Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Poroja takapihalla

  • Porot ovat heränneet etsimään jäkälää meidän lähimetsästä. Porojen lähiruokaa?
    Porot ovat heränneet etsimään jäkälää meidän lähimetsästä. Porojen lähiruokaa?
  • Poroja oli kolme, mutta yksi meni niin etäs karkuun kun koirat haukkuivat kuvaajan takana.
    Poroja oli kolme, mutta yksi meni niin etäs karkuun kun koirat haukkuivat kuvaajan takana.
  • Kuusi pakurilimppua joista yksi on jo puoliksi syöty.
    Kuusi pakurilimppua joista yksi on jo puoliksi syöty.

Aamulla satoi ja oli aika viileä ilma, ei jakasnut lähteä ulos. Koirat kuitenkin nosti sellaisen mekkalan, että piti mennä katsomaan lähempää. No kolme poroa siellä vain mutusteli porojen lähiruokaa eli jäkälää.

No menin ottamaan kuvat, kun harvemmin tässä porot liikkuvat, vaikka on niitä nähty ennenkin, ovat vain heti juosseet pois kun on lähtenyt hakemaan kameraa.

Leivoin sitten sadepöivän ratoksi kuusi vaaleaa leipää hapanjuurella. Ensimmäistä kertaa kokeilin tehdä hapanjuurileivän pakuriteehen ja hyvin onnistuivat. Illalla keitin litran pakuriteetä ja kaadoin teen leivonta-astiaan yöksi jäähtymään. Samalla ruokin juuren. Juuri on nuori oma tekemä, jolla on leivottu kolmesti ruisleipää.

Nyt sitten ajattelin kokeilla miten juuri puree vehnää. Hyvin toimi juuri. Minä en pidä koskaan leipiä nousemassa yön ylitse jääkaapissa, vaan paistan ne parin tunnin nostatuksen jälkeen. Koskaan ei ole vielä epäonnistunut.

Aamulla lämmitin uunin, jonka eilen esilämmitin, eli ei ole lämmitetty viikkoon uunia, joten yksi pesällinen ei nosta uunin lämpöä tarpeeksi, jos ei edellisenä päivänä polta pientä tai suurta pesällistä esilämmöksi.

Mies kun olen teen kaikki omalla tavallani, niin kun olen itse oppinut.  Illalla siis keitin pakuriteen ja kaadoin sen astiaan karkean suolan lisäsin siinä vaiheessa, niin ehtii liueta kunnolla. Kun uunissa oli puut syttyneet aloin sekoittaa jauhoja huoneenlämpäiseen pakuriteehen. Tunnin autolyysi ja ensimmäiset taittelut. Naapuri tuli käymään ja keitin hänelle kahvit. Juttua hänellä riitti joten kun hän lähti sain hiilet jo vetää alas ja pellit kiinni.

Tein toisen taittelun hieman pitkän aikavälin jälkeen  ja sitten nopeasti kohta kolmas taittelu. Koska uuni oli valmis jätin leivät pöydälle nousemaan ja läksin tekemään liiteriin lattiaa. Kun lattia oli valmis palasin keittiöön,

Nostelin leivät uuniin kaksi kerrallaan, kun on maailman pienin leivinuuni meillä. Emäntä söi jo ensimmäiset maistiaiset ennen viittä kun viimeinen pari ei vielä ollut tullut uunista ulos.

Leipä maistuu hieman happamalta, mutta rakenne on hyvä ja maku maukas. Ruisjuurikin toimi pakurissa hyvin ja puri vehnää kuin sika limppua. Olen jo aiemmin huomannut, että pakuri antaa hiivoille voimia. Sämpulät nousevat reippaasti, kun taikinassa on pakuria, kotiviineihin tulee enemmän prosentteja jne.

Samalla pakuri pitää itsensä ruokapöydässä, sillä en ole mikään pakuriteen ystävä itse, mutta sotken pakuria ruokiin, eli leipiin kakkuihin ja kotiviineihin, olusiin ja vaikkapa kaalilaatikkoon, jossa se toimii erittäin hyvin. Pakuri pehmentää makuja, mutta ei juuri maistu ikävästi läpi sivumakuna.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Ja tuon kuva ja kirjotti kokki kymppi
ja porokki siinä sivussa hyppi
ja leivinuunissa leivät kypsyypi
ja aurinko hymmyileepi❤

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niinpä tekööpi. Vein tänään pari taulua näytille Pohjankartanoon,

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Hienoa, onnea taulujen matkhaan❤

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Taidan olla vähän samanlainen kokki kanssasi. Reseptit ovat vain viitteellisiä; kokeilla pitää.
Meillä on melko tarkka jako, vaimo leipoo ja minä laittelen kaikenlaista muuta syötävää; tunnustan, joskus vähemmän syötävää, se kokeilu.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Meillä minä leivon ja kokkkaan ja yhdessa vaimon kanssa syömme.