Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Eipä tullut aivan täyteen

  • Ämpärissä on hillaa 5,5 kiloa.
    Ämpärissä on hillaa 5,5 kiloa.

Pakkaseen meni juuri 5,5 kiloa hillaa. Eipä tullut taaskaan ämpäri täyteen, vaikka kahdestaan kerättiin. Mutta 24 pakasterasiaa kuitenkin leipäjuuston kanssa talven mittaan nautittavaksi. Maistuu myös plättyjen ja vaniljajäätelön kanssa.

Minusta on aivan turha myös hätistellä ulkomaalaisia soilta, sillä ei heillä siellä mitään lisäkäsiä ole, samalla tavalla joutuvat noukkimaan kuin me suomalaisetkin. Jos joku rämpii hillalta hillalle koko päivän ei se saa olla tuomittavaa. 

Korpihillakin alkaa olla kohta kypsää, eli mehukkaimmat marjat ovat vielä mättäillä, eli jos on kade ulkomaan kerääjille, niin mars mars nauttimaan Suomen kauniista kesästä hillaämpärin kanssa suolle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ihan tule vesi kielelle!
Eihän tässä "marjasodassa" ole kyse siitä minkä maalaiset poimijat ovat. Vaan, että perinteinen jokamiehenoikeus ei oikeuta järjestämään kaupallista toimintaa toisen maille ilman maanomistajan lupaa.
Inhimillisesti kyseessä on ihmiskaupan rajamailla olevasta väärinkäytöstä.
Kukaan tervejärkinen ihminen ei todellakaan kadehti näitä poimijoita.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos, juuri tuosta asiasta on kysymys, mutta moni ymmärtää tai on ymmärtänyt asian täysin väärin ja syyttelee uhria, vaikka väärinkäyttäjät pääsevät kuin koira veräjästä.

Jos olisin ostanut tuon määrän ja lasken sille 8 tunnin mukaisen tuntipalkan olisi marjojen arvo 12,4 euroa tunnille. Mutta jos olisin myynyt ne saisin vain 8,25 euroa tunnille.

Tienaan siis enemmän syömällä nuo marjat itse. Siitä hyvästä ulkolaiset keräävät teollisuudelle marjamme. Suomalainen pääosin kerää vain itselleen.

Kun hillan hinta kaupassa liikkuu yli 18 euron kilo, niin onhan se arvo marja kerättäväksi. Nyt paljon kohua saanut mansikka ja sen hintataso on vaan 7 euroa kilolta, kun olemme tottuneet liki puolta halvempaan mansikan hintaan edellisinä kesinä.

Pelkäämpä että nyt tapahtuu mansikan osalta sellainen hinnannousu, että se kestää myös tulevina vuosina sadoista riippumatta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Niille ulkomailta tuoduilta marjanpoimijoille tuskin maksetaan marjoista senkään vertaa. Lisäksi joutuvat maksamaan pöyristyttäviä hintoja alkeellisesta majoituksesta ja romuautojen vuokrasta ym. En tiedä onko kukaan valittanut näistä kiskurihinnoista kuluttaja-asiamiehelle.
Monet maanomistajat ovat olleet harmissaan revityistä varvuista ja metsäpohjan tallomisesta. Täälläpäin olen kuullut minulta marjoja toimittaanelta poimijalta, että entisissä marjapaikoissa joissa firman poimijat oli käynyt ei näkynyt enää puolukoita.

Juhani Vehmaskangas

Itse tykkään lakkahilloa syödä lättyjen kera. Leipäjuuston syön ihan sellaisenaan ilman lisukkeista. Omat hillani minulla on tapana kerätä etelän soilta ja teen niistä hilloa joko ilman sokeria tai hyvin vähällä sokerilla. Nam!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kypsä hilla ei todellakaan paljoa sokeria kaipaa.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Komeita hilloja! Huomena lähen hillatantereille! Kyllä jänkällä rämpijä hillansa ansaitsee olipa mitä rotua tahansa, mutta ei saa poimia raakoja hilloja.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ei saa raakoja poimia, vain niitä jotka lähtevät sormiiin kuin itsestään.