Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Suosikkiperunasi

Mikä onkaan suosikkimakusi jos kyseessä on tuiki tavallinen peruna? Peruna on Suomen neljänneksi suosituin eväs, joten perunan maku on merkittävä tekijä ostopäätöstä tehtäessä.

Yksi kriteeri on myös perunan viljelyssä käytettävät "kasvinsuojeluaineet" Suomessa lisäaineita käytetään hintsusti vain 0,5 kg / ha, Irlannissa 1,3 kg / ha, Tanskassa 1,4 kg / ha. Saksassa 3,2 kg ha on jo merkittävästi enemmän kuin Suomessa, mutta Hollanti lyö kaikki suomalaiset ällikälle12,7 kg hehtaarille torjunta- ja suojeluaineita, huh huh.

 

Mutta itse perunalajikkeisiin, eli mitä perunaa syöt tai söisit mieluiten, jos kauppiaasi pitäisi sitä tarjolla. Maatiaislajikkeita ei juuri kaupantiskeillä näe.

Niitähän ovat ainakin nämä muutama:

  • Karjalan musta, Wärtsilän musta
  • Lemin punanen, Mikkelin peruna, Sokkalan peruna
  • Lemin kirjava, Lemin käyrä
  • Puikula, Lapin puikula
  • Aikio puikula
  • Kainuun musta, Kainuun kirjava, Vanha musta, Musta peruna, Kuusamon tumma
  • Vanha punainen
  • Jutkula, Jutkula punainen, Punainen puikula
  • Haalikas                                                     (lainaus Wikipedia)

Itse olen maistanut tuosta listasta niukasti puolet, eli Lemin punanen ja kumppanit on maisteltu, listasta uupuvat Hiitolan peruna ja monet muut maatiaiset, mutta on siinä kylliksi jo nyt miettimistä.

Itse ostan torilta tai kauppahallista Pitoa, jos sitä vain siellä tarjolla on. Äitini suosikki oli Reckord, mummoni kasvatti yksin ainoastaan Siikliä.

Nikola on nykyisin suosikkien kärkikölmikossa, mutta minusta se on hyvä vain salaattiperunana.  

Rosamunda on ilmeisesti suosittu uuniperuna ja nykyisin sen laatu ja maku on kohdallaan, joten aika usein tulee sitä ostettua.

Suomessa viljellään kaupallisesti noin neljääkymmentä eri lajiketta, joten olisi kiva saada makukuulumiset eri puolilta Suomea.

Van Gogh on ykkönen tarjonnan suhteen sillä se hallitsee noin reilua neljännestä koko viljelyalasta.

Kun tykkään jauhoisesta perunasta on suosikkilistani Pito, Puikula, Rosamunda ja Suvi.

Mitä ovat sinun makumukulasi nimeltään?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (62 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minun suosikkini on Siikli, erityisesti vastanostettuna se on suurta herkkuani. Puikula on taas mielestäni herkullisin perunamuusina. Ystäväni laittaa neljän hengen annokseen lisäksi 200g voita kokomaidon lisäksi, joten voikohan parempaa makuelämystä enää perunasta saada?

Itseasiassa en tunne montaakaan erikoista lajia kun ostan perunani melkein poikkeuksetta marketeista, eikä niillä juuri erikoislajikkeita ole. Torilla käyn vain kesäisin ja silloin Siikli on se ostetuin ja näyttää meillä pääkaupunkiseudulla olevan se myös kallein perunalajike ainakin kesäisin. Sinistä perunaa ostin kerran vierailleni, mutta ei se ihan ollut kalliin hintansa väärtti, värikään ei ollut niin korea kuin kuvissa:)

Rakastan perunaa ja mikään ruokalaji ei oikein maistu niin hyvältä, jos sen kyljessä ei saa perunaa neutralisoimaan voimakkaampia makuja. Joten on aiheellista kysyä, mikä olisi parempaa kuin kunnon peruna?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Siikli on hyvä varhais- ja syysperuna, mutta talviperunaksi otan mieluiten jauhoisemman.

Sininen peruna maistui aivan makealta, ostin sitä viime jouluna Oulun kauppahallista. Perunan makuun vaikuttaa maaperä ja viljelijän toimet, joten pelkkä lajiketuntemus ei aina riitä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ostan mitä on tarjolla ja yleensä edullisinta lajiketta, usein Van Gogh,
Saatan valkata myös käyttötarkoituksen mukaan, Pito on jauhoinen perunamuusiin sopiva. Puikulat ovat pieniä, jos niistä tekee muusia ne kannattaa kuoria vasta kypsinä ja siinä on enemmän vaivaa kuin jos keittää isoista perunoista.
Minäkin pidän peruunaa parempana lisukkeena kuin riisiä tai pastaa.
Kalan kanssa se on ehdoton. Varsinkin kesäisin ateriaksi riittää hyvin perunaa ja muutama sillipala sekä jotain vihannesta.
Kun sais vielä maistaa entisajan uusia perunoita!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Entisajan uusia perunoita syön joka kesä, mutta pitää tietää että ne on aamulla nostettuja, muuten saa sanoa makuelämykselle hyvästi.

Inhokkeja varhaisperunamarkkinoilla ovat virolaiset ja ruotsalaiset savipellon perunat, jotka ovat halpoja ja syrjäyttävät laadukkaamman ja kalliimman kotimaan perunan. Kilosta on maksettava 4 - 5 euroa jos haluaa ehtaa varhaistavaraa. Virolaista saa alle euron.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tykkään myös valita perunalajikkeen käyttötavan mukaan, Siikliä salaattiin ja Pitoa muusiin. Keittoihin Puikulaa tai Van Goghia ja Rosamundaa uuniin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Ostan mitä on tarjolla ja yleensä edullisinta lajiketta"

Muuan Prisman myymälävastaava sanoi, että edullisinta perunalajiketta myydään noin 20% enemmän kuin sitä on sisään ostettukaan. Sen sijaan kallein lajike loppuu kesken siinä vaiheessa kun vasta 80% sen kilomäärästä on myyty kassan mukaan.

Outoa, eikö totta!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minulla ei ole sellaisia tapoja.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry Vastaus kommenttiin #13

Kerran näin talviaikaan kun kotimaisen tomaatin hinta on pilvissä. Asiakas laittoi pussiin reilusti kotimaista tomaattia, ja punnituslaitteessa painoi edullisen ulkomaisen tomaatin nappulaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #30

Aina joskus Lidlin kassalla kysyvät mitä tomaatteja ovat. Lidlissä kun kassa punnitsee tuotteet.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Suomalainen rehellinen se vain on erehtyväinen immeinen ja aina erehtyy juuri ottamaan vaa´alta halvimman hinnan, ei koskaan kalleinta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #16

Harvoinpa erehdyn kalleinta ottamaan. Jos vaaka antaa väärän hinnan punnitsen uudestaan. Mun lähikaupassa irtoperunaa yleensä on vain rosamunda ja van gogh, ei niistä parane erehtyä.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Entäpä röstiperuna, mikä lajike siihen sopisi?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jauhoisista olen väsännyt, viimeksi rosamundasta kun niitä oli. Ari onkin luetellut lajikkeita.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Miten röstiperunaa tehdään.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #24

Netissä on paljon ohjeita haulla röstiperuna ohje. Alkukokeiluunkin voi sekoittaa joukkoon kananmunaa, pysyy paremmin koossa :)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #27

Onko siinä erona ruotsalaisten perinneruokaan raggmunk t. rårakaka sipulin puuttuminen?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #28

Vilkaisin niitä raggmunk ohjeitä, tarkoittanet että niissä ei ole sipulia? Siankylkeä sen sijaan näkyi monessa olevan. Maun mukkaanhan niitä röstiperunoitakin voi tehdä, joissain ohjeissa on muistaakseni juustoakin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #29

Kaiketi vaihtelee mitä eri puolilla Ruotsia sanotaan raggmunkiksi.
Tarkoitin rårakor johon tulee paljon raakaa raastettua sipulia. En tiedä onko ne enää trendikkäitä. Kuitenkin hyviä ja olen niitä tehnyt.
Taikina harmaantuu äkkiä kun raastettu peruna tummuu. Syödään puolukkasurvoksen kera.
Haluisin lähinnä tietää onko tapana raastaa ne röstiperunat karkeksi raasteeksi. Jossain ohjeessa näytti olevan hieman sipulia. Laitatko sinä.
Eiks Oulun kauppahallissa myydä rössipottuja?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #33

Ainakin minä raastan karkeaksi ja laitan sipulia. Jossain ohjeessa näkyi olevan pieniä tikkuperunoita, mutta mitenkähän ne pysyvät paistaessa koossa.

Oulussa en ole käynyt kuin koiranäyttelyssä, eikä rekun kanssa pääse kauppahalliin. Röstiperunoita on näkynyt pakastealtaassakin, tuoteselostetta en ole lukenut mutta arvelisin että ovat paistamista vailla.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #36

Kiitos neuvosta. Ostin kaupasta muutama iso peruna, ajattelin kokeilla.
Olen minäkin nähnyt pakastealtaassa niitä. Ei innosta.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

En ole lajikkeisiin niin tutustunut, mutta perunoista puheenollen ja kun tuli aihetta sivuttua äsken kyläilijöiden kanssa uusavuttomuudesta puhuttaessa, kehuin, että sinkkutaloudessa paras tapa "keittää" perunat on laittaa ne mikroon. Tähän taitoon minut johdatti mikroni, joka on viime vuosituhannelta, jossa on perunoille oma painonappi nimeltä "baked potato". Se tarkoittaa täydellä 800 W teholla 7 minuuttia. Tietysti perunoita pitää olla oikea massa ja kuudessa minuutissa saa minun mielestäni jo yhdelle annokselle sopivamman massan kypsiksi. Sopivan ajan suhteessa perunoiden yhteismassaan oppii aika nopeasti ja sitten "silmä sanoo oikean ajan".

Perunoiden "keittämisessä" mikrossa on joitakin ongelmia. Jos valitsee liian lyhyen ajan, ne jäävät tietysti koviksi. Jos valitsee liian pitkän ajan, perunan pinta muuttuu helposti kuivaksi ja ryppyiseksi. Jälkimmäiseen auttaa kupu, joka pitää sisällään vesihöyryn ja hieman ylikypsätkin perunat ovat pinnaltaan normaaleja. Eräs vierailijoista tiesi vielä kertoa sukulaisensa käärineen mikroperunat märkään talouspaperiin saman vaivan estämiseksi.

Jos ruokailijoita on useampia, ei mikroa kannata käyttää, mutta sinkulle se on melkeinpä tärkein ruuan valmistustapa.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

No johan. Empä oo moiseen ennen törmännyt.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minun sinkkutaloudessa keitän perunoita kerralla kahdeksi päiväksi. Usein paistan seuraavana päivänä perunat. Välillä saatan tehdä perunasalattia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Mikroperunoita, eli parhaiten sopivat yksinäiselle, mutta ei niissä mitään vikaa ole, jos oikein ne tekee. Toisissa mikroissa on sellainen "haistelija", jolloin perunoiden tulee olla kuivia, muuten "haistelija" laskee kypesnnysajan väärin.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ei täällä "persreijässä" muuta oo, kun Rosamundaa ja Van Goghia, siis irtona. En tiedä mitä lajiketta ne loppukevään varhaisperunat on, mut tulevat Ahvenanmaalta ja maistuvat herkullisille.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ahvenanmaa onkin vielä kotimaista. Timo on kai suosituin varhaisperunalajike tällä haavaa, mutta en tiedä mitä ahvenanmaalaiset pitävät suosikkinaan.

Itse odottelen uutta perunaa, vaikka viikon pari pidempää, että saa kunnollista. Ulkolaisista perunoista ei ole hyviä kokemuksia.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kasvatan perunat itse. Ero kaupan perunoihin on huima. Kaupan perunoissa olen useasti havainnut sinelmiä. Muovipussiperunat varsinkin huononevat ajan kanssa. Makuelämystä niistä ei saa kuin maustetun kastikkeen kanssa.
Jos omat perunat eivät riitä tai ovat hetkellisesti lopussa kaupungista niin torilla on sentään vielä hyvää perunaa.
Siikli on minusta paras. Olen vuosia kasvattanut perunat omista siemenperunosita, joten ovat aika sekalaista sorttia. Pyöreät jauhoisempia ja pitkulaiset paremmin koossa pysyviä ja siikliä pääosin.

Ei perunan viljely vaikeaa ole, mutta viitsimistä se vaatii hiukan. Akantappajalla ajetaan vaot auki ja kiinni. Muutaman kerran kesässä multaus ja hiukan perkausta. Laitan vakoon perunoiden kera kasvuturvetta. Siinä on lannoitusta ihan riittämiin. Toinen mikä auttaa satoisuutta: perunaa ei kannata kasvattaa ikuisuuksia samassa paikassa. Uutta maata tekemällä sato paranee. Sain tänä vuonna pikkuisesta alueesta noin 5 neliötä saman verran perunaa kuin noin kolminkertaisesta vanhemmastsa alueesta. En ollut edes laittanut perunaa menneenä kesänä tuolle pienelle alueelle, vaan olivat edellisestä märästä syksystä sinne vahingossa jääneitä. Tässä "perunamaassa" viljelin herneitä ja ihmettlein kun peruna alkoi kasvaa. Hernekö vielä paransi satoisuutta?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Perunan kasvatus ei ole konstikasta, mutta sen säilyttäminen talven ylitse on, jos ei ole omaa kellaria.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kellariinkin varauduttiin. Olen sellaiseen tottunut. Siellä säilytetään pakastintakin, kun muualla ei ole tilaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #20

Silloin kannattaa kasvatella omat perunat, kun on maata ja säilytysvarmuus. Olen aikoinani kasvattanut perunaa itse ja tulevaisuudessa myös. Nyt ei ole maata eikä kellaria, joten ostossa ovat.

Kaupassa on perunan laatu suhteellisen hyvää, maku vaan on laiha, samoin kuin tomaatin ja oman tomaatin ero.

Rakkausko sen maun perunaan tekee, koska ei tuo viljely mitään rakettitiedettä ole.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #21

Saman olen todennut noista ostos tomaateista ja kurkuista. Maku on hukassa. Ovat ne sitten espanjalaisia tai muita. Raakoina taidetaan poimia. Maku ei kehity. Omat saavat olla kyllin pitkään kasvamassa ja näin saada myös makua. Viime kesä oli oivallinen kasvattaja. On ihan pakko jatkaa kasvatusta, sillä kaipaan niitä hyviä makuja. Rakkautta viljelyyn ja sadonkorjuuseen. Niitäkin tarvitaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Hernehän on perinteisesti vuoroviljelyssä käytetty kasvi joka typellä lannoittaa maata.
Kai sitä edelleen luomuviljelijät käyttää.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Viime kesään saakka olin siiklin, nikolan ja rosamundan ystävä. Timoa välttelin. Itse olen viljellyt kaikkia.

Kesällä käyntini Turun kauppatorilla muutti käsitykseni päälaelleen. Kysyin onko teillä siikliä? Kauppias hymähti; me lähetettä noi siiklit ja timot tyhmil keski-ja pohjoissuomalaisil, ku ne ei oikkeest perunast ymmärrä yhtikäs mittä. Me tääl Turuus arvosteta Anna Belleä.

Ukko oli Anna Bellen osalta oikeassa. Otin pussillisen mukaan. Lisäksi sain perunavalistuneelta kaveriltani Tampereelta sitä 10 kg:n säkin. Kauppahallissakin sitä oli muutama nimellä Annabella- oikaisin.

Aivan loistava maultaan soppaperunana, salaattiperunana kiinteytensä vuoksi. Rosamunda säilytti ystävyyteni jauhoisuutensa vuoksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Annabellasta hyvät kokemukset ja Turun torilta tietenkin, unohtui avauksesta, kun ei juuri muualla ole sattunut kohdalle. Kiitos muistutuksesta;)

Timoa on vaikea vältellä jos ei muuta ole tarjolla, siksi avasin kin tämän, että voi kartoittaa eri makuja ympäri Suomea.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Ari

Ei Annabella, vaan Annabelle

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #34

Kiitos korjauksesta olin kiireissäni kylille lähdössä ja ajatukset jo muualla;)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #34

Annabellen toinen kantaisä on Nicola, eli sieltä tulee muoto ja kiinteys, mutta mikä toinen lajike on siinä yhdistetty Nicolan kanssa?

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Peruna kuin peruna, kunhan muistuttaa pyöreää. Ranskalainen peruna on omassa kategoriassani inhotuin.

Laji kuin laji, muusi syntyy kaikista. Uuniperuna, punainen rosamunda on hyvä.

Minä en kuori perunoita. En kesällä, enkä talvella. Pesen hyvin juuresharjalla... Kattilan kautta suuhun. Perunan tärkeimmät hyötyaineet ovat kuoressa, ja juuri kuoren alla.

Valkosipuliperuna jopa pakasteesta on kohtuullinen. Myös perunasipuli-pakaste josta on vaivatonta tehdä Janssonin kiusausta.

Valkosipuliperunat omatekemänä paremmat.

Ahvenenmaalaiset ovat perunanjalostajia. Osa hyviä, osa pask... anteeksi kehnoja. Perunalastut ohittavat inhottavuudessa ranskikset.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Se on kätevä tuo tieto, että ne parhaat aineet on juuri kuoren alla. Ei tarvitse enempää perustella laiskuuttaan ;)

Kun siihen kuoren makuun tottuu, siitä alkaa pitämään. Uudet perunathan jätetään kuorimatta ja vaikka osa kuoresta on irronnut pesussa, on sitä silti vähän jäljellä. Minun mielestäni uusien perunoiden maku tulee juuri siitä kuoresta. Vanhoissa perunoissa kuorta on liikaa tottumattoman makuun.

Joskus 10 vuotta sitten tein usein mikrolla aterioita. Eräs parhaista aineksista oli kermaperunat ja juustokermaperunat kaupan pakasteesta. En muista valmistajaa, mutta ne oli sellaisia reilusti kermaisia. Muutama minuutti ensin mikrossa, sitten kirjolohisuikaleita päälle ja pari minuuttia lisää mikrossa. Päälle fondia, joka sekoitettiin sulaneen paksun kerman joukkoon. Soijakastikekin kelpaa fondin tilalle hintatietoisemmalle.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Herkullinen muusi

- Rosamundaa 2 kg uuniin märkänä kuoret suolattuina ja pisteltyinä leivinpaperin päälle
- Koon mukaisesti ainakin tunnin / 200 C, kokeile hammastikulla kypsyys, pitää olla hyvin kypsyneitä
- Jäähdytä sormia kestäväksi, kuori tai koverra sisus pois
- Kattilaan voin ja kokomaidon kanssa kuhisemaan hetkeksi
- Käsisurvimella muusiksi
- Lisää suolaa ja maitoa tarvittaessa, pari munan keltuaista ei ole pahitteeksi

PS. Kuoret ovat erinomaisen makuisia voin kanssa, jos vatsa kestää ilman ilmavaivoja

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tämä muusi pitää kokeilla.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Epäilenpä niiden kypsyvän tunnissa, muuten hyvä resepti.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Pirkka punainen 2 kg pussi, jauhoisista perunoista saa helposti muhennosta ja keitossa ne keräävät huokoisina sisälleen lientä...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Koodiväri on jees, mutta lajikkeista ei siellä yleensä ole mainintaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Itse asiassa en edes tunnistaisi eri perunalajikkeita vangoghia ja puikulaa lukuunottamatta toisistaan - ja tuota recordia tietenkin, sillä sitä viljeltiin meilläkin omiksi tarpeiksi. Kevättalvella mustuneimpia sai kantaa kompostiin suoraan maakellarista.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #47

No vaikeahan niitä on tunnistaa multaisina ainakaan, mutta kyllä Rosamunda ainakin on helppo tunnistaa.

Muori tykkäsi tuosta Record perumasta, mutta ei se savikossa kasvanut toivotulla tavalla ja herkkä oli tosiaan mustumaan kellarissa. Hankkijan Tanu on uudempi ja parempi lajike minun makuuni.

Ostara kasvaa isoksi ja ontoksi sisältä, mutta on hyvä kesäperuna.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minä en ole tottunut syömään perunat kuorineen, mutta kuorin keitetyt perunat niin, että vain kuori lähtee, joten terveelliset hivenaineet jäävät.
Kun paistan keitettyjä perunoita paistan kuorineen, kitkeryys katoaa paistettaessa.
Tein kun teinkin niitä röstiperunoita!

http://margaretablafield.vapaavuoro.uusisuomi.fi/r...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minäkin kuorin kuoriperunat, mutta säästän keitinveden ja juon sen sitten jäähtyneenä. Auttaa kihtiin!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Lohkoperunoissahan kuorikin menee hyvästi. Lempparimausteisiin kuuluu timjami, tästä yksi ohje suoraan netistä:

http://www.makuja.fi/reseptit/lohkoperunoita-ja-ti...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Uunissa tai pannulla paistettaessa häviää tosiaankin kuoren kitkeryys.
Muutenkin kannattaa tehdä lohkoperunoita mielummin kuin ostaa niitä pakasteransakalaisia. Ne kypsyykin aika nopeasti.
Minäkin tykkään timjamista. Hienoksihuhmaroitua rosmariinia voi myös varoen kokeilla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #53

Mitenkäs huhmaroit sen rosmariinin? On joskus ollut kuivuneita oksia ja olen yrittänyt vanhalla mitä lie messinkiä huhmareellani, jota myös mortteliksi kutsutaan, mutta sitkeitä ovat olleet kuin mikä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #54

On ne sitkeitä, minulla on pari kivimorttelia, mutta voi olla, ettei valmiiksi kuivatettu purkkimauste ole yhtä sitkeätä kuin itsekseen kuivuneet oksat.

Matti Siikala

Peruna on hyvää myös raakana.
Penskana jo aloin syömään myös raakoja perunoita.
Mutta kypsää en kuori.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Uuniperunat kypsyy nopeammin kuin jokaisen läpi työntää ison rautanaulan.
Tarjoilen laktoositonta muusia johon olen lisännyt lanttua ja porkkanaa maunkin takia.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Meinasin kuolla nauruun tuosta rautanaulasta- uusi kokin työkalu. Uunissa voi kokeilla puutikulla kypsymistä, jotta varmistuu pehmeydestä. Rautanaula kyllä kuuluu timpurin varusteisiin.

... tai "rautanaula" on drinkki, johon kuuluu puolet viskiä ja puolet drambui-likööriä. Nimensä se on saanut siitä, että se iskee päähän kuin rautanaula.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tuo rautanaulavinkki on jo vanha, jonkun kokin suosittelema. Olen kokeillut joskus ja tosiaankin toimii, perunoiden kypsymisaikaa lyhenee kun naulat johtavat lämpöä.
Käytän myös laboratorion tarkoitettua asteikollista desimitta silloin harvoin kun haluan mitata jonkun pienen ainesosan tarkasti.
Sitä drinkkiä en ole kokeillut, enkä meinaakaan. Vaikka miten iskisi ja joskus sellaista saattaisi kaivatakin, en juuri vastenmielisempää juomasotku voisi kuvitella. Liköörejä juon korkeintaan ystävättäreni omatekoista marjalikööriä pikkasen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ainakin jenkkilässä valmistetaan "jalostettuja rautanauloja", kypsymistä nopeuttamaan metallisia uuniperunan läpi pistettäviä puikkoja, joista peruna ripustetaan uuninritilään:

http://www.ebay.com/itm/ROWOCO-POTATO-BAKING-HOOKS...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #58

Niin ja voihan käyttää teräksestä valmistettuja grillitikkujakian.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #59

Nykyisin laitetaan kaikki ruuvikiinityksellä, joten vaihda naulasi ruuveihin. Ne on helpompi akkukoneella kiertää ja aukaista.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #60