Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Mansikkakesä

  • Tästä se lähtee mansikkasiiderin teko, tarvitaan vain roskat.
    Tästä se lähtee mansikkasiiderin teko, tarvitaan vain roskat.
  • Nyt on roskat pois ja mansikat voidaan antaa vaikka naapureille.
    Nyt on roskat pois ja mansikat voidaan antaa vaikka naapureille.
  • Siideri on hiivaa vaille valmista, eli hiukan sokeria ja hiiva niin pullottamaan pääsemme elokuun eka viikolla.
    Siideri on hiivaa vaille valmista, eli hiukan sokeria ja hiiva niin pullottamaan pääsemme elokuun eka viikolla.

Nyt on kesä kuumimmillaan ja mansikat kypsyvät viljelijöille käsiin. Jos jää odottelemaan hintojen laskua voi jäädä ilman hyviä ja makeita mansikoita.

Tässä hyvä keino saada emännälle mansikat ilmaiseksi:

Osta neljä 5 kg pohjaa mansikoita, täällä Oulussa tänään palttiarallaa 25 euroa laatikko. Perkaa mansikat, mutta säästä roskat ja tee niistä mansikkasiideriä.

Jos sinulla on viininkäymispönttö tai joku vastaava saavi niin toimi näin. Keitä kymmenen litraa vettä. Sillä aikaa kun vesi kiehuu perkaa mansikat ja säästä perät suoraan käymisastian pohjalle. Lisää puolitoista kiloa sokeria ja kaada kiehuva vesi aineksien päälle.

Voit laittaa lisämausteeksi jos sinulla on muutaman raparperinvarren pieneksi silpuksi hakattuna. Odota hetki ja anna mansikoiden hautua kuumassa vedessä. Lisää seoksen päälle kylmää vettä noin 10 litraa ja lisää hiiva.

Jos sinulla on ennestään vaikkapa itsetehtyä omenasiideriä niin kaada yksi pullo sekaan hiivaksi, mutten käytä mustaherukanlehtiä tai jotain ostohiivaa käymisen alkuun saattamiseksi.

Eli noin kolmen viikon käymisen jälkeen jälkimakeutus ja pullotus ja näin sinulla on jouluna 20 litraa valmista mansikkasiideriä.

Laivalla siideri maksaa 50 cl 2,5 euroa, eli vitosen litra kaksikymmentä kertaa vitonen on satanen jonka olit sijoittanut mansikoihin, nyt mansikat sai emäntä ilmaiseksi ja sinä sait siiderin samaan hintaan kuin laivan taxfreestä. Alkon hinta on 3,40 puolikas, eli 6,8 litra, joten jos laskit korkit, hiivat ja sokerit niin niihin voi käyttää sen 36 euroa.

Maku on parempi kuin kaupallisissa esanssisiidereissä, joten kannattaa tehdä, vaikka ei mansikoita itse söisikään, nehän voit antaa vaikka naapurille;)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei ole isäntää jolle tuollaisasta siiderimäärä juottaisin ja naapurikin voi ostaa mansikkaansa ihan ite, puhumattakaan siitä että millä minä niitä mansikkalaatiokoita torilta raahaisin.
Mutta varmaan ihan hyvä resepti.
Aika edullisia mansikoita saa Oulusta.
Mansikat toki maistuisi itsellenikin ja vähempikin riittäisi. Pitikin lähteä tänään torille mutta en sitten viitsinytkään.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Elianny on uusi mansikka joka maistuu suussa makealta. Mutta Zumba on kuulemma vieläkin parempaa, mutta sitä en ole maistanut.

En minäkään siideriä juo, kuin pullollisen viikossa saunan jälkeen eli riittää minulle ja vaimolle vuodeksi ja sittenhän on taas mansikka-aika.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Vois maistua minullekin nyt saunan jälkeen. Kaapissa ei ole kuin viinaa, eikä mitään hyvää plantinkia edes.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #4

Juu, näin saunan jälkeen ja kuuman päivän päätteeksi maistuu viime syksynä tehty omenasiideri, maistuu aivan taivaalliselta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tämän päivän Hesarissa oli mansikan kasvatuksesta. Tuo hinta, jonka maksoit ei tuo mitään viljelijälle. Aika arvokasta hankkia taimet, muokata maat ja poimia tai poimitaa sitten marjat. Hesari oli hinnoitellut kaiken alusta myyntiin saakka.

Kyllä niitä voi ostaa pienen määrän ja tuntea näin tehneensä kotimaisten marjojen viljelijöille hyvää.

Kerran näin TV ohjelman, jossa kerrottiin mansikoiden kasvatuksesta Aasiassa. Moninkertainen hinta mansikoilla suomalaisiin nähden. Ovat luksustuotteita. Me emme mansikoita sellaisina näe. Näin käy, kun niitä on paljon kaupan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kyllä kerran kesässä pitää litran mansikoita syödä, mutta pakastaa en viitsi. Mielummin pakastan vähän viinimarjoja ja nurkista poimittuja vadelmia jos jää yli. Pakastimeeni ei kovin paljon mahdukaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #7

Minä en paljoa pakastemansikkaa talvella syö, letutkin syön raakana ilman mitään lisukkeita, mutta onhan minulla tuo rakas vaimoni, joka tykkää kybällä myös mansikoista, kuten kaikesta makeasta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #10

Minulle kyllä letut maistuu vaikka mansikkahillon kanssa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Viljelijä saa sääriskit ja poimijoiden paimennukset, mutta minä saan ilmaiset marjat. Tämä perustuu hehtaaritukiin ei marjojen myyntihintaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kerran tuttavien datsalla perkasin mansikat ja olin heittää perkeet menemään. Sain sellaisesta tuhlauksesta huomautuksen.

Hyvä vinkki miten tuollaiset osat hyödynnetään.

Meillä on tuhlauskulttuuri. Sen tajusin yhä paremmin tänään, kun juttelin nuoren ystävän kanssa. On asunut Nairobissa, Keniassa lähes vuoden. Kertoi miten kaikki mahdollinen hyödynnetään siellä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tämä oli kirjoituksen pointti, eli ei mitään hukkaan, mitä ystäväsi tekivät perkeillä, jos saa kysyä? Ei kai vaan mansikkasiideriä?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mitä enemmän menee kaatopaikalle sen parempi talouskasvu. Tulevaisuuden arkeologit varmaan ihmettelevät omituista uskontoa ja mille jumalalle sellaiset tavaramäärät uhrasivat.
Niin ihmettelen minäkin mutta sen kultaisen vasikan nimen tiedän: Raha.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Typerä raha, kun antaa rahan valua kaatopaikoille.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Todellisista arvoista puhumattakaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #12

Arvot ovat menneet kyllä roskikseen aikoja sitten, nyt jokainen vain hamuaa rihkamaa, kun ei vara ole ostaa kunnollista.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #15

Ei sellaista roskaa olisi varaa valmistaa edes.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #16

Roska on tosiaan tarpeetonta moskaa. Mutta ihmiset ostavat koska heillä on ostamisen "pakko", moni viettää ostoksilla vapaa-aikaansa, kun ei ole vara mennä mihinkään muuallekaan. Kauppoihin pääsee ilmaiseksi ja ostopakkoa ei ole. Ihmisiin on iskostustunut sisäinen tyhjyys, jonka täyttämiseen he ostavat roinaa, vaikka kukaan ei pakota.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #17

Kukaan ei pakota muu kuin sisäisen tyhjyyden täyttävä mainosaivopesu.
Kaikki naistenlehdet ym propaganda saa ihmiset uskomaan että on pakko nauttia ja hemmotella itsensä shoppailemalla. Katsoin eilen huvikseni kolmoselta tähtösten nautiskeluretkeä Marbellaan. Pitivät ökyrikkaiden uimaallasbaaria paratiisina. Minä en sellaisessa paikassa olisi viihtynyt minuuttiakaan.
Säälittävää sekin kun alkujaan nätit tytöt luulevat kaunistuvansa tekorinnoilla ja luonnottomilla hiuslisukkeilla ja turvottamalla huulensa että näyttävät turpiin saaneilta. Perverssiä

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #18

Täydellinen kommentti, ehkä turpiin saaminen on kaunista, kun saa turpiin omasta halustaan, joka kuitenkin on kaupallisesti ohjattua halua.

Ihmisen on vaikea poisoppia asioita ja markkinat perustavat kikkansa tähän, kukaan ei laita hanttiin, kun kerran on saatu homma käyntiin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #19

Se on sitä "vapaata" valintaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #20

Miksi ei esimerkiksi kouluissa opeteta poisoppimista vanhoista tavoista, jotka ovat aikansa eläneitä. Sen sijasta me suorastaan vaalimme perinteitä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #21

Koulussa on paljon jota pitäisi muuttaa.