*

Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Aappa ja piparit

  • Aappa ja piparit
    Aappa ja piparit

Aamulla teki mieli piparia. Sen jälkeen menin ja paistoin niitä. Onneksi olin eilen tehnyt taikinan valmiiksi.

Ohje täällä!

Taikina oli hiukan löysää, joten vaivasin sekaan hiukka vehnäjauhoja. Sitten vain homma valmiiksi, en laskenut monta pellillistä, mutta kulho tuli täyteen. Viimeisestä pellillisestä tein sitten aappa-piparin, taikina kun menee aina lopulta niin pieneksi, että se loppu syödäänkin usein raakana. Tällä kertaa sitten keksin, että viimeisen pellilisen voi tehdä myös joulupukin naamariksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (55 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

No teile on tullu sitte jo joulupukki. Luova ratkasu.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Olen tässä miettinyt, minkälainen on kasvissyöjän jouluateria? Kinkun tilalle ei voi ajatella kalkkunaa vaihtoehdoksi. Lasimestarin silliä ei, ei lohta, ei paahtopaistia.

Mutta herneitä, porkkanalaatikkoa, lanttulaatikkoa ja perunoita kyllä voi napsia ja rosollia.

Ei oikein kuullosta juhla-aterialta syödä perunaa ja laatikoita.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Pipareihinkin laitetaan munaa, joten ei kasvisruoka sekään.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #3

Nyt,kun minä en tiedä,tiedätkö sinä onko vieraasi minkä sortin kasvissyöjä,vegaani,vegetaari,ovovegetaari (muna käy) laktovegetaari (maito käy)jos et tiedä,niin selvitä se helpottaa suunnittelua ja hommia aika lailla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #18

Kiitos, onhan noita kun alkaa vain tehdä:-)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #19

En lukenut noita läpi, mutta tekisin ehkä lämpimäksi sieniruukun (netistä haulla sieniruukku ohje tai omasta päästä) taikka vaikka uuniperunan ja sieni- tms. sörsselin. Ne kun voi askarrella uunia vaille valmiiksi muun kokkaamisen siivellä.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #20

Niin muuten yks yksittäinen, ne munakoisojutut kans on hauskoja ja uunissa tullee helposti eikä ole tylsiä. Ja tosiaan, minkä sortin kasvissyöjä, mullon yks tuttu, joka kyttää, etten ole samala veittellä koskenu voihin jne.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #28

Kyttää ettei samalla veitsellä voihin??? Moni vegetaristi ei tiedä, että liivatteessakin on koskettu "johonkin", kun syövät hedelmäkarkkeja tai hyytelöitä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Soijasta tehtyä lihaa löytyy tai vaikka soijanakkeja, jotka nekään eivät ole ihan juhlallisen tuntuisia. Soijaa kasvissyöjille. Yllätyin aikanaan Malesiassa soijamaidosta. Ystäväni tarjoili sitä kotonaan ja pidin siitä kovasti. Soijarouheesta olen joskus tehnyt paistoksen, vaikka en vegaani olekaan. Kaikkeahan voi kokeilla ja tofukin voisi sopia kasvisyöjälle. Kyllä siitäkin ruokaisaa saa.
Herneiden lisäksi pavut sopivat hyvin joulupöytään. No tietysti sen kinkun kavereiksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #30

Kiitos Irja hyviä vinkkejä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tofukinkku! Minä olen ihmetellyt mitä varten kasvisyöjien pitää matkia liharuokia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #43

Samaa ihmettelen? Meillä ei edes ole vuosiin ollut kinkkua, vaikka kalaa ja lihaa muuten on ollut.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ja millainen joulupukki kaiken muun hyvän lisäksi? Makoisan ja sympaattisen näköinen, jonka tekisi mieli heti syödä parempiin suihin. On tuolla Arilla ihan oikea taiteellinen näkemys jauhoisissa hyppysissään. Hyvä!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Olen leiponut ekan oman mustikkapiirakan 8 vanhana ja siitä saakka olen tehnyt ruokaa ja leiponut, eli 51 vuotta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #9

Hyvin ovat taidot karttuneet. On melkoinen pukkipipari, tekijäänsä muistuttaapi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Onpas hieno piparipukki, meillä yleensä syödään raakana loput taikinasta. Ja ensimmäinen piparisatsikin on jo syöty, eikun uutta taikinaa huomiseksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Onko hyvää rosollin ohjetta takataskussa?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Teen sen lonkalta ja aika lähellä tätä, mutta perunaa laitan vain yhden, sipulia enemmän, ynnä sekä keitettyä että etikkapunajuurta ja suola- eikä herkkukurkkua. Enkä suhteessa noin paljon porkkanaakaan ja ilman silliä:)

http://www.martat.fi/ruoka/reseptit/rosolli/

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #10

Kiitos. Silli ei edes käy kun on kasvissyöjäksi alkaneelle tarjottava.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #11

Tuossa Marttojen ohjeessa on karsee virhe: rosolli kuuluu koristella joulupöytään sillai että kovaksi keitetyt kananmunat leikataan pitkittäin neljään lohkoon, ja ne sitten asetellaan pyöreän salaattikulhon reunoille sopivin välein ympyräksi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #11

Nyt tuli mieleen punajuuripaistos, jossa on aurajuustoa. Sopii joulupöytään ja maistuu varmasti muillekin kuin kasvissyöjälle. http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/448550/Pun...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #10

Olen jättänyt viimevuosina rosollin tekemättä,kun Tiina ei voi syödä raakaa omenaa allergian vuoksi. Nyt teen kun on jouluvieraana yksi kasvissyöjä. Tykkään kyllä itse rosollista.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #12

Vanhempien kodissa teki kauppansa, mutta ei meilläkään juurikaan syö muut kuin mää ja meiräm miäs, joten jos on kiire niin saatan tehdä soosin kermaviiliin.

Missähän Hannu luuraa, olisin kysäissyt parasta sinappiaan, toki kelpaa muidenkin.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #15

No Heips!

Pari selityksen sanaa lienee paikallaan poissaolostani.Syksyt ovat mulle olleet pienen ikäni vaikeita..masennus iskee.Tämä syksy oli vaikeampi,kuin koskaan..taistelua luovuttamista vastaan.Viimeisen kuukauden olen toipunut melko suuresta vatsaleikkauksesta.Asia on kunnossa,mutta hengenlähtökin oli lähellä.Melkoinen kokemus,josta nyt toivutaan sitten hiljakseen.

Jaa,että sinappia..lapsuuteni kotisinappi oli yksinkertaisen helppo.Dynamiitiksi sitä kutsuttiin,eikä suinkaan suotta..

Sinappijauhetta
Suolaa
Sokeria
Vettä

Kaikki sikinsokin ja sekaisin.Sokeria pitää olla aika reilusti,muutama päivä vetäytmässä sitten.

Vaikken ole muuten konjakin ystävä,niin konjakkisinapista tykkään.

1,5 dl sinappijauhetta
1,5 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
1 kananmuna
1 tl viinietikkaa (balsamico on miun makuuni)
2 rkl konjakkia

Jauhe+sokeri sekoitetaan kattilassa + kerma ja muna.
Kuumennetaan,kunnes seos alkaa saostua js kiehahtaa..älä polta pohjaan.
sellanen rautalankahässäkkäpannunalunen on hyvä siinä levyn ja kattilan välissä.
Jäähtyneeseen sinappiin sitten etikka ynnä konjakki ja muutamaksi päiväksi vetäytymään.
Samaisella ohjeella voi tehdä tietysti maku/maustevariaatioita,jos ei konjamiinia halua laittaa..yrttilöitä,valkosipulia,mustapippurirouhetta,wiskiä,makea thaichilikastikekin on aikas hyvä.
Jospa nyt näistä vaikka.Niin ja hyvinvarustetuista ruokakaupoista,etenkin koopuolella,löytyy varsin hyviä,jos ei jaksa tai kerkiä ite tekemään.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #22

Hannu,

Oli mulla sua muutenkin ikävä, ja on mulla sinappiohjekin, mutta kun huomasin tykkäyksesi Puheenvuoron puolella niin ajattelin että saiskohan tänne houkuteltua kommenttiasi, ja nyt on kaikki hyvin :)

Punssikakkuasi on kaikki kehuneet, dänks.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #22

Toit mieleeni äitini. Hän teki aina jouluksi itse sinapit. Hyvälle näyttää ohje, joten voisi sitä kokeilla.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #12

No nääs..Teilläköspäin on rosolliin laitettu omenaakin? Saattaapihan olla,jokin paikallinen variaatio..meilläpäin ei laitettu,enkä muista työkuvioissakaan koskaan laittaneeni..ei taida virallisesti rosolliin kuulua,vaikka se sitä ei mitenkään pahennakkaan.
No nyt,kun teillä on perheessä kerran tämmönen allergiatapaus,niin saanen antaa sulle tällaisen maailmanluokan neuvon.. :)))...kun sörsseli on muuten hyvä ja maistuva,niin miksi jättää kokonaan tekemättä..mitäs jos jättäis vaan sen omenan tykkänään poijes ?
Kannattaa panostaa pikkusen noihin muihin raaka-aineisiin.Käyppäs Felixin säilykehyllyllä..Makeita amerikankurkkukuutioita samoin valmiita punajuurikuutioita..hämärä mielikuva ois,että niitäkin ois amerikanmallisia..
porkkana tietysti,kun ei omenaa,niin vaikkapa kaprista suolaseksi,tavallisen sipuli (joka väkevöityy nopeasti) purjoa,niin ja pottuja.Soosiksi ranskankermaa suolalla,sokerilla ja piparjuuritahnalla maustettuna.
Silliähän ei kannata tuohon sekaan enää sotkea,kun sitä on lienee kuitenkin muutoinkin pöydässä..niin ja se kasvissyöjäkin.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #23

Voi Hannukulta ja mie aattelin, että tukinkohan mie liikaa sössöttään hallaamisia tai että molhan niin kyllästyttäviä. Toivu rauhassa fyysisestikki, päivä päivältä voi paremmin. Mie aattelen parantumisvoimia sinun puohleesti. Eikä sitä lähtöä kannattas aatella ees, mie opin isän kans senko saattohoijjin sen ja se yhtenä aamuna hoksas, että emme ennää oota sitä lähtöä, aina on joku valo päivässä. Ja niin on. Aatella Seija, että hoksasit. Sie niinko vaivihkaa huolehit, siehänse oikea Joulumuori olet, hallaus teile kaikile!

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #29
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #29

Ei hämäläine tommosia kirjottele, tiarustelee vaa että missä sää oot:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #23

Jotenkin noin olen yrittänyt toimiakin, mutta rosolli ei taida Tiinalle maistua vaikka siitä jättäisi omenen pois ja porkkanakin on raakana kiellettyjen listalla. Omenakin uppoaa kypsänä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #36

Eihän sellaista kannata tehdä mikä ei maistu. Mutta rosolliin ei laiteta raakaa porkkana. Minulle taas teen rosollia koska poikani tykkää siitä kovasti. Kastikkeena laktoositonta kermaviiliä. Sienisalattikin maistuu.
Laatikoista hän ei välitä, itselleni on riittänyt yhtä sorttia. Kinkkua en laita. Useana jouluna on ollut karjalanpaistia. Tänä vuonna on pala possun ulkofileetä odottomassa pakkasessa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #48

Juu lapsus porkkanasta oli minun, tarkoitin, että porkkana allergisoi samoin kuin omena, myös pähkinät ovat pois kuvioista. Kinkutonta joulua meilläkin on vietetty, tuppaavat olemaan joskus pettymyksiä nuo kinkut, joten kun ei osta lainkaan säästyy pettymyksiltä.

Rosolli ja laatikot jakavat ilmeisesti jengiä. Anoppi tekee aina porkkana- ja lanttulaatikkoa, mutta sitten kaksistaan niitä syömme, muut eivät juuri koske. Minä syön mieluimmin porkkanalaatikkoa, vaikka lanttukin kyllä uppoaa.

Perhepiiri jossa nyt vietän joulujani ei oikein arvosta lasimestarin silliä, vaikka minusta se on herkkua. Toisaalta heillä on sellaisia jouluperinneruokia, joista en itse kovasti piittaa. Maassa maan tavalla, kuitenkin mennään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #12

Minä jätän omenan pois koska poikani on allerginen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #10

Minä laitan vain keitettyä punajuurta, etikkapunajuuresta en tykkää ollenkaan.
Mistä löydät suolakurkun, kaikki ei ole hyviä.
Silli minäkin tarjoilen erikseen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #44

Nekalan Rauta-Otran vieressä on K-supermarket, jossa on erinomainen vihannesosasto ja suolakurkkuakin on ollut irtomyynnissä ainakin joulun alla. Voi olla kauppahallissakin, en ole haeskellut.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #49

Kävin siellä kesällä ja huomasin, että on hyvät valikoimat. Hallissa varmasti on, mutta taidan tyytyä lähikaupan maustekurkkuun.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #50

Minä käytän omatekemiä hapankurkkuja;))) nam!

T Piepponen

Laitoitko maustepippuria sekä valkopippuria? Testatkaa nyt joku sitä chiliäkin siihen taikinaan?

Ystävällisesti Tä?

"loppu syödäänkin usein raakana."

Penikkana söin sitä AiMo köntillisen ja yrjösinkin sitten piakkoin pitkin seiniä. Ehkä tuli liikaa syötyä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minä en ole tottunut syömään sitä jämätaikinaa. Valkopippuria en nyt laittanut, kun emännyys ei siitä mausta tykkää

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

En laita pippuria ollenkaan ja taikinakin tulee tehtyä eri tavalla:

Siirappi ja mausteet kiehautetaan, jäähdytetään. Voi ja sokeri vaahdotetaan, joukkoon lisätään muna ja siirappiseos hyvin vatkaten, käännellään joukkoon vehnäjauhot, joihin on sekoitettu sooda ja leivinjauhe.
Kaulitaan (edellisestä paksummiksi kaulittujen eri ohjeella tehtyjen piparien satsista jääneiden valmiiksi rasvaisten) leivinpaperien välissä käännellen ohuiksi levyiksi.

1 dl siirappia
1 tl kanelia
2 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
2 tl pomeranssinkuorta
½ tl suolaa
250 g voita
2 dl sokeria
1 muna
1 tl soodaa + 1 tl leivinjauhetta
400 g vehnäjauhoja

Otetaan ihan pienillä sydän- ja possumuoteillakin tms. niin paljon kuin viitsitään, lopusta normaalikokoisilla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #13

Varmasti hyvää, mutta en ymmärrä miksi pitää keittää?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #14

No, toiseen ohjeeseen en keitä, mutta tuohon olen aina keittänyt. Ehkä ne mausteet imeytyy paremmin, mene tiedä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #16

Mene tiedä? Eli vastasi itse. En ole huomannut makueroa keitetyn ja keittämättömän taikinan välillä. Se tulee kompensoitua ehkä runsaammalla mausteiden määrällä. Onko väliä laittaako hiukan enemmän mausteita,jos ei tarvitse keittää ja jäähdyttää. Sehän on ilmastopoliittisestikin oikeampi tapa tehdä mahdollisimman yksinkertaisesti.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #16

Kuumennuksen tarkoitus on saada mausteista enemmän makua irti.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #25

No sitä arvelin, freesataanhan currykin:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #27

Currya en ole vielä pipareihin laittanutkaan;))

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #25

Ymmärrän, mutta kuumeneehan ne uunissakin.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #37

Kuumenee,nii,mut kypsyy vaan eikä maut,enää ehdi syvenemään.Maut freesataan ns.irti,mausteet taikinaan,taikina vetäytymään taikinan maku syvenee/paranee,paisto eli kypsennys..valmis tuote.
Tommonen se asian kulku on..tosin enpä ole itsekkään koskaan freesaillut piparitaikinaan mitään,riittävän hyviä niistä on tullut.
Toi Seijan resepti saattaa olla kenties aikas vanhakin..pomeranssin kuorineen.Tekotavatkin saatto olla toisenlaisia,pipareissakin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #39

Kuumeni sormenikin kun kalttasin just hirveen kielen, vaan ei kypsyneet:) Tyttären rekku käsitteli edellisen kerran jälkeen keittiönäppylähanskani - oikeastaan oli raastamiseen ettei sormista lähde palasia - roskukuntoon, se olisi ollut hyvä apu.

On se pipariresepti varmaan ainakin 40 vuotta vanha, sain joskus äidiltä kun tykkäsin pipareistaan.

Tänään tulee sinappia kunhan saan Oy Ab:sta konjamiinia, on suunnilleen samanlainen kermapohjainen ohje, kokeilen balsamicoasi viinietikan sijaan. Lykkään pippuriakin ja rakuunaa mausteeksi, ja sakeutan vähän vaalealla maizenalla.

Oisko Hannu sulla ohjetta punakaaliin, pliis?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #39

Pomeranssi on ehdoton mauste pipareihin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #13

Arin reseptissä puuttui kaneli ja neilikka.

Käyttäjän amgs kuva

Ja, ja, tuo ukkeli on huippu. Luulin kuitenkin, että se oli omakuva, jolle joulun kunniaksi päätit tehdä pasrtaa. :)Hyvää joulunodotusta!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Omakuvahan siitä tuli;))) Taiteilija aina tekee itsensä.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset