivät tule toimeen ilman omaa saunaa....

oooooo

Tutkijat puhuvat elämän privatisoitumisesta, tiedä häntä.
Ihmispeloksi sen voisi myös määritellä, vai miten?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Privaattisauna on kai riitti, joka pitää saada kokea siitä huolimatta, että yhteissaunassa olisi paljon hauskempaa.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa