Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Kaikki blogit puheenaiheesta Ihmisen tunteet

Maailma on iloisen kirjava. Ahdistaako?

Jokainen meistä haluaa tulla hyväksytyksi sellaisena kuin on. Mutta toisten ja heidän ajattelunsa hyväksyminen onkin jo paljon vaikeampaa. Miten usein minä olenkaan oikeassa ja toinen väärässä!  Miten usein minun tapani tehdä asiat on oikein ja toisten väärä. 

Huutokulttuuri

Ihmisellä on luontainen tarve huutaa jonkin asian puolesta. Ihminen saa sekä keuhkonsa tuuletettua, että purettua ylimääräistä energiaa. Vielä parempi jos samalla vahvistuu yhteisöllisyyden tunne omaan elinpiiriin.

Heimo- ja kyläkulttuurissa naapurikylän asukkaan metsästäminen, kidutus ja syöntijuhlat olivat epäilemättä yhteisön yhteenkuuluvuutta vahvistava kokemus, jossa samalla saatiin tuntemus oman yhteisön paremmuudesta naapurikylän asukkaisiin verrattuna.

SHIT pintaa syvemmältä

Kun ystäväni luki Iltalehdessä viime viikolla julkaistun jutun stressinhallinnan SHIT-mallistani, hän kysyi, enkö pelkää leimautumista SHIT-naiseksi. (SHIT on siis ajattelun apuväline, jonka avulla pääset yli ikävistä, stressaavista tilanteista.)

Tunteiden demppaamisesta ja paluusta sekä polyamoriasta mahdollisuutena (1)

Olen ollut toipuva alkoholisti kohta vuoden ja viisi kuukautta. Join viimeisen kerran 8.12. klo 1935. Yhdeksäs joulukuuta kirjauduin (minut kuskattiin) Minnesota-hoitoon Naantaliin ja elämäni muuttui vähitellen, kun opin tunnustamaan ja tunnistamaan sairauteni. Tämä kirjoitus ei ole kuitenkaan alkoholismista, ei sairaudestani eikä siitä miten siitä voi toipua. Siitä kirjoitin tuon ekan blogaukseni, joka löytyy täältä arkistosta. Tämä kirjoitus on yhdestä niistä asioista, mitä tapahtuu, kun toipuminen alkaa. Tunteet palaavat. Sepä vasta vittumaista onkin.

Tarkkailusta (3) ja riittämättömyyden tunne (raapaisu)

Olin vastikään Helsingin Musiikkitalon kahviossa kokouksessa, Oikeastaan oli kolmas kahden viikon sisään, siitä on muodostunut nopeasti yksi lempipaikoista tapaamisille ja kokouksille. Musiikkitalon kahviossa on samaa kuin minusta vastaavissa kulttuuripaikkojen kahviloissa ja auloissa. Kellään ei yleensä ole kiire mihinkään, ihmiset saattavat tavata lounaalla ennen tai jälkeen kulttuurielämyksen, kaikkeen liittyy vahva kokemisen sykähdyttävyys.

Ilmeet eivät ole tunteita

Hesarin tiedetoimittaja Timo Paukku höpsii otsikolla Ystävärobotti Pepper osaa lukea ihmisen tunteita.  Ilmeet, eleet ja äänensävyt eivät ole tunteita. Ne toki voivat ilmentää tunteita. Mutta tunne on reaktio jollekin, robotti Pepperin tapauksessa reaktio Pepperiä kohtaa. Vanhus on tavallaan vauvan roolissa. Kammottavaa!

Uskalla olla.

Minä pakkaan kitaran suojalaukkuun. Tarkistan tuhanteen kertaan, että jokainen virtajohto ja vahvistin on mukana. Lähtö on lähellä. Sitä ennen, palaan ajassa noin kaksitoista vuotta taaksepäin: innoissani ja unelmissani ostin ensimmäisen kitaran. Tunsin, ettei se olisi vain nurkkapöydän alle jäävä harrastus. Jonakin päivänä, minä soittaisin ja laulaisin.
  Oli epäröintiä, oli hapuilua. Mutta oli halua ja intohimoa. Ainoa este toteutumiselle olisi kahlitsevat ja uhkailevat tunteet. 

Ihmisen määränpää osa XII aistit

Vanhan käsityksen mukaan ihmisellä on viisi aistia: maku-, haju-, näkö-, kuulo- ja tuntoaistit sekä niin sanottu kuudes aisti. Tiede ei ole voinut sitovasti todeta kuudetta aistia, mutta lisäksi on tasapaino- ja sisätuntemusaistit. Nämä aistit integroituvat eli muovautuvat yhteen lapsuudessa, ja niinpä koemmekin ympäröivän maailman useammalla aistilla samanaikaisesti. Ihminen voi vaurioittaa tai menettää jonkin aistinsa tapaturmaisesti tai aistit heikkenevät ihmisen vanhetessa. Aistivaurio voi tulla myös kehityksessä ennen syntymää eri tavoin.

Ihmisen Määränpää osa XI pelko

Pelko on varhaisia primitiivireaktioita. Säikähdämme äkkinäistä ääntä ja valoa tai sen puutetta. Pelkoa voi seurata pakoreaktio. Reaktio on perua niiltä ajoilta, kun olimme aseettomia hirmuliskoja vastaan. Vieläkin pelkäämme suuria eläimiä. Pelkoa on kyllä useampaa laatua. On pieniä pelkoja ja suuria fobioita. Näitä on käsitelty kirjoissa riittävästi. Elämänasenne saattaa tuoda paljonkin turhia pelkoja. Pessimistinen asenne luo paljon turhia pelkoja.

Ihmisen määränpää osa IX taikausko

Meillä on ollut taikauskoa jo ennen kuin olemme nousseet kahdelle jalalle Afrikan savannilla. Ilmeisesti taikauskon voimakkuus vaihtelee eri ihmisissä, mutta sen täytyy olla vanhin uskomuksistamme. Siihen liittyy vanhoja uskomuksia, kuten jos näet mustan kissan menevän tien yli, se tietää pahaa. Tai ettei pidä mennä tikkaiden ali, se tietää onnettomuutta. Nämä vanhat uskomukset todistavat, että taikausko on sisäänkirjoitettuna meihin.

Julkaise syötteitä