*

Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Suomi-ideaa, herra Lankku

  • Aurinkoista päivää Sinulle Suomi-idean parissa.
    Aurinkoista päivää Sinulle Suomi-idean parissa.

Suomi tarvitsee tarinan, ja tämä on yksi niistä monista. Kun kaikki konstit on jo käytössä löytyy yllättäen uusi keino, niin yksinkertainen, että voit vain hämmästellä. Miksi ihmeessä sitä ei kukaan toinen ole jo ennemmin keksinyt?

Tarinat ovat usein leimattu saduiksi, mutta jokaisella menestyvällä yrityksellä on omat tuhkimotarinansa. Matti Wiio tuo suomalainen mies Ruotsissa kyllästyi työhaalareihinsa ja ampaisi kesken päivän suunnittelemaan jotain parempaa, ja näin syntyi kaikkien tuntemat ja tunnustamat riipputaskuhaalarit.

Bill Gates keksi hyödyntää osaamistaan tietotekniikan parissa ja siitä tuli valtava menestystarina. Kaikki tuntevat myös Applen tarinan. Kun Forbes listaa parhaita yrityksiä on kymmenen kärjessä yleensä kaikki yhdeksän ensimmäistä jenkeistä. Se ei voi olla ainoastaan suuresta markkina-alueesta kiinni, vaan kyseessä on jotain enemmän. EU on paljon isompi markkina nykyisin, mutta me aliarvioimme eitsemme, kaikki suomalaiset eivät edes halua kuuluaa EU:n suosijoihin.

Herra Lankku oli lapsena tavallinen poika suomalaisessa epätyypillisessä kodissa, eli hänen vanhempansa olivat ns. paremmissa duuneissa. Perheellä oli siis suhteita ja vaikutusvaltaa myös kodin ulkopuolella. Pikkupoika Lankku sai siten jo lapsena äidinmaidosta sellaisen itsetunnon, että hänen ei tarvinnut sitä hävetä missään. Herra Lankun ei koskaan tarvinnut tätä asiaa korostaa, koska se oli luonnollista ja hänet oli kasvatettu hyvin.

Herra Lankku oli huomannut jo koulussa porukoiden jotenkin erottautuvan omiksi joukoiksi, hänen joukkue oli se joka halusi menestyä. Muuten hän oli normaali suomalainen vesa. Hän ei ollut koulukiusaaja eikä kiusattu, mutta ei myöskään mikään kaikkien kaveri. 

Kukaan opettajista ei voinut uskoa, että hänestä tulisi yrityksen veturi joka nousisi Forbesin listalla kuudenneksi ja hänen omaisuutensa olisi jo 44 vuotiaan miljardeja. Herra Lankun ei tarvinnut muuta kuin olla tyytymätön hikiseen laamapaitaansa ja kehittää parempia kuituja puuvillan tilalle.

Herra Lankku ei siis mitenkään loistanut, hän vain otti työnsä tosissaan. Hänen eteensä aukesi epäkohta, jonka hän ymmärsi, mutta ei hyväksynyt. Aivan kuten Matti Wiiokin, herra Lannku alkoi toteuttaa unelmaansa. Hänellä oli paljon apua siitä, että vanhemmilla oli asemaa ja se toi häneen uskottavuutta, kun hän alussa kompasteli yrityksensä kanssa.

Herra Lankku ei kuitenkaan noussut vanhempiensa voimilla vaan omalla päättäväisyydellään. Mikään nero hän ei ollut, mutta hänellä oli sitkä päättäväinen tahto sisällä. Hän menisi vaikka läpi harmaan kiven. Sehän on helppoa nykyisin ajaa vain tunneliin tai istuutuu metroon ja kohta tuo vaikea tehtävä on suoritettu. Herra Lankun vaikeus oli paljon yksinkertaisempi. Tarvittiin vain perehtymistä ongelmaan, miksi laamapaita ei enää miellyttänyt? On paljon helpompi oppia uutta kuin oppia pois jostakin.

Menestyksen idea on, että lähtee poisoppimaan asiaa johon on tyytymätön, eikä jää valittamaan siitä Esson baariin muiden kanssa. Herra Lankku siis perusti pienen liiketoiminnan eli keräsi kieloja metsän reunoilta ja myi niitä torinlaidalla. Kertyneet rahat hän sijoitti tulevaan tutkimustyöhönsä ja kohta hänellä oli muutama vaihtoehto laamapaidalle.

Herra Lankku tarjosi ystävilleen koekäyttöön paitoja ja pyysi niistä vastineeksi vain kommentteja ja parannusehdotuksia. Hiukan samaan tapaan toimi eräs Linus Torvalds, kun hän laittoi avoimen koodinsa kiertoon. Kun paidat olivat järjestäytyneet paremmuusjärjestykseen kavereiden toimesta, piti herra Lankun vain tilata ykkösreseptin paitoja ja alkaa kauppaamaan niitä.

Koska paidat olivat ykköstä, kauppa kävi kuin siimaa. Herra Lankku jatkoi toimintaasa aktiivisesti samoilla periaatteilla, että vain paras mahdollinen kelpaa kauppaan ja huonoille ideoille heitetään hyvästit niin hän menestyi. Kohta herra Lankku huomasi, että pitää laajentaa toimintaa, jotta pysyy markkinoilla, sillä hyväkään tuote ei nykyisin ole mitään jos se ei jatkuvasti pyri huipulle.

Herra Lankku osasi myäs palkata oikeita henkilöitä, koska hänen "ryhmänsä" koulussa ei ollut mikään kiusaaja vaan rehellinen suomalainen yrittäjähenkisyys oli hänen valttinsa. Luottamus voidaan menettää vain kerran. 

Herra Lankku olisi voinut kehittää ihan minkä tahansa uuden asian, vaikkapa pölynimurin joka pelletöi pölyn rakeiksi ja pesee yöllä automaattisesti suodattimensa ja jonka kahvaan olisi kehitetty kännykkää vastaavia toimintoja. Imurin ääni olisi yhtä hiljainen kuin sähköautossa ja laite toimisi langattomalla sähköllä, mutta hän valitsi laamapaidan uudistamisen lähtökohdakseen ja kehittyi Herra Lankuksi.

Nyt on sinun valintasi kehittää epäkohta henkilökohtaiseksi menestykseksi, auttamalla muita niissä samoissa vaikeuksissa mitä itse olet kokenut. Eli opettele jakamaan tietoa niin, että tieto palautuu sinulle, tee sitten tarvittavat pohjatyöt ja ala tuumasta toimeen. Kohta sinua tituleerataan herraksi, eikä narriksi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Patenttilainsäädäntö voisi tuossa olla sudenkuoppana, mutta muuten ihan hieno idea.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niinpä niin sitä yritinkin tuosa piiloviestiä, että mikä on Suomen ja Yhdysvaltojen ero, koska meillä ei niin vain synny uusia miljardöörejä. Idea kuitenkin varmasti Suomessakin syntyy, mutta sen jalostaminen ja tuotteistaminen on varmasti monisäikeisempää kuin jenkeissä. Yksi kynnys on tuo patenttijuttu, eli ei paljon saa huudella etukäteen jos haluaa kehittää jotain uutta. Sitten homma jää tekemättä kun omat voimat eivät ihan riitäkään, eikä esimerkkejä juuri ole uskoa luomassa. Jenkeillä on näyttöä menestymisestä ja se ruokkii uutta menestystä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Minulle on jäänyt aikojen takaa mieleen, että suomalaiset ovat kovia keksimään ja patenttejakin syntyi aikanaan. Jotenkin jo silloin tuntui, että kateus taisi vaivata ja ideat ehkä jäivät kehittämättä loppuun tuotteiksi jne.

Markkinointi on meillä ongelma. Ei taida kovasti olla henkilöitä, jotka osaavat verkottua eri tahojen kanssa ja luoda sen yhteistyömahdollisuuden, jota kautta voisi edetä tuottein, vaikka mihinkä saakka. Tämä olisi suomi idean edistämiseen tärkeää. Näitä verkottujia pitäisi nostaa esille, verkottumisen taitoja pitäisi kehittää.

Tämä ei kyllä päde poliitikkoihin millään tavoin: Luottamus voidaan menettää vain kerran. Aina nousee eduskuntaa saakka takaisin henkilöitä, jotka ovat menettäneet luottamuksen. Miksi näin on?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #3

Patentteja tosiaan on, mutta tuotteistaminen tarvitsee rahaa ja sitä ei suomalainen pistä ainakaan lamatilanteessa likoon. Ollaan vaan ja odotellaan parempia aikoja.

Tiedän että joissain isossa yrityksissä on insinöörit keksineet useita virityksiä joihin yritys on hakenut patentin, mutta kun patentit eivät kuulu yrityksen toimialaan niin jäävät vain patenteiksi. Ei ole mitään järkeä yrityksen alkaa niitä tuotteistamaan, koska päätoimiala tuottaa jo itsessään hyvin. Esimerkkinä mainitaan vaikkapa Fortum.

Monet patenttimme homehtuvat hyllyyn ja itkemme taas toisslta uutta Nokiaa syntyväksi, mutta patentit ja rahoitus sekä innostus eivät kohtaa. Siinä meidän kohtaanto-ongelma numero yksi, sitten sen jälkeen vasta tulee muut.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #4

Maija Meikäläinenkin tietää että patentin/patentit voi myydä, mikähän vaivaa jos ne homehtuvat hyllyyn.

http://patentointi.com/toimijat/

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #6

Seija, katso Laurin kommentti. Ja myös se homehduttaa patentteja, että Fortumin ei ole järkevää tuotteistaa imuritekniikkaa tai mitään muutakaan toimialansa linjasta poikkeavaa.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Meillä aletaan toteuttaa erästä uutta asiaa mutta ei missään tapauksessa haeta patenttia, jos tilanne vaatii panen internettiin tarkan ohjeen ja kaikki tiedot tuotteen valmistukseen liittyen.
Siitäpä sitten tehköön kaikki jotka haluavat.
Pienellä yrityksellä ei ole varaa mahdollisesti vuosia kestävään oikeuden käyntiin jos joku rikkoo patenttia kun se patentin myötä tulee enempi tai vähempi julkiseksi.
Lopputulosta ei kuitenkaan tiedä etukäteen vaikka tuntuisi kuinka selvältä.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Jos täältä löytyis peukkuja antaisin niitä herra Lankulla tusinan!

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset