Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Taidenäyttely Neliögalleria Jouko Alapartanen Oulusa

 • Henkien talo öljy kankaalle 110 x 135 cm

Arvostelu nimellä kuva 1
  Henkien talo öljy kankaalle 110 x 135 cm Arvostelu nimellä kuva 1
 • Oma kuva öljy 115 x 120 cm

arvostelu kuva 2
  Oma kuva öljy 115 x 120 cm arvostelu kuva 2
 • Kettujoen kuu öljy 150 x 200 cm

kuva 3
  Kettujoen kuu öljy 150 x 200 cm kuva 3
 • Kolmasosa kolmiosaisesta taulusta L´eda öljy  90 x 270 cm 
kuva 4
  Kolmasosa kolmiosaisesta taulusta L´eda öljy 90 x 270 cm kuva 4
 • Pieni yksityiskohta teoksesta Psychedelic kirkko öljy 100x 100 cm
kuva 5
  Pieni yksityiskohta teoksesta Psychedelic kirkko öljy 100x 100 cm kuva 5
 • Psykedelia antifilosoficus EI logigo st. vitutus 
öljy, 164 x 215 cm 
kuva 6
  Psykedelia antifilosoficus EI logigo st. vitutus  öljy, 164 x 215 cm  kuva 6
 • Violetti lohikäärme öljy 100 x 100 cm

kuva 7
  Violetti lohikäärme öljy 100 x 100 cm kuva 7
 • Niccolo Paganini lyijykynä

kuva 8
  Niccolo Paganini lyijykynä kuva 8
 • Muotokuva ? keramiikka k 38 cm

kuva 9
  Muotokuva ? keramiikka k 38 cm kuva 9

Kävin taidenäyttelyssä pitkästä aikaa. Ajattelen samalla kuka niissä nykyisin lopulta käy? Netti on valmiiksi kuvia täynnä, museot ovat ääriään myöten täynnä taidetta, eikä Guggenheimikaan ollut kannattava ajatus.

Taide kuitenkin elää vahvasti, vaikka kauppa voisi käydäkin vauhdikkaammin. Nyt esittelyssä oleva Jouko Alapartasen näyttely Oulussa galleria Neliögalleriassa on käymisen arvoinen näyttely kaikin puolin.

Yrittäjäpariskunta on laittanut gallerian aivan Oulun rautatieaseman läheisyyteen Asemakatu 37. Heillä on tapana laittaa näyttelyn kuvat asiallisesti nettiin, niitä voitte käydä katsomassa täältä.

Taiteilija Jouko Alapartanen tuli minulle tutuksi keväällä kirjoittamani blogisarjan myötä.

Hän on omien sanojensa mukaan  kiinnostunut Dysseldorfin kolukunnasta ja sen mukaan tietysti romanttisesta fotorealismista. Taitelijan töissä on mukavan mahtavat värit ja uusia väriinnovaatioita on uskallettu käyttää maltillisesti. Myös vanhat kliseet on haluttu tuoda arvostelijoiden eteen uudistettuna.

Taidemaalari Jouko Alapartanen asuu ja työskentelee Rovaniemellä.

Itse näen hänen teoksissaan tietysti niin hyvää kuin pahaakin. Pahasta en juurikaan saa selkoa kun se on niin vähäistä, kokonaisuus on mahtavaa katseltavaa.

Teoksen nimissä olisi kuitenkin mielikuvitukselle hieman enemmän mahdollisuuksia. Taulu jossa on vain kuu ja pilviä on saanut nimekseen omakuva (kuva2). Siinä minusta on taiteilija hankkinut ensin kehyksen ja sitten alkanut miettiä mitä kehysten sisään maalaisi omakuvasta on tullut kuutamo, joka ei työnä ole hassumpi, mutta ei varmasti vastaa taiteilijan näkemystä itsestään.

Kuva 1 eli näyttelyn nimikkotaulu Henkien talo on parasta näyttelyn antia. Siinä on aihe saatu mahtavien värimassojen avulla vajoamaan suoraan katsojan päänuppiin. Aihe sinäsä on ikävän arkinen. Taiteilijan kotitila siinä on jäämässä tyhjän päälle ja muuttuu henkien taloksi, kun yksikään perillinen ei ole joko kiinnostunut tai ei kykene ostaaman muita sisaruksia pois kuvioista. Tyypillinen tarina autioituvassa Pohjois-Suomessa ja muistuttaa meitä meidän huonnoista hetkistämme, mutta ah, niin romanttisella tavalla.

Kuva 3 Kettujoen kuu antautuu katsojalle varsin jykevänä ja todellisena, nuotion loimu alkaa elämään katsojan silmissä ja päätyy lopulta tuijottamaan hirven oikeaan silmään. Teos vangitsee katsojan välittömästi ja tämä teos sopisi mielestän vaikkapa jokun viraston aulaan. Miten olisi löytyisikö esimerkiksi valtion laitoksista tilaa Viikissä tai jossain muualla kolmen ämmän sektorilla, eli maa- ja metsätalous ministeriössä.

Kuva 4, eli tästä on vain yksi osa kuvassa näkyvissä kokonaiskuvan löydätte neliögallerian kotisivuilta. Tämäkin taulusarja vie katsojan heti mukaansa. Matka ulottuu aina maailman ympäri alkanen tiikeristä ja päätyen Tenojoen kautta intiaanien pyhään maahan. Matka siis kulkee Intiasta intiaanien vuorelle. Se matka on huikea ja kannattaa käydä kokemassa se aivan livenä. (osoitetiedot olivat jo alussa)

Kuva 5, tämä kuva on vain aivan pieni yksityiskohta 100 X 100 cm taulusta, tuo risti ja naulittu löytyvät siinä ihmisen takaraivosta. Taiteilijan omassa päässä on ilmeisesti kutina kristuksesta, koska aihe esiintyy monissa muissakin yhteyksissä, myös kuva 9 on selkeästi etsintää kristuksesta.

Kuva 6, tämän kuvan nimeksi olisin itse antanut aivot narikassa ja sijoittaisin sen ihan mihin tahansa lukion aulaan, siis missä tahansa maailmassa. Siinä on taas yksi näyttelyn koskettavimmista töistä, niitä on paljon, mutta ei tarpeeksi, sillä odotan taiteilijalta vielä runsaasti oivaltavia ideoita ja ammattitaidolla tehtyä huumoria.

Kuva 7, Violetti lohikäärme on varmasti näkemisen arvoinen, siinä on käytetty kiillettä ja kimalletta, mutta kohtuullisesti. Näyttelyn ilotulituksessa tämä taulu jää väkisinkin hieman torsoksi jos gallerian tila olisi hiukan avarampi tai tauluka ei olisi aivan näin tiiviisti tämä taulu tulisi kukoistamaan aivan eri nopeuksilla. Tässä on myös jotain omakohtaista tuskaa aina nimeä myöten, en tiedä.

Kuva 8, tässä lyjykynätyössä joka on ilmeisesti hieman muokattu jäljennös Niccolo Paganinin valokuvasta näkyy taiteilijan halu hypätä katsojan olkapäälle hirnumaan hetkeksi. Hän leikittelee ja pyörähtelee mielen eri sopukoissa, katoaa jonnekiin nousee taas esiin kuin minkki kivenkolosta ja saa viulut soimaan samalla kun porotalous jäytää katsojan aivosolukkoa.

Kuva 9, tämä esittely on hyvä päättää kauniiseen keramiikkaan joka on taiteilijan ensimmäinen julkinen pysti. Siis tässäkin esittelyssä ensimmäiset esitellään viimeiseksi ja viimeiset nostetaan ensimmäisiksi. Sehän on selvästi Kristus, mutta kuka meistä miljoonista vaihtoehdoista tällä kertaa on kyseessä?

 

Pistäkää mieleennetaitelija nimeltä Jouko Alapartanen, hänellä ei ole ehkä maailman kattavin CV, mutta hänellä on mahtavan hyviä maalauksia ja huumoria ripaus mukana.

Jos olet Oulusta tai Oulun liepeiltä kannattaa ehdottomasti poiketa näyttelyssä, eikä pidä säikähtää Asemakadun tietyömaata, rohkeasti vaan sisään ja nauttimaan.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Ja se taisi olla Torniosta syntysin, että hyvä hyvä ja kiitos hienosta plokista, olit nähny vaivaa ja tosiaan Neliögallerialla on kivat sivut ja fb:ssä päivittävät tehokkaasti!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jouko on ilmeisesti alkujaan Torniosta. Galleristi Tuulikki Mäki on todella ihana ihminen, hänelle voisi antaa sen kuuluisan syänmerkin heti kättelyssä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niin nyt vasta hiffasin, eli silloinhan tuo henkien talo leijjuu jossain Torniossa. Tunnistaako Hillka talonkin?

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Oiskohan jostaki Raumolta, en oikeasti tiä!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #4

Onko sen niin väliäkään? Pääasia, että taulu on komea ja helppoa katsella.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Hauska taidekritiikki! Kertaamisen arvoisia kommentteja ovat ainakin

"... hankkinut ensin kehyksen ja sitten alkanut miettiä mitä kehysten sisään maalaisi..."

- Sukua nasevalle riimiparille, jonka varaan kirjoittaja haluaa ehdottomasti ryhtyä runoilemaan, mihin uskon jopa Juice Leskisen tiettyjen laulutekstien pohjautuvan (Mulla viipyi viisumi Tallinnan,
minä hukkasin lanttuni hallinnan).

"... esiin kuin minkki kivenkolosta ja saa viulut soimaan samalla kun porotalous jäytää katsojan aivosolukkoa."

- Pienpeto, jousisoitin ja keskushermostoa rasittava alkuperäiselinkeino on koottu lennokkaaksi virkkeeksi, jota ainakin minun äidinkielenopettajani olisi kehottanut hiukan rauhoittamaan ja yhtenäistämään. Mutta kun katsoo maalausta, niin kyllähän se inspiroi!

Ja johdantoon palatakseni, kuka todellakaan käy näyttelyissä, kun netti tuo kaiken nenän eteen älypuhelimen ruudulla? Yhtä helppoa on mennä konserttiin YouTuben avulla tai vierailla kaukaisissa kaupungeissa kuvahaun ja erinäisten videopalveluiden kautta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tuomo tuohon sinun ensimmäiseen kommenttiisi juutuin hetkeksi minäkin. Hauska sinänsä.

Blogi on kiinnostava. Pelkät kuvat eivät kaikkea kerro, mutta Arin tarinat lisäävät kiinnostavuutta, syventävät katselemaan toisin. Arista voisi tulla hyvä taidekauppiaskin. Tarinoita tarvitaan ja niitä varmasti on myös maalareilla itsellään.

Muistan ikuisesti Eeva Ryynäsen, jonka tapasimme ateljeessaan Pohjois-Karjalassa käydessämme. Hänellä oli myös tarinoita. Hänellä oli pieniä veistoksia talonsa seinillä ja kesken isoja töitä ateljeessa. Hänen miehensä toimi muusana.

Liekö tällä Arin esittelemällä Alapartasella muusaa? Hauska nimi kuitenkin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Muusasta en tiedä mutta epäilen useampiakin olevan tarjolla. On sen verran salskea nuori mies.

Onnea joulumuorille.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #8

Kiitos Ari onnitteluista. Pirteä olo. Kotona on mukavaa. Toivottavasti eivät vielä kovin pian halua sitä ajaa sairaalassa alas.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #10

Mukavaa joulun odotusta siis joulumuorillakin. Olemme hiukan jo kaivanneet Irjaa tänne keskusteluun ja mukava, että nyt olo on pirteä. Borta bra hemma bäst!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos Tuomo kritiikin kritiikistä. Se muuten on yllättävän vaikeaa maalata jo valmiisiin kehyksiin sopivasti, paljon vaikeampaa, kuin valita taululle sopivat kehykset.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Taiteilija käyttää puheenvuoron, kriitikko kommentoi sitä, ja kritiikin kritiikki merkitsee jo kulttuurikeskustelua.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #9

Onnittelen siis itseäni, koska keskusteluun olen aina pyrkinytkin. Onnittelen myös taiteilijaa kun on maalannut niin puhuttelevasti. Onnittelen myös Tuomoa joka kommentoi aina positiivisesti.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Jo on taitelijalla otetta ja näkemystä- upeaa !

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

On on Heikki, hänellä on huumori niin sanotusti kotona.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa