Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Uusi ja 40 vuotta vanha

  • Tässä yksi uusista, eli eilen valmistunut.
    Tässä yksi uusista, eli eilen valmistunut.
  • Tässä 40 vuotta sitten valmistunut villalangan pätkistä ja säkkikankaan palasesta muodostunut.
    Tässä 40 vuotta sitten valmistunut villalangan pätkistä ja säkkikankaan palasesta muodostunut.
  • Tässä tulevan betonihevosen malli, eli hevosen perään tulee vanha niittokone.
    Tässä tulevan betonihevosen malli, eli hevosen perään tulee vanha niittokone.

Kaija Kelhulle lupailin laittaa kuvan yhdestä ensimmäisitä töistäni, jotka ovat päässeet kehyksiin. Kolme kurkea, jotka on vain ommeltu säkkikankaaseen. Tarvikkeet eivät maksaneet mitään, olivat vanhoja langan pätkiä ja veden kovettama säkkikankaan pala josta leikkasin kovettuneet ja ruskistuneet osat pois.

Tuo harmaa lanka on minun villapaidan jäämälankaa, muistaakseni siinä oli jotain mainintaa "Vilukissasta", muut pätkät ovat ties mistä asti jossain laatikossa olleet.

Uusin työ on akvarelli joka on kehystykseen menossa. Siinä on Atte-koira taustalla ja emä Olga välissä ja edustalla istuu Aamu-tyttö.

Se hevonen ei tule tuon mallin mukaan jonka tuohon laitoin, siitä mallista otetaan vain valjastus. Ostin viimekesänä vanhan hevosvetoisen niittokoneen ja sen eteen se betonihevonen pitäisi tehdä kesällä.

Ajattelin sellaista ravaavaa lämminverioria tuohon eteen, joka juoksee häntä lipulla, mutta nyt voi jokainen ehdotella mitä mielikuvia itsellä on.

Myös huovutus aiheena kiinnostaa tässä blogissa;)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Jaahas..eli että tällaista tällä kertaa...
Alsio-Haukkulan perheen varsinainen herrasväkihän se siinä,eikä oo huano tääkään.
Mut sitte toi toinen..samantien,kun kuvan avasin pamahti päähän,että täähän on ,kuin joku vanha egyptiläinen kuvakudos..ruokoja ja Ibiksiä..aivan hieno..ETTÄ..voitan ensin vähän rahaa lotossa ja tulen tuon ostamaan sulta sitte :) tuo vaan hiveelee silmää ja mieltäkin..selittää en osaa..miks,mutta ei kai tarvitsekkaan..huovutuksesta mulla on vaan joku hämärääkin hämärämpi käsitys.. ... ...hoksasin,että milläs koneella mä tässä taas istunkaan..kysäisin kaveriltani Wiki Pedialta,joka tietää kaiken,eli,ettääää..aha..tommosta..multa ei luannistuis,eikä hermot kestäis,mutta,kuvista kun kattelin,niin lopputulokset on varsin kivan näköisiä..ja pollestakin pitäis tehä pysti..ootta tyä aika äijä.. :))..vaan kun on luova aivotoiminta ja taitavat kädet ja näkevät silmät niin mikäs ettei.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos Hannu, mukavia asioita juttelet;) Tarkoitan, että korvatkin tykkäsivät vaikka vain hiljaa luin, lukivat ajatukseni.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Kappas tuota..huomasitko,että pykäsit tässä seuraavan taulusi aiheen...
ajatuksia lukevat korvat..nääs niikö nimittäin.. :)))..jos sellaisen teet,niin ostan senkin sitten niillä lottovoitoillani :))
..ei..pitää mennä nukkumaan..alkaa mennä levottomaksi..ja voimiakin pitää kerätä huomiseen kohtaamiseen..henkilökohtaisen terveysasemasairaanhoitajani kanssa... ... taivas varjele!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Hannu, hämäläiselle sytytti että jos aiot voittaa lotossa niin muista sitten lotota. Ei se tietääkseni muuten onnistu.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Seija mä pystyn harhailemaan ja haahuilemaan melkein missä asiassa tahansa erittäinkin sujuvasti,mutta lottokuponkien jättö on selkäytimessä..just vasiten tulin kaupoilta..ostin viiking loton..no joo tuolla laatikossa on toinenkin näköjään..luultavasti öylön ostettu no ants kattoo ny..

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kyllä sinä olet taitava Ari!! - - Sitä olet ollut jo nuorenakin, kun olet tuon japanilaistyylisen tasapainoisen lintutyön saanut aikaan, työn jälkikin on aivan erinomaista.

Tuo koiratyö on kertakaikkisen ihana, värit ja sommittelu puree minuun kuin häkä ja ihan aikuusteen oikeesti kehun, ilman ylisanoja. Melkein voisin sanoa, jos oikein muistan sinun aikaisempia töitäsi, niin tämä on niistä ehdottomasti paras näkemäni teos! Pane se kunniapaikalle olohuoneeseen.

Tuo hevosaihe toteutettuna oikean kokoisena työnä on kyllä sinun kunnianhimoisin tavoitteesi, sillä ei ole helppoa saada sille suhteet oikein ja vielä pysymään pystyssäkin ilman näkyviä teräspalkkeja. Näin ainakin olettaisin? Vaikka se viime kesän uunin muurauskin oli vaikea työ. Olet sinä ihme mies...pitäisikö vielä lisätä: suomalaiseksi? :) Tai ylipäätään mieheksi, jolla on noin monipuoliset taidot niin kovin erilaisilta aloilta, kuten tässä on jo siitä aikaisemminkin ollut puhetta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos Kaija kehuista, mutta kuten olen aina sanonut viimeisin työ pitääkin olla aina paras, muutenhan kehitys pysähtyisi. Aloitin vuosi sitten akvarallien harjoittelun ja pidin kesällä ja syksyllä uuninmuuraus ja kylppäriremonttien takia taukoa, joten harjoitus jatkuu nyt kuukausien tauon jälkeen.

Tarkoitus on oppia akvarellien teko omin avuin. Helppoa se ei tietysti ole valkean paperin edessä, mutta kun saa muutaman vedon paperille ei mikään tai kukaan häiritse;)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minäkin olen kokeillut akvarellien maalausta, mutta se on liian vaikeaa tälläiselle nyhertäjälle. Siinä pitäisi olla nopea ja siveltimen käytössä on heti onnistuttava, muuten työ on pilalla. Ystäväni on yrittänyt saada minua jo monena kesänä mukaan akvarellikurssille, mutta olen enemmänkin spontaani minä- itte-tekijä, joka haluaa toimia vain yksin omaksi ilokseen...Pastelli-liidut sopivat minulle parhaiten, jos pitäisi valita joku muukin laji kuin öljyvärit.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #5

Eilen käväisi jo mielessä myös omien piirrosten ym. teko, kun keskustelimme alueen historiasta. Minulla on vian mielikuvia ihanasta puutarhasta, jotka pitäisi muuttaa kuviksi. Vaikeaa se voisi olla.

Arin työt ovat omaa luokkaansa. Erityisesti ihastuin tuohon ensimmäiseen käsityöhön. Sehän jo osoitti mestarin syntyneen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #7

Kiitos Irja, tuo innoittaa kokeilemaan huovutustakin. Vaan mitä muuta voisi huovuttaa kuuin huopatossuja ja patalappuja?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #8

Ostin jostakin ehkä Sinellistä huovutuslankaa runsas vuosi sitten. Teimme lasten kanssa joulukoristeita. Voisi niistä pääsiäiskoristeitakin tehdä ja korujakin ja vaikka mitä ikinä mielikuvitus on vain rajana. Helppo aloittaa sellaisella ja kokeilla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #9

Irja, huovutuslankoja myydään mielestäni askarteluliikkeiden lisäksi lankakaupoissakin, ja marketeissa lankojaan myyvällä Novitallakin on muistikuvani mukaan joku, Huopanen(?).

PS. Oulussa on ainakin tämä, ko. ketjulla on "hehtaarimyymälöitä".

http://www.lankamaailma.fi/myymalat/lankamaailma-o...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #9

Minä ostin kerran torilta harmaan huovutetun lakin, jossa oli punaiset pirunsarvet samaan hintaan, mutta kukaan ei kehdannut kävellä minun kanssani, kun sen lakin päähäni pistin. Miksiköhän? Minusta huumori on aina paikallaan:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #16
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #8

Käsityölehdissäni on huovutustöitäkin, selailen jossain vaiheessa ja vilkaisen mitä niissä on.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #8

Ostin Tallinnan torilta kivan ja tosi värikkään huovutetun pienen olkalaukun puhelinta varten. Se on kiva ja kevyt kantaa olalla. Hihna on myös huovutettua pötköä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Oho Ari, lintutyö on käsityönäkin taitavasti tehty ja osaat näköjään ketjupistojakin. Tykkään siitäkin miten kaislat taipuu. Koirataulu on hyvin sommiteltukin, mutta ans kattoo millainen hevonen tulee, sanovat että hevonen on niitä vaikeimpia. Aikamoisen haasteen olet ottanut.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Selittäkääs nyt hevosmiehet ja -naiset: miksi niittokone on liitetty hevosen valjaisiin sekä aisoin että ketjuin?

Minulla on lapsuusmuistonani erittäin vahva ja vaikuttava mielikuva enostani niittämässä hyväkasvuista peltoa juuri tuontyyppisellä koneella. Rotevatekoinen ruuna Pemu vei urakan läpi ilman lepotaukoja, mutta olipa hevosen suu kuohkeassa vaahdossa ja kyljet hiestä likomärät! Jos olivat ennen miehet rautaa, niin sama piti kutinsa myös työhevosten suhteen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Selittäkääs nyt hevosmiehet ja -naiset: miksi niittokone on liitetty hevosen valjaisiin sekä aisoin että ketjuin?"

Ei hajuakaan, mutta kai siihen loogiset syynsä on että se systeemi toimii.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kärri, reki, kylvökone, kyntöaura ja haravakone kulkevat kiltisti pelkkien aisojen varassa, mutta entä niittokone? Valitettavasti muistikuvani ei tunnista ketjusysteemiä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minunkin kokemukset ovat yksillä aisoilla, mutta tuossa on selityksenä hevosen vetovastus, eli ketjut vetävät alempaa ja se on hevoselle helpompaa. Ajattelin kuitenkin tehdä niittokoneen yksillä aisoilla, jo sekavuutta selkeyttämään.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jaaha, mitäpäs tuota kyselemään. Linkin kautta ilmenee, että kahdet aisat (siis aisat + ketjut) tehostavat hevosen työtä nimenomaan niittokoneen vetämisessä.

http://www.tyohevosharrastajat.net/vinkit/vempelee...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Olin piirakan paistossa koko päivän ja olitkin jo löytänyt vastauksen itse;)

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa