Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Matsutake eli männyntuoksuvalmuska

  • Matsutake eli männyntuoksuvalmuska, vain yksi löyti, mutta siitä sai makua myös herkkusieniin.
    Matsutake eli männyntuoksuvalmuska, vain yksi löyti, mutta siitä sai makua myös herkkusieniin.
  • Herkkutatit menivät kuivuriin paitsi pari isoa, jotka pääsivät matsutaken kanssa samaan kastikkeeseen.
    Herkkutatit menivät kuivuriin paitsi pari isoa, jotka pääsivät matsutaken kanssa samaan kastikkeeseen.

Suomalaiset sienet ovat parhaimmillaan. Etelässä on kuulemma runsaasti kanttarelleja, mutta täällä on satokausi vasta aluillaan. Kanttarellejä en ole Oulusta löytönyt, vaikka tiedän että ainakin Haukiputaalla niitä kasvaa. Sen sijasta herkkutatteja kyllä tästä läheltä löytyy ja nyt taas yksi männyntuoksuvalmuskakin.

Matsutake antaa aistikkaan maun ja yhden sienen teho riitti aivan hyvin maustamaan kaksi herkkutattia. Söimme siis oikein maukkaan sienikastikeen uusien perunoiden ja tuoreen salaatin kera.

Matsutake on hiukan samanlainen mauste kuin sikurirousku, mutta maku on aivan jotain muuta kuin currya. Sitä ei oikein osaa kuvailla minkään mausteen vertauksena, vaan jo tuoksut herättävät sylkirauhaset ja jälkimaku säilyy pitkään ja on taivaallinen. Ei ihme, että japanilaiset maksavat maltaita tästä sienestä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

En ole ensimmäistäkään matsutakea löytänyt vaikka olen lukenut ja kuviakin katsellut:( Kasvaisivatkohan enemmän pohjoisemmassa.

http://vanha.suomenluonto.fi/artikkeli-317.html

Tuoksuvalmuska:

http://www.velutipes.com/natural/finn_index.htm

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juu kasvavat siellä, missä sitä mäntymetsää ja poronjäkälää on. Olen löytänyt Joensuun seudultakin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Maalle mentäessä on yksi sen näköinen paikka, ensi kerralla ei ajeta ohi kun niitä kerran tähän aikaan vuodesta on. Jos nyt mahtuu aikatauluun kun sorsastus alkaa lauantaina klo 12 reikä reikä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #5

Siitä on aikaa kun on ollut haulikko kädessä, olen enää muonituspuolella:)

PS. Äidistä polvi paranee, tytärkin suunnittelee hirvijahtia.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minulle tuo on ihan outo sieni, mutta parhaiten tunnenkin vain kantarellin, jota nytkin kasvaa meillä Sammatissa ympäri taloa todella runsaasti. Sienituntemukseni on heikko ja keräänkin vain ne vähät tuntemani lajikkeet, kun muita en uskalla.

Sienet ovat niin ihania, jollen sanoisi jopa suurenmoisia... Kantarellitkin paistan vain sipulin kanssa pannulla, enkä edes kermaa kaipaa siihen mukaan. Vain tämä ja omat perunat, niin herkkuhetkeni on täydellinen!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Matsutake on Japanissa huippuarvokas eli kallis sieni. Sesongin alkuaikana myyntihinta markkinoilla kuivattuna on noin 2000 euroa kilo. Sitä käytetään joissain keittoruoissa pieninä hiutaleina keiton pinnalla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Voin kuvitella tuon keiton jälkimaun. Todella aistikas maku.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kuivatun sienen kilohinnaksi 2000 ei ole paljoa, sen verran taitaa Oulun Stocmannilla maksaa jopa herkkutatit kuivattuna kilo eli noin 1680 kilo.

Pitääpä kuivata seuraavat matsutaket jos niitä vielä löytyy.

Kiloon kuivattua sientä menee aika monta korillista tuoretta sientä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Vilkaisin sienikirjasta: 50 g kuivattuja vastaa n. litraa tuoreita, painossa n. 300-500 g.

Sienestäkin riippuu, kuivasin n. 1,5 litraa mustia torvisieniä, pitäisi varmaan punnita kirjevaa'alla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #10

Ojalan laskuopin mukaan noin 150 grammaa eli seitsemän kertaa saat käydä metsässä jos haluat kilon kuivattuna ja sen lisäksi ne pitää puhdistaa ja kuivata, pakata ja laittaa kaupan hyllyyn esille ja vielä saada myydyksi, jotta hinta määräytyisi markkinoilla. Epäilen kuitenkin että paino on vähemmän kuin 150 grammaa. Eli sienissä on aika runsaasti vettä ja siksi niitä syntyy sateella.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #11

Jep, ja se sienten vesimäärä on lajikohtaista, siksi mainitsinkin mustat torvisienet, joissa ei paljonkaan ole.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #12
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #13

Yllytyshulluna punnitsin n. 1,5 l mustia torvisieniä kuivattuina kirjevaa'alla, paino kevyessä pakastuspussissa 19 grammaa:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #14

Minäkin kuivasin nuo kakkoskuvassa näkyvät tatit, kahta lukuun ottamatta jotka söimme jo. Valitettavasti en punninnut alkupainoa, mutta kuivurista tuli ulos 79 grammaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #15

Tateissa onkin paljon sitä hookaksoota. Nuuskuttelen sikurirouskuja ja punnitsin tietysti kuivatut nekin, 25 g. Tuoreita taisi olla siinä 3 litraa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #16

Olet siis kuivattanut 4,5 litraa eri sieniä ja tulos on 44 grammaa, eli noin 10 grammaa litrasta. Minulla oli siis tatteja kahdeksan litraa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #17

No en nyt isoja tatteja litralla mittaisi, sillä siinä missä pienet sienet täyttävät litran mitan tattien kohdalla jää paloiteltuinakin sienten mentäviä aukkoja:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #18

Se olikin kaavan mukainen määre. Parasta on seuraavalla kerralla punnita ennen kuivuriin laittoa ja sitten sen jälkeen.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Kaiken Uuteen Suomeen liittyvän toiminnan jälkeen pääsin Porkkalaan pariksi päiväksi. Rispaantuneista nivelistä ja selkäkivuista huolimatta menin noin tunniksi sienimetsään. Nyt on kantarelleja. Ja paljon. Luullakseni enemmän kuin koskaan mun sienestäjänuralla, eli 40 vuotta on-off. Mutta paras syksy siihen nähden, että oli ensimmäinen tunti kahteen vuoteen (nivelet pakottaneet tauolle).

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

On varmaan hyvä tunne kun ei pakota ja astiat ovat täynnä keltaista metsän kultaa.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

No just näin. Minkä arvoinen on kantarelli-pekonipasta, kun ainoa lisätty mauste on oliiviöljyä? Hyvää tuli ainakin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #22

Taatusti hyvää, tuli nälkä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #22

Kanttarellit 0 €, yhden hengen spagettiannos 40 C, oliiviöljyloraus 20 C, eli annoksesi arvo oli 60 C. Toki pastaveden keittämiseen kului sähköä ja ehkä suolaakin ropsautit joukkoon, joten sanotaan nyt sitten 70 C.

Voisit siis kokeilla mennä leipäjonon luokse ja ehdottaa: "Syökää spagettia!"

Muokkaus: pekonit unohtui ... lisätään vielä 30 C

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ulkona aiheesta, mutta tuli mieleen Niklaksen mainitessa Porkkalanniemen. Olen maalannut sieltä yhden taulun, mutta se on myyty jo vuosia sitten. Ikävä Porkkalanniemeen ja ikävä sitä taulua. Sniif!

Ja siellä olisi niitä kanttarellejakin;)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ei se Porkkalanniemi sieltä minnekään katoa, mene ja maalaa uusi. Etelämmässä taitaa muuten olla enemmän kanttarelleja, tuttava viettää kesät Suomenlahden saaressa ja tuo niitä syksyisin, kai vieläkin umpioituina, mahottomia määriä. Ja tuodaanhan niitä tänne Virostakin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ei joka ikävään tarvitse höntyillä perään.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #26

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset