Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Mikä sieni?

  • Mikä sieni tai sienet?
    Mikä sieni tai sienet?

Löysin eilen pari sientä, joita en tunnistanut, mutta ne tuoksuivat niin hyvältä, että söin ne. Tänään olen yhä hengissä, eivät kai sitten olleet myrkyllisiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Onko se pulkkosieni? Sitä voi syödä ryöpättynä. Joskus pienenä keräsin niitä, mutta niistä varoteltiin myöhemmin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Pulkkosieni se ei ollut, sillä pulkkosienen minäkin opin jo lapsena tunnistamaan.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

En tunnista sieniä, mutta eivät ihan tavallisilta myrkkysieniltä näytä. Vieläkö on elävä olo?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ei mitään vatsakipuja, mutta olihan hyvää. Paistoin ne tilkassa öljyä kolmen herkkutatin kanssa. Niistä levisi maku tatteihinkin, ehkä paljaaltaan liiankin voimakas maku.

Suutuntuma sama kuin kanttarellissa, mutta maku aivan eri, vaikkakin yhtä hienostunut, kun kanttarellissa. Suosittelen vaikka keisarille.

Käyttäjän olliripatti kuva
Olli Ripatti

Sienimyrkytysten oireet tulevat yleensä vasta päivien viiveellä joten et ole vielä kyllä "kuivilla".

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tiedän, sillä olen pentuna saanut korvasienistä myrkytysoireita. Mutta nyt kyllä tunnistin sienen männyntuoksuvalmuskaksi, ennen syöntiä. Hieman kieli poskessa laitoin, koska Hemmo Koskiniemikin on löytänyt jo kahdesti tänä kesänä tuoksuvalmuskaa ja syönyt, niin uskalsin itsekin kokeilla.

Sieni on todella poimimisen arvoinen, vaikka ei siitä miljoonia saisikaan omalle tilille, mutta suutuntuma on hyvä ja maku omaperäinen ja vaati ehkä tottumista, kun ei maistu ollenkaan perinteiselle sienelle.

T Piepponen

Kysytkö nyt siis tosissasi, että söitköhän eilen Jaappanialassa Matsutakena tunnetun Tuoksuvalmuskan, jonka tuoksumaailma muistuttaa joidenkin mielestä lähinnä jonkinlaista muhinointia?

PS. Itiö"taidetta" vaan vyöryy sormista ja päästä.Ei voi mitään muuta tehdä kuin vyöryttää.

Pps. Kuikalle tiedoksi että pulkkosieni ei ole nykyTiedon mukaan millään muotoa suositeltava ihmisen nautittavaksi missään muodossa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

No hiukan kieliposkessa kysyin, muhinoinnin makua siinä ei kyllä ollut, mutta kuoritti suun jotenkin sen tyylisesti, kuin sokeri. Maku oli vieno koska ne olivat sekoittuneet herkkutatteihin. Mutta en löytänyt kuin nuo kaksi, joten niistä ei yksistään ruoaksi olisi ollut.

Paistaesa tuoksu levisi koko kämppään, ei mikään huonompi tuoksu, mutta vaikeasti sanottavissa miltä se tuoksuu. Muhinoinnin sijasta käyttäisin eri elementtejä, männyn ja puolukan ja suopursunkin tuoksu yhdessä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minä en noita tuoksuvalmuskoja ole ikinä tavannut, mutta kuvasta kyllä tunnistin. Se on pohjoisen sieni, mutta harvakseltaan löytyy täältäkin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ystäväsi Kosonen on aktiivisesti laittanut kuvia naamakirjaan, eli jos on sienistä innostunut, kannattaa kyllä kirjautua sinne naamakirjaan.

T Piepponen

Eli jos on sienistä kiinnostunut, mutta ei todellakaan pidä terveenä noita selän takana mussuttamisen/nurkkakuntaisuuden areenoita, on tehtävä mitä? Pysyttävä laumasta karkoitettuna? Ja tällöin ilmeisesti myös nykyisin katsotaan, että "piirien" ulkopuoliset laajatietoiset eivät ole yhtään mitään?

Facebookissa piisaa väkeä jotka uskaltavat kyllä siellä mussuttaa ties kenestä ties mitä ja sitten mairean omahyväisenä naureskella "kohteille", mutta ensimmäistäkään miestä, tai rehtiä naaman eteen uskaltautuvaa mussuttajaa sieltä ei löydy. Rohkeaa jengiä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kosonen on Tampereen kaupungin biologi. Ei se naamakirja taida kumminkaan olla mun juttuni.
Laita sähkpostiini paperiposti-osoitteesi niin lähetän ne lupaamani malvan siemenet. Minulla on gmail etunimi.sukunimi

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sähköpostini ei hyväksynyt å:ta, joten kokeilen toisesta osoitteesta. Minulla on tänään sekoilupäivä, kyllä se aalla onnistui korvata;)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Toivoisinpa löytäväni tuon tuoksuvalmuskan. Ei taida näillä main olla. Eilen meni parituntinen sienimetsässä. Paljon on nyt kehnäsieniä. Löytyi myös montaa muuta sorttia. Suppisetkin ovat jo ilmaantuneet. Ihan kiva saalis. Keräsimme vierailemaan tulleelle henkilölle kotiinvietäväksi. Ihanat ilmat liikuskeluun metsissä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sattumalta minäkin nuo kaksi tapasin puolukkametsässä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kehnäsienet on hyvän makuisia muiden joukossa.
Juuri kuin ajattelin, että rupean joka päivä syömään sieniä, luin sieniseuran sivustoilta suomalaisesta tutkimuksesta jossa todettiin hiirillä liiallisen sienisyönnin haitallisuus.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kannatan monipuolisuutta. Niin teki Arvo Ylppökin ja hänen oppinsa on iskostettu minuun aikojen saatossa. Kaikkea voi nauttia mutta sopivasti.

Lääkäri Paracelsuskin totesi jo 1600 luvulla: "Kaikki on myrkkyä, riippuu vain annoksesta". Joten vesikään ei liiallisessa määrin nautittuna ole terveellistä, näin ainakin tuntuu.
Tämä on lause, jonka liitin graduunikin aikanaan:
“All things are poisons, for there is nothing without poisonous qualities. It is only the dose which makes a thing poison.”
― Paracelsus

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Niinpä, mutta jotkut myrkyt tehoavat hyvin pieninäkin annoksina.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Joo ja sienimyrkyt taitavat pilata munuaiset ja maksan, jotku ovat lievempiä. Jotku vaikuttaa nopeasti ja jotku yllättävän hitaasti.
http://m.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/tunnista-...

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset