Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Tänään vuorossa neitoperho

  • Tänään vuorossa neitoperho.
    Tänään vuorossa neitoperho.
  • Joutessani kuvasin taas kimalaisia.
    Joutessani kuvasin taas kimalaisia.
  • Ja siitä sitä ponnahdetaan lentoon.
    Ja siitä sitä ponnahdetaan lentoon.

Flunssan jälkeen toipilaana havaitsin ulkona käppäillessäni neitoperhosen, mutta kun hain kamerani oli ihmetys jo lepatellut muille maille vierahille.

Kuvailin sitten kimalaisia ja laitoin ruokaa. Ajattelin mennä kameran kanssa ulos syötyäni, jospa siellä neitoperho odottelisi minua. Otin kameran kaulaan ja hiippailin ulos hissukseen, kävin porkkanamaalta yhden porkkanan jälkiruoaksi ja tepsuttelin kasvihuoneelle narskutellen mehevää porkkanaa.

Ei siellä mitään ollut istuskelin kasvihuoneessa ja kuuntelin kurkkujen kasvamista. melkoinen kohina siinä kävikin, mutta se oli vain  Kuusamontien taustakohinaa. Läksin pois pettyneenä ja silloin neitoperho istahti syysmaitiaisen kukalle. No peeveli aivan väärään kohtaan, kun minä itse olin valon edessä. kun kiersin lähemmäksi se julkesi vaihtaa paikkaa.

No sain minä pari kuvaakin joista toinen on tuossa ylhäällä. mennään syyskuun puoltaväliä ja luonto on kuin keskikesällä, jos ei tahallisesti huomaa koivun keltaisuutta ja omenapuissa olevia punaposkisia omenoita.

Hyvää syksyä kaikille, varsinkin sinulle hyvä lukijani;)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Hetken toivoin kyseessä olevan perhokalastusartikkelin. Eipä ole vielä uutta alanvaltausta Arilla. Alsistiset perhot olisivat jo jotain : )

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ajattelin mänvinäviikolla kyllä juurikin noita perhoja, siis kalastuksessa käytettäviä. Voisihan niistä jotain sanoakin, jos kiinnostaa. Alsistinen perhonen? Ehkä kiperissä mutkissa sellaisiakin näkee:))

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niin että miten se sitten menisi?: jos tuon kuvan ripustaa vinoon niin perhonen on vaaka- tai pystysuorassa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #3

Neitoperhosen pitäisi olla harvinainen Oulun korkeudella, mutta niin vain löysi tänne ainakin yksi. Yllättävän monet perhoslajit syövät toukkavaiheessa nokkosta, niin neitoperhosen toukatkin. Syysmaitiaisen kukista tuntui tämä pitävän vaikka ohdakkeet ovat sen varsinaista herkkua.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #4

Ja hyvähän se että osui kohdalle. Ennen oli esikaupungissakin lähellä luonnonniitty, jolla leijaili perhosia, mutta nyt kun ne niityt ovat vähentyneet niin välillä tulee mieleen Rachel Carsonin Äänetön kevät. Ja kiitos tästäkin perhosbloggauksesta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #5

Niityt vähenee, mutta perhoset siirtyvät moottoriteiden ja valtateiden pientareille ja siitä sitten tuulilaseihin ja keulasäleikköön. Kasvinsuojeluaineet eivät enää anna rikkaruohoille elinmahdollisuuksia, joten pelloilla ja niityillä kasvaa vain sitä mitä isännät ja emännät haluavat, eli meistähän se on kiinni mitä kasvaa ja mitä kukkii.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hieno kuva perhosesta ja kimalaisistakin osumia. Perhosia ei tänään tullisella säällä näkynyt. Keltaisi koivunlehtiä oli ilma ja maastokin jo täynnä. Syksyiselle alkoi tuntua, mutta kylmää ei ole.
Muina päivinä on toki ollut neitoja ja sitruunapaerhosia ja erilaisia yöperhosiakin sekä sudenkorentoja ihan valtavan paljon.

Tuulta seurasi sade.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Hienoja perhosjuttuja ja Ari ehitkö kattoa tämän, se lähti jo jakhoon, mutta jos jotaki, niin korjattaan ja kuvanki voi vaihtaa, mutta nappasin tuon ja sinun pitäs niinko osallistua, niin tulisit järjestäjäksikki. Kiitos ja tervetuloa kaikki täältäki Vappaavuorosta https://www.facebook.com/events/935667586492275/

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kävin katsomassa ja osallistun tietysti;-)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Niin tarkotin sitä klikkausta just, siis siehän tämän olet touhunu, kiitos kuuluu sulle ja syänmerkki ja hyvä met ja meän kannustajat täältäki!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #11

Tämähän vaatii aivan oman avauksen asiasta ja niin edelleen...

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #12

Joo tehhään kumpiki semmosiaki!

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Neitoperhoa sai todella jahdata tänä kesänä, kun joskus niitä on ollut kymmenittäin lepattelemassa Darionvillakkopuskan ympärillä.
Mielestäni kaunein meidän perhosista.

Kurkuista puheen ollen, pistin harson kurkkupenkin päälle, kesä loppuu
kesken.
Tylsää avomaankurkkujen kannalta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos ihanasta kommentista, minullakin on sama pelko, että paljon kurkkuja jää saamatta, kun kylmä yllättää. Kevät ka kesä oli niin hidas lämpenemään, että kurkku vain juroi. Toivotaan, että syksyä riittää vielä. Paljonhan tämä lämmin syyskuu on helpottanut kasvien tuleentumista.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Avomaankurkut eivät ulkona jaksaneet kunnolla kehittyä. Onneksi laitoin siemenet kasvihuoneeseen. Siirsin muutaman kurkun ulos ja näin synyi kasvun vertailun tulos. Kasvihuoneessa runsas sato ja pitkä satokausi, ulkona lämpimällä kasvihuoneen seinustalla muutama kurkku. Normaalikesinä tulee hyvin ulkonakin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sama juttu minulla, en ole koskaan avomaankurkkua kasvihuoneessa pitänyt, mutta tänä kesänä se kannatti. Ulkoa sain muutaman kurkun, mutta kasvihuonessa satokausi jatkuu vielä.

Käyttäjän leilamustanoja kuva
Leila Mustanoja-Syysmeri

Viehkoja kuvia, Ari - luontoa omimmillaan, kiitos niistä :)

Käyttäjän sirkkulinnea kuva
sirkku pitkanen

Neitoperhoset ovat kauniita. Ennen oli paljon nokkosperhosia, näin ensimmäiset neitoperhoset vasta joskus yhdeksänkymmentä luvulla.
Kuvasin toissayönä siniritariyökköstä kipittämässä kädelläni. Mutten saa niitä jostain syystä ladattua tänne, olen kai niin tyhmä tämän uuden kännykän kanssa. Postasin feisbuukin sitten...