Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Linnut

  • Luonto on kaunis
    Luonto on kaunis

Eilen alkoin minun ja pikkulintujen yhteinen talvituokintakausi, Noin viikon ovat jo lennelleet rauhattomina ja eilen sitten muutama talitintti tuli koputtelemaan ja rapistelemaan ikkunaan, kun ruokaa ei ala kuulua linnuille.

Maanantaina ostin 75 kg auringonkukansiemeniä ja eilen sitten saivat linnut viikon kerjäämäänsä syötävää. Nopeasti ne kaksi ensin avattua ruokintapaikkaa täyttyikin pikkuisista.

Pitää vielä kaivella pakkasesta rasvaa, jonka kesällä kauppahallista jo ostin.

Meidän uusin tulokas eli nuori kissanaaras istui ikkunalaudalla ja maiskutteli kuuluvaan ääneen noin puolisen tuntia, mutta kyllästyi sitten ja meni syömään omalle ruokakupilleen.

Talitintit ovat ensimmäisinä ja niitä on runsaasti. Viileästä kevätkesästä huolimatta pesintä onnistui ilmeisesti hyvin. 

Kun tauti on vielä sisällä ei tee mieli ulos ottamaan uusia kuvia siksi laitoin tuohon vanhan kuvan tikasta. Tikat ovat myös olleet liikkeellä ja eilen katselin ikkunasta mikä musta lintu hyppii varvikossa? Se osottautui mustarastaaksi kun nousi männynoksalle istuksimaan.

Kimalaiset ovat kuolleet täällä on ollut muutama pakkasyö ja nytkin keli on plus miinus nollassa. Aurinko paistaa ja ilma on siis kirkas. Puhdistin kimalaisten siirtopesän ja vaihdoin sinne uuden sisustan kevääksi. Eivät tee vanhaan pesään vaan vaihtavat paikkaa, joten kokeilen miten ottavat minun systeemin onkeensa, eli vaihdoin heidän lakanat ja siisrsin pesän paikkaa viitisen metriä.

Lopuksi tanka.

 

Nice bird gales
fly down his narrow cage
can seldom see through
his wings are clipped and
opens his throat to sing. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sanotaan, että kauneus on katsojan silmässä, mutta mitä sanotte missä on se silmä, joka näkee kaikkein kauneimman?

Käyttäjän leilamustanoja kuva
Leila Mustanoja-Syysmeri

Kiitos Ari jälleen kerran viehättävästä luontokuvauksestasi. Tekstisi on niin elävää, että minn on helppo kuvitella sieluni silmillä linnut tyytyväisinä nauttimassa ateriaansa ja kisulaisesi kiehtämässä ikkunanlaudalla.

Silmän ja kauneuden näkemisen suhteesta/sijainnista en osaa sanoa mitään - jätän sen itseäni viisaampien ratkaistavaksi :) :)

Parane pian!

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Juuri tänään näin pihakoivun oksilla pari tinttiä, ja harkitsin hetken talviruokintaa. Viime kerrasta onkin jo vuosia, ja silloin intoni laantui variksien, harakoiden, tikkojen ja oravien hillumiseen lintulaudalla. Lintu se on variskin, mutta eikö ajatus kuitenkin ole ruokkia tiaisia, punatulkkuja ja vaikkapa keltasirkkuja?

Toinen miinus ovat hiiret ja jopa rotat, joita saattaa ilmaantua ruokintapaikan alapuolelle syömään hankeen tippuneita siemeniä. Miten se vältettäisiin, kun ainakin lumisena talvena alustan puhtaudesta huolehtiminen on jokseenkin mahdotonta?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Olen ratkaissut noita ongelmia näin, eli ruokintalauta on katettu ja siitä on vain pienet reiät joista siemenet valuvat lyhyelle lipalle johon varis tai harakka ei voi laskeutua. Neljä kissaa pitää hiiret poissa, vaikka ne tosiaan helposti siihen ilmestyvät.

Kissat verottavat kyllä joskus lintujakin, mutta ne saa kyllä poisoppimaan siitä tavasta.

Oravat pelkäävät taas neljää koiraa jne...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ei taida olla punatulkkuja kun ei tänä vuonna ole pihlajanmarjojakaan, pihlajat taitavat huilia viime vuoden runsaan sadon jälkeen:

Punatulkun muuttokäyttäytyminen Fennoskandiassa riippuu pihlajanmarjasadosta. Hyvinä marjavuosina linnut muuttavat myöhemmin ja talvehtivat pohjoisempana.

http://www.tringa.fi/2009/08/punatulkun-muuttokaey...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tiedä sanoa tuosta, muta ei ole tulkkuja näkynyt, joten voit olla oikeassa.

En niitä kylläkään vielä odottele, ne tulevat sitten kovempien pakkasten myötä.

Lapsena jopa luulin, että punatulkut muuttavat kesäksi etelään, kun niitä ei kesällä näkynyt.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tänään tulivat ensimmäiset punatulkut, joten aavistelin oikein.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Tikka tikkaa tarkasti..tikka on harvinaisempi näky täällä päin ja pikkulinnutkin ovat vaienneet toistaiseksi,mutta valkoposkihanhia riittää..ovat muuttopuuhissa..tuossa yhtenä päivänä ajelin tuossa Arabian,siis vanhankaupungin lahden rantaniityllä ja oli hiukka upea
näky..en tiedä tunnetko Ari paikkaa..niitä oli paljon,jos sanon,että parista,kolmeen tai jopa neljäänkin tuhanteen en hirveesti liioittele,siis tollaisen ainakin parin hehtaarin alueella.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tunnen paikan. Hieno näky varmasti. Ajelin kerran Venäjällä Aunuksessa ja siellä niityillä oli tuhansittain hanhia. Jo paljas niittykin on jo nähtävyys, sillä peltoa riittää joka suuntaan tien mennessä niityn halki.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Ari

"nuori kissanaaras istui ikkunalaudalla ja maiskutteli kuuluvaan ääneen"
Olisikohan popsinut yhden pikkulinnun, niinkuin meillä useasti tapahtui pöntön vieressä ?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ei tehnyt sitä. Istui ikkunan sisäisellä ikkunalaudalla minun vieressä. Ihmettelin mitä se siinä käkättää, kun maiskutteli niin kuuluvasti. Tuntui mielestään kyllä syöneen jokaisen näkyvillä olleen moneen kertaan.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

En osta auringonkukansiemeniä lintusilleni koska lintautani on metsässä ja ei menisi kuin hetki, kun kaikki olisi kannettu varastoihin puun koloihin.

Meillä syödään vain suomalaista.
Kaurahiutaleita ja kotimaista rasvapötköä.
Talipalotkaan ei kelpaa, kuin siihen suurimpaan nälkään,jos muuta ei ole.
Talitiaiset, sinitiaiset, hömöt ja töyhtötiaiset ovat vieraina.
Kun laitoin kauranjuviä, siitä myyrät ilotsivat. Siksipä ne saa selvitä omin eväin en laita enää kokonaisia jyviä laudalle.

Tikat terrorisoi, oravat ovat röyhkeitä hamstraajia. Kuitenkin täyttyy ymmärtää niitä, ku satutaan olemaan niiden reviirillä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Nuo vaikeudet tiedetään. Talitintit ja punatulkut varmasti pärjäävät siinä missä sinitiaiset, hömötiaiset ja töyhtötiaisetkin. Mutta niitä on mukava seurata, vaikka kyllä ne silloin tulevat hiukan riippuvaiseksi ruokinnasta. Osaavat olla kranttujakin, kun tottuvat johonkin ei sen jälkeen tunnu kaikki maistuvan.

Minulla oli kesällä joka pöntössä (7) pesä ja poikaset. Osa oli muuttolintuja kuten kirjosiepot, mutta talitinttejä oli ainakin kolmessa pesässä, joten onhan niitä hiukan "jeesattava", kun poikueessa on jopa kymmenen tai enemmän kokoa. Auttaahan punainen ristikin, vaikka kyllä jokainen uhri sielläkin pärjäisi joten kuten kuolemaansa saakka.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Minä autan tinttejä vaikka en haluaisikaan: paperikassissa on pesän rakennukseen koirankarvoja, mutta silti ne ryökäleet nokkivat rikki aurinkotuolien pehmusteita.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #25

Tiedän tuon tunteen, kun ne peijjoonit hakkasivat tuulensuojalevyt reikiä täyteen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ei mennyt monta päivää, sillä tänään paikalle ovat löytäneet jo urpiaiset, varpuset, hömötiaiset, sinitiaiset ja yksi harakkakin talitiaisten lisäksi.