Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Maitohappo ja venäläiset kurkut

Venäläiset hapankurkut ovat hyviä. Ja terveellisiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Venäläiset kurkut

Antibiootin vastakohta on probiootti. Probioottinen tarkoittaa ”elämää varten” ja siksi ihmettelen miten vähän me itsestämme välitämme.

Homeopatialle nauretaan, ja etikkakurkkua mätetään suusta alas, vaikka meillä on maistuvampi ja terveelisempi tapa säilöä maan antimia, kuin etikka. Sehän on maitohappo ja maitohappobakteerit.

Tiedekin tunnustaa jo, että probioottisella tuottella voidaan vaikuttaa suoliston bakteerikantaan ja tasapainottaa samalla immuunijärjestelmämme toimintaa, jokta sitten edistää meidän omaa terveyttämme.

Maitohappobakteerien avulla voimme ehkäistä noin puolet lasten maitoruvesta, maitohapolla on vaikutusta hengitykseen, ripuliin jne.

Maitohappobakteerien vaikutus ei realisoidu, kun syömme etikkavalmisteita maitohappovalmisteiden sijasta. Suuri ja mahtava einesteollisuutemme ei suostu avautumaan maitohapolla säilöntään, vaan myy meille maitohappotabletteja, kuin apteekin hyllyltä, vaikka täydellisempi tie olisi syöttää meille terveellistä ruokaa. Niin terveellistä, että muita lisäravinteita ei tabletteina tarvittaisi.

Terve ruoka edistäisi silloin suolen toimintaa ja ravitsisi suolemme limakalvoja muodostaisivat sinne sellaisi pesäkkeitä joita ei tarvitse syöpänä hoitaa. Suoli on ihmisen tärkein elin jos kyse on immuunijärjestelmän toiminnasta. Suolta pitää huoltaa, jotta suoli toimii.

On sinun asiasi ostatko pilleritä vai syötkö terveellisesti.

Maitohappobakteerit auttavat ripulissa, laihduttamisessa, tulehduksissa, Crohnin taudissa, nivelreumassa, paksusuolen tulehduksissa, virtastulehduksessa, hiivasyndroomassa, syövässä ja sydän- ja verisuonitaudeissa.

Miksi ostaisimme maitohappobakteereja pillereinä, kun voimme tehdä helposti hapantuotteita tavallisisita arkisista asioista.

Eli miksi emme tekisi kaaleista hapankaalia, härkäpavuista hapansäilöttyjä härkäpapuja, hapansieniä tai herkullisen hyviä venäläisiä hapankurkkuja.

Kaikki tämä on vain meistä itsestämme kiinni.

Tässä ohje jolla itse olen tehnyt jo vuosia aitoja suomalaisia hapankurkkuja. Ostetaan tai viljellään itse avomaankurkkuja. Koko voi olla 8-12 cm mahdollisimman luomuja tietysti, sillä tehoviljelty hajoaa käsiin helpommin, eli niistä tulee lötköjä, koska niiden kiinteiden aineiden osuus on heikompi. No yhtä kaikki, kyllä niistäkin hapankurkkuja tulee.

Laitan tähän ohjeen kolmen litran lasipurkkiin eli silloin kaikilla varmaan on mahdollista tämä kokeilla.

Reilu pari kiloa kiinteitä elinvoimaisia tuoreita avomaankurkkuja.
50 g piparjuurta
tilliä mustaherukan lehtiä
tammen lehtiä
kirsikan lehtiä , näitä lehtiä ei tarvitse olla kaikkia yksikin laji riittää, mutta jos on niin voi laittaa.
1 rkl karkeaa merisuolaa
noin litra vettä

Asetetaan ensin kurkut joksikin aikaa puhtaaseen veteen likoamaan ja huolehditaan, että astiat ja väliineet ovat puhtaat ja asialliset.

Lasipurkkiin löytyy tiivis kansi ja niin edelleen.

Ladotaan purkin pohjalle ohut kerros herukan ja puiden lehtiä sekä tilliä ja raastettua piparjuurta. Niiden päälle pystyyn tiiviisti kerros kurkkuja ja ripotellaan sitten suolaa sinne noin kolmannes määrästä. Ja aloitetaan seuraava kerros samoin. Kun purkki on täynnä kaadetaan puhdas vesi tyhjään tilaan niin että kaikki kurkut peittyvät nesteeseen.

Laitetaan vielä paino päälle, joko sopivan kokoinen puhdas kivi tai pussillinen keitettyä vettä minigrip pussissa. Pääasia on, että neste peittää kurkut ja mausteet.

Kansi jätetään löysälle ja astia jätetään johonkin lämpimään paikkaan pariksi kolmeksi päiväksi, kunnes käyminen selkeästi alkaa. Sitten kansi suljetaan tiiviisti ja purkki siirretään kylmiöön tai kellariin paras lämpötila noin 2-4 astetta.

Lisävinkkejä:

Voi käyttää valkosipulia, sinapinsiemeniä, laakerinlehtiä jne, jos oma maku sen sallii. Itse laitan valkosipulia ja sinapinsiemeniä edellä mainittujen ainesten lisänä.

Jos haluaa kurkuista aidot venäläiset niin loraus vodkaa viimeiseksi, se säilyttää kurkut myös vihreämpinä. Vodkan määrä on noin desilitra litraa kohti.

On myös mahdollista laittaa hapatteeksi desilitra heraa, tai pari palaa hapanleipää, mutta ne ovat jokaisen oma asia, maitohappobakteerit tulevat mustaherukan lehdistä, eli ne ovat tärkeämmät kuin hera tai leipäpalat.

Kylmässä kurkut saavat olla ainakin pari kuukautta ja sitten vain syömään.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

No nyt meni ohje talteen, kiitos! Tammen lehtiä täytyy käydä napsimassa puistosta, en ole niitä ikinä mihinkään säilönytkään. Tai ehkä tulee joku myrsky, joka pudottaa niitä puista :)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Kiitos ohjeista ja totta varhmaan kaikki ja meile laiskoile tarjolla Oulun kauppahallista iso ämpäri venäläisiä kurkkuja just tuola perintteisellä tyylillä.

Oiskohan missään luomuna, sois vielä parempi juttu.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tampereen hallissa ei ollut venäläisiä hapankurkkuja kun tuonti takkuilee hygieniavaatimustenkin takia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Se Ukraina taitaa vaikuttaa meidän lautasella.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kokeilin joskus, mutta oli työläs ja tulos ei ollut mairitteleva. Nykyään ostan Tammelantorilta Torkkelin hapankurkkuja ja tuotteita. Niitä viljelee aitovenäläinen perhe Kangasalla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jokainen taaplaa tyylillään, mutta uskon vian olleen kurkuissa eikä tekijässä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Hapankaali 24 tunnissa kotioloissa:

https://www.youtube.com/watch?v=3d_7-6mA7jE

Hyvää alkanutta viikkoa ja maitohapporuokahalua!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos Viola hyvä linkkaus, mutta itse laitan kuminaa karpaloiden sijaan. Sehän on maku asia, myös valkosipulia laitan hapankaaliini.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

En ole koskaan laittanut kuminaa, se varmaan antaa hyvänkin maun.

Täällä Suomessa en ole paljon hapattanutkaan kaalia. Joskus entisessä kotimaassani, asuessani maalla, ehdottomasti piti talveksi hapattaa vähän isompikin tynnyri. Säilytettiin jossain porstuassa ja ennen ruoan valmistelua lohkaistiin sitä sieltä pakkasesta kirvellä.Hapankaali keitto talvella oli tosi hyvä!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #10

Tehdään vaihtokauppa, minä kokeilen karpaloilla ja sinä kuminalla, silloin olemme sujut.

Meillä suomalaisilla olisi paljon opeteltavaa venäläisestä keittiöstä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #11

Kiitos Ari hyvästä ohjeesta. Kurkut jo kukkivat ja on pieniä alkujakin.

Saimme viikonloppuna tuliaisiksi aitoja venäläisiä kurkkuja. Jokainen kurkku oli kääritty isoon lehteen. Mietinkin mistä lehdestä oli kyse. Hapankurkkuja kuitenkin ja hyviä. Saimme myös sienisäilykkeitä. He sanoivat sienien olevan valkoisia tatteja. Muita valkoisia tatteja en tunne kuin sappitatin, joka on valkoinen tai hiukan beesi. Jossakin taitaa olla myös valkoisia herkkutatteja, mutta en ole nähnyt.

Söin yhden säilötyn herkkutatin ja olen yhä hengissä. Ehkä ei siis mitään vaaraa.

Venäjällä säilötään paljon maan tuotteita ja käytetään kaikki paljon huolellisemmin kuin me ikinä osaamme.

Kuulin, että raparperin lehdetkin voi käyttää ruokana. Ensin kuumennetaan ja sitten lihatäytettä sisään. En kyllä uskaltaisi kokeilla, mutta ehkä joillakin on kokemuksia niistäkin. Sanoin, että ovat myrkyllisiä, mutta vieraamme olivat eri mieltä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #13

Heh, edesmennyt isäni söi raparperin lehtiä raakana ja meinasi kuolla ennen aikojaan, Hänen aikansa tuli vasta nyt 13.6.2014.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #15

Hei, Ari! Osanottoni!
Äitini aika tuli 15.5.2014 101v.iässä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #25

15. toukokuuta on tyttäreni syntymäpäivä. Pitkäikäistä sukua olette. Isäni äiti kuoli jo 99 vuotiaana.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #15
Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #13

Kyllä valkoisia tatteja on olemassa. Tuliaisesi ovat luultavasti ollet valkolehmäntatteja. Toinen valkoinen tatti on myrkyllinen piruntatti. Sillä on punaiset pillit.
Venäläiset kuulemma keräävät takapihallani ja lähiympäristössäni runsaana kasvavia haisuhaperoitakin. Paitsi että haju on vastenmielinen ne saattaisivat meikäläiselle aiheuttaa vatsanväänteitä. Venäläiset saattavat olla siedetettyjä
syömään sellaista mikä ei kaikille sovi
Mielummin tekisin kaalikääryleitä kun raperperirullia.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #35

Enpä sitten tiedä uskallanko syödä toista sienisäilykettä, jota saimme. En tiedä mitä sieniä ovat. Minua varoitettiin jo vuosia sitten Venäjän puolella olevasta ydinlaskeumasta. Silloin sain lahjaksi marinoituja kanttarilleja.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #37

Täälläkin oli aikamoinen ydinlaskeuma. Olin pahimmassa laskeutumakaatosateessa Tsernobilin jälkeen, enkä ole vieläkään kuollut.
Senkun syöt jos hyvälle maistuu!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #11

Ari Alsiolle :

OK! Vähän myöhemmin syksyllä kokeillaan kuminaa...!

Kesä ei ole hapankaalin aikaa.

Mukavaa Juhannusta!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #14

Syksyllä syksyllä kuka nyt kaalintaimista hapankaalia tekisi;)))

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #10

En ole minäkään tehnyt hapankaalia moneen vuoteen. Siinä on kova hommasuikaloida kaali. Ystävättäreni oli saanut tarkoitukseen höylän vanäläiseltä emigranttianopiltaan. Sain häneltä hyvän ohjeen. Hapankaalisangon voi tosiaankin säilyttää parvekkeella pakkasessa. Kurkut tuskin siitä tykkäisivät?
Suosittelen kuminan kokeilemista.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minäkin tykkään kuminasta hapankaalissa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #21

Mitä kirjoitinkaan Petran blogiin?

Sama maku vaikka akansieni maistuisikin suolaiselle.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #24

Ei kannata kumminkaan hapattaa, luulisin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #31

Räjähdin hysteeriseen hekotukseen:D LOL

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Paula Heinonen on luennoinut paljon probioteista. Mielenkiintoisin asia oli hänen esityksessään se, että suolet ovat ihmisen suurimmat aivot, sen toiminnasta riippuu aivan kaikki.
... edelleen, jos on joutunut antibioottikuurille, vaatisi se noin 1/2 vuoden probioottikuurin (maitohappotuotteet), jotta elimistömme palautuu ennalleen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niin me olemme sitä mitä syömme, kuten Juicekin jo lauloi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kiitos ohjeesta. Vaikuttaa yksinkertaiselta ja huomattavasti helppotöisemmältä kuin hapankaali.
Tammia kasvaa naapuritontilla, mustaherukkalehtiä minun on vaikeampi löytää.
Pitääkö se votka lorauttaa purkkiin heti vai vasta kun kannet suljetaan?
Pitääkö purkki olla niin iso vai voiko laittaa kahteen vähän pienempään. Minulla on vanhoja isoja lasipurkkeja, mutta niihin ei ole kovin tiivis kansi. Kävisikö Lidlin isot kurkkupurkit? Taitaa olla vaja 2 litraisia. Paitsi, että niissä on tiivis kansi koko purkkin voi nostaa kellarista jääkaappiin kun ovat valmiit.
Koolla lienee jotain väliä näissä hapatuksissa?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kyllä käyvät niin liemet kuin lasipurkitkin. Lidlissä on kuulemma juurikin sopivia purkkeja, mutta en ole itse niitä käyttänyt. Joskus maailmassa oli sellainen saviruukkukin jossa oli vesiura kannen alla, se kupli kuin rankkitynnyri ja sitten siitä voi laittaa pienempiin annospurkkeihin ja tehdä uuden satsin siinä isommassa.

Viimeksi tein tavallisessa muoviämpärissä, laitoin tuorekelmun vain tiivisteeksi kannen väliin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Petroskoissa torilla oli miehellä iso valtava tammitynnyri, josta hän paljain käsin koukki kurkkuja. Iltapäivällä piti käsi olla jo kyynäpäätä myöten tynnyrissä, mutta jo vain olivat helkkarin hyviä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jotain hapatusruukkuja olen jossain nähnyt myytävän.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Venäläiset suolakurkut ovat säilöttyjen kurkkujen aatelia. Volgan pohjassa puutynnyreiss hapatetut, sampikalojen ihmettelemät ja pyrstöillään leyhyttelemät.
Niinkuin muinoin venäläisissä klassikkokirjoissa kevyen votkanjuonnin ja henkevän keskustelun lomassa nautitut, paksun tankean smetanan kera, juoksevaa hunajaa päällänsä, siinä se on. Rymättylän ym paikkakuntien "herkkukurkut" kivennäisvesien kera eivät mielikuvitusta auta lentoon.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jos kerran on maistanut aitoja hapankurkkuja ei tule Rymättylän kurkut heti mieleen ensimmäisenä, silloin kun himo iskee.