Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Iku- Turso leivinuuni osa 2

  • Sydän uunista on valmistunut.
    Sydän uunista on valmistunut.
  • Verhousmuuraus menossa.
    Verhousmuuraus menossa.
  • Tiilet on tasoitettu ylitse.
    Tiilet on tasoitettu ylitse.

Leivinuunin teko ja osa kaksi, eli uunin sydän valmistui ja sitten muurattiin vielä verhous. Uunin alkuperäinen idea oli sellainen, että siinä olisi ollut sekä takka ja leivinuuni. Se kuitenkin tuli nopeasti selväksi, että se ei onnistu, koska tilaa oli liian vähän ja hormi liian ahdas.

Uunin muuraaminen siten, että joka päivä ideat muuttuvat on haastavaa. Tiinan mielikuvitus laukkaa valtavalla voimalla ja nykyaikana netistä voi aina hakea uuden kuvan ja uudet piirustukset. Mutta vilkaskaan mielikuvitus ei tee hormista tai huoneesta isompaa, joten minun oli vain pysyttävä kokoluokassa mahdollisimman pieni.

Muistin edellisen avioliiton aikana kun meillä oli Nunna-uuni ja siinä kätevä suuri tuhkalaatikko. Hiilet pudotettiin ensin arinalta luukusta hiiliarinalle, josta ne sitten hiipuivat tuhkaksi tuhkalaatikkoon. Sellainen systeemi tuli Iku- Tursoonkin. Hiiliarinalta on hormikäytävä toiseen hormiin jonne häkä ohjautuu. Siinä hormissa ei ole peltiä lainkaan, eli et voi laittaa häkäpeltiä liian aikaisin kiinni, koska se on aina auki.

Tämä voi olla noin, koska uunin keskeltä on reikä alapohjaan josta tulee korvausilmaa tuhkalaatikon alle ja sieltä reunojen ohitse hiiliarinalle ja sitten hormista ulos. Näin ei synny vetoa sisätilaan, kun virtaus tapahtuu uunin sisällä. Tämän voin toteuttaa koska valoin uunin perustan itse ja jätin merkattuun kohtaan ilmareijät korvausilmalle.

Kun kuvaa jossa on luukut paikoillaan katsoo on ensin leivinuunin luukku ja sitten hiiliarinan luukku, tuhkaluukku ja ailmpanna kaksi ´nuohousluukkua. Hieman synkän näköistä kun koko etuseinämä on mustia luukkuja täynnä, eikä niitä oikein poiskaan voi jättää.

Miten tuo kaikki sitten naamioidaan Iku- Tursoksi selviää huomisessa blogissa osa 3.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

No ennen oli takkakin, sen jälkeen valitsin takan sijaan kerrostaloon kakluunin. Ja saman asianhan leivinuunikin ajaa kun polttaa räiskymätöntä puuta luukku auki.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kakluunit ovat kauniita. Kaunein kakluuni minkä olen nähnyt oli Fazerin huvilalla. Ja niitä oli muistaakseni siellä kolme. Kaikki erilaisia, kaikki olivat upeita, mutta yksi oli tosi kaunis.

Minulla oli jo se takkaluukkukin valmiina, mutta se saatiin onneksi myydyksi tori.fi kautta ilman tappiota.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja kodikkaita, kuten leivinuunikin. Ja sama kai se millä korkeudella tuli lämmittää, mieltäkin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #3

Meillä oli tuossa sellainen kamina ennen. Se oli vanha ja posket alkoivat olla puhki. Kaminassa on se hyvä puoli, että lämpöä tulee nopeasti, mutta huonoa se, että kun tuli sammuu tulee myös kohta kylmä. Kamina oli myös ruma.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #4

Kaminasta ei muuta havaintoa kuin että silloin kun olin pieni niin mökillä taisi olla makuuhuoneissa joku sellainen, Porin Matti?

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #5

Minun lapsuuen kotimökissä oli Porin Matti siinä kamarissa, minkä isä teki etheisestä. Muistasin, että kovin oli kylmä se kamari. Pirtissä oli oikea leivinuuni.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #6

No mökillä ei oltu kuin kesäisin, mutta muistan sen pienen "uunin" makkarin nurkassa, ja mielestäni oli aika huomaamaton.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Upeat selitykset, tullee tosihaan olo, että nuila ohjeillahan vois tehä ittekki uunin, paitsi, ettemmie tehe enkä ossaa enkä ees viittis, kunnioitan ja arvostan sinun uunihommaastikki!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Porin Matti on tuttu, mutta se ei ole oikeasti kamina, sillä siellähän on kiveä sisällä, joten se varaa kyllä lämpöä. Tuo meidän kamina oli kuin saunan kiuas ilman kiviä, eli teräspesä ja peltikuoret. Ei sellainen varaa lämpöä lainkaan, kiusakin varaa enemmän niihin kiviin.

Keski-Euroopassa on yhdistetty tuollaiseen kaminaan vuolukiveä ja muita varaavia materiaaleja. Siellä se onkin perusteltua lämmittää kaminalla, koska lämpö ulkosalla ei laske niin alas kuin meillä pohjolassa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Taas sitä oppi uutta asiaa, minä kun luulin että se Porin Matti, jonka nimenkin muistin, oli kamiina.

Mutta nyt vaan odotellaan Iku-Turson viimeistä silausta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

PS. Ei teillä mitään kaminaa ollut, minä nääs muistin mikä se on: pienenä oli mökillä sellainen vanha pieni ruskeaksi maalattu niin kuin emalikuorinen ja sivuissa oli reikiä, joista näkyi punaisena hohtavat langat. Se laitettiin töpselillä pistorasiaan ja sen nimi oli kamina.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niinhän se on sähkökamina.

Tämän blogin suosituimmat