Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Seitsemän tipua laudalla

  • Lintulaudalla käy melkoinen huiseke.
    Lintulaudalla käy melkoinen huiseke.
  • Näyttää todella maistuvan metsän pienimmille.
    Näyttää todella maistuvan metsän pienimmille.
  • Monta on kiinnostunutta ja vielä enemmän istuu lähistöllä ja odottaa vuoroaan.
    Monta on kiinnostunutta ja vielä enemmän istuu lähistöllä ja odottaa vuoroaan.

Lintujen nälkä näin syyspuolella on uskomaton. Silloin tankataan talven varalle. Keväällä ei enää ruoka niin kiinnosta, kun alkaa jo parittelu olla mielessä useimmilla.

Mutta nyt käy kuhina kolmen litran jyväsäiliä on syöty parissa päivässä. Nyt ostin noita pikkupalleroita ja näyttää nekin nyt kelpaavan. Viime talvena ei nuo pikkupallerot oikein kelvanneet. Olenkin huomioinut, että joka toinen talvi kelpaa ja sitten ei.

Olisiko syynä, että kun kaikki ei mene kaupaksi kauppa siirtää varastot seuraavana syksynä myyntiin. Vanha tavara ei käy kaupaksi linnuille. Kun sitten tulee tuoretta pikkupalleroa se käy kuin kuumille kiville.

Sinitiainen, hömötiainen ja talitiainen on nyt liikkeellä, pnatulkut tyulevat vasta pakkaspäivinä. Töyhtötiaisia eikä urpiaisia ei vielä niitäkään ole näkynyt, mutta varmasti nekin tähän ilmaaantuvat. Ovat joka vuosi käyneet.

Käpytikka on ahkeroinut jo monta päivää pihapiirissä. Taitaa odotella rasvaa, mutta sillä on niin pullea vatsa, että ei se kyllä mitään tarvitsisi.

Minulla oli viimetalvena ikkunalaudalla pieni ruokintapaikka ja nyt muutama talitiainen muistuttaa, että millonkas siihen saat jätkä ruokaa laitettua. Käyvät monta kertaa päivässä polkemassa jalkaa siinä tyhjällä paikalla ja katsovat ikkunasta sisään anovasti.

On kai se kohta hellyttävä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Oiskohan niin että osa kolmesta kilosta on lähipuiden koloissa talven varaksi säilöttynä, ehkä tintit luottaa enemmän varastoihinsa kuin sinuun. Ei millään pahalla sanottu.
Kuvat suorastaan visertää!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kyllä varmasti varastoihinkin menee, mutta näyttävät pääasiassa lentävän läheiseen puuhun ja takovat jyvän suuhunsa ja hakevat uutta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

En ole tuollaisia palleroita nähnytkään.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kannattaa katsella noita palleroita kaupassa, ovat herkkua jos on uutta tuoretta satsia.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tietää että yöllä on ollut pakkasta, kun herää aikaisin aamulla siihen että ikkunaa hakataan. Tintit siellä herättelevät talon isäntää toimiin, "jos ei siementä ala kuulua niin ikkunasta lähtee loputkin kitit".

Nirsoja ovat, ympärillä on kymmeniä hehtaareita taannoin puitua ohrapeltoa ja maa paljas mutta auringonkukkaa vaan on nälkä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tuo on niin totta, ei edes kaura kelpaa, ohrasta puhumattakaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Näin on, mielummin sitten sitä ikkunakittiä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #8

Ikkunakitti jos sitä vain on, niin maistuu varmasti, sillä sehän on tehty pellavaöljystä. Spakkeli eli pellavaöljykitti.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Linnut ovat kumman nirsoja. Esimerkiksi pönttöjä tehdessä pitää huomioida lentoaukon koko muutaman millin tarkkuudella, seinä ja sisus on senteistä kiinni tai se ei tintille kelpaa vaan vaihtoehtoisesti tämä etsii minkä tahansa kokoisen tikanhakkaaman miltä vaan korkeudelta ja munii sinne. Sama juttu safkan suhteen, nämä vaikka kuolevat nälkään ja pakkaseen kauralautasen vieressä jos juuri oikeaa tintti-talitankoa ei ole saatavilla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Liian hyvälle opetettuja;) Pullamössötiaisia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ilmankos ei urpiaisia ole nyt näkynyt?

Taitaa tuossa ikkunakitissä se liitujauho olla yhtä tärkeä linnun houkutin, kuin pellavaöljykin. Pitääkö nyt mennä ostamaan liitujauhoa ja sotkea sitä vaikkapa rypsiöljyyn?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Voisivat tykätä enemmän laardista, kiertele katselemassa saisiko sitä enää mistään. Tai kookosöljystä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Laardia olen antanut, kyllä se kovalla pakkasella kelpaa. Laardia saa Oulun seudulla ainakin Kylmäsestä. Totta on, että läskiä ei tahdo löytyä enää lihakaupoista, silavakin on kevytsilavaa, eli sellaista mitäänsanomatonta rihmastoa;)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #15

On joku patéohje, jossa vuoka vuorataan silavalla ja sitä ostin kauppahallista siivutettuna pakkaseen hyvissä ajoin ennen joulua. Nykyään väsään enää hirvenmaksapatén kun poika tekee omansa. En ole tullut kysyneeksi olisiko lihakaupassa pakkasessa, tiskillä ei ole sen näköistä possua että saisi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #16

Silavaa saa lihatiskikaupoista tilaamalla, ostan sitä aina samalla kuin possunsuolet ja siis makkarantekoa varten. Otan aina sen verran paljon että riittää tirpoille. Suolaamatonta pitää pyytää erikseen kyllä, linnuille ja valurautapannulle.

Tosin läskin kimpussa ovat yleensä myös varikset ja harakat jos käpytikka ei ehdi ensin mutta mikäs siinä, samoja luojanluomia nekin ovat kuin söpöt pikkulinnut.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #17

No valurautaan sentään on löytynyt kauppahallin lihatiskiltä sen verran että saa pidettyä kunnossa.

Lintulauta tässä kerrostalossa kiellettiin, alakerran vanha pariskunta laittoi ja hoiti sen, mutta auringonkukansiemenet kuulemma roskasivat. Olivat ripustaneet pihlajan oksalle ja katselleet ikkunastaan, mutta jollekin kerrostalokyttääjälle ei ollut sekään sopinut.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #18

Auringonkukansiemenet saa kuorettomina jos roskaaminen kauhistuttaa mutta epäilemättä toisille ei sekään kelpaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #19

Siinä ne kuoret olisivat menneet muun kevätharavoinnin ohella, ja todennäköisesti olisivat siivonneet välillä poiskin jos olisi etukäteen huomautettu, mutta ainahan kerrostaloista löytyy kaikesta valittajia. Oli niitä harvoja kertoja kun niskakarvani nousivat pystyyn, kerrostaloon muuttaessaan kun tietää joutuvansa sopeutumaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #18

Monet pelkäävät myöskin rottien ilmestyvän paikalle, jos herkulliset auringonkukan siemenet putoavat maahan....ja nehän putoavat.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #17

Tikat ovatkin ahnaita läskille, mutta kuten sanottu jo, luojan luomia ovat myös. Pitää vain varata niille enemmän läskiä, kun ovat isompia.

Vievät pienet palat pois herkästi joten kunnon kiinnitys auttaa rosvoamisen estämisessä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #16

Laardia on vaikea löytää suomalaisista kaupoista, joten tee se itse. Laardin valmistus on helppoa: viipaloitu ihra keitetään kattilassa vesitilkan kanssa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #20

Tuosta tuli mieleen pitkäaikainen haaveeni hankkia sianpää joulusylttyä varten. On sen verran härskin näköistä touhua että siitä saisi iloa pitkäksi aikaa, ja varmaan asialliset aromit torppaan joulutunnelmaa luomaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #23

Vanhempieni naapurissa mies teki ja toi heille jouluksi. Hyvää se oli, eikä tarvinnut katsella ja haistella valmistusta:)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Arin blogin innoittamana pirtin ikkunan alla omenapuussa on nyt talitanko, laudalla pähkinää + siementä. Shoppasinpa yhden kookospähkinänkin jonka panin sahalla puoliksi, poralla reikä ja narulla puuhun roikkumaan, ties mikä tukaani siitä sitten kiinnostuisi.

Tosin omenapuussa on vielä lehdet mutta kun on ollut maa jäässä parina aamuna, ehkä linnut siitä palailevat kun on pöytä katettu.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Varmasti linnut löytävät herkkusi. Kokospähkinän saa rikotuksi napakalla vasaran iskulla ja kas pähkinä halkeaa siististi keskeltä. Napakka isku keskelle pähkinää kun pähkinä lepää rennosti toisella kämmenellä. Hieman samanlainen lyönti kuin muurari tekee kuin katkaisee tiilen.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ei sellaista päivää ettei jotain uutta, nyt siis osaan rikkoa kookospähkinän tavalla jonka muu ihmiskunta taisi keksiä jo viitisen miljoonaa vuotta sitten.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #27

Minäkin muistan sahanneeni kookospähkinän "poikki". Lopputulos oli toki kaksi pähkinänpuolikasta, mutta kummankin katkaisupintaa peitti ohut ja tasainen sahajauhokerros.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #28

Juuri tuon sahajauho-ongelman takia suosittelen napauttamista vasaralla. Itsekin olen kerran sahannut, ja sen jälkeen etsin toisen keinon jota suosittelin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Meille löytävät aina oravat ja ne syövät enemmän kuin linnut konsanaan. Yritän aina laittaa osan talipalloista niin hankalaan paikkaan, etteivät ne saa sitä vietyä tai syötyä hetkessä loppuun. Ei vaan onnistu...meidän oravat ovat liian taitavia otuksia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #31

Oravatkin ovat luojan luomia ja rotat.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #32

Mulla oli kotona täydellinen rotanruokintapaikka: Niitä asusteli pirtin lattian alla suht' lämpimässä ja olivat järsineet kivijalan kissanluukun auki. Siitä on parin metrin matka lintulaudan alle ulos ja talvisin hankeen muodostuu paksu tumma polku kun hakevat safkaa ja takaisin lämpimään. Pakkasella ei tarvitse kuin piipahtaa ulkona ja palata posket pullollaan herkullisia siemeniä. Olen rotan valokuvannut lintulaudaltakin einehtimästä.

Taistelin pitkään myrkyttämistä vastaan mutta ei auta, se ongelma räjähtää käsiin jos ei tarjoile myrkkyjä lattian alle. Kissa olis tietty kova sana mutta välttelen sellaisen ottamista koirani kehotuksesta.