Ari Alsio Laita runo tai päätäsi puno.

Esittelyssä aito ämmi

  • Yhteisnäyttelyssämme mukana myös pieni alsistinen sinitiainen talussa "Pakkasaamu".
    Yhteisnäyttelyssämme mukana myös pieni alsistinen sinitiainen talussa "Pakkasaamu".

Tahdon esitellä yhden meistä, eli ämmin.

Ämmi on meille kaikille tuttu ihanista akvarelleistaan. Hänen kaltaiset vaatimattomat ihmiset pääsevät harvoin esille mihinkään. Yritimme aiemmin keväällä Oulun pääkirjastoon, mutta vastauksena oli, että siellä on tarpeeksi hakijoita ilman meitäkin. Totesin silloin, että ilman suosittelijaa on vaikea päästä missään esille.

Tutustuin kesällä yhteen ihmiseen, jota voin kutsua tässä vain toteamalla, että hän on myös ihana ihminen. Koska en voi kysyä häneltä nyt lupaa nimensä mainitsemiseen, koska hän on pohjoisessa vanhempiensa luona käymässä. Hänen kauttaan ovi avautui Kempeleen kirjastoon.

Mutta nyt esittelen meille Ämmin:

 

Hilkka Anneli Laronia

 

Maailman paras ja ainoa Hilkka Anneli Laronia

Kaikilla ihmisen oikeuksilla vuodesta 1952

Oman elämäni supermalli 

Ämmi Hilkkapien Onnentyär

Tomppelipalkinnon saanu Rinsessa 

Pienpösilö Kukkapurkkikimppu

 

 

Synnyin taihvaan revontulien ja tähtien kautta

Alatorniolla Tornionlaaksossa

 

Olen vapaa, ajattelen, tunnen ja toimin sillä tavalla ja niin puhtaasti kuin se milloinkin minulle on mahdollista. Olen kärsivällinen ja myötätuntoinen itseäni kohtaan. Olen riittävän hyvä. Ja samat suon sinulle! 

 

Menetelmiäni elää: Toisista ihmisistä välittäminen, hyväksyminen, aktiivisuus, sujuvuus, sosiaalinen arastelemattomuus, vaatimattomuus, sitkeys, sydämellä, silmillä ja järjellä näkeminen, itkeminen, nauraminen, puhuminen, asioiden selvittäminen ja hoitaminen, toisen moraaliton kuunteleminen, auttaminen. 

 

Kiinnostuksenkohteita: Ihmiset, luonto, rakennuttu ympäristö, yhteiskunta, maailman ilmiöt ja ihmisiksi eläminen. 

 

Intohimoja: Toiset ihmiset, eläimet, kasvit, kivet, työ, kodinhoito, trampoliini, hyötyliikunta, kirjoittaminen, lukeminen, musiikki, maalaaminen, puhdetyöt ja Suomen Lappi. 

 

Työkokemukset: Vuodesta 1967 kaupallisia, toimistollisia ja sosiaalipuolen töitä julkisella ja yksityisellä sektorilla. Kolmannella sektorilla kolme useamman vuoden puheenjohtajuutta. Yksityisyrittäjä, johtaja, työllistäjä ja työntekijä. 

 

Opintoni: Kaupallisen, terveydenhoidon, sosiaalipolitiikan, sosiaalipsykologian, sosiologian, steinerpedagogian, hoitopedagogian opintoja, perehtyneisyyksiä ja seminaareja. Ylioppilas, yo-merkonomi, lastenhoitaja, energiasisustaja® ammatillinen diplomikoulutus, juhlapuhujan koulutus, hygieniapassi ja uimamaisteri. 

 

Luonnollisen, paineettoman ja tietoisen elämän monipuolinen, sosiaalinen ja inhimillinen kannattaja. 

 

Hän on siis Ämmi, jonka me kaikki täällä hyvin tunnemme.

Tervetuloa näyttelyymme, joka on Kempeleen kirjastossa Zeppeliinissä kolmas kerros. 2. - 29. lokakuuta kuluvana vuonna. Mielenkiinnolla odotan itsekin, koska en ole Ämmin töitä luonnossa nähnyt minäkään;))

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (47 kommenttia)

Käyttäjän leksavie kuva
Leo Vierelä

Onnea teille molemmille näyttelynne johdosta! Olen "Ämmille" jo puolittain luvannut tulla käymään näyttelyssä.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Puoliluppausta on jo paljon ja riittävvää, kannustaa ja ilahuttaa, kiitos, jos vielä selviät paikan päällekki!

Käyttäjän leksavie kuva
Leo Vierelä

Meillä on soittokeikka siellä päin juuri tuona ajankohtana, joten eiköhän jossain välissä. Taidenäyttelyt kiinnostaa aina. :)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Aaah mitä, siis kiitos ja täältä pessee kans, mitäs met vaatimattomat, ei muutako annama pallaa ja kiitämä ja piämä hauskaa! Omala vaatimattomalla tavallamme. Kiitos ja tervetuloa ja meninköhän mie sanattomaksikko sie nuin vetasit tänne ja syänmerkki!

Joo miepä laitan kans ja ootta kaikki rakhaita ja ihan yhtä aikaa, mie en oiken taijja pyrkiä mihinkhään enkä paljon mithän tartte, mutta rakastan teitä. Omalla vaatimattomalla tavallani jeee, mutta nyt pittää mennä hetkeksi, taijjan jo myöhästyä, mutta väliäkös sillä sitten on, sannoo tämä ämmi.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Taivas varjele..sinitiainen..olen tinttien suuri ystävä ja etenkin sinitiaisen..olikse nyt seitsemän,kun tinttilajeja suomesta löytyy.
Hieno on kuva taaskin,kiitti siitä.
Kempele sentään..kaukana ootte..muuten tulisin kattomaan.että yhteisnäyttely..mukavaahan se,että voi näyttää tekemisiään vähän muillekkin.
Tuo Ämmin..pidän tuosta sanasta,kuten siitä kielestäkin, mihin se kuuluu.. esittely,vähän laajemmaltikin,kuin itsensä kirjoittama,on kans mukava sikäli,että,kyllähän sitä useinkin miettii,mitä se blogikaveri on elämässään tehnyt tai tekee.eihä se sinäsä kovin olennaista ole,mutta kumminkin.Hilkan oma profiilikuvaus on hersyvä,se on pakko aina lukea,kun sivunsa avaa..pienpösilö kutkuttaa erityisesti sellaisella hyvällä tavalla..hengenheimolaisuuttako,vai mitä..

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Taivas varjelkhoon ja taivasta hipoen ja pienpösilö kiittää!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hieno kirjoitus. Onnea teille näyttelyyn, joka on hiukkasen kaukana täältä etelästä minulle.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Lennot ja Onnibussit ei maksa paljon, mutta aikaki on rahhaa ja kiitos joka taphauksessa, ei mithän vaatimuksia!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onnibussi ei maksa paljon ja mulle ei aika ole rahaakaan. Mutta matka on pitkä.
Onnea näyttelyyn.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #12

Kiitos Margareta ja aina ei voi ja methän tiämä sen ja pelkkä myötämielinen ajatuski on jo teko meän näyttelyn puohleen!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ei mitään vaatimuksia, mutta tiedoksi lentäen tuleville, että matkaa Oulun lentoasemalta Zeppeliinin kauppakeskukseen on 10,3 km ja matka henkilöautolla kestää noin 15 minuuttia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Yhtä lämminhenkinen esittely kuin Hilkka pien. Ja eihän sinne Kempeleelle näy olevan kuin vartin ajomatka Oulusta, jotta viekää sinne Oulun kirjastoihinkin ilmoitustauluille esitteitä - olen saanut tän kylän pääkirjastoonkin koiranäyttely-, saati sitten taidenäyttelyesitteen. Lykkyä tykö!

Ja siirtäkää sitä Kempelettä etelään päin, siirretäänhän Kiirunaakin kaivoksen alta :)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Ai net esitheet, nekkihän meän pittää hommata vai mie voin tehä ees net, kiitosko huolehit ja pittääpä kiertää viemässä esitteitä, jess!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ehkä ensi kerralla Tampereella sitten. Tutustuin eilen yhteen mesenaattiin, joka voi avata tietä Tampereen gallerioihin. Hänellä itsellään on parhaillaan näyttely Tampereella joka jatkuu joulukuulle, eli ennätän sitä katsomaan meidän näyttelymme jälkeen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Itselle ja Seijallekin tiedoksi, että paikkakuntalaiset sanovat Kempeleeseen eivät Kempeleelle.

Inessiiviporukkaa näet;))

Minun suuhun sattuu myös usein tuo Kempeleellä, vaikka nyt jo tiedän, että kuuluu sanoa Kempeleeseen.

Nyt voidaankin siten mainostaa Kempelettä muutenkin kuin pääministerin kotikuntana, mutta mitä tarkoittaa kempele?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Anteeksi nyt kempeleläiset: ajattelin kyllä hetken että kuuluuko sanoa Kempeleelle vai Kempeleeseen, paikkakunnittain kun se vaihtelee, mutta yks paikkakunta sinne tai tänne. Saa Tampereeseenkin tulla :)

Jos kempele tarkoittaa jotain niin kysy niiltä kempeleläisiltä mitä. Joku höveli kekkeruusi?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #17

On aika vaikea tietää joskus ollakko Hauholla vaiko Hauhossa tai Ranualla vai Ranuassa, jos ei paikallisilta saa vinkkiä. Noista vaihtoehdoista en käyttäisi inessiiviä itse.

Jos jatkan tuosta kempeleestä eli hylkeen eturaajasta niin sanotaanhan kädellä ja kädessä, joten Kempele on hylkeen räpylässä, ei räpylällä;))

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Tommonen löyty..jotain oikein vanhaa saamea gaeppel..hylkeen etu räpylä..
Kembele,kembelä,kämbelä,kiemböle..böölejähän maasta löytyy,jos on ollu vaikka kemböle..keminkylä..tai jotain..eikse kemikin oo sieellä jossain likimain? Siis nää on tässä Kempeleen omilla sivuilla.
No jaa ei se kemi nyt niin likellä ookkaan :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #18

En sitten arvailussani kaukana ollut :)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #18

Aivan, nyt muistan itsekin missä se oli, tuo tahallinen dementia vaivasi hetken;)))

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #18

Kemi on ovela sana tai paikannimi sekin, koska se muistaakseni esiintyy monissa muissakin kielissä mm. arabialaiset puhuvat kemistä.

Kymi, Kemi, Komi, kylmiö, Kemiö, komia...

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #24

No kemiäkin katoin..kirjasto.fi..sieltä löyty.titta på ittte..Kymiläisenä tiedän tietysti kymin..iso jokihan se..iso kymihän teillä siellä oulussakimn
muistaakseni on...heh arabiaa kokeilin kääntää..siis minä pienpösilö.kokeilin meikäläisittäin kemiä..ei mitään..no just mut nehän kirjottaakin oikeelta..kokelin..imek,tuli vastaus ja se oli syvyys..no siis yhtään en tiiä meneeks tää näinkää.. :)))

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #26

Siehän sälli oot, kun kaikesta selvää saat!

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #28

Joskus yllätyn itekkin..noh kursori hyppäs yhtäkkiä oikeaan laitaan..meni tovi..kelekö siihe nytten,kunnes ahaa!! ... niinpä tietenkin.. :)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #26

Sullon Kymijoki ja kemiläisiläki on oma joki, sonse Kemijoki, joka on kyllä valjastettu ja Isohaaran kohala kuitenki näkkee, kuinka jätti-iso joki son ja Oulun kymilekki on käyny samoin, valjastettu koko joki, mutta onhan se Merikosken laitos ja onnet rakennettunaki kommeita ja isoja. Tornionjoki on vappaa iso väylä ja sieltähän molen kotosin ja väylän varresta niinko onnellinen ihminen hyästä unesta tai jotenki niin, Tornionjoen saaresta tulin Ouhluun 25v sitte ja ylikkihän siittä onko pienpösilö tänne tuli ja läpikki on jo sitä kokoa ja näköä, että aikaa on kulunu, mutta siittä olen itteä kans kiittänykkö valittin Oulun, Oulu on hieno kaupunki, että tervetuloa näyttelhyyn ja Ouhluun ja se parempi puoliskoki!

Käyttäjän amgs kuva

Just näin sen piti mennä, tuon meidän Ämmin esittely. Hilkka on vain yksi. <3 Hän varmasti punastuu, mutta iso rutistus sinne missä olet ja menestystä näyttelyyn!

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Kiitos ja jättisyänmerkki sulle ittele!

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Muuten joudunko Ari edesvastuuseen,kun pistin tuon tintin tuohon itselleni taustakuvaksi..:))

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Oleppa hyvä vaan. En ole pahoillani ollenkaan, päin vastoin vanhan sydäntä lämmittää kovin, kun linnusta on iloa Hannullekin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Viitsisikö muuten joku selostaa mitä ämmi tarkoittaa?

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Hilkkahan se tietäis,ehkä Arikin..kertoo varmaankin,kun ehtii tänne..mullahan oli muinoin sukuun naitu sukulaismies sieltä Yli Torniolta ja se puhui kans aina ämmistä..no meillehän oli tuttu tämä ämmä,joka oli meillä tällainen rumempi halveksiva ilmaisu..siis niinkuin ruma ja vanha akka,mutta sitte olin jossain vaiheessä ymmärtävinäni,että se puhui äidistä..ihan varma en oo vieläkään..vai oisko se kumminkin yleensä vaan naista tarkoittava yleisnimitys,ihan ilman tarkempaa kajoamista ulkonäköön tai ikäänkään..noh ootellaan mitä Hilkka sanoo. :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund
Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Orotetaan vaan, mutta Kemissä on sellainen ravintola, kuin Ämmilä.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #30

Ahas..eli isoäitilä,eli mummola :)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #33

Mulla on semmonen kylttiki: ÄMMILÄ!

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #30
Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #38

En valhettele, on siitä juttuja netissä.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Miepä selostan ja ämmiytheen liittyy se, että nyt yks rakas pieni vunukkaiseni mun Oskari 3v herräilee tuola eliko molin pikkuläppi sielä Tornionlaaksossa Torniosta ylöspäin väylää pitkin, niin sieloli kylälä vanhoja naisia, jokkolit ämmejä, joittenki isoäitejä. Oli Kourusen Ämmi ja Teppolan Ämmi. Luistelheenki meät opetti semmoset mustat huivit leuan alle solmitut ja pitkätakkiset ämmit. Sillon oli ruuvviluistimia eikä ees kaikila omia, mutta joen jäällä opetelthiin ja ämmit olit kläpeistä tykkääviä ja kläppejä hoitavia ja neuvvovia vanhoja ihania naisia.

Ko minun vanhimmaiseni kerto heile syntyvän lapsen, mie heti kyselin saanko olla ämmi sille sitte ja net tietenki lupas. (Tyttäreni sano, että jos hän ois kereny ensin, on vuotta nuorempi esikoistani, niin et kyllä ois ämmi, olttiin jo Oulussa eikä täälä ämmeistä tiijjetty, joskus joku kaupassaki vähän ihmetteliko pikkuläpit huuteli, ämmi katoppa tätä!)

No sitte kävi niin, että kerranki, menin ei vaan soitin tietokoneasioissa ja piti sopia jotaki asioita ja sitte sanoin, käsitäksie kuka mie olen, niin se sano, siehän olet ämmi ja mie niin ilahuin ja pikkuhiljaa ympärillä elävät puolitutukki alko puhuhmaan ämmistä. Nyt jos soitan jollekki jotaki, net ylleensä vastaa puhelihmeenki, hei ämmi.

No son isoäiti tuola pohjosessa, mutta nykyhjään jo vähempi kait käytössä, en tiä. Olipa ihana kysymys, kiitos Seija kultaisein ja huomenta!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ihanasti kerrottu, ihan tuli tippa molempiin silmämuniin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

En jaksakaan orotella. Ämmi on mämmi, josta on syöty jo ämmä.

No oikeasti ämmi on isoäiti, mummi tai mummo.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

No ni..selvishän se,eli tuo ämmä elikkä vaan vanha nainen,johtuu lienee siitä..äijä lieneekö sitten urospuolinen?

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Siis isovanhemmat olit ämmi ja äijji tai vaari. Pappa oli isäko Ruotti oli joen takana.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Ämmi syö mämmii..on tää meiän/meän kieli hauskaa.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Meni vähän hullustikko näin ensin vain Seijan kommentin ja sitte vastailin sitä mukkaa ja nyt tuo yks vunukka kolistellee tuola, häätyy mennä, pienpösilö kiittääkö sai selitellä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #41

Seuraavaksi olisi hyvä tarkentaa kai,
mistä tuo pienpösilö alkunsa sai?

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #44

Vuosia sitte tajusin, että minussa on kaikki pikkuhilkat vuesta 0 ja sitäki ennen ja samhaan aikhaan tajusin, että meiltä ihmisiltä ei voi paljon oottaa, pörröjä ja pösilöitä kaikki tyynni ja sillainse sitte muotoutu pienpösilö ja helpoksi kävi elämä. Ja hauskaksi ja itken kyllä helposti ja olen herkkä, mutta parasta joku hiiskatin hillitön tasa-arvo elämän ja maailman kans ja saan olla ja kaikki saa olla mitä on, ko ei meiltä paljon voi oottaa eikä vaatiakhaan.

Armo, armohan siinä tulleeko älyää olevansa pienpösilö ja toisekki on, vaikkei sitä niile kannata sanoa eikä tätä varhmaan ymmärrä. No pakko vielä sanoa, älysin senki, että minun on itte oltava itteni onni ja isä ja äiti ja tuki ja turva, turha son rakhauen kerjäläisenä surkeilla, semmosiaki on ihan tarpheeksi, niin lakkas semmosen tartteminenki.

Nojoo jos tämä filosooffi nyt lakkaa taas jaarittelunsa, muttako tämmösseen maahan lipsahin jotenki vaan, ei täältä voi pois lähteä, ei voikko tajuaa, että on turha ladata asioita merkityksilläko elämä on yskinkertasta ja hauskaa viimisseen vihellykseen asti tai alkaa sitte höntittään ittehään ja uskotella, että maailman jotenki pitäs olla muka parempi. Eihän meiltä ihmispolosilta voi enämpää oottaa, tämmöstä tämä on ja annama pallaa, totteutama ommaa olemista parhhaamme mukhan kuitenki.

Kaikki on hyvin, pärjäihlään rakhaat ja hyvvää yötä!
t. yks ämmi hilkkapien onnentyär kukkapurkkikimppu-pienpösilö

p.s. sitä mie vain vieläki ihmettelenko sulla Ari on aina näin isot fontit, miksikähän mulla tullee semmoset pikkuset, vaikka kirjotan suohraanki aina välistä ja välilä jollaki muulla pohjalla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #46

Isot fontit, mutta pieni pää;-)

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa