Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Kuivakakkukisa

Hei sain idean kuivakakkukissan, kun aloin tehdä appiukon synttäreille kuivakakkua ennakkoon. Kun olin jo aloittanut huomasin, että vehnäjauhoja ei ole, joten tein kakun hiivaleipäjauhoista. (Maistuu hiukan mannaryynille).

En ilennyt sitä olla maistamatta, kun ei ollut kokemusta hiivaleipäjauhojen sopivuudesta kakkupohjassa. No siitä tulikin mieleeni, että varmasti useilla teistä on suvussa peritty tai olette itse kähveltäneet reseptin ja hyväksi havainneet.

Nyt voidaan testata kenellä on paras kakku hihassa tai pöytälaatikossa. Se voi olla tiikerikakku, sitruunakakku, sokerikakku, hedelmäkakku tai mikä hyvänsä jos se vain on hyvä.

Jos reseptejä tulee enemmän kuin kolme valitsen niistä kolme mieleisintä ja leivon niistä kakut. Kakut tarjoillaa synttäreillä ja palautteen perusteella kolme parasta laitetaan järjestykseen.

Palkintona on tieto siitä, että sinulla on paras kakkuresepti koko Suomessa.

 

Arin tiikerikakku

250 grammaa voita vaahdotetaan, 4 dl sokeria ja 4 kananmunaa vatkataan myös vaahdoksi, lisätään reilu 1/2 dl kermaa ja vaahdotettu voi. Lisätään vaahtoon 6 dl vehnäjauhoja, joihin on sekoitettu 1 tl leivinjauhetta ja vanilijasokeria. Taikina jaetaan kahteen osaan ja toiseen lisätään 2 rkl kaakaojauhetta ja 1 rkl kaakaotomusokeria ja rippunen suolaa. Toiseen osaan lisätään vielä puoli desiä maitoa, jotta seos on notkeampaa. Sitten kaadetaan notkeampi seos ensin leivitettyyn vuokaan ja lusikoidaan värillistä sekaan vuorotellen ja paistetaan 175 asteessa noin 50 minuuttia.



 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Janne Suuronen

Insinöörin kuivakakku (bravuurini, vaimoni nimeämä)

Ainekset:
2 kananmunaa
2 kahvikuppia sokeria
2 teelusikallista ruokasoodaa
2 kahvikuppia piimää (tai maitoa)
Jauhoja
150g voita.
Inkivääriä, neilikkaa, pomeranssikuorta
Jauhotettu ja voideltu vuoka
200 astetta, 40 minuuttia

Yksityiskohtaisempi valmistusohje:
Rikotaan kaksi kananmunaa taikinakulhoon. Noukitaan kulhosta kuorenpalat pois ja pyyhitään pöydältä munansotkut. Heitetään pyyhkimisrätti roskikseen.
Sulatetaan 150g voita mikroaaltouunissa ilman kupua ja jätetään mikron sisus siivoamatta. Kaadetaan sula voi taikinakulhoon.
Otetaan kaapista sokeripussi ja noukitaan sieltä edellisen kakkuteon jäljiltä auki jätetyn pussin vuoksi sisään päässeet muurahaiset pois. Lisätään kulhoon kaksi kahvikupillista sokeria.
Sekoitetaan kaksi teelusikallista ruokasoodaa kupilliseen piimää (tai maitoa). Otetaan paketista uusi rätti, jolla pyyhitään ohi loiskunut piimä pöydältä. Kaadetaan ruokasooda-piimä-seos kulhoon ja lisätään toinenkin kupillinen piimää (tai maitoa).
Peitetään taikinan pinta ohuesti inkiväärillä, neilikalla ja pomeranssinkuorella. Laitetaan maustepurkit takaisin hyllyyn väärille paikoille ja puhalletaan loput mausteet pöydältä lattialle.
Lisätään taikinaan vehnäjauhoja, kunnes sitä on taikinakulhon lisäksi lattialla, pöydällä ja hellan takana. Taikinan tulee olla sellaista, että lusikalla nostaessa tasoittuminen vie pienen hetken.

Kaadetaan taikina vaimon voitelemaan ja jauhoamaan paistovuokaan. Pidetään 200 asteisessa uunissa 40 minuuttia tai kunnes palohälytin alkaa huutamaan.

Käyttäjän sirkkulinnea kuva
sirkku pitkanen

Hahhahha.. Tämä oli kyllä hyvä resepti, ihan taidan uskaltaa kokeilla. Tuo nimikin on semmoinen että on pakko kokeilla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Insinöörin kakku paistettu. Pienensin lopussa lämpöä, minusta 175 riittää hyvin. Maukas kakku ja selkeä piimäkakku.

Ehkä seuraavaan kakkuun laitan myös kardemummaa ja maustepippuria, maistuu silloin enemmän piparille;)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tästä onkin tulossa kuiva kakkukisa. Naisväki ei ilkeä luopua omista perinteisistä kakkuohjeistaan, sehän on jotenkin heti itseltä pois, jos joku toinen tekee samalla ohjeella.

Käyttäjän sirkkulinnea kuva
sirkku pitkanen

Höps, on vaan tuo ensimmäinen resepti niin luovasti kirjoitettu, että kaikki ovat saaneet inspiraation lähteä ostamaan pomeranssia ja piimää.
Minäkin alan tekemään nyt kakkua. :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mulla on tämäkin, mutta ei oo kuiva- vaan leikkokakku, ja tähän tarvitaan marachino-kirsikoita, niitä on ainakin nettikaupassa:

Kirsikka-pähkinäkakku

250 g voita
2½ dl sokeria
4 kananmunaa
3 rkl kirsikkatölkin lientä
5 dl vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhetta
2½ dl marachinokirsikoita
100 g hasselpähkinöitä
1 dl kookoshiutaleita

Valuta kirsikat ja pyöritä ne + pähkinät jauhossa.
Sekoita leivinj. ja kookoshiutaleet vehnäjauhoihin.
Vatkaa voi ja sokeri.
Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
Lisää kirsikkaliemi, vehnäjauhoseos + kirsikat ja pähkinät.
175° 50-60 min.

Be my guest:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ei yhtä sotkuista hommaa, kuin Jannella. Hyvä juttu laitetaan kokeiluun.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #7

Uskallan sanoa että tuon voi tehdä suoraan synttäreille, ne marachinokirsikat kun on vähän tyyriitä. Eikä haittaa vaikka olisi jääkaapissa foliossa jo päivän pari etukäteen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #9

Maku paranee muhiessaan;) Katsotaan löytyykö kirsikoita Oulusta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #10

Pahaa pelkään ettei löydy, osta suosiolla netistä. - On vielä yhteen kakkuun Itävallasta ostamastani isosta purkista, niitä kun oli aina ennen Stockmannilla mutta ainakaan välillä ei sielläkään.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #12

Onhan Oulussa vielä Stockmann, muistan nähneeni siellä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #13

No jos on samaa niin valkoinen purkki, jossa on sinisiä kukkasia ja lukee Amarena Fabbri. Sitä on löytynyt ihmeellisistä paikoista, joissa muuten ei ole ollut juuri mitään, kuten Itä-Berliinissä valuuttamyymälästä ja anno domini Moskovan tax freestä, joten markkinoinnissa löytyy. - Loppuja voi käyttää vaikka juuston kyytipojaksi.

Toi äidin kakku on muuten kaikessa yksinkertaisuudessaan hyvää, jos sen vaan taiten tekee. En sitä muuten olisi laittanutkaan.

http://www.gourmetnews.com/amarena-fabbri-extraord...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #14

Kuka sitä huonoa laittaa kiertoon?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #15

Heh, on mulla jossain yks ohje, jonka nimi on Ihannekakku, ja vaikka osasin avioituessani paistaa mm. lihapullia, lettuja ja kakkuja niin se lätsähti.

Toi meiräm miäs muuten sano kosineensa kun osasin paistaa paistinpannulla pitsilettuja:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #16

Pitsiletuilla myös mummoni bongasi toisen miehensä, ensimmäisen varmasti sillä perinteisellä tavalla, eli kiimalla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #17

Suattoi siinä jotain muutakin olla mutta tie miehen sydämeen käy vatsan kautta, joskus myöhemmin kun sanoin siipalle että sano nyt jotain kaunista niin vakiovastaus oli lettuja :) Ja taikinaan muuten kannattaa laittaa vähän Vichyä.

Laitoin tuon tavallisen kermaisen kakun jotta muiltakin naisilta irtoaisi ohjeita, huhuu, missä ne on?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #18

Tuo Vichy-juttu on tuttua minulle. Sitä vaikutusta korostaa, jos laittaa myös hiukan leivinjauhetta taikinaan.

Pelkkä vesikin on hyvä apu jos vissyä ei ole saatavilla, eli kun taikina on turvotettu, niin sen jälkeen loraus vettä ja hämmennys. Vissynkin lisään aina tässä vaiheessa, eli juuri ennen paistoa.

Itse en laita sokeria lainkaan taikinaan, vaan ripottelen sitten lettujen väliin paiston yhteydessä.

Kakuista puheen ollen lettukakku on erittäin maittava ruoka myöskin. Paistetaan noin kakun korkuinen pino lettuja. Annetaan jäähtyä ja laitettan hilloa ja kermavaahtoa lettujen väleihin. Annetaan valmistua viileässä noin vuorokausi ja sitten sen voi päällystää kermavaahdolla ja syödä suihinsa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #19

Lettukakkuakin on tullut tehtyä ja jenkkilän maissipannukakkuja, paistetaan joko lettupannussa tai miksei blinipannukin kävisi:

3 dl maitoa
2 munaa
½ tl suolaa
2 dl maissijauhoa

Vatkaa sekaisin, turvota ja paista paksuja ohukaisia.

Vaahterasiirappi kuuluu asiaan.

ohjeita on toki monenlaisia:

http://www.ica.se/recept/majspannkakor-1051/

http://www.glutenfriarecept.se/majspannkakor-glute...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #20

No niin ohjeitakin on, mutta minä olen tehnyt aina omasta päästä, myös lihakeiton.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #21
Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #22

Niin kaikki lihat on jo syöty.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #23

Mieti vielä, poskilihatkinko? Minä nääs muistan että tätini mies kehui kun perkasin pienenä hauen ja jätin siihen pään kun olin huomannut että tykkäsi kalan poskilihasta:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #24

Se onkin poskettoman hyvää.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #25

Täällä me nyt kaksistamme keksustellaan, eikä kukaan siitä tölvikään kun kyseessä ei ole politiikka.

Laitain vielä täytekakun aikuisten makuun, ja jos keneltäkään ei sittenkään irtoa ohjetta niin luovutan:

Korsgårdens mockakaka

3 ägg /munaa
2 dl socker

vispataan

nafti 2 dl vehnäjauhoja ja vehnäjauhoon sekoitettu 1 tl leivinpulveria käännellään joukkoon, + 2 rkl vahvaa jäähtynyttä kahvia

175° n. 30 min.

Leikataan kahtia ja täytetään sekä kuorrutetaan:

3 dl kermaa, 2 jälkiruokalusikallista tomusokeria + 1 jälkiruokalusikallinen pikakahvimuruja vispataan löysähköksi.

Koristellaan saksanpähkinäpuolikkailla, suklaaströsseleillä tai jollain.

Pienehkö, ehkä siinä 8-10 hengen taikka sinne päin. Riippuu paljonko kukin ottaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #26

Kiitos Seija, tosiaan kakkuja tekevät vain Ari, Janne ja Seija:)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Yllytyshulluna laitan tämänkin äidiltä perityn ohjeen. Ihan peruskakku, jolla ei ole nimeä, joten laitetaan vaikka

Äidin kakku

4 dl vehnäjauhoa
2 rkl perunaj.
½ tl suolaa
3 dl sokeria
3 tl leivinjauhetta

sekoitetaan hyvin, lisätään:

1 dl vispikermaa
1 " täysmaitoa
1 " sulatettua, vähän jäähdytettyä voita

sekoitetaan, lisätään:

3 munaa
raastettua sitruunankuorta

Vispataan voimakkaasti siinä 3 min. = kunnes näyttää vähän rakeiselta - äiti vispasi käsin (muistaakseni puulastalla) vaikka oli sähkövispiläkin.

200° n. 35 min.

Eikä tämäkään mahdu pieneen rengasvuokaan. Ja asteet tietty riippuu uunista, olen paistanut omassani vähän alle 200°.

------

- Äidin piimäkakun ohje on hukkapiilossa, hyvän piimäkakun ohjetta kenelläkään?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eikös Jannen kakussa ollut piimää?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hyvän ystäväni muistona on tällainen kuivakakkuohje ja hyvin vanhalla kopiopaperilla. Vähitellen teksti on haihtumassa poi. Tämä on ruotisinkielinen, mutta ei kai haittaa.

Muster Ullas chokladkaka

50 g kakaopulver
3 dl mjölk eller grädde
1 1/2 dl socker

180 g smör eller margarin
2 dl socker
3 ägg
2 msk vailjsocker
3hg vetemjöl
2 tsk bakpulver

Kakaopulver, mjölk eller grädde och 1 1/2 dl socker får koka upp och ställs sedan att svalna. Under tiden rör man väl smör eller margarin tillsammans med de 2 dl socker. Det skall bli pösigt och vitt ock så småningom rör man i också äggen det ena efter det andra. Rör kraftigt! Smaksätt med vaniljsocker och häll sedan i chockladmjölken omväxlande med vetemjöl , var man har lagt bakpulver. Häll smeten i väl smord och brödbeströdd hålform och grädda kakan i ca 150-175 uppvärme i ungefär 45 minuter. Pröva för säkerhets skull med en trästicka innan du tar ut kakan ur ugnen. Stjälp upp den och låt den svalna.
Häll över kakan en tjock vit glasyr av lite vatten ofh pudersocker hoprört med en msk smält smör. Låt den rinna lite ojämt med över kakans sidor. Det ser så gott ut mot den välgräddade bruna kakan, som doftar och smakar ljuvligt av choklad och vanilj. Den blir stor, och den håller sig saftig länge.

Ullan muistolle herkkukakku, joka on todella hyvää. Tämän reseptin olen säilyttänyt monta kymmentä vuotta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos Irja, tämä pitää toteuttaa!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kuulostaa hyvältä, oletko tehnyt maitoon, kermaan vai kermamaitoon?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Maitoonkin, kannattaa kokeilla mistä itse eniten pitää. Maitoon tehtynä kevyempi tietysti ja ihanan suklaisen tumma väriltään.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #31

Eli kermaan jos oikein tulitsen:9)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #32

Tuo on nyt varmaan se kakkusi, minä voisin saada maininnan sitkeydestä :)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #33
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #34

Auta miestä mäessä :) Piti laittaa vielä kauraruutujeni ohje, mutta järjestin äskettäin reseptini niin tehokkaasti etten löydä. Niissä on vain sulatettua voita, kaurahiutaleita ja sokeria ja ainoa netistä löytynyt vastaava on linkissä enkä ole mittasuhteista varma, karvasmanteliakaan en ole käyttänyt. Laitan joskus kun löydän, helppoa namia.

https://www.coop.se/Recept--mat/Recept/l/laettgjor...

Sisäänajetuissani on muistaakseni vähän enemmän voita, kuten tässä

http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/72635/Kaur...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #35

En turhaan moittinut lempeäksi;)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #32

Kerman kanssa siitä saa kaksin verroin parempaa. Niinhän se luritus ennenkin meni.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #37

Sanotaan mitä sanotaan, mutta rasvassa on maku.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #38

Vieläpä lisään, että ihan oikeassa voissa se maku piilee vai liekö sittenkin tottumusta

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset