Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Mitä kehystys merkitsee taiteessa

  • Tässä ahtaasti rajattu alsistinen työ vailla kehyksiä, vain paspis on näkyvissä.
    Tässä ahtaasti rajattu alsistinen työ vailla kehyksiä, vain paspis on näkyvissä.
  • Tässä sama taulu rajattuna perinteiseti, eli pakotettu pois alsismista.
    Tässä sama taulu rajattuna perinteiseti, eli pakotettu pois alsismista.
  • Tässä taulu tauluna, mutta tausta ja valaistus vielä ontuvat.
    Tässä taulu tauluna, mutta tausta ja valaistus vielä ontuvat.

Taulu nousee toiseen potenssiin, kun se saa kehykset ympärilleen. Vastavalmistunut vesivärityö pelkkänä paperina menee monesti  varastoon, mutta kun sen kehystää se pääsee oikeuksiinsa ja päätyy usein myös seinälle.

Kehyksillä voidaan myös menettää teos tai saada se näyttämään huonot puolensa.

Kävin tässä muutamassa taidenäyttelyssä ja kiinnitin huomiota kehystykseen. Usein kehystyksiä ei ole lainkaan. Taiteilijat eivät halua maksaa kehyksistä, ne ovat melkoinen kuluerä. Taidenäyttelyissä näkee myös paljon kiertäneitä teoksia joissa ei edelleenkään ole kehystyksiä. Monia vuosia vanhoja tauluja on uusien taulujen kanssa näytillä.

Se on merkki, että ammattitaiteilijolla kiertää taulukauppa usein kehää, kaikki ei suinkaan mene kaupaksi, ainakaan heti kymmeneen ensimmäiseen vuoteen. Kun töitä on paljon varastossa on ne halvempaa pitää ilman kehystystä, ei tule niin isoa varastotappiota.

Kehykset kuitenkin tekevät sen viimeisen silauksen. Ei meillä ole tapana myydä asuntojakaan ilman jalkalistoja tai ikkunapuitteita. Ja miltä näyttäisi autot ilman kruusailuja, kuka ostaa sellaisen auton jossa on kaikki listat  ja koristeosat riisuttu.

Kehyksiä, paspiksia ja laseja on monia eri sortteja, jos kehystää itse maksaa siitä ilosta uein enemmän kun veisi taulun kehystykseen taidenkehystämöön. Teeseitsehinta on rasvainen, koska tarvitsee ostaa myös kaikki hukka itselleen, eikä saa hyödynnettyä tukkuhintoja. Saattaa olla, että työhön menee vain murto-osa siitä mitä myyntipakkaukset listoissa ja paspiksissa ovat ja niitä samoja ei välttämättä voi käyttää seuraavaan tauluun, koska siinä voi olla täysin eri värimaailma ja tunnelma.

Minusta myynnissä olevan taulun tulisi aina olla kehystetty taiteilijan toimesta. Aivan kuten asunnoissakin on arkkitehdin määräämät jalkalistat paikoillaan. Asukas tai ostaja voi ne sitten vaihtaa jos ei miellytä, mutta lähtökohtaisesti taiteilija tietää parhaan kehyksen omalle työlleen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Kiinnostava aihe. Mitä varten on taulu?

Taiteilijan tuottama mielenmaisema, muistilappu.

Kodin sisutuselementti.

Huoneen taulu, omien ajatusten kehto.

Joskus on ehkä kätevää pitää taulu kehystämättömänä. Sitten se ajan myötä kypsyy kehystettäväksi. Joskus taulu löytää täydellisyytensä kehystettynä heti olemassa olonsa alussa. Kehystämisessä vaikuttaa myös hintamarkkinat?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hyvää pohdintaa Tarja. Jokainen tietysti taaplaa tai kehystää oman mielensä mukaan.
Mutta olen kehystänyt myös valokuvia ja niissä toimii sama kuttu, aina kuva paranee kehystäessä ja mikä parasta säilyy paremmin.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Mietin seinätilaa. Se tuppaa loppumaan, kun innostuu kuvista. Pitäisi ehkä olla pieni kuvavarasto, josta vaihtelee kuvia?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #3

Tuo vaihtaminen on tuttua puuhaa, eli kun haluaa vaihtelua kaivaa kaapista uudet taulut seinälle. Vaihdetaanhan verhojakin.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Mitä isommat kehykset sen kovempi hintalappu. Tehdään ns. taiteeksi pelkkiä kehyksiä XD

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kehysten koko riippuu kyllä taulun aiheesta, joten ei isoja kehyksiä kannata välttämättä käyttää, jos taulu on kevyt.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Minulla on seinällä löytötaulu, jonka (tosi) vanhasta iästä kertoo myös kehykset. Taulu ei ehkä ole hinnaltaan arvokas, mutta se on niitä huoneen tauluja: jonkinlainen kurkistus menneeseen maailmaan. Siinä taulussa kehys sinänsä, vaikka on jopa melko ruma, merkitsee paljon.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Vanhoihin kehyksiin on todella vaikea maalata uutta taulua, mieluimmin niin että maalaukseen etsitään sopiva kehys, kuin vanhaan kehykseen maalataan uusi taulu.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Antiikkimaailmassa moitittaisiin, jos kehykseen puututaan vanhan taulun osalta. Silloin taulun iän arvioiminen kärsii.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #9

Ei tietenkään kannata vaihtaa antiikkia vanhasta taulusta, jos ne kerran ovat yhdessä jo vuosikymmeniä tai vuosisatoja matkustaneet. Tarkoitin jos joku antaa tyhjät kehykset ja niihin halutaan uusi työ, on se minusta vaikeampaa kuin etsiä uuteen tauluun uudet kehykset.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa Vastaus kommenttiin #10

Vaikeus ei ole este, vaan hidaste. Törmäsin eräässä antiikkikaupassa laatikolliseen erikokoisia kehyksiä. Kimppuun vain sisustajat ja kehystäjät, kehyksiä voi löytää edullisesti, sopivat valokuviin ja varmaan myös maalauksiin. Ehkäpä luonnospiirroksiin?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #11

Juuri noin, ei pidä lainnistua, mutta vaikeampaa se on, kuin mitä aluksi luulisi.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Joo näin on, taulu on hienompi kehyksissä ja totta, mutta ei kiitos.

Mihis mie net kaikki taulut laittasin, jos niissois kehykset ja joitei kukhan ole ostanu, mutta ostas, jos säilyttäsin.

Tai se, että on paljon helpompi lähettää tauluja rullallako kehystettynä.

Nuot kiilakehyskankhaille maalatut ehkä niinki, muttako ihmisillä on omia pyyntteitä kehysten suhteen, niin ei sekhän innosta kehystään.

No vielä se vaiva, ei sekhän mulle käy.

Mie olen joskus kehystäny itte, oli sahat ja jiirilaatikko(?) ja sekihän oli kivvaa aikansa.

Jossei minun taulu innosta, sei oikeastaan haittaa, maalaan pelkästään maalaamisen ilosta tai kerran yks halus pittää näyttelyn minun kans, niin se toi semmoset alustat, joihin sain tällätä sievästi maahlaukset ja runokki niihin, kiitos siittä.

Joo olinko mie nyt oiken negatiivinen änkyrä, no semmonenhan mie olenki, jos sillan kattoo ja ei tämä kommenttitila taijja loppua, pakko ihan itte lopettaa höpättäminen, heips ja hallaus!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ei Hilkka, ei se ole väärin olla kehystämättä, riittää kun tiedostaa kehyksen merkityksen. Onhan minullakin kehystämättömiä toitä vaikka kuinka.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Oukei, niin just ja syänmerkki!

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kun en osaa piirtää, mutta muutama itse otettu valokuva on seinällä, kehyksissä. Totta saivat rahalista "arvoa" kun kehystytin kehystämössä. Mieleisiä näppäyksiä rahan meno ei surettanut.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niin ja valokvasi ei käperry yhdessä seinäpaperin kanssa kun ovat kehyksissä.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa