*

Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Seitsenkerroskakku

  • Tästä alkaa tarina, vaikka pari kerrosta on jo valmiina.
    Tästä alkaa tarina, vaikka pari kerrosta on jo valmiina.
  • Kostutus on tärkeä vaihe, kun käyttää värillistä mehua kostutukseen näkee mihin on laitettu.
    Kostutus on tärkeä vaihe, kun käyttää värillistä mehua kostutukseen näkee mihin on laitettu.
  • Marjoja reilusti, tässä on käytetty lämmintä vadelmahilloa johon on sekoitettu jäiset mustikat. Sulavat sitten viimeistään suussa;)
    Marjoja reilusti, tässä on käytetty lämmintä vadelmahilloa johon on sekoitettu jäiset mustikat. Sulavat sitten viimeistään suussa;)
  • Hillakakkuun on pakollista laittaa ainakin yksi kerros hillaa.
    Hillakakkuun on pakollista laittaa ainakin yksi kerros hillaa.
  • Valmis seitsemänkerroskakku on aika syötävän näköinen.
    Valmis seitsemänkerroskakku on aika syötävän näköinen.

Tulipa tehtyä perjantaina 13. päivä synttärikakku. Päivän enteellisyydestä huolimatta kaikki onnistui hyvin.

Kakkupohja perinteinen 6 munaa, teemukillinen sokeria ja mukillinen jauhoja. teelusikallinen leivinjauhetta ja uuniin.

Paistan yleensä uunipellillä ja nyt leikkasin sitten paistetun pohjan kulhoa apuna käyttäen pyöreiksi kiekoiksi, jotka vielä veitsellä haloin. Alimmaisen pohjan tein kahdesta puolikkaasta jotka jäivät "leikkuutähteiksi".

Alimmainen kerros täytettä on vadelmaa, sitten vadelmaa ja mustikkaa, ja lopuksi hillaa.

Olin jo aiemmin huomannut että vadelma ja hilla sopivat makuin hyvin yhteen, nyt lisäsin vielä kuningatarosuuden siihen eli mustikat. 

Täytteenä oli myös leipurin kermaa.

Hyvin hupeni tuokin kakku.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (58 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

avaa minut jo
synttärikakkunasi
maistun parhaalta

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kaunis on kakku päältä ja varmasti herkullinen oli. Hyvä vinkki tuo värillinen kostutusneste.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Päällinen oli uutta tekniikkaa minulle, eli tein sen aluksi lautaselle ja laiton jääkaappiin hyytymään. Siirsin sitten valmiin kakun päälle parin paistilastan avulla. Eli liivatteella sidoin nuo marjat, kun pelkäsin että alkavat valua muuten, kun kuljetusmatkaa oli 40 km.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kyllä, kyllä komea on kakku, tulee vesi kielelle! Kauniita hilloja olet sinäkin löytänyt.
Hillat olivat tänä kesänä erittäin heleän väriset ja maukkaat.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kun suon vierellä asuu niin ei ole pitkä matka hallaan, eikä hillaan.

Hillaa kerättiin enemmän kuin mustikkaa tänä suhteellisen kylmänä kesänä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Komea kakku ja varmaan hyväkin. Ihmettelen kuitenkin muhin ne kolme kerrosta hupenivat.
Tuollaiseen kakkupohjaan jossa ei ole rasva tai muuta nestettä kuin munat en käytä leivinjauhetta, minusta se kohoaa vähintään yhtä hyvin ilmankin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

No en ottanut kuvia joka kerroksesta. Eka vadelmaa, toinen leipurin kermaa, kolmas kuningatarhilloa, neljäs leipurin kermaa, viides hillaa, kuudes lakkaa;) ja seitsemäs tuo päällimmäinen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jaa, kun toistakymmentä vuotta sitten viimeiseksi tein kuuden munan kakun siin oli vaan kolme kerrosta. mut se olikin suklaakuorrutettu sahertyylinen ilman kermakerroksia.
Mikä se leipurin kerma on?

Voisit laskea: eka kakkua, toka vadelmia, kolmas kakkua, neljäs kuningatarhilloa, viides kakkua...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

LOL, minä olen oppinut että kerrokset lasketaan kakkulevyistä, esim.

Tee 3 samanlaista isoa levyä, jotka toimivat täytekakun kolmena kerroksena.

https://www.myllynparas.fi/reseptit/iso-juhlakakku

Mutta eisevväliä kun kakku näyttää ja maistuu hyvältä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Niinhän minäkin olen tottunut. Yleensä olen tehnyt vain kaksikerroksisia 3 munan kakkuja. Viime aikoina ei minkäänlaisia kakkuja.
Onko Seija sinulla mitään tietoa sellaisesta kuin ystävyyskakkujuuresta. Sain joskus sellaisen. Sitä lisättiin lisäämällä sokeria ja maitoa. Tuli todella meheviä ja hyviä kuivakakkuja joita saattoi maustaa eri tavoin. Tarkoitus oli jakaa sitä eteenpäin useammalle ystävälle.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #12

Kiitos!
Todella hyviä kakkuja tuli. Muistaakseni tein sellaisen jossa oli pähkinöitä ja rusinoita, toisen maustoin hillotulla inkiväärillä. En muistanut,että juuren ruokkiminen ihan noin kauan olisi kestänyt. Ihmettelen että juuren lisäksi reseptissä on vielä leivinjauhetta. Eiköhän sen pitäisi onnistua ilmankin, kohotusta vartenhan se juuri on.
Jostain syystä minusta maistuu pahalle aina kun jossain leivonnaisessa on käytetty sooda. Onhan leivinjauheessakin sooda, se ei kuitenkaan tee pahanmakuiseksi, maistuu kuitenkin jonkun verran, siksi en käytäkään sitä "munakakuissa" kun ne onnistuvat ilmankin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #22

Taatelikakkuun käytän leivinjauhetta + soodaa, ja hapankerma- sekä piimäkakuissa pelkkää soodaa. Sitä täytyy kuitenkin annostella niukasti jotta ei maistu.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #25

Minun suussani kuitenkin maistuu aina. Lapsenakaan en tykännyt piparkakuista. Kaikki makeutusaineetkin maistuvat kamalilta.
Lapsuuudessani suosittiin voikreemitäytekakkuja, jossa voita ja sokeria oli vahdotettu ja sillä kakkua päällystetty. Ihan kamala kun jossain vieraisilla ei voinut kieltäytyä vaan joutui pakottamaan itsensä syömään palan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #12

Hermanni ja ystävät kiittää;)))

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Avauksessa yritin sanoa, että tein kolme rinkulaa jotka halkaisin ja sitten leikkuu paloista sain alakerroksen, eli seitsemän. Kun jokaisen päällä on jotain sörsseliä on sekin silloin seitsemän, eikö?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #11

Juu, ja tässä on laskettu eri tavalla, eikä sillä loppujen lopuksi ole väliäkään:)

http://www.kinuskikissa.fi/juhlapoydan-raitakakku/

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #13

Ei leipominen matematiikkaan kaadu;)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #18

Matikkaa tarvitaan kun käyttää jenkkiohjeita, eli paljonko se cup taas olikaan desilitroissa jne.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #20

Cup onkin hieman hassu mitta, eikös rintaliiveissäkin ole kuppikoot?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #31
Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #33

Olenkin pitkään suunnitellut porkkanakakun tekemistä. Vaikuttaa aika hyvältä reseptiltä. Pitääkin hankkia kokonaisia muskottipähkinöitä. Pieniä viilauksia kuitenkin tekisin: jättäisin voin pois kuoruttutteesta. Eiköhän tuollainen kakku onnistuisi ilman tarkkoja mittauksiakin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #31

Onhan vanhoissa suomalaisissakin keittokirjoissa käytetty kuppia mittana.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #34
Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #36
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #37
Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #38

Kiitos googletttajalle, En ole tajunnut etteä se cuppi on niinkin iso mukillinen, Voi varmaan pyöristää 2,5 dl:si jos muutkin aineet on mitattuina cupeilla. Tai mulle riittäisi varmaan 2dl cuppikakku. Vois muutoin tehdä sitä porkkanakakkua nimenomaan cuppikakkuina muffinsivuoassa ja sitten pakastaa osan. Näin sinkkuhuushollissa ei tulisi heti ahmittua koko kakkua.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #18

Geometrista näkemystä tarvitaan kuitenkin kun suorakaiteesta tekee rinkuloita.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #23

Kaapista etsin sopivan kokoisen kulhon, jota käytin sapluunana. Kyllä lähistöllä aina jokin sopiva on löytynyt, että ei ole tarvinnut harpiksi ruveta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #13

En ole ikinä tehnyt nykyisin niin trendikästä hyytelökakkua.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #11

En ilmeisesti lukenut koko peltiselostusta. Nyt luin. Et kuitenkaan kerro miten monta pyöreätä palaa leikkasit. Itse olen käyttänyt pyöreätä vuokaa jos olen halunnut pyöreän kakun. Pieni kolmen munan kakku tulee aika kätevästi pitkänomaisessa kuivakakkuvuossa, sitten vaan halki ja täytettä väliin. kun otan kakun uunista minulla on tapana pudottaa vuokineen leikkuulaudalle. Näin täräytetty kakku ei enää lässähdä.
Jokaisella omat konstinsa, pääasia kai että kakku maistuu. Hillat on sellainen ylellisyys jota en voi tarjota, mitään hillasuota ei taida näillä seuduilla enää olla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #14

No minä olen laittanut lautasen päälle ja antanut kakun vähän jäähtyä, ehkä siinä 5 min., sitten kuivannut sen lautasen ja kumonnut, ynnä kuivannut se vuoankin. Mutta onhan niitä uusiakin vuokia.

https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-200000...

Joskus laittanut lavuaariin kylmään veteen jos ei ole luvannut irrota, mutta netissä oli tällainen ohje:

Voit yrittää irrottaa kakkua jäähdyttämällä vuoan ulkopintaa kostealla pyyhkeellä. Jonkun ajan kuluttua kakku yleensä irtoaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #15

Ja minä kun olen voidellut vuoan etukäteen siksi että kakku irtoaa helposti;)))

Minä leivitän leivinpaperinkin, kun paistan pellillä leivinpaperin päällä, ihan vain sen vuoksi että korppujauho antaa määrätyn maun pohjaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #17

Ihanko totta:) Sinäkin varmaan raastat korppujauhon itse, kaupassa myytävä on liian karkeaa eikä hyvän makuistakaan. Kookoshiutaleillakin olen jauhottanut.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #19

Tuo on niin totta, kaupan korppujauhot maistuvat neutraalille, eli ei miltään.

Joskus kun tekee itse ja mukana on ruisleivän kannikoita maku on toisaan taivaallinen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #19

Minä käytän kaupasta ostettuja grahamkorppuja joista aina jää muruja pussin pohjalle. Niitä kerään purkkiin, hiennonan sitten morttelilla ja ravistelen sihdin läpi. Ovat huomattavasti paremman makuisia kuin kaupan korppujauhot. Sihtiin jäävät karkeimmat murut voi käyttää viilin tai jugurtin kanssa. Joskus olen kuivuneista kannikoistakin raastanut.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #15

Olen käyttänyt irtopohjavuokaa isoimmalle kakuille. Kuuden munan kakku kohosi jo vähän reunoja korkeammallekin. Eli siitä tuli kupera, mikä oli suklakuorutteen kanssa ihan kivan näköistä.
Tietenkin kakun pitää vähän jäähtyä ennen kuin rupeaa irroittamaan. Sellaisesta alumiinisesta pitkänomaisesta puolipyöreästä kuivakakkuvuosta kakku irtoa helposti kun vuoan rasvaa ja korppujauhottaa.
Kamalaa, nyt rupesi tekeen mieli kermatäytekakku! Taidan kumminkin odottaa jouluun kun poikakin täyttää aattona puolipyöreitä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #14

Anteeksi, kirjoitin aluksi kolmesta kappaleesta, mutta sitten läppärin akku temppuili ja kone sammui. Kirjoitin ja latasin kaikki kuvat uudelleen ja siinä vaiheessa lukumäärä jäi pois.

Mutta jos puhuu seitsemästä kerroksesta otsikossa ja leikkaa pyöreitä osia kakkupohjasta jotka halkaisee ja sitten saa ala osan leikkuutähteistä, niin päätyy väkisinkin kolmeen pyörylään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #16

No, niinhän minä laskinkin sitten kun luin sen selostuksen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Sukkela juuri kokeiltu leikkokakku, Kyllikki Virolaisen ja tätä kuulemma tarjotaan eduskunnassa, jolla kaiketi on alkuperäinen ohje. Netissä näitä on vähän erilaisia ja tällä tuli mielestäni hyvää.

Vironperän kakku

3 dl maitoa, kermaviiliä, piimää tai omenamehua
3 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoa
2 tl soodaa
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
1 dl voisulaa t. juoksevaa margariinia
1 dl omenasosetta

- Sekoita maito ja sokeri
- Sekoita keskenään muut kuivat aineet ja lisää ne maidon & sokerin joukkoon
- Lisää voisula ja lopuksi omenasose

180° n. tunti.

Ei ollut mainittuja nesteitä, joten käytin kevytkermaa, ja kun taikina vaikutti löysältä käytin 4½ dl vehnäjauhoja eikä ollut liikaa. Joissain ohjeissa kehotetaan vispaamaan, näytin vatkainta sen verran että sekaisin. Soodaa nuivasti, en ihan tasaista pientä teelusikkaa.

Parin päivän maustumisen jälkeen parhaimmillaan, lukee ohjeessakin

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos Seija, tarvitaanko mitään kikkoja soodan kanssa?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

No jäähdytän "soodakakkuja" jonkin aikaa ennen kuin laitan vuoan päälle, ei se ainakaan haittaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #42

Miten vuoka laitetaan päälle, eikös se kakku kipata lautasen päälle?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #45

Juu, mutta leikkokakun päälle laitetaan usein (kuivattu) vuoka jos ei kääritä folioon tai kelmuun. Muutenhan leikkokakusta tulee kuiva jos ei heti syödä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #46

Ai sitä tarkoittaa, en oikein osaa tuota Mansen murretta. Vuoka laitetaan kakkukuvuksi ja minä luulin että sitä vielä "ravistellaan" irti siitä paistovuoasta;)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #47

Mitä se Mansen murre on, osaan vain Tampereen kiältä :)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #49

Rauma giel ja Turu murre, ja onko se Tampereen kieltä sitten vielä noiden lisäksi.

Oulusa ei ymmärrä?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #50

"Oulusa ei ymmärrä?"

Ookkonää pölöjä?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #51
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #50

Soot ny sekottanu Tampereen ja Turu. Turku on siä kurajoen molemmin pualin ainaki nin kavvan kusse vajoo savee, ja siä o viäki vähempi väkee ku Oulussa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #52

Helsinki (642 045)
Espoo (277 375)
Tampere (230 537)
Vantaa (221 821)
Oulu (201 124)

Top 5 eli Suomen kuntien keskimääräinen koko on Kempeleen kokoluokka, eli noin 18 000 asukasta. Pitää sitä olla pieniäkin kaupunkeja, mutta en kyllä niitä kaupunkeina kaikkia pitäisi.

Esimerkiksi Outokumpu on kaupunki vajaalla 8000 asukkaalla.

Jos Kempele ja Oulu yhdistyisvät ei vielä aivan riittäisi Vantaan tai Tampereen lyömiseen. Turku on kyllä jäänyt jotenkin kelkasta, Raisio, Kaarina ja Lieto ja muut ympäristökaupungit verottavat Turun kasvua.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Netissä on erilaisia, tässä toinenkin versio, jossa on fifty-fifty leivinjauhetta ja soodaa, ynnä muitakin aineksia.

http://www.maku.fi/reseptit/vironperan-juhlakakku

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #43

Pitänee tehdä kun on noin helpon oloinen, niin sen osaa vaikka poika poloinen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Olet sitten jättänyt rusinat pois, joten hyvä vaan, kun voin nyt tarjota Tiinallekin. (ei syö rusinoita)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos ohjeesta, ohjeen mukainen kakku nyt jäähtymässä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Nyt otin ensimmäisen makutuntuman kakkuun, eli eka viipale ainakin maistui hyvältä. Tein hiukan ohjeesta poiketen. Eli lisäsin vielä mausteeksi puoli teelusikallista maustepippuria. Nesteenä käytin 2 dl kermaviiliä ja 1 dl kermaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #56

Ajattelinkin kokeilla seuraavan kermaviilillä. On niin sukkelatekoinen että eikun rusinoita, teesiivilällä tomusokeria päälle ja naapurille jouluksi maustekakku:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #57

Kadehdin naapureitasi.

Mutta kyllä tuollainen kakku kelpaa viedä vaikka kelle.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset