Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Vaikuttaja ja taiteilija

  • Heljä Liukko-Sundströmin triptyykki luonto, ihminen, kala ja purjevene.
    Heljä Liukko-Sundströmin triptyykki luonto, ihminen, kala ja purjevene.

Onko taiteilija vaikuttaja, minusta hän on aina vaikuttaja jos hän hiukankin näkyy. Heljä Liukko-Sundström on siis tosi vaikuttaja, sillä hän näkyy töidensä kautta toisi paljon. Voidaan olettaa, että Heljän tuotanto on yksi Suomeen eniten levinnyt taidepläjäys. Hänen leipätyönsä oli Arabian posliini jossa hän toimi suunnitelijana vuodesta 1962 lähtien.

Leipätyönsä ohella hän on kirjoittanut yki kymmenen kirjaa, pääasiassa lastenkirjoja. Hän on saanutkin lastenkultuuripalkinnon 1982 ja Pro Finlandia- palkinnnon 2001.

Taideprofessorin arvo hänelle myönnettiin vuonna 1994. Hänellä on myös Humppilassa oma ateljee, joka löytyy tästä.

Henkilö on siis varsin paljon vaikuttaja, mutta miten taiteen vaikutus on mitattavissa? Miten esimerkiksi Walt Disneyn työ vaikuttaa meihin ja miten Heljä Liukko-Sundström vaikuttaa meihin? On varsin kiintoisa kysymys.

Waltissa ja Heljässä on varsin paljon samankaltaisuutta, kumpaakin taiteilijaa keräillään ja heillä on niin omaleimaiset tuotteet että niitä on lähes mahdoton kopioida, mutta rinnalle voi aina kehittää uutta. He ovat siis mahdollisuuksien luojia. Heidän taiteensa ei ole pois keneltäkään toiselta. Tämä sääntö pätee lähes kaikken taiteeseen. 

Taidetta keräillään, taide ei sulje toista taidetta pois ja taide tunnistetaan.

Mutta se miten taide vaikuttaa itse kuhunkin on vaikea mitata muuta kuin rahalla. Tuo kuvassa esiintyvä tripyykki on edelleen myynnissä ja sen hinta on yksin kappalein noin kuusi kymppiä eli kokonaisuutena 180 euroa. Ei siis kovin paljoa jos vertaa Picassoon. Ero Picasson töihin on se, että keramiikkaa voi silkkipainotekniikalla monistaa tuhansittain. Jos noita tripyykkejä on myyty 10 000 kpl on hintaa jo kertynyt yli vanhan miljoonan.

Heljä Liukko-Sundström on tuonut jotain omaa mielikuvitusmaailmaansa edullisesti kaikkien saataville, hän on kohdistanut tuotantoaan paljon lapsiin, joten voidaan sanoa hänen olevan mitä ilmeisemmin hyvä vaikuttaja.

Kiitoksia tälle kansan rakastamalle keramiikka- ja lastenkirjallisuustaitaja taiteilijalle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Aihe pakotti minutti ynnäämään kotini Liukko-Sundströmit. Peräti yhdeksässä keramiikkataulussa on hänen signeerauksensa, yleensä täyspitkässä muodossa yhdysviivoineen ja ääkkösineen! Tyypillistä näkyy lisäksi olevan, että nimen perässä on samalla käsialalla "Arabia". Eräs postikorttia pienempi kukka-asetelma on kuitattu "H.L-S Arabia -80", mutta tekijästä ei tietenkään ole epäselvyyttä.

Vaikka asuttamani huusholli ei ole aivan pieni, on yhdeksällä taide-esineellä varmasti osuus asunnon yleisilmeeseen. Jo tältä pohjalta tunnustan, että taiteilija on vaikuttaja.

Yhdeksän teosta on talon ylivoimaisesti suurin yhden taiteilijan setti. Kauas taakse jää 1920- ja -30-luvuilla kaakkoisessa Suomessa maisemia maalannut Janne Muusari: neljä öljyvärityötä. (Muusarista jopa kaikkitietävä Wikipedia näkyy tarjoavan vain hyvin suppean paketin.)

Heljä Liukko-Sundströmin keramiikka on olemukseltaan käyttötaidetta. Se on täysin sinut sekä maalaisessa että urbaanissa ympäristössä, ja ehkä juuri siksi niin onnistunutta. Kyllä kansa tietää!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Käyttötaidetta seinällä? Niin kaikki taidehan jotenkin käyttäytyy;)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eipä Heljästäkään kovin montaa riviä ole tuohon työmäärään nähden. Janne Muusarin töitä on runsaasti tarjolla. Kyllä siinä nykytaiteilijan on aika vaikea hinnoitella taulujaan, kun vanhoja tauluja on niin paljon myynnissä ja pilkahintaan. Janne Muusarin maalauksia saa satasesta alkaen. Axel Gallen Kallelasta saa pulittaa tuhatkertaisesti, joten rahalla saa ja hevosella pääsee. Netti on vakiintunut hyväksi taidehuutokaupaksi, miten käy ihmisten galleria-käynneille jatkossa?

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Siinä se sinällä oleva Heljä-Liukko Sundströmin kello on käynyt aikaa jo pitkään. Muumimukit kaapissa ovat kovassa käytössä, joista lapset erityisesti tykkäävät.

Kaipiaisen jalallinen "sininen" kulho parin kellon kanssa on pysähynyt omalle ajalleen puupöydällä.

Viimeisin "hoksaus" oli Rut Brykin Espoon Emmassa esillä olleet keramiikkatyöt. Kuinkas ollakaan sellainen ainutlaatuinen "tuhka-astia" löytyi hyllystämme. Ostettiin parikymmentä vuotta sitten kirpparilta hintaan 10 €.

Täyttyy ruveta inventoimaan lasikaappeja ja erityisesti Arabian piippu perintöaarteita jne.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ja niin sitä taidetta kertyy ympärille, kirpparilta, gallerioista, perittynä, ostettuna tai saatuna.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Heikki. Mikä suurenmoinen löytö kirpparilta! Onnittelen... Tuosta minäkin aina haaveilen, kun näin kerran tutun antiikkikauppiaan tulevan Vermon kirpparilta ja näytti aarteensa makea hymy huulillaan, - Rut Brykin kaunis herkkä perhonen se siinä lepäsi neliön pohjalla.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa