Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Kakku; kuusi munaa anopille

  • Tästä se kakku nousee.
    Tästä se kakku nousee.
  • Kostutus ja hillotäyte kohdalleen. Kermavaahto odottaa päälle kääntöä sivussa.
    Kostutus ja hillotäyte kohdalleen. Kermavaahto odottaa päälle kääntöä sivussa.
  • Kerros kerrokselta himo kasvaa.
    Kerros kerrokselta himo kasvaa.
  • Pinta on silausta vaille.
    Pinta on silausta vaille.
  • Tasainen kuin lentokenttä?
    Tasainen kuin lentokenttä?
  • Onnea anopille ja kakkukekkerit pystyyn.
    Onnea anopille ja kakkukekkerit pystyyn.

Kuuden munan perinteinen kakkupohja Arin tapaan. Anoppi täyttää vuosia ja perinteinen onnittelukakku syntyy helposti näillä perusohjeilla:

 

Otetaan kaksi kippoa, vispilä, lusikka ja muki esille ja laitetaan pakastimesta mansikkamursketta jääkaappiin sulamaan.

Peruspohja on helppo nakataan mukillinen sokeria toiseen kippoon ja toiseen kippoon mitataan samalla mukilla vehnäjauhot. Vehnäjauhojen sekaan lisätään 1 tl leivinjauhetta ja vanilliinisokeria, sekä kaksi tai kolme ruokalusikallista perunajauhoja. 

Mukiin rikotaan kuusi munaa, jos ei tule muki täyteen rikotaan lisämuna. Laitetaan uuni lämpeämään 170 astetta riittää.

Munat kipataan sokerin päälle kippoon ja vatkataan vaahdoksi, sekoitetaan jauhot ja leivinjauhe lusikalla hyvin sekaisin ja hämmenetään sitten vaahdon sekaan.

Otetaan pannukakkupelti ja leivinpaperi. Koska leivinpaperia käytettäessä ei tarvitse laittaa leivitystä se jää yleensä silloin myös uupumaan kakusta. Korppujauhot kuitenkin antavat kakkuun oman makulisän, joten minä leivitän leivinpaperin juoksevalla margariinilla ja korppujauhoja päälle. Näin saadaan korppujauhoista makua itse kakkuun.

Sitten vain taikina tasaisesti pellille ja uuniin noin 35 minuuttia on hyvä aika, mutta riippuu uunista ja mielialasta miten kypsyminen onnistuu. Jos ruskistuu liian nopeasti laitan tyhjän pellin kakkupellin yläpuolelle paiston loppuun saakka. toiset käyttävät leivinpaperia tai foliota, mutta tyhjä  pelti toimii vallan mainiosti.

Kun pohja on paistettu ja jäähtynyt leikkaan sen puoliksi ja puolikkaat halki, joten siitä tulee neljä kerrosta, pinta-alaa on 15 X 30 cm.

Kostutukseen käytän mehuseosta jossa on noin puolet kotiviiniä ja puolet mustikkamehutiivistettä, makeuttaa voi nestemmäisellä makeutusaineella.

Kerma on sitten se joka on kakun kallein osio ja kermaa kuluu 6 - 8 desilitraa, riippuen laittaako aivan joka kerrokseen kermavaahtoa.

Kuvasarjan mukaisesti kakun kokoaminen tapahtuu niin että, otetaan alkupohja ja käännettään paistopinta kauukalustaa vasten, jotta halkaistu pinta on mielekäämpi kostutella. Kostutuksen lipon lusikan avulla kauttaaltaan, mutta reunoille jätän noin sentin parin marginaalin kuivaa aluetta, jotta reuna pysyy siistinä ja kakku ryhdikkäänä. Samoin mansikkahillon kanssa.

Kermavaahdon voitelen seuraavan kakkupohjan pohjaan, eli käännän sen kermapuolen sitten hillon päälle.

Näin sitten jatketaan ylös saakka ja ylimmäiseen pintaan sipaistaan vain vaahto päälle. Vaahto tasoitetaan ja koristeet lisätään. Sen jälkeen vaahdotetaan reunat ja kakku on valmis syötäväksi.

Aineluettelo:

3 dl sokeria

3 dl vehnäjauhoja

3 dl kananmunia

1 tl leivin jauhetta

3  tl vanilliinisokeria, yksi kakkupohjaan ja kaksi kerman maustamiseen.

2-3 ruokalusikallista perunajauhoja

juoksevaa margariinia ja korppujauhoa leivitykseen

viinirypäleitä koristeluun

8 dl vispikermaa

luraus valkoviiniä ja mustikkamehua

Yksi lasillinen punaviiniä (tekijän janoa sammuttamaan)

Kaksi rasiaa mansikkamurskaa noin 6 - 7 dl

Maistuu hyvälle jos tekee kaiken rakkaudella.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ihan hyvännäköinen kakku. Tietenkin olisihan nuo viinirypäleet voineet olla sitä tummempaa sorttia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Samaa mieltä viinirypäleistä, mutta kun sattui olemaan kaapissa vain vihreitä.

Tummemmat ovat maukkaampiakin, mutta kyllä tuo kakku tuntui hupenevan noillakin koristeilla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Runo on muuten hyvä, mutta koristelusta puuttuu daideellinen vaikutelma:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niin puuttuu, kun piti lähteä anoppia hakemaan ja tuli kiire. Koristeitakaan ei ollut oikein saatavilla, joten viinirypäleet saivat kelvata ja kuivatut ananaksen palat sekä mangot.

Kiire siksi, että oikeat synttärit ei vielä ole, mutta naisväki päätti ne pitää, koska yksi sisaruksista asuu Turussa ja oli nyt Oulussa käymässä. Leipurille ei sitten kukaan kertonut mitään vasta kuin edellisenä iltana.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Pitääkö anopille muutenkaan tehdä tuon kauniimpaa kakkua? Ties vaikka jäisi teille asumaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #6

Rumassakin repussa voi olla hyvät eväät.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Siinä tapauksessa tulos on kiitettävä, varsinkin reunat:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #10

Vaatimaton on kaunista. Se on miehen näkökulma, kun ei kauniimpaan kykene.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Hieno kakku, siis kaikkea sie keksitko laitoit tännekki, olipa mahtava juttu ja anopille onneksi olkhoon ja pitäkää hyvät juhlat ja syänmerkki, tulipa taas hyvä mieli!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Laitoin vähän niin kuin vasteineeksi Tammisen Jennin Runeberginkakulle.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Kakun koristelussa,kuten taulunkin maalauksessa on ainoastaan mielikuvitus rajana..en tiedä olenko nyt täysin ymmärtänyt alsismin ideaa,mutta oishan tossa voinnu olla vaikka marsipaanimassasta tekelöity anopinkieli..no ensvuonna sitte. :)

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Nii siis ois tuokin maistunnu..just söin kaupasta ostamani litimärän ryyneperin..yäk.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset