Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Nuoruus ja alsismi lisääntyivät

  • Ari Turusen muotokuva
    Ari Turusen muotokuva
  • Tässä toinen valokuvista.
    Tässä toinen valokuvista.

Nuoruuteen liittyy pelko ikääntymisestä ja vanhuudesta. Toisaalta asian voi kääntää niin, että nuoruushan lisääntyy kun mittariin tulee vuosia lisää.

Ystäväni Ari Turunen täyttää tänään 50 vuotta. Hän on siis vuoden nuorempi kuin 49 vuotta nuoret.

Paljon onnea kaimalle, vielä kerran ja kiitos eilisestä jolloin jo aloitimme juhlimisen. Tänään jatketaan lisää...

 

Hiukan tuosta taulun tekovaiheista:

Kyselin Arin tyttäreltä Sannalta, että josko tekisimme yhdessä Arille taulun synttärilahjaksi, mutta Sanna ei uskaltautunut leikkiin mukaan vielä tällä erää. Sanottakoon tässä kuitenkin, että Sanna harrastaa myös itse maalaamista.

Hän kuitenkin antoi vinkin, että eräs auto on ollut iskälle rakas. Ajattelin tehdä taulun sen ympärille ja luulin sitä joksikin lapsuuden leikkiautoksi tai leluksi. Sannalla ei ollut kuvaa autosta , eikä yllätyksen vesittymisen vuosi sitä voinut suoraan Arilta kysyä. Onko sinulla kuvaa autosta, jonka haluan maalata sinulle yllätykseksi???

No monien vaiheiden jälkeen kaksi kuvaa löytyi Arin vanhempien kesämökin kuva-arkistoista. Harmikseni huomasin, että auto oli musta. Mustaa kun on kehotettu käyttämään mahdollisimman vähän, vaikka sitä meneekin eniten valkoisen lisäksi;P)

No mustasta aloin taittaa harmaan kiven kautta uusiin väreihin ja silloin nousi mieleeni jo käytöstä poistetut kilometripylväät. Kilometripylväs osottautuikin kaikessa yksinkertaisyuudesaan taulun vaikeimmaksi maalattavaksi.

Kilometripylvään alla näkyvät punaiset ja siniset pallukat ovat mustikoita ja puolukoita, se alue kuvaa syksyä ja ruskaa, eli aikaa jolloin syntymä on tapahtunut.

Auto on asetettu keskelle, koska sehän oli ajatuksen lähtötilanne. Ari matkustaa paljon eri puolille maailmaa työnsä puolesta, joten auto "lentää", ja olihan Suomessa rallipuolella sellainekin kuuluisuus jota kutsuttiin "Lentäväksi suomalaiseksi"!

Timo Mäkinen oli ensimmäisiä ralliajajia, joista alettiin käyttää nimitystä "The Flying Finn", "lentävä suomalainen."

Kun taulussa on "pösö, niin pitää muistaa ajankohta, jolloin Peugeot'lla  Marcus Grönholm voitti maailmanmestaruudet vuosina 2000 ja 2002  kartturinaan Timo Rautiainen. En tiedä onko asioilla yhtäläisyyttä Arin autovalinnalle ja sille että hänen poikansa on ristitty Timoksi.

Tauluun oli nyt jo maalattuna virstanpylväs jossa luku 17 takoittaa vuotta 2017 ja  kilometrit takanapäin ovat siis 50. 

Auton renkaista nouseva pölypilvi, muistuttaa meitä vauhdista ja asioiden katoavaisuudesta, se mikä oli ennen suurta ja kaunista muuttuu pöliseväksi maantietomuksi ajan hampaan kuluttaessa meitä kuin pyitä maailmanlopun edellä.

Sitten sattuma astuu peliin mukaan, eli kun olen hakemassa Arin vanhemmilta valokuvia on heidän ruokapöydällään postikortti kukkamaljakkoa vasten kallellaan. Siinä kortissa on Oulun maamerkki eli Toripolliisi.

Tämä Kaarlo Mikkosen valmistama patsas paljastettiin syyskuussa 1987, eli tasan 30 vuotta sitten ja onhan tuo autokin liki niiltä vuosikymmeniltä. Toripolliisi vain sai taulussa Arin kasvot. Pilke silmäkulmassa mietin sitä, että pystyykö Ari enää koskaan Oulun torilla hymyilemättä katsomaan Kaarlo Mikkosen aitoa Toripolliiisia;)

Taulun alareunassa auton alle jäävä keltavihreä alue on viheriä nurmikko jossa voikukka on täydentämässä kesän auvoisuutta.  Se on ikuinen kesä, joka meillä suomalaisilla on aina mielessä, olemmepa syntyneet syksyllä tahi talvella, kevään ja kesän lapsista puhumattakaan.

Kesä meille suomalaisille merkitsee elämää, jonka yli Ari nyt autollaan kiihtyvällä tahdilla lentää. Kilometrit karttuvat ja pöly lentää, mutta itse mies on yhtä totta, kuin Oulun torilla seisova "hymyilevä" Toripolliisi.

Onnea ja menestystä ja toivottavasti kesän vihreää nurmikkoa, eli nuoruutta Sinulle riittää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mainio tarina ja mainio taulu, molemmista tuli oikein hyvälle tuulelle.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jos yhdenkin saa onnelliseksi tai hyvälle tuulelle se on paljon se. Parasta on , kun vanhemmat ja tytär pitivät muotokuvaa näköisenä;)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

On ihan siinä ja siinä, kääntyykö auton takasivuikkunan yläreuna laskeutumaan liian loivassa kulmassa, vai vastaako se sittenkin todellista esikuvaansa Peugeot 205:ttä.

https://www.tradebit.com/usr/repair-manuals-center...

Ennen kuin klikkasin kuvan suuremmaksi ja erotin Pösön leijonalogon, oletin auton olevan VW Polo.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thu...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tuomo on oikeassa, kaari voisi olla jyrkempi. Ehkä taiteilija, eli minä olen ajatellut saada "lentävyyttä ja vauhtia" lisää virtaviivaistamalla takapokaa;)

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Loistavaa..mahdanko olla oikeassa,kun olen huomaavinani tekniikassasi melkoista kehitystä.ei niin,että aikaisemmissakaan olisi moittimista ollut
Tuollainen on arvokas lahja..ei siinä kristallivaasit pärjää..

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kuten olen aieminkin sanonut, viimeisin työ on oltava aina paras siihen astisista, niin silloin kehityksen suunta on oikea.

Kiitos huomiosta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Hienoa alsismia!

Sopineekö tähän savolainen vastaus vähän eksyneelle turistille?
- Mihin päin tästä on tuo 17 kilometriä?
- Eeköpä tuo liene joka suuntaa.

Pidän tätä ihan savolaisuuden helmenä, koska vastaus on kaiken tieteen mukaan täydellinen ja sen lisäksi vielä täysin käyttökelvoton kysyjälle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Toinen vastaava:

-Meneekö tämä tie Varkauteen?
-Eehän tie mäne minnee, tiehän pyssyy paekoellaan.
-Mutta pääseekö tätä tietä Varkauteen?
-Ka, piäsöö piäsöö, jos että halua suoraan männä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Nuo luvut voi pyöritellä myös näin.
17:50 eli kymmentä vaille kuusi --- kymmentä;)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Naapurini Jäämäentiellä täyttäessä tasavuosia, hänen pihalleen ilmestyi kivinen kilometritolppa, jossa vastaavat numerot.

Taulun asennosta tulee mieleen purjehduskaverista ottamani kuva, siinä mies on vinossa, samoin vene sekä taivaanranta ovat vinossa, vain rommilasi on suorassa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Merellä rommilasin on syytä pysyäkin suorassa, muuten lantrinkia tulee liikaa.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa