Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Kodin Kuvalehti otti yhteyttä

  • Slipoveri edestä
    Slipoveri edestä

Kaija Kelhun pienestä haasteesta se alkoi. Neuloin itselleni slipoverin. Onnistuin ja nyt Kodin Kuvalehtikin teki asiasta vielä jutun verkkojulkaisuunsa.

Tässä linkki: https://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/lue/ilmiot/osasinpas-sittenkin-ari-rilla-ja-tiina-kertovat-kuinka-voittivat

 

Juttu on ollut siellä jo tovin. Toimittaja juuri laittoi sähköpostia, että artikkelia on luettu runsaasti. Ajattelin vielä laittaa sen tänne, jos jotain vielä asia kiinnostaa siitähän oli minulla jo oma juttu kevääällä.

Kiitoksia Kaijalle yllytyksestä ja Seijalle neuvoista.

Kiitoksia myös Jenni Tammiselle, hänen lukuisat jutut neuleista sai osaltaan minut innostumaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (57 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Artikkelissa lukee:

"Aikaisemmin olin neulonut 40 vuotta sitten koulussa patalapun ja kaulaliinan. Yleensä me pojat keskityimme veistoon ankaran opettajan johdolla."

Veikkaan, että tarkoitit 50 vuotta sitten?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tarkallensa 53 vuotta sitten, mutta artikkeliin on päässyt lapsus. Minä en ole juttua kirjoittanut, joten en ota kokonaan syytä itselleni. Juha on kuitenkin oikeassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Minä nimittäin virkkasin samoihin aikoihin pesukinnasta ennen kuin veistoa pojille alettiin opettaa myöhemmillä luokilla.

Valkoinen lanka oli muuttunut tumman harmaaksi nyhertämisestä siinä vaiheessa kun kinnas valmistui. Eläkeikää lähestyvä naisopettajamme kiersi pulpetteja haukan katsein ja repi armotta silmukerroksia pois aina niin kauan kunnes havaittu virkkuuvirhe jossain alemmassa kerroksessa oli poistettu. Päälle tuli joskus tukkapöllöä ja karjumista. Sitten taas tippa linssissä jatkamaan virkkaamista ...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #3

Ne entiset opetusmetodit ovat olleet aika rajuja. Muistan kun veiston opettaja hieroi purukumit tukkaan jos joku söi tunnilla purukumia. Tai jos höyläpenkin hakaa löi vasaralla eikä puunuijalla sai kopautuksen siitä puunuijasta päähänsä. Jos kiipeili turhaan lautahyllykössä sai seuraavksi seisoa sen edessä koko loppuajan eli maksimissaan kaksi tuntia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #4

Kansakoulun ensimmäisellä luokalla eräs poika luokastamme tappeli välitunnilla yhtä luokkaa ylempänä olleiden Eeva-Leena (Eveliina) Pokelan ja hänen luokkatoverinsa kanssa. Koska tytöt katsottiin syypäiksi tappeluun, heidät komennettiin seisomaan yhden oppitunnin ajaksi meidän luokkaamme luokkahuoneen perälle. Sillä tavoin heitä ikäänkuin nöyryytettiin koko luokan silmissä.

Tunnin jälkeen ennen poistumistamme luokasta opettaja sitten kysyi tytöiltä mitä he olivat oppineet. Toinen vastasi, että "en minä mitään ole oppinut". Eveliina vastasi, että "minä olen oppinut sen, että jos joku lyö minua, niin en saa lyödä takaisin."

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #5

Opettajien auktoriteetti oli silloin huipputasoa ja he käyttivät sitä reilusti;))

Eveliina oli paljon sittemmin radiossa äänessä. Mukava muisto tuli noista Pokeloista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #6

Itse asiassa hän oli kuuluisa lapsilaulaja jo silloin. Monet levytykset oli tehty vuonna 1962 eli jo ennen tuota kuvailemaani episodia:

https://www.youtube.com/watch?v=WR3ucsQoJMA

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #7
Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #8

Niin, kyllä hänen vanhempansa levyttivät jo silloin, mutta ei tainnut Eveliina vielä levyillä vuonna 1956 itse laulaa. Noita Pokeloiden lastenlaululevyjä oli meilläkin kotona ja niitä soitettiin radiossa aika paljon. Siihen aikaanhan radiosta tuli vielä "Lastenradio" -niminen ohjelma, joka oli hyvin suosittu ennen TV-aikaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #9

Hyvin tuli aina tuo ohjelma kuunneltua ja taisin olla hieman lätkässäkin Eveliinaan jossain vaiheessa;)))

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #11

Hän oli isosiskoni luokkatoveri myös ja kävi kerran meillä synttärijuhlilla. Muistaakseni kukaan ei kuitenkaan pyytänyt häntä silloin laulamaan. ;)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #7

Sitä jäin äsken itsekseni miettimäänkin, että olihan Eveliina radiossa jo aiemminkin. No nythän seki selvisi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #3

Minä jouduin neulomaan sukkia josta sain toisen valmiiksi. Kävin kolme vuotta oppikoulua jossa tyttötkin saivat valita puukäsityötä, siitä tykkäsin kovasti.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #13

Meillä oli kansiksessa lyhyt jakso puukäsitöitä, tehtiin raakalaudasta nuken pöytä ja penkit. Ellen väärin muista niin kastettiin vihreään väriin eikä maalattu pensselillä. Hyvin yksinkertaiset, vähän niin kuin pirtin kalusto, pöydän ja penkkien päätyihin sahattiin kolmiot. Sahaa ja vasaraa siinä oppi käyttämään ellei osannut, eikä sitten muuta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #18

Kai siinä höylääkin käytettiin jos raakalaudasta tehtiin?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #23

Ei käytetty, ja juuri siksi sen raakalaudan muistankin; olisin osannut käyttää höylää kun isä oli opettanut :)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #28

Minä tein oppikoulun eka luokalla raakalaudasta leikkuulaudan, siinä sai käyttää höylää.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #3

LOL, luokallani oli poika, joka virkkasi patalappunsa niin kireää että löi pulpettia vasten jotta virkkuukoukku meni läpi. Opettaja kävi auttamassa eikä poika joutunut purkamaankaan ja valmis siitä tuli, joskin epätasainen.

Muutenkin mukava opettaja, mutta halusi kevätnäyttelyyn extraa jotta kun kaksi oli saanut työnsä valmiiksi niin Raija virkkasi lakananpitsin ja minä jouduin askartelemaan esiliinan, jonka olkaimissa oli koristeina nelikulmaisista kankaanpalasista taitetut kolmiot. - En tullut kysyneeksi paljonko Raijan äiti auttoi ja paljonko jos, minun kyllä jotta ehti valmiiksi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #16

Muistan hyvin kun virkattiin pannunalunen, siitä tuli tötterö halutun litteän sijaan ja kotiin vietynä faija luuli sitä pipoksi.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Ensimmäiset patalaput tehtiin kansakoulussa sahalaitaiselle pahville, jossa oli kalastuslangat, joiden välistä sitten puikkaroitiin mesinkisellä puikkarilla villlangat.

Sitten tuli vuoroon mummun opettamana sukat vaikeine kantapäineen, mutta oppi sen kun yritti.

Edelleen eteen tuli äiteen Husqvarna, jolla opettelin tekemään prässihousut. Ensin kaavat lattialla kankaan päälle ja liidulla merkinnät ja leikkaus. Kone surraamaan, ja tulihan siitä "Armanin" housut". Noin helposti sanottuna- oikaisten.

Vieläkin onnistuu ompelukoneen lankojen pujotus ompelukuntoon ja saumojen tekeminen suorana tai tikkaamalla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Syytä Heikki itseäsi kun aloitit. Tein minäkin neljät suorat housut ja osaan vieläkin tehdä jos niikseen tulee. Kaikkia housuja pidin päälläni myös koulussa. Ensimmäiset housuni tein 11 vuotiaana, tein ne äidin äitysmekosta. Ja kun onnistuivat hyvin äiti osti minulle oiken omaa kangasta ja niistä tein sellaiset levenevät lahkeet jotka olivat kovasti muotia silloin vuonna 1967.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Oli se oppia kaikki- kaikki kankaat käytettiin useasti ties miksi vaatteiksi väännettyinä. Meillä äiti teki kaikki meidän sisarustemme vaatteet alusvaatteista ulstereihin, kasseihin, nahkahanskoihin ja lakkeihin. Isä kuvioi hanskat nahkakoukuilla. Se oli sitä hienoa opin aikaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niinpä, köyhyys ei ollut ilo vaikka se joskus naurattikin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kierrätyksen esiastehan se myös oli, äitinikin ompeli minulle isän vaaleanharmaista housuista takin, jossa oli isot punaiset napit. Olinkohan 5 vee, mutta niin nätti oli että muistan vieläkin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #20

Vanhassa tehdyssä on jo tarinat mukana, kuten räsymatoissa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #20

Tällainen kierrätys oli välttämättömys kun minä olin pikkulapsi. Mitään kankaita ei kaupasta saanut. Minulla on tallalla ensimmäinen pienistä puuvillatilkuista koottu mekkoni.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ti siilloin välttämättä ollut köyhyydestä kiinni vaan pula-ajasta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Oikeastaan sitä ei edes niin ajatellut, kun kaikki ympärilläkin olivat melkoisen köyhiä. Muistan vieläkin kansakoulusta evakkotytön Suomussalmelta, jolla oli jaloissaan aina vain yhdet liian isot kumisaappaat ....niillä mentiin joulu- ja kevätjuhlat läpi, mutta eipä tuokaan niin tavatonta sodan jälkeen ollut. Ehkä hänen veljensä ei edes niinä päivinä päässyt ulos ollenkaan, kun saappaita oli vain nuo yhdet ainoat kaikille lapsille.
Minun hienoin mekkoni oli taas tehty äitini taidoilla tuttavaperheen miehen vanhasta kesäpuvusta, mutta siihen kirjailtiin helmaan kukkia, joten oltiin niin maar hienoja...

Ai, mitenkähän Arilta mahtaisi sujua kankaiseen tyynyynpääliseen värikkäiden kukkien kirjailu mulineelangoilla? Eeh, on liian helppo tehtävä hänelle, pitää miettiä jotain vähän vaikeampaa:) Kohta Ari taas hetkessä kirjailee hienot kuukaset tuosta vain.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #33

Ari ei lähde jokaiseen yllytykseen, mutta kirjailtu on jo. Noista mullinkilangoista en tiedä kyllä yhtään mitään.

Huomenna keskityn näpräämään kissojen vessaan kaakeliseinät. On sitten kateilla kunnon bajamaja.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen Vastaus kommenttiin #33

Talvella pääasialliset kengät olivat suutari Arvo Kurtton tekemät upeat monot jokapaikan tarkoituksiin. Niissä oli aluksi väljyyttä, että kelpaisivat useiksi talviksi. Toiset olivat huopatossut. Joulujuhliin sitten Arvon tekemät karvavuoriset talvikengät. Jos tuli loskaa, pantiin "ankkatossut" päälle.

Kesäkengät olivat paljaat jalat.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #36

Kaksi kenkää eli talvella monot rospuuttoaikana saappaat ja kesät ilman kenkiä:)

Sitten joku keksi tennistossut ja sen jälkeen croksit.

Silloin joskus kyeltiin toisiltamme, miksi elefantit eivät käytä tennistossuja?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #36

Kaksi kenkää eli talvella monot rospuuttoaikana saappaat ja kesät ilman kenkiä:)

Sitten joku keksi tennistossut ja sen jälkeen croksit.

Silloin joskus kyeltiin toisiltamme, miksi elefantit eivät käytä tennistossuja?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kateus vie kalatkin vedestä :) Arin liivistä tuli hiano, intarsianeuleineen kaikkineen :)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Alsismi karkasi käsistä;)))

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hienoa Ari, että voit olla esimerkkinä muillekin miehille, että kaikki onnistuu hienosti, kun vain itse haluaa ja ryhtyy toimeen.

Olenkin tässä miettinyt, että mitä ihmettä sinulle muuta ehdottaisi, jota et ennen ole tehnyt. Tuntuu, että sinulla on kaikki alat hallussasi.

Kaikki keittiöpuolen kokkaukset, säilöntä, viljely ja leipominen. Taide kautta linjan on hallussasi, maalauksista- runoiluun....jopa osallistuminen kansainvälisiin runokirjoihin kykysi myöskin ovat riittäneet!
Kuvanveisto on ensikesänä ohjelmassa, jos en väärin muista ja hevospatsas koristaa teidän pihaa suihkulähteellä rikastettuna ja jopa vielä oikean kokoisenakin. Ja jos oikein arvaan, niin meidän hesalaisten Mannerheimin patsaskin jää lähes toiseksi.

Putkiremontiasi en ole myöskään vielä unohtanut, senkin teit itse! Mietin vielä pääni kipeäksi jotain uutta haastetta, jota et ainakaan helpolla tule tekemään, tai sitten teet tuosta vain:).

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitosta jo etukäteen Kaija. Eilen tuli postissa hevoselle kengät ja kuolaimet. Siitä se alkaa.

Naurattaa kun netissä vanhat ruosteiset kengät maksoivat 5-10 euroa kappale ja uudet sain Turusta 3,30 kpl. Sai vielä valita koon ja etu- tai takakengät. Vanhoissa olisi pitänyt tyytyä siihen mitä saa.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kaija, yritettään yhdessä keksiä: mites Ari olisi sähköhitsaus puikoilla teräkseen tai avestaan tai migillä ? Entä kaasulla metalliplootun leikkaus määrämuotoon ? Entä metallisorvaus ja työkaluhionta 1000-osa millimetrin tarkkuudella ? Mites vääntyisi rauta ahjosta takomalla hevosenkengäksi tai lukon hakaseksi ?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Olen hitsannut ja polttoleikannut, myös sorvannut puuta ja metallia. Takonutkin olen kokeilumielessä. Tyo työkaluhionta ei oel kokemuspiirissä, paitsi koulussa hiottiin paperiveitsi kuvan kirkkaaksi ja yhden riipuksen myös hioin niin kauniiksi, että eräs tyttö vei sen minulta ja piilotti poveensa. Ei ole koskaan palauttanut sitä. Tytön nimikin oli Ira, eli palindromi minusta.

Hiomisesta sen verran, että olen hionut myös Lauantaitanssi parketin MTV:n studiolla.

Osaan myös pysäyttää veren loitsulla ja kantaa itseäni reppuselässä;)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #40

Kyllä vain Heikki tämä on nyt ylivoimaisen vaikeaa, mutta joku paha aukko täytyy Arinkin osaamisessa olla?? Yritetään vielä asettaa mietintämyssyä tukevammin päähän....

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen Vastaus kommenttiin #45

Kaija, kokeillaas tätä, kun Ari on myös kuva-ja sanataiteilija, mutta; osaatkos Ari virittää pianon, soittaa sitten Kesäillan valssin. Für Elisen tai Turkkilaisen marssin ja sitten perään haitarilla Paul Norbacakan Varisevat lehdet ?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #52

Jo keksitte, en osaa soittaa;) En sitten lainkaan, paitsi suutani tietysti. Sama koskee laulua. On niin puinen ääni, että kuulijoilla mnee tikkuja korviin.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen Vastaus kommenttiin #53

En minäkään osaa maalta kuin suoraa seinää puhumattakaan että suti jotain kuvaisi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #54

Ei tavoite ole osata kaikkea, vaan nauttia kaikesta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Niinhän se entinen kirvesmies sanoi, että "metallimies tekee tuhannesosamillin tarkkuudella, mutta timpuri tekee just".

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #41

Näin se on Tuomo, jos maalarin maalirissa on tuhannesosamillinkin irti seinästä ei maalaus onnistu, kun tela ei pyöri.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #42

Rakennusalalla on hieno "lajihuumori". En tunne sitä sisältäpäin, mutta jotain olen sattunut ammattimiehiltä kuulemaan. Kun muurari teki uunia, sattui paikalle näsäviisas putkiasentaja:

- Tuo se on helppo homma. Mihin ei käy kivi, siihen pannaan kuraa - ja päinvastoin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #43

Pitää kutinsa.

Vaan muuraritkaan eivät aina tiedä pitääkö lasti tiilet kiinni toisissaan, vaiko irti toisistaan?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #44

Onko Ari sinun muuraamasi takka, johon myös annoit täällä noin vuosi sitten ohjeita, jos nyt oikein muistan, niin pysynyt kasassa?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #46

On kasassa ja nytkin mittari näyttää yli sataa astetta, vaikka eilen viimeksi lämmitetty. Tänään en lämmitä, sillä on niin lauha ilma. Oikeasti se toimii hyvin, koska teen siin nykyisin myös paljon ruokia. Karjalanpaistia toissapäivänä viimeksi.

Ensin paistoin kolme pitsaa sitten paahdoin paistin lihat ja illemmalla paisti uuniin kun uuni on jäähtynyt. Vielä aamulla voi uunipuuron tehdä jälkiuunissa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #44

Jos pitäisi valita joko - tai, en osaisi vastata. Siispä: sekä - että.

Puuseppä teroitti työkalujaan ja muisteli: "Vaikka isäni oli köyhä mies, niin aina sillä oli liukkaat viilat."

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #47

Laasti minun mielestäni pitää tiilet tiukasti irti toisistaan;)))

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ensiksi onnittelut Ari Alsiolle kun pääsi Kuvalehteen! Hieno juttu!

Jos sopii, niin Arin lisäksi miesneulojista mallia Maailmalta blogissani:

Neulova Mies – Uusi Muoti-Ilmiö?

http://viovio.vapaavuoro.uusisuomi.fi/viihde/23667...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Onnea Ari! Kannatti tulla neuleineen esille. Nainen ei olisi uutiskynnystä ylittänyt tuolla alueella.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Paitsi, että kaksi naista on siinä samassa artikelissa.

Miksi naiset aina dissaavat itsensä, eli ei naiset jne...

Minähän siinä vähemmistö olen ja kun katsoo neulovia miehiä niin todella suurena (pienenä) vähemmistönä olemme naisten joukossa.

Se on kyllä totta jos en olisi neulonut ja sen jälkeen vielä mainostanut sitä täällä ei kukaan tietäisi.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Minulla on ihana neulekirja jossa tuollaisia Arimaisia neuleita, värien loistoa. Kaffe Fassett oli neulemestari 90luvulla.
Minulle se on vain ihana kuvakirja,olen ainoastaan villasukkatasolla neulojana.

Oikeastaan meillä Lapissa sanottiin sukka kudotaan. Neulominen suoritetaan ompelukoneella.

Sieltä Googlesta löytyy hienosti harmaantunut 79v Kaffe värikkäiden luomustensa keskeltä. En osaa laittaa linkkiä. Käsityön ystävät, kannattee käydä katsomassa.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa