Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Kuuden viikon vienninedistämismatka

 • La Rochelle Ranska
  La Rochelle Ranska
 • Taiteilijan hatara maja vaatii sateenvarjon. Pirkko Mäkelä-Haapalinnan herkkä työ on kutsuttu huippujen näyttelyyn.
  Taiteilijan hatara maja vaatii sateenvarjon. Pirkko Mäkelä-Haapalinnan herkkä työ on kutsuttu huippujen näyttelyyn.
 • Taiteilija Pirkko Mäkelä Haapalinna esittelee kaupunginjohtajalle juuri Kemijärvellä ilmestynyttä kirjaansa.

Monsieur le Maire feuilletant le livre que vient de lui remettre Madame Pirkko Mäkelä-Haapalinna, invitée d'honneur du salon.
  Taiteilija Pirkko Mäkelä Haapalinna esittelee kaupunginjohtajalle juuri Kemijärvellä ilmestynyttä kirjaansa. Monsieur le Maire feuilletant le livre que vient de lui remettre Madame Pirkko Mäkelä-Haapalinna, invitée d'honneur du salon.
 • Avajaisten sähinää, taiteilijan myyntiä tässäkin edistetään. Taulu ei tällä kertaa käynyt kaupaksi, mutta kutsu tuli vuoden 2018 pastellibiannaaleen Pohjois-Ranskaan.
  Avajaisten sähinää, taiteilijan myyntiä tässäkin edistetään. Taulu ei tällä kertaa käynyt kaupaksi, mutta kutsu tuli vuoden 2018 pastellibiannaaleen Pohjois-Ranskaan.
 • Nainen Kemijärveltä, pastellin mestari, kirjailija, kuvataiteilija, äiti, ystävä ja aktiivinen harrastaja ja osallistuja.
  Nainen Kemijärveltä, pastellin mestari, kirjailija, kuvataiteilija, äiti, ystävä ja aktiivinen harrastaja ja osallistuja.

Taiteilija laittaa itsensä ensin paperille, pahville tai kankaalle. Elää jokaisen solunsa kera ihmeellisen matkan taiteen sydämeen. Kun onnistumisia tulee tarpeeksi, tulee myös tunnustusta, mutta suurin osa taiteilijan työstä on näkymätöntä ahertamista.

Tätä tunnustamista tulee ruokkia positiivisilla huomioilla, kuten kutsulla kansainväliseen näyttelyyn. Onhan se suuri kunnia päästä maailman kaikkein parhaiden joukkoon, aivan kuten urheilijoiden olympialaiset. Olympialaisiin on aina pyrkyä myös katsomoon, ministerit ja kansanedustajat mielellään kutsuvat itsensä mukaan kultajuhliin.

Kun taiteilija valmistautuu omiin "olympialaisiinsa" ei lehdistö juurikaan hehkuta, mahdollista menestystä. Suomessa ei ole totuttu sellaiseen, vaikka meillä on Albert Edelfelt, Helene Schjerfbeck ja paljon muita "vanhan ajan" kuuluisia taiteilijoita, ei odotukset nykytaiteessa ole meillä kovin suuria.

Meidän tulisi enemmän nauttia nykyisistä taiteiljoistamme, onhan meillä toki muitakin kuin Osmo Rauhala.

Kolmen ässän hallitus halusi supistaa ministeriemme määrää ja kulttuuriministeri menetti salkkunsa ja nyt kulttuuri saa tilaa jos opetusministeri sitä aikataluunsa saa nostetuksi. Miksi asiat yhdistettiin juuri noin päin, eikö kulttuuriministeri olisi voinut hoitaa opetuksen? Pääpaino olisi ollut kulttuurissa ja urheilussa, sillä siellä opetuksessa on asiantuntemusta jo tarpeeksi paapomaan opettajia ja opetusohjelmia.

Kulttuuri on Suomessa erittän hyvä painopistealue, johon vienninedistämistä voisi enemmän panostaa. Sääli, että kulttuuriministeri on Suomessa enemmän vitsi, kuin arvostettu toimi. La Rochellen avajaisväki oli haltioissaan, kun Ranskassa alueen kansanedustaja oli aktiivisesti mukana avajaisissa. Olisipa Suomikuvakin kirkastunut, jos meidän oma kultuuriministerimme Sanni Grahn-Laasonen olisi ilmestynyt avajaisiin ja pitänyt kauniin puheen Pirkko Mäkelä-Haapalinnan vahvimmasta osa-alueesta eli pastellitaiteesta.

Näillä hyvin pienillä teoilla on joskus valtava vaikutus ja tätä lumipalloilmiöksi kutsuttua työtä pitää jonkun olla potkimassa liikkeelle. Siksi kultuuriministerin kuihduttaminen opetusministerin kylkiäiseksi oli virhe. Virhe siitäkin syystä, että kun nyt on opetuksessa jouduttu kovasti leikkaamaan on ministerin vaikea perustella kulttuuriin kasvavia määrärahoja. Näin kuitenkin pitäisi tehdä. Kulttuuri ei ole itsestään selvyys, vaan taiteilijan arki on työtä ja näyttelyä. Siihen olisi hyvä saada jotain apujakin.

Tässä tapauksessa taiteilija uhraa kuusi viikoa vieraalle maalle matkatakseen kutsunäyttelyyn. Jos hän ei lähde ei seuraavia kutsuja heti satele, kun hän lähtee, jää koti tyhjilleen kuudeksi viikoksi. Kaikki taide jää sillä aikaa tekemättä, uusia tauluja ei synny, mutta kulut ovat moninkertaiset.

Yrittäjillä messumatkat kestävät päiviä ja sinne voi isot yritykset laittaa henkilökuntaa "virkistäytymään", miten on taiteilijan laita? Hän pakkaa 17 taulua pieneen autoonsa ja lähtee isoon maailmaan edustamaan itseään mutta samalla myös Suomea. 

Vähintä mitä suomalaiset voivat tehdä on osoittaa edes pientä kiinnostusta hänen matkaansa ja arvostaa hänen ja muiden nykytaiteilijoiden työtä työnä.

Pirkko Mäkelä-Haapalinna on ansainnut paikkansa maailman parhaiden joukossa, olkaamme ylpeitä hänestä ja hänen töistään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Taiteilija itse kävi tuolla naamakirjassa korjaamassa, että kirja ei ole juuri ilmestynyt, vaan vuosia sitten. Se vain oli Kemijärven lahja La Rochelleen.

Kaikki muu jutussa kuulemma pitää paikkansa.

Nyt vain odotellaan, että kulttuuriministeri Sanni käy kommentoimassa;)

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa